Haningessa mafiameininkiä – yrittäjiä kiristetään

Kuvakaappaus - 2019-10-29 10-00-44.png

Tukholman eteläpuolella sijaitseva Haningen kaupunki on ollut jo vuosikymmenen erittäin monikulttuurinen kaupunki, se on vain jäänyt hieman huomiotta tunnetumpien alueiden varjoon.

Mutta syyttä suotta, Haninge on yhtä monikulttuurinen ja siellä etenkin Jorbron asuinalue, jossa sattuu ja tapahtuu. Seuraava kuvaus on tulevaisuutta kaikkialla.
Juttu lähti liikkeelle kun muuat työteliäät turvapaikanhakijat Wahid ja Masih avasivat parturin Jorbrohon.
(Asiasta on kirjoitettu vähän siellä sun täällä, joten mitään ”alkuperäistä” lähdettä asialle ei ole, mutta viittaan jatkossa paikallislehti Mitti.se:hen, koska heidän sivuiltaan löytyy filminpätkä).
Kun parturin ovet saatiin viime keväänä auki ei kestänyt kauaa kun parturisalonkiin asteli somaliorkesteri, joka kertoi tulevansa Verovirastosta. Asia oli se, että kaikkien alueen yritysten piti maksaa veroa. Vero taas kerättiin käteisenä. Muuten tulisi pahoja pahoja ongelmia.
Omistaja Masih kieltäytyi maksamasta ja kesän aikana parturit saivat uusia uhkauksia; jos ei tipu rahaa, tulee kaaos. Jossain vaiheessa, kun verorahoja ei tippunut alkoivat tositoimet. Yksi viimeisin tapahtuma tallentui filmille kun liikkeen kaikki ikkunat rikottiin. Filminpätkä Mitti.se:stä:

 
Tilanne oli paha, kunnes poliisi sai aikaan jotain pientä ja kaksi mafioosoa vangittiin. Mutta tilanne muuttui nyt pahemmaksi. Toinen tuomittiin hiljattain pieneen 3 kuukauden muodolliseen vankeuteen kiristyksestä. Poliisin mukaan asiassa on mukana kuitenkin useampi nuorukainen.
Uhkaukset jatkuivat entistä pahempina ja lopulta parturimiehet joutuivat  sulkemaan liikkeensä viime kuussa. Paine ja stressi kävi niin kovaksi. Miehet päättivät yrittää uudelleen ja parturi avatti tämän kuun alkupuolella. Heti alkuun liikkeen ikkunat rikottiin (yllä oleva filmi tästä tapahtumasta). Miehet hankkivat henkilöhälyttimet ja poliisi on joutunut useaan otteeseen suojaamaan miesten työmatkaa.
Parturointi jatkuu jotenkuten, mutta miehet kertovat Mitti:se:lle:
– Ensin ajattelimme, että parturi poltetaan jossain vaiheessa, mutta nyt pelkäämme, että meidät ammutaan.

Kun teimme rikosilmoituksen kuvittelimme, että asiat muuttuisivat paremmaksi. Mutta ne muuttuivat huonommaksi. Nyt elämme keskellä painajaista. 

 
Artikkelissa kerrotaan, että kyseinen parturi ei ole ainoa, jolta kiristetään rahaa. Tai tässä tapauksessa yritettiin. Poliisin mukaan paikallinen ravintola on ollut niin ikään painostuksen kohteena, mutta tästä ei ole olemassa käytännön todisteita oikeuteen asti.
Lainaus Mitti:se:stä loppuu.
Kyseessä on siis puhdas ”mafiatyylinen” suojelurahan periminen. Jos et maksa niin et myöskään harjoita liiketointa. Tässä tapauksessa somaliorkesteri on siinä määrin kovakalloista porukkaa, että eivät todellakaan anna periksi vaan ovat totta vieköön vallanneet Jordbron ostelualueen.
Kuvakaappaus 2019-10-29 10-14-33.png
 
Tapahtuma sai taas uuden käänteen kun TV4:n ohjelmaryhmä ”Efterlyst” (vrt. Poliisi-tv tms) oli viime viikolla tekemässä reportaashia Jordbrosta. Aiheena oli juuri kyseinen parturi ja alueen muihin yrittäjiin kohdistunut painostus.
Kun kuvaukset olivat käynnissä niin 10-12 uusruotsalaisen jengi kävi konkreettisesti kuvausporukan päälle. Yksi henkilö kaadettiin kumoon ja kamera rikkoontui. Kuvausryhmä uhattiin pahoinpidellä. Poliisi soitettiin paikalle, joka pelasti ryhmän pahemmalta pahoinpitelyltä.
Tapahtuman voi katsoa TV4:n uutisklipistä, itse tapahtuma kohdassa 0.24.


 
Miltä kuulosti? Se kuulosti siltä miltä se näyttää. Uusruotsalainen gangsteriporukka on ottanut Jordbron hallintaansa eikä yhteiskunta voi asialle mitään. Porukan valta kasvaa ja painostus lisääntyy, vaikka poliisi kertoo sivuillaan lisänneen näkyvyyttä tapahtumien takia.
Poliisilla ei ole mitään resursseja valvoa aluetta ja suojata jokaista kiristettyä yrittäjää 24/7. Koko homma perustuu tähän. Poliisi voi hetkellisesti näytellä valtaansa alueella jalkautumalla usean partion voimin alueelle. Gangsteriporukka taas voi sen ajan pitää vaikka kokaiinibileet ja kun poliisi poistuu alueelta niin täräytetään takaisin entistä kovemmalla voimalla.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.