Kuinka estää valehtelevien valtamedioiden saamasta mainosrahoja?

mobile-phone-1087845_960_720.jpg

Muutama vinkki miten voi olla tukematta valheellista valtamediaa ja tuomatta rahaa heidän ihmisvihamielisten toimittelijoiden lompakoihin.

Sääntö numero yksi on tietenkin se, että jos vastuullista mediaa on pakko lukea niin älä ainakaan jaa niiden juttuja sosiaalisessa mediassa. Jokainen jako lisää niiden lukijamäärää ja sitä myöten tuo rahaa niiden lompakoihin. Jos asiasta haluaa keskustelua kerro omin sanoin lyhyesti jutun juju.

 

Jos valtamedian juttuja on aivan pakko jakaa niin käytä unvis.it:iä.

Kun unvis:itiin liittää jonkun artikkelin alkuun niin se näyttää tältä. Toinen on alkuperäinen ja toinen unvis.it:in takaa.

 

Unvis.it toisin sanoen ”riisuu” valheellisen median kaikista mainoksista eikä lukija klikkaudu valemedian sivulaskureihin. Näin mainosrahat jäävät saamatta eikä lukija kasvata valemedian julkisuudessa näkyvää lukumäärää.

Unvis ei toimi kaikkien valemedioiden sivuilla, useimpien kuitenkin. Se on siis ehdottomasti ainut tapa jakaa vastuullisen median juttuja somessa. Valemedian lukeminen unvis.it:in avulla on hieman työlästä, mutta se on tarkoitettukin juttujen jakamista varten somessa.

 

Käytä mainoksenesto-ohjelmia.

Jos valemedioita haluaa lukea niin silloin ensimmäinen perustoimenpide on mainoksenesto-ohjelma. Esimerkiksi Chromeen saa useita hyviä päteviä kuten Ublock origin. Se on helppo asentaa ja onnistuu mummoltakin.

Mainoksenesto saattaa herjata joidenkin valemedioiden sivuilla hyppyikkunalla, että ”Tukeaksesi vastuullista mediaa poista mainoksenesto” tai muuta huuhaata.

Tämän voi ohittaa klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa ”esc” näppäintä heti kun sivu on latautunut, mutta mainoksenestoherja ei ole vielä tullut näkyviin. Esc:iä voi käyttää monissa tapauksissa myös maksumuurin taakse kätkettyjen juttujen näkymisen. Kun sivu latautuu paina esc:iä ennenkuin maksumuuri tulee päälle. Jos sivua ei voi lukea mainokseneston kanssa, älä lue.

Mainokseneston voi poistaa sivukohtaisesti, esimerkiksi Pt-mediaa voi tukea ottamalla mainokseneston pois päältä lukiessa juttuja.

Puhelimeen kannattaa asentaa jokin mainoksenestoja tukeva selain, muu kuin Chrome. Esimerkiksi Opera-selain on hyvä. Siinä on automaattinen mainoksenesto. Lisäksi Operan selaimella ei tarvitse erikseen asentaa Messengeriä vaan Facebookin viestit voi lähettää mobiiliversiolla. On muitakin hyviä, niitä kannattaa vähän kokeilla lataamalla Android Playsta tai Applen mikä se siellä sitten onkaan.

Simple is the best: Käytä unvis.it:iä ja mainoksenestoja. Älä jaa somessa kuin vain pakosta.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

19 thoughts on “Kuinka estää valehtelevien valtamedioiden saamasta mainosrahoja?

  1. Brave on varmaan kans hyvä, siinä on mainoksenestot.. en vain ole itse kokeillut sitä..

   14
  2. Brave on lisännyt algoritmiinsa sen että se usein estää tekemästä kuvasueppauksia, mikä on tietenkin huono asia. Pidin selaimesta ennen tuota muutosta joka ei edistä tekijänoikeuksia mutta hankaloittaa tarpeellista käyttöominaisuutta.

    1. Tuo koko tekstin kopioiminen on siinä mielessä vähän huono, että Fabo saattaa bännätä tai jopa syyte tekijänoikeuksista, ainakin Ruotsissa on joitakin tapauksia tuosta tekijänoikeusrikkomuksesta…

 1. Kuten Paavo linkitti. Ublock Orgin on ehdottomasti paras. Ei ikinä enää Adblokia.

  Pt-median ja muiden vastaavien kohdalla tietenkin otan Ublockin pois päältä !

  25
 2. Sääntö 1: Älä liity someen, joten et jaa mitään missään. Problem solved. Toiseksi käyttää mainoksen estäjää.

    1. Kyllä pitää nyt kompata Penaa, mutta Jatka ”Taju” samaan malliin näitä erinomaisia juttuja, niin hilloa tulee…

 3. Puhelimeen/tablettiin suosittelen Kiwi selainta https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwibrowser.browser&hl=sv
  Siihen voi asentaa chromen lisäosia chrome web storesta. Itse tökkäsin siihen adblock plussan, ja siihen lisäsin manuaalisesti fanboy adblock listoja sekä no coin listan niin ei ruutu ole täynnä facebookinstagramtwitternappuloita ja muuta somepaskaa eikä sivustot louhi luurillani bitcoineja. Operan mainoksenestoa puhelimessa ei voi muokata millään lailla.

 4. Itse käytän
  https://archive.fo/
  palvelua. Sille löytyy myös onion osoite
  http://archivecaslytosk.onion/
  sekä monia muita archive.[päätteitä]. Etusivulta löytyy myös pikakuvake kulloisenkin osoitteen tallentamiseksi (BOOKMARKLET: Drag this button to the toolbar and you will be able to save pages in one click!).

  Archive.fo ottaa kuvakaappauksia, joten sen kautta haettava sivu ei ole uusin versio. Parhaiten se soveltuu todisteiden tallentamiseen tietyn sivun tai kommentin olemassaolosta tietyllä hetkellä.

  Vielä mainostan Archive.fo’n erityisominaisuutta: kun valitsee hiirellä tietyn kohdan sinne tallennetusta sivusta, osoiterivi muuttuu sellaiseksi, että tuolla osoitteella pääsee suoraan valitun kohdan alkuun. Esimerkiksi
  http://archivecaslytosk.onion/D0Csx#selection-2087.0-2125.108

  Lopuksi jätän vielä mainostamatta, että valmis skripti komentorivillekin löytyy.
  pip install ……
  Joka ymmärtää, osaa myös täydentää edellisen rivin sana-arvoituksen. — Ja toivottavasti myös käyttää sitä vastuullisesti.

  Kolme linkkiä kommentissa.
  Meneeköhän läpi.
  Mutta ei hätää. Archive.fo’stahan tämäkin löytyy!

 5. Chrome selain kääntää ainakin hyvin ulkomaalaiset lehdet kuinka muut selaimet. Sillä tulee aika paljon niitä luettua.

 6. Riippumatta selaimesta, ota selvää käyttämäsi ohjelman turvallisuusasetuksista ja esto-ominaisuuksista, ja opettele ”vainoharhainen” tapa selailla, kirjoittaa ja lukea nettiä. Tuottamasi tieto ja oma persoonasi on sinun. Vaikka kuinka olisi vakuuttunut siitä ettei KUKAAN ole kiinnostunut juuri minusta ja ”enhän minä tee mitään laitonta, kyllä minua saa valvoa”, niin olet väärässä. Nykykehitys on viemässä suuntaan jossa kaikki henkilökohtainen tieto on kaupan ja jos ”se ei ole nyt laitonta, niin kyllä ME varmuuden vuoksi se laitetaan talteen sitä aikaa varten, kun ME siitä on tehty laitonta”. Mielipiteesi voi olla vielä joskus olla vankilatuomion arvoinen, jos ei peräti enemmän.

  1. Juurikin näin! Ja samaan syssyyn sanon että lopettakaa jumalauta se WhatsApp:in käyttö. KAIKKI mitä siihen olette ikinä kirjoittaneet on tallennettu ja odottaa että poliisisedät pyytävät tietojanne. Signal, Telegram ym ym ovat paskaa. Tämä on paras https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wire
   Käytä jotain huuhaa-sähköpostiosoitetta tätä varten https://app.wire.com/auth/#createaccount ja sitten puhelimen sovelluksessa käytät sitä etkä puhelinnumeroasi. Toimii joka alustalla sekä myös verkkoselaimessa.

 7. Tässä hyvä esimerkki unvis :in käytöstä:

  unv.is/https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006132214.html

  ”Helsingin hovioikeus on lieventänyt 33-vuotiaan miehen seksuaalirikostuomiota sillä perusteella, että hänen katsottiin seurustelleen uhrin kanssa. Mies oli tekojen alkaessa 29-vuotias ja tyttö 14. Oikeuden mukaan suojaamattomia yhdyntöjä oli useita, ja niiden seurauksena tyttö tuli raskaaksi 15-vuotiaana.”

  ”Äiti kertoi, ettei tiennyt 16 vuoden suojaikärajasta.”

  Tuo jälkimmäinen lainaus värähtelee erittäin korkealla taajuudella siinä missä ensimmäinen värähtelee sekin jo melko voimakkaasti.

  1. Yksi vaihtoehto on, että maahanmuuttovirasto unohti kertoa äidille, että lasten suojaikäraja on Suomessa hieman korkeampi kuin hänen kotimaassaan.

  1. Goolgen seuranta- ym jutut kannattaa tosiaan myös poistaa. Teen niistä joskus juttua.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.