Testissä top 3 kiljureseptit

orange-3854379_960_720

Kokenut kiljunkäyttäjä voi saada muutamassa päivässäkin suuret prosentit juomaansa. Listasimme parhaat reseptit kiljun tekoon. Moni ei tiedä, että kiljun tekoon ei välttämättä tarvi edes hiivaa vaan

3. Perinteinen hiivakilju, 2/5.  Hiivakilju lähtee käymään yksinkertaisilla emmeillä: hiivaa, sokeria ja vettä. Kylpyammeeseen lasketaan kädenlämpöistä vettä. johon aletaan sekoittelemaan hiivaa ja sokeria. Kun sokerit ja hiivat on sekoitettu lasketaan amme täyteen vettä. Laitetaan lattialämmitys päälle, peitetään amme ja odotetaan muutamasta päivästä viikkoon.
Valmista kiljua ei kannata hirveästi sekoitella ammeessa vaan varovasti kauhaista tuoppi täyteen. Pohjalle laskeentunut hiivasakka voi olla aika ärtsyä.
2. Maissikilju, 3/5. Tähän tarvitaan esim. popcornin tekon tarkoitettua ”micromaissia”. Maissiin on sekoitettu rasvaa, joten se pitää pestä aluksi pois. Maissi huuhdotaan lämpimällä vedellä. Sitten alkaa raskain osuus. Maissi pitää pureskella suussa mössöksi. Tämä vaatii omistautumista kiljun tekoon, tai olosuhteet, jossa emmeiden saanti on rajoitettua. Kuten vankilat. Leukalihassäryt ovat taattu, mutta toisaalta homma käy purentatreenistä.
Suussa jauhettu mäski laitetaan ämpäriin, perään sokerit ja vesi. Ämpäri kannattaa sulkea ei liian tiiviisti, esim. muovipussilla. Kun pussi alkaa pullistumaan tietää, että käyminen on lähtenyt käyntiin. Maissikilju ei välttämättä aina lähde käymään, mutta onnistuessaan saa pehmeän makuista juomista.
Käymistä voi tehostaa suussa jauhetulla leivällä.
mehu3
 
1. Appelsiinikilju, 5/5. Kiljujen aatelia on appelsiinikilju. Helppo, varmasti lähtee käymään ja saa nopeasti väkevää ja hapokasta kiljua, josta lähtee muistit. Kankkuseen kannattaa varata kunnolla buranaa.
Ensin otetaan appelsiineja, jotka muussataan muovipussissa mössöksi. Kuorineen päivineen. Mössä laitetaan pakastimeen ja annetaan jäätyä kalikaksi. Vaihtoehtoisesti hommaan sopii täystiiviste appelsiinimehu. Makua voi pehmentää mössäämällä vaikkapa omenoita tai mitä tahansa hedelmiä ja pakastamalla nekin.
Jäätyneet kalikat laitetaan lämpöiseen veteen ja sokeri perään. Ämpäri kannattaa tässäkin laittaa muovipussiin ja pussi solmuun. Solmun ei tarvitse olla umpitiukka, kunhan se vähän päästää ilmaa läpi.
Käyminen alkaa nopeasti, parhaillaan jo vuorokaudessa. Pussi pullistuu nopeasti ilmapalloksi ja pulputus on voimakkaan kuuloista. Kiljusta tulee vajaa 10 prosenttista jo 3-4 päivässä. Jos haluaa hifistellä niin antaa kiljun käydä viikon, jolloin sen hapokkuus hieman miedontuu ja prosentit nousee takuulla yli kymmenen.
Appelsiinikilju nimittäin on hapokasta eikä sitä irvistelemättä juo, varsinkin jos ennen juomista sekoittelee pohjasakkoja.
Resepteihin ei ole merkitty mitään määriä. Niitä kannattaa vähän sovitella. Appelsiini- ja maissikiljussa mitä enempi on vähän kuin mitä isompi kone. Hiivakiljussa tietty hiivan määrä riittää eikä lisää anna potkua. Vesilukko ei ole mikään ehdottoman tärkeä, lähinnä se on snobbailua. Kilju käy kyllä ilman vesilukkojakin.
Kiljusta saa hieman ”maukkaampaa” kun sen antaa laskeutua kunnolla. Pullottaa sen 1,5 litran pulloihin, jotka laittaa lappeellaan jääkaappiin. Sakka laskeutuu pohjalle. Nyt laskeutuneen juoman voi kaataa varovasti toiseen astiaan ja toistaa sama.
Appelsiinikiljussa kannattaa tosiaan muistaa varoituksen sana, että päänsärkyjysäri voi olla kovanpuoleinen, siihen kannattaa varautua.
Ympäristöystävällistä luomualkoholia.

Subscribe
Notify of
guest
17 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tapiola
Tapiola
27.5.2019 15:50

Hiivakiljuihin voi laittaa loppuvaiheessa rusinoita, jotka kirkastavat nesteen poistamalla sitä hienoa hiivasumetta. Sama kuin simassakin, ei ne rusinat koristeena ole eikä syömistä varten vaan suodattamaan neste kirkkaaksi.
Ammeidea on aika hulvaton.

Pallivaha
Pallivaha
27.5.2019 15:50

Lähteekö jysäri sillä millä on tullutkin eli juomalla lisää appelsiinikiljua? Miten monta päivää tätä voi toistaa putkeen nimenomaan appelsiinikiljulla? Normiputki 4…7 päivää alkaa olla maksimi iästä ja juomalaadusta sekä -määrästä riippuen. Älä sorru loivareihin 7. päivän jälkeen, vaikka pää lähtisi irti!

Kempeleen likakaivo-kirurgi
Kempeleen likakaivo-kirurgi
27.5.2019 17:13
Vastaa...  Pallivaha

Noinkin lyhyen putken jälkeen kyllä kannattaa muistaa loiventavat. Jos itsekuri riittää. Muuten saattaa tulla kramppi, äänet, tahi näyt ”kylään”. Toki käyttöhistoriasta riippuen.
Resepteistä: maissin pureskelun sijaan voi kokeilla ihan murskaamista, joskin pureskelumenetelmässä syljen amylaasi saattaa vaikuttaa jonkin verran lopputulokseen.

Numento
Numento
27.5.2019 16:43

Jo toinen ämpärillinen kovaa simaa valmistui. 10 ltr ämpäri, puoli kiloa fariinisokeria ja 250g tavallista hienoa. 4-5 sitruunan mehut. Kuumaa vettä joku 3 ltr ja ämpärissä sekaisin. Sitte kylmää vettä päälle et on kädenlämpöstä. Teelusikallisen hiivaa sulatellaan tilkaan lämmintä vettä ja se ämpäriin viimeks, sekottelua ja jalon aromin nuuskuttelua. Lämpimään paikkaa ja sanomalehti tai muu harva kansi päälle. Viikossa tulee sopivan vahvaa jolloin voi vielä malttaa ja pullottaa. Siman tapaan rusinat ja teelusikallinen sokrua 1.5 ltr puteliin, giljut sinne ja korkki löysällä. Kolme päivää lämpimässä ja voilá, gilju on valmista ryypittäväksi. Pötsi takuulla ripulilla ja kankkuset komeat mutta ihanuus on toki itse hankittua. Nautintoa voipi lisätä jäähdyttämällä gilju raikkaan viileäksi ennen nautintaa. Ainekset maksaa Lidlissä noin 7€ ensihankintana mutta hiivoja sekä rusinoita jää moneen kiljuun. Muista hykena ja pese ämpäri ja pullot käytön jälkeen seuraavaa panosta varten. ”Sorretun voima” on edullista ja vältyt Alkon tai panimoalan alkoholiverojen maksusta.

Tapiola
Tapiola
27.5.2019 17:01
Vastaa...  Numento

Hyviä pointteja tässä. Verojen minimointi varsinkin, sillä olemmehan kuulleet että se ei ole muualta pois kun yhteisistä varoista riivitään vaikkapa matutukseen. Verot ovat turhia, koska valtion ja kuntien matutus ei koskaan ole muualta pois. Ne ovat vain ihanaa rinnakkaista rikkautta.. vuohipaimenien elätys ja vanhuksien kidutus samaan aikaan (teki mieli kirjoittaa vanhuksien kiljutus, mutta jätin kirjoittamatta).

Timo
Timo
25.11.2019 01:19
Vastaa...  Tapiola

kannattaa muistaa että verorahoilla ne meidän kiljunjuonnista aiheutuneiden sairauksiemme terveydenhuoltokustannukset maksetaan:)

Tenu Keppi
Tenu Keppi
27.5.2019 17:34

Tuoppi olutuutetta 1L kilo kiteitä ja Sunnuntain kuiva, ämpäriin ja ämpäri pesuhuoneen lattialle(lattia lämpö) mielellään tippalukolla(vähentää päänsärkyä merkittävästi) tuppaa herkästi tuleen tippalukosta vaahtona paripäivää ja kannattaa laittaa 2 lukkoa. Porina loppuu 4-5 päivän jälkeen, varovasti nostaa esim pesukoneen päälle ja lappoaa toiseen ämpäriin(niitähän saa jonottamalla) pikku ruiskaus sitruunahappoa eli sitä sitruunan näkösessä olevaa(nopeuttaa kirkastumista ja loppuu jälkikäynti). Odotetaan 2vrk ja takasin ekaan ämpäriin yöksi. Aamulla pulloon tai mehukatti törppöihin ja viileeseen. Päivällä hankitaan pari olutta poistaan krapulaa ja illalla kiskotaan pari törppöö ja hukataan kokonainen viikko muistikuvista(mikäli muisti laittaa uuden setin heti käymään)

El Comandante Cero
El Comandante Cero
27.5.2019 21:53

Perinteiset maamme kulttuuriin liittyvät asiat pitää ehdottomasti sisällyttää kotouttamiskoulutukseen. Myöskin kunnon sianlihaa pitää olla eri muodoissa kuten vaikkapa hernerokassa potkaa ja palvikinkkua. Siinä kun syö hyvin ja kaverien kanssa nautiskelee aurinkoviiniä unohtuvat kaikki ramadanin vaatimat kolttoset.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
28.5.2019 02:32

Itsehän puoliammattilaisena keitän kylmästä vedestä 5 litraa, lorotan sen käymisastian reunaa pitkin, että tappaa pahimmat bakteerit (varo jalkoja). Lisään 7 kg sokeria, se sulaa itsestään sekoittamatta. Seuraavaksi kylmää vettä niin, että tulee yhteensä 25 litraa aineksia. Sitten kinkkumittarilla faktantarkistus, jotta liuos on 25-30 celsiusta (jätän ensin litran vajaaksi, jos tarvitseekin lisätä kuumaa). Sitten superhiiva ja kansi kiinni. Kylppäriin pesukoneen tai vessanpöntön päälle, koska lattialla on viileämpää. Kolme päivää ja pääsemme jatkojalostamaan.
Ilmeisesti halvimmassa sokerissa on vähemmän energiaa, jolloin alkoholi ei tapakaan hiivaa. Kaupasta saa käymisen pysäyttäjää. Jos haluaa säästää pari euroa tappoaineessa, joutuu lisäämään desin pari sokeria, tai käyttämään hintavampaa tuotetta. Myös lämmitys 60-asteiseksi tappaa hiivan, mutta alkaa olemaan pontikankeittoa ilman pannua ja haju sen mukainen. Vähemmällä sokerilla saa nopeammin vähemmän vahvaa kiljua, mutta siinä ei mielestäni ole enää järkeä. Kirkastaminen ei onnistu hiivan ollessa hengissä.
Kirkastusainetta saa myös hyvin varustellulta kauppiaalta (älkää kysykö, miten). Se annotellaan valmistajan ohjeen mukaan ja pönttöä vatkataan sormi vesilukon vaatiman reiän päällä, kunnes painetta ei astiaan enää muodostu. Ravistaminen poistaa hiilidioksidia, joka estää kiljun kirkastumista erittäin tehokkaasti. Seuraavana päivänä kilju lapotaan varovaisuutta noudattaen toiseen astiaan, toistetaan ravistelu ja jätetään rauhaan. Lappoamisessa varotaan laskeutuneen hiivan sekoittumista lapottavaan nesteeseen. Toistetaan lappoamisprosessi riittävän monta kertaa, kunnes nestettä voi kutsua juomaksi. Kiljun tulisi olla vesikirkasta, mutta kellertävä väri siihen jää. Aikaa kirkastaminen vie vähintään 2 vrk.
Nyt kilju jäähdytetään miltei jäiseksi pakastimessa. Se on sopivan kylmää, kun sikunaöljy erottuu selvästi ”väreilynä” ja kilju muuttuu hieman paksummaksi viskositeetiltaan. Nautitaan esim Mehukatti-mehun kanssa pillillä horien, nenästä saa pitää kiinni, ettei haju pilaa makua. Kolmisen litraa kiljua vaatii vajaan 1½ litraa mehutiivistettä, tällä määrällä tulisi sammua.
Hinta ei päätä huimaa, paitsi harrastuksen aloitusvaiheessa, koska on ostettava välineistöä. Käymisastia n. 14€, tarvitaan 2 kpl. Lappo siinä 5€. Sokeri ehkä 6€. Hiiva 4€. Tappoaine 2€. Kirkaste 3€. Hinnat suuntaa antavia ja vaihtelevat myymälöittäin. Kiljua halvemmaksi tulee yllättäen viini, sillä tiivistemehu maksaa sokeriveroja. Viinin käyminen ottaa useamman viikon ja saisi sitä hillota kellarissakin jonkin aikaa. Ei ole menevän juomamiehen hommia tuo.
Suosittelen vesilukon käyttöä, sillä aikaansaava juoppo on jo vienyt rahapulassaan kaikki palautuspullot kauppaan, tai ei ehdi pullottamaan, paitsi illan mittaan nauttimansa nektarin. Vesilukko estää kiljun hapettumista, jolloin se etikoituu ja alkaa maistumaan kuvottavalle.
Kilju on myös hyvää seurustelujuomaa, sillä moni hampuusi haluaisi juoda kossusi, muttei välttämättä kiljujasi.
Omasta koettelemuksestani voin sanoa, että kilju mahdollisesti nostaa maksa-arvoja kossua enemmän. Otanta on pieni, joten tutkimustuloksia ei sellaisenaan voi verrata keskenään.
Kilju vapautettiin ilkeiden lainsäätäjäin pannasta, joten tehkää ja juokaa. Olkaa myös täysikäisiä noin toimiessanne.
Kilju todella vaikeuttaa islamiseeraamista, sillä somaliliitto ei saa kuin häviävän pienen maksun/juotu gallona verrattuna ihmisviinaan. Nyt ryyppäämällä voi osoittaa isäm_maallisuutensa ja pulustaa oikeita arvoja.
Käsittääkseni käymisessä hiiva valmistaa sokerista alkoholia ja hiilidioksidia, joten Ruåttin Greta näkee pönttösi sijainnin matkan päästä. Tästä ei kuitenkaan ole haittaa, ellet päästä häntä kämppääsi.

Purukalsto kieltäytyy. Onneksi juominen ei kiinnosta enää tippaakaan.
Purukalsto kieltäytyy. Onneksi juominen ei kiinnosta enää tippaakaan.
28.5.2019 03:21
Vastaa...  fatwantarkistaja

Miksi ihmeessä siihen maissikiljuun pitää käyttää rasvan sisään hukutettua mikromaissia? Saahan poppausmaissia ostaa pusseissakin, ilman rasvaa ja se on halvempaakin. Kuka perkele pilaa hampaansa maissinjyviä pureskellen? Onhan miksaavat talouskoneet keksitty jo aikoja sitten, monessa on isot terät. Kahvimyllyäkin voi ehkä käyttää.

halpaa lystiä
halpaa lystiä
28.5.2019 08:28

Vettä, sokeria ja turbohiivaa, prosentit 10-15 maustetaan lopuksi oman mielen mukaan.

Judge Dredd
Judge Dredd
28.5.2019 10:00

Olen vissiin ämmä, mutta ei kiitos! Elitistisesti teen kotiviiniä. Kilju oli kasarilla teininä, eikä ole kyllä yhtään ikävä tota liejua.

Men sana in corpore sanu
Men sana in corpore sanu
28.5.2019 11:55

Juokaa vaan kiljua ja vetäkää tupakkaa niin teistä ei ole mihinkään kun tositoimet alkavat. Voitte puolustaa itseänne ja maatanne korkeintaan krapulapierulla.

panimoni
panimoni
28.5.2019 14:40

Hieman matematiikkaa ja käymisen fysiikkaa matkaan.
Normaali hiiva ei elä yli 5%_ssa sokeriliemessä. Siis noin puoli kiloa sokeria/ 10 litraa vettä ja sokeria voi lisätä kun makean maku (sokeri ) on muutaman päivän käymisellä vähentynyt havaittavasti.
Alkoholia taas muodostuu kiljuun korkeintaan puolet satsiin käytetyn sokerin (muista myös hedelmien sokeri) prosenttiarvosta koska hiiva hajottaa sokerin (lue hiilhydraatin) hiilidioksidiksi ja alkoholiksi. Eli kilosta sokeria tulee puoli kiloa Co2 kasvihuonekaasua ja loppu on sitten kiljuveteen liuennutta alkoholia. Eli jos tekee 10 litran kiljut ja käyttää siihen 2 kiloa sokeria saa 10% juomat kun tekee kaiken oikein.
Koko käymisen juju on siinä, että kun käymisastia suljetaan kannella tai (hox) ruokaöljykerroksella veden pinnalla, hiiva alkaa silloin pakosta hajottaa sokeria, koska se tarvitsee eliönä happea hengitykseensä ja näin se ottaa sokerimolekyylin hapen jolloin sen hengitettyään vapautuu sitä hiilidioksidia ja hengittämättä jäänyt osa sokeerista jää alkoholkiksi nesteeseen.
Kun alkoholipitoisuus nousee yli 18 prosentin se desifioi nesteen, eli tappaa hiivan, kuten liika sokerikin kerralla laitettuna, siksi kiljuja/viinejä ei voi käyttää juurikaan yli 18 prosentin, muuten kuin armottomalla jatkuvilla uusilla hiiva-annoksilla, koska hiivan entsyymi pilkkoo sokeria hapeksi ja alkoholiksi hetken aikaa vaikka hiivaa kuolisikin, mutta prosessi pysähtyy aika nopeasti ja tarvitaan uutta hiivaa jollon maku ei kyllä runsaasta hiivaraatoliejusta parane.
Noh kun satsi on käynyt se kannattaa jäähdyttää vaikkapa pakastimessa jolloin sakka valuu pohjalle ja juoma kirkastuu pinnalta. Kun kiirkas osuus on otettu toiseen astiaan, se kannattaa pakastaa uudelleen sen verran, että nesteeseen muodostuu jäähileitä.. (alkoholihan ei jäädy) ja sitten sihdata hileinen neste astiaan siten, että jääjhile joka on pelkkää vettä jöää pois ja näin uuttera kotitarveharrastaja saakin jo aika tuhtia 30 – 35% janojuomaa. Kirkasteita ja käymisen seisauttajia en suosittele, koska ne taas eivät sovi kotikusiaspesäkäyttäjän luomutyyliin ja saattavat olla elimistölle aikamoisia myrkkykuormia muun muassa sille maksalle, muten niin terveellisen ja ekologisen tuotteen yhteydessä.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
29.5.2019 01:32
Vastaa...  panimoni

No nyt! Oikeaa tiedettä, eikä kännipäiten arvottuja ”faktoja”.
”Pullahiiva” käyttäytyy eritavalla, kirkastuukin ihan odottamalla ilman ravisteluja ja juttuja. Ainakin lapsena noin tuli viinapullossa käytettyä pannuhuoneessa korkki löysällä, päähän sekin kävi. Eri makuistakin se oli, kelpasi ilman tiivistemehua pahimpaan kokeiluhalukkuuteen.
Onkohan kukaan koskaan menehtynyt käymisprosessissa vapautuvaan hiilidioksidiin? Ei kait kotioloissa ainakaan.