Tiesitkö mikä on lihansyöjävegaani?

water-2943518_960_720.jpg

Yleisradiossa pistellään taas parasta. Nyt siellä ollaan lanseerattu käsite saamelainen vegaanius, eli sàmevegaanius.

Saamelainen vegaanius tarkoittaa sitä, että syödään kasviksia, mutta myös lihaa ja kalaa. Kuten Ylen artikkelissa tutkija kertoo:

– Saamelainen vegaanius tarkoittaa sitä, että henkilö syö vegaaniruokavalion mukaan, mutta myös poronlihaa, riistaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, mitkä tulevat Saamenmaalta tai lähistöltä.

Kerrotaan siis Ylen uutisissa.

Miksi asiaa ei voisi käsittää laajemminkin? Voisiko savolainen vegaani, joka syö kalakukkoa, olla savolainen vegaani. Pohjanmaalla possu on suosittua ruokaa, joten miksi emme lanseeraisi pohjalaisen possua syövän sikavegaanin. Sikapeijaiset voisi nimetä uudelleen: vegaaniset sikapeijaiset. Ahvenanmaalaiset taas syövät silliä, joten miksi emme lanseeraisi ahvenanmaalaisen vegaaniuden, jossa vedetään pönikkäkaupalla sinappisilliä.

Entäpä sorsastavat metsästäjät? Miksi emme lanseeraisi sorsia syövän valkoisen heterovegaanin? SSVHV! Hirvimies voisi olla HSVHV eli hirveä_syövä_valkoinen_hetero_vegaani.

Sitten taas toisinpäin niin aitovegaaniuden käsitettä voitasiin laajentaa pois ahtaista tunkkaisista lokeroista. Porkkananpurija ja linssisoppaa rillit huurussa ryystävä (kuten allekirjoittanut) voisi olla lihansyöjävegaani eli henkilö, joka ei syö lihaa.

saturn-148300_960_720.png

Eikä siinä vielä kaikki. Oletteko muuten kuulleet, että Intiassa on guruja, jotka elävät kosmisella energialla? Gurut eivät syö tai juo sen kirjaimellisessa merkityksessä vaan imevät itseensä kosmista energiaa, josta saavat siis sitä energiaa. Tällainen guru voisi olla kosminen lihansyöjävegaani.

Asiaa voisi laajentaa edelleen. Juoppo, joka pämppää päivät pitkät (kuten allekirjoittanut) voisi olla aboslutisti, joka ryyppää. Eli AVHJ absolutistinen valkoinen hetero juoppo. Absolutisti taas voisi olla puliasteella oleva absolutisti. Uskovainen voisi olla uskovainen saatana. Ateisti voisi taas olla uskoton jeesus. Monimurhaaja voisi olla hyväätarkoittava murhamies jne. Tai entäpä kortiton rattijuoppo, ajatelkaa mitä mahdollisuuksia.

Maailma on totta tosiaan avoin, Jokainen voi olla mitä haluaa eikä rajautua johonkin ahtaaseen lokeroon.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

42 thoughts on “Tiesitkö mikä on lihansyöjävegaani?

 1. ziisus ,kyl nyt meni boltsi ihan zegasi, huh huh… (huumorilla)

  34
  1. Niin meni helsinkiläisellä sikavegaanillakin. Kohta saadaan possua grillistä, mutta olen silti vegaani. Tulee mieleen se vihreä nainen, joka jäi kiinni rysän päältä jossain ravintolassa, vegaani oli popsimassa lihaa. Vieläköhän blogaa vai joko uskolliset kannattajat menettivät uskonsa ja hylkäsivät? Tosin ei ne varmaan edes tajunneet dilemmaa. 🙂

 2. YLEllä alkaa mennä sukset lopullisesti sekaisin. YLEn toimittelijat eivät ole vieläkään toipuneet Trumpin voitosta ja näyttää siltä että Trump on vielä toiset 4 vuotta presidentti niin alkaa siinä mennä liha-ja kasvisruuat sekaisin päätoimittajaa myöten.

  70
 3. Homoheterohomo, homo joka pumppaa heteroita ja hetero joka lykkii homoja, kuten arvoisat muslimiystävämme. Entäs necropedo? Nekrofiili joka myös lapsista tykkää? Vittu noi on hulluja noi vasemmistolaiset. Sano jumalauta suoraan että tykkäät syödä lihapullia saatanan tekopyhä paskiainen!

  33
 4. Ilmankos nämä saamelaiset viheriät naiset sekoilee lausunnoissaan, kun ollaan niin virheitä ja kasvissyöjiä ja sit kuitenkin vedetään poroa veri suupielitä noruen. Sekoo sitä vähemmästäkin. Kuten esim. tämä petra laiti…

  41
 5. Ei tuossa ole mitään uutta ja ihmeellistä, sillä Orwell kertoi samaa kirjassaan 1984,
  ”sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa”.

  Uutta ja ihmeellistä on vain se että joku vihervassari on lukenut tuota kirjaa.
  Varmasti tuli pää kipeäksi kun harmaat aivosolut liikahtelivat.

  42
 6. Kyllä käsitteitä pitää laajentaa ja laventaa. Ahdas lokerointi on syöpää. Kake singersillä oli tietä viitoittava biisi, ”me halutaan olla neekereitä”. Siinä kiteytyy paljon nykyihmisen kaipuusta olla jotain muuta, jotain parempaa, ihan mitä vaan ja neekerikin käy jollei huvita olla esmees transhybridlesboslurri tai jotain tollasta kato. Olkaa vittusaatana jotain muuta kuin oma ittenne. Olkaa edes kännissä.

  19
  1. Minä ainakin haluan olla ihan täysin las vegas. Olen korkeakoulutettu humaani maisteri ja kielinero ja mulla on paras ymmärrys.Turha ivailla.

   1. Ihan sama. Voin paljastaa senkin, että olen yleinen toimittaja, Pietarin yliopiston maisteri, lisäksi setäni oli kasvissyöjä ja kansanopiston käynyt ja äitini oli uimamaisteri, repikää siitä. Melkein kaikki meidän serkutkin on periaatteellisia veneerisiä syöjiä.

    1. Ihanaa kuulla kaikista periaatteen ihmisistä. Niin myönteistä. Minä olen kaikkikasvisruokainen mutta en syö puuroa enkä sianlihaa.

 7. Ehdottomasti juurikin näin – voimme nykyään olla ihan mitä haluamme, vaikkei siinä perinteisesti ottaen mitään logiikkaa olisikaan. Koomikko Ismo Leikolan enkunkielinen vegaanikanta osaltaan kuvastaa tätä aikamme upeaa ilmiötä:

  10
 8. Saamelaisilla on koulutettu eliitti (nais), joka on kovasti kallellaan punavihreyteen. Siitä pulppuaa nämä sekopäiset lausunnot. Helsingissä ne pitää päämajaansa.

  30
 9. Minähän olen siis myös pesun kestävä vegaani. Äskenkin vedin turpa pullollaan grillattua siansisäfilettä, oli mukana pari siivua munakoisoakin+ silliä perunoineen.
  Olen itseasiassa ihan ultrafanaattinen vegaani mitä tulee vaikkapa poronlihaan.
  Kovasti jo odottelen vasojen teurastusaikaa niin saa pakkasen täyteen.

  30
  2
  1. Mahtavaa. Jos oletettuja sukupuolidentiteettjä voi olla toista sataa, niin miksei nykypäivän ihanassa suvaitsevaisessa onnelassa voisi olla oletettuja ruokavalioidentiteetejäkin. Minäkin tykkään laadukkaasta grillatusta liha- kala- yms.ruoasta. Ja voinkin nyt kutsua itseäni vegaani-oletetuksi. Jos joku muuta väittää, voin aina todeta vasta-argumenttina modernin taikasanan: ”suvaitsemattomuutta!”.

   20
  2. Luin jutun tuosta ylenannon pätkästä. Pari naisoletettua kertoi siinä, että poroa voi hyvin syö, kun se ei ole ruuaksi kasvatettua lihaa??? Mitähän varten ne saamelaiset niitä sitten kasvattavat ja vahtivat pitkin poikin? Eneenmuinoin kuuluivat jopa ase kädessä vahtineen, ja nykyisinkin ettei sudet, ahmat ja karhhut syö. En ymmärrä, mutta minähän en ole vegani, vaikka heiniäkin syön lihan lisäksi.

   22
   1. Eräs sukulainen ei syö lihaa, koska liha elää elämänsä vangittuna, siis hirvi, siili ja liito-oravakin? Kassilohen nimi taas taitaa tulla kalamaailman kadehtimista valtavista kasseista, sitä tohtii syödä. Jos 25 vuottakin tätä pystyy selittämään itselleen aukottomasti, pystyy joku toinen olemaan myös suvakki.

   2. Porohan on joulupukin ajokki, siihen niitä kasvatetaan, ei lihan vuoksi. Tämän toki tietää jokainen vegaani.Yritä sinäkin sivistyä!

 10. Entäs tämä sitten?
  YLE:n uutisissa taidehistorioitsija Harri Kalhan ”löytämistä” satavuotiasta valokuvistakin löytyi yllättäen sanoma:

  ”Kuvista pystyy lukemaan hiljaista vastarintaa ja sen kyseenalaistamista, että ehkä sukupuolia ei olekaan vain kaksi tai ehkä kaksinapainen sukupuolijärjestelmämme on aina jo lähtökohtaisesti ironinen”

  https://yle.fi/uutiset/3-10866769

  25
  1. Churchill (GB päämisnisteri WW2) voi olla monien mielstä aika ristiriitainen hahmo mutta joskus löytyy myös jyvä. Sanoi että jos et nuorena ole radikaali ei ole sydäntä mutta jos vanhana et ole konservatiivi ei ole aivoja. Tähän kitetyy koko nykyinen suomen hallitus. Arvatkaa mihin kategoriaan Antti Rinne sijoittuu.

   21
   1. itte olin jo 12 vuotiaana nykymittapuiden mukaan ”äärioikeistolainen” ellei peräti natsi. Tai oikeestaan jo 8 vuotiaana. Olisin ollu rasistikin jos olis ollu pihapiirissä tai koulussa mutapäitä. yks saksalainen lapsi oli, jota nimiteltiin natsiksi.

    12
  2. Kalha ei ole kiinnostunut yksilötarinoista. No ei kai, helpompaa on keksiä sata vuotta sitten eläneille mageita sukupuoli-identiteettejä ja leikitellä niillä. Ei ole käynyt mielessäänkään, että rahaa saadaksesi puit kostyymin yllesi ja poseerasit, vaikka olisit ollut mies/nainen. Taiteilija halusi kuvan ja sen sai.

   Voi hän olla oikeassakin, eikä visusti väitä mitään, mutta pitkälle vietyjä olettamuksia, joiden perustana on nykyhetkinen sairaalloisuus ja sadan vuoden päästä taas jokin aivan muu selitys.

 11. Joudun ilmeisesti vankilaan jos sanon että en ole vegaani. Voisinkohan kutsua itseäni pilipalivegaaniksi, ongelmien välttämiseksi!

  14
  1. Nyt kun ei oikeastaan saa sanoa ”mutiainen” tai ”mutakuono” niin mitäpä jos sanottaisiinkin ”tokko”? Eli esim: ”Tokko tänne jäävät valitettavasti!”

   Tokko tulee kalanimestä MUSTATÄPLÄTOKKO eli ruotsiksi SVARTMUNNAD SMÖRBULT eli mustasuinen voipultti, hehe. Sehän on invasiivinen kalalaji mikä leviää joka paikkaan eikä kukaan tiedä mitä sille pitäisi tehdä.

   Mustasuinen Tokko, Voi Pultti! on sopiva huudahdus.

   13
   1
  2. Kutsu itseäsi langenneeksi vegaaniksi, niin minäkin teen. Lankeemukset on nyt kovassa kurssissa. Mitä langenneempi sen hienompaa. Moraalirappio kaikilla mahdollisilla aloilla ja kaikissa asioissa on tosi muotia ja niin cool.

 12. Vähän niinkun Ahmedkin on turvapaikanhakijasiirtolainen. Hän pakenee vainoa ja saa kielteiset, sitten pakenee sotaa, joka ei ole peruste ja lopulta hakeekin parempaa elämää ja töitä. Semmonen kuuluu myös väkivaltaseen rauhanuskontoon, jossa telotetaan ja piestään, mutta myös rukoillaan ja rakastetaan. Samalla se on myös ideologiahallintomalliuskonto.

  25
 13. Shep Smith presses Puerto Rico’s Governor: Attacks on your own people are not mistakes

  Mitä Helvettiä Puerto Rico’s sa Tapahtuu

  suomen valtamedia on mykkä

 14. Saamelaiset, eli tunturiapassit voivat syödä vaikka kattilallisen lihaa ja väittää olevansa vegaaneja,koska saamelaisuus.

  20
 15. Kyllä hymyilytti. Ihan kuin vihervasemmiston kannanotto tai nykyinen hallituspolitiikka, kaikki käsitteet sekaisin.

  17
 16. Hirvi syö haavat ja männyntaimet sekä pihlajat. Minä syön hirven siis olen ortodoksinen vegaanilihansyöjä toisin kuin jänkhäsomput.

  24
 17. helsinkiläinen poromies on sellainen joka on nähnyt poron lehdessä
  vastaavasti lappilainen panomies on nähnyt römpsän lehdessä.
  ja vihreät on nähnyt luontoa telkkarista.

  30
  1. Afganistanilainen panomies on sellainen joka luulee että lapsia siitetään peräreikään tökkimällä . Etureikään tökitään vain silloin kun suvakkimummo väen vängällä jostakin syystä niin vaatii.

   10
 18. Jos moninaisuus kaikessa..suku puoliakin satoja, niin miksi sitten juuri ROTUJA tai rotueroja ehdottomasti EI voi olla? Vaikka niitähän siis juuri nimenomaan onkin..rotueroja..Eli suvakeilla on pää niin sekasin eli kaikessa juuri päinvastoin mitä tiede sanoo ja faktat. Jos ei olis rotuja, niin miten sitten voisi olla erikseen saamelaisiakaan? Jos mä ny vaan päätän, että minä olen arjalainen ja tuo on neekeri, niin eikös se ole moninaisuutta ja moniarvoista? eli kannatettavaa ja hienoa?

  14
 19. Kennelliitto pitäisi lopettaa rasissimin pesäkkeenä kun siellä puhutaan roduista.

  14
 20. Minä olen neljäs sukupuoli. Minulla on kulli sekä pillu, ne ovat molemmat otsassani. Suuni sijaitsee alapäässäni, persereikäni takana, sillä syön ainoastaan vegaanista kasvislihaa sekä gluteenitonta ja viljatonta gluteeniviljaa. Opiskelen tällä hetkellä pääaineenani komodosaarten varaanien silmienräpäytysten merkitystä ilmastomuutokseen, valmistujaisiani vietetään 25 vuoden päästä.

  15
 21. Käsite römpsä jakautuu etu- ja takarömpsään. Takarömpsän päällä pidetään usein lompakkoa kun taas eturömpsä itsessään on ikäänkuin lompakko tai säästöpossu.

  Rauhanuskonto taas on sellainen uskonto mikä ei ole uskonto ja vihaa nimenomaan rauhaa ja kaikkea siihen liittyvää.

  11
  1. Ja rauhanimaamin pöntöstä tulee pomminteko- ja päänleikkausohjeita.

 22. Tuo kalakukkovegaani on hyvä; savolaiset ovat muutenkin kieroja. Ja kaikki Ylen toimittajat taitaa olla savolaisia.

  4
  4
 23. Lakto-ovulaatiovegaani olen. Syön kasviksia ainoastaan silloin, kun on moonikset. Moniksien aikaan juon olutta, ellei Kossua ole varaa ostaa, olen siis myös moniabsolutisti. Olen niin hieno ja ylväs olento, ettei moni tiedekään, siksi katson asiakseni mollata suht normaaleja, olette perseestä, juuri te kaikki siellä.

Comments are closed.