PS:n Mäenpää: Lyijykielto haittaisi myös puolustusteollisuutta

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) pelkää metsästäjiin ja ampumaharrastajiin kohdistuvan lyijykiellon haittaavan puolustusmateriaalituotantoa, jonka kannattavuutta auttaa ylläpitämään siviilikäyttöön menevä patruunatuotanto. Reserviläisliiton mukaan siviilituotannon osuus Euroopan Unionin patruunatuotannosta on noin 70—90 prosenttia

Maenpaa-Juha-web-v6990-1437Eduskunnan tiistain päiväjärjestys säilyi pitkälti normaalina lukuun ottamatta pääministeri Antti Rinteen eroilmoituksen myötä poistunutta Posti-jupakan välikysymyskäsittelyä.
Eduskunta käsitteli muun muassa pohjoismaiden välistä puolustusmateriaaliyhteistyötä. Tässä yhteydessä kansanedustaja Juha Mäenpää nosti esiin Euroopan Unionissa ajettavan lyijykiellon, joka aiheuttaisi haittaa metsästäjien ja ampumaharrastajien lisäksi myös sotilaalliselle huoltovarmuudelle.
Mäenpää korosti lyijyammusten merkitystä reserviläisten ampumataidon ylläpitämiselle. Mäenpää kysyi toimitusministerinä jatkavalta puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk) onko tämä ottanut huomioon lyijykiellon vaikutukset Pohjoismaiden väliseen yhteistyöhön sekä ampumaharrastuksen jatkumiselle.
Kaikkonen vastasi Mäenpäälle, että ”puolustushallinnon näkövinkkelistä lyijyhaulien käytölle olisi tarvetta erityisesti ampumaharjoittelussa jatkossakin. Eli toivottavasti siihen löytyy järjellinen ratkaisu.”
Juha Mäenpää, kansanedustaja (ps.)

28 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 20:51

Sinun mielestä siis on ok että herra Karpo halusi tuhota joka hirven tästä maasta, kerroppa miksi tuota pitäsi kutsua, kenties vaikka jiisuskseksi vai?
Kyllä, ihminen kuuluu luontoon, mutta se ei tarkoita että hänelle kuuluu päättäminen luonnon asioista, esim jonkun eläinlajin tehosäätö tappamalla.
Olen muuten ollut itsekkin metsästäjä aikoinaan, lopetin kun tajusin että se ei ole oikein eikä siinä ole mitään järkeä.
Kyllä kutsun vatipääksi ihmisiä jotka on yhtä helvetin tyhmiä kommentteineen kun karpo.
(ei ole muuten vielä tullut muita eteen).

Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 19:59

Tässäkin asia selviää aika hyvin.
Se laatu kun voi olla mitä vain noissa ledeissä.
http://www.tekeville.fi/perustietoa-kodin-valaistuksesta#TOC-Led-lamput-ja-valaisimet

Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 19:54

No, googlaa asia niin huomaat että on aika yleistä tuo ledien vilkkuminen.

Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 16:33

Karpohan sitä aikoinaan ohjelmassa kertoili että hänen mielestään hirvet pitäisi hävittää metsistä kokonaan niin voisi liikenteessä kulkea ilman hirvivaaraa, siihen loppui tuon vatipään ohjelman seuraaminen.
Luonto säätelee eläinkantoja, se ei ole ihmisen asia, jos alkaa haittamaan, silloin tietää että ihminen on tunkeutunut alueelle joka ei hänelle kuulu.

Pekka
Pekka
4.12.2019 17:21

Se sirinä muuten kuuluu siitä ”sähköstä”. Mutta auton akut voi käydä silti heittämässä metsään kun kunhan vaan silppuaa ensin, metsästäjät kylvää lyijyä sinnne helvetin paljon enemmän lyijyä mutta se onkin sitä parempaa lyijyä, ei kerry ravintoketjuun.

M
M
4.12.2019 19:19
Vastaa...  Nähtyon

”Luonto säätelee”
Jotta luonto saisi itse säädellä hirvikantoja, pitäisi metsätalouskin lopettaa kokonaan. Ja jos metsätalous lopetettaisiin Suomessa, niin täällä saisi kyllä silloin lopettaa aika paljon muutakin.
”jos alkaa haittamaan, silloin tietää että ihminen on tunkeutunut alueelle joka ei hänelle kuulu”
Ihminenkö ei siis kuulu luontoon? Eli pitäisikö ihmiset hävittää, koska ihmiset vievät tilaa muilta eläimiltä eivätkä kuulu luontoon? Sillä onhan tämäkin talo, jossa nyt asun, rakennettu keskelle luontoa eli metsää, joka on kaadettu, jotta talo voitaisiin rakentaa. Ei Suomessa varmaan ole yhtään taloa, jonka rakentamiseksi ei olisi hakattu metsää.
”siihen loppui tuon vatipään ohjelman seuraaminen”
Sinulla ei varmaan monta ystävää ole maailmassa, jos aina ensimmäisestä esille tulevasta erimielisyydestä tuomitset toiset vatipääksi.

Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 14:53

Kukaan pääkivusta tai pahemmasta elikkä migreenistä kärsivä ei ledivaloja kämppäänsä laita sillä ne vilkuu eikä valo kokonaan yhtenäistä ja se laukaisee aina migreenin, on kyllä kokomusta, eikä ole kun pari kuukautta kun testasin kattovalaisuksessa ko led härpäkettä, siihen jäi noiden paskojen käyttö.

Pekka
Pekka
4.12.2019 17:17

Ne nimen omaan vilkkuu kun, ostin muuten just tunti sitten lidlin kaukari lampun kun ikean kallis paska hajosi 3kk jälkeen jo toka makkarista. Ja kyllä vilkkuu vaan pirun nopeesti noissa väreissä sen etenkin huomaan kirkas valkoinen palaa verkkokalvoille paremmin niin ei suoraan katsoessa huomaa niin hyvin.

Pekka
Pekka
4.12.2019 20:29

Ei kun ne loisteputket sirisee kuten sanoit:” Aijaa, onpa kummallista. Lediä laitetaan usein esim loisteputken tilalle juuri siksi, että led palaa värisemättä ja tasaisesti eli se ei siritä.”
Mulla meni se yks reply väärään kohtaan.
Ja sähköpuolen mihenä tiedät, että ne ledit on on/off siksi välkkyy riippuen tasasuuntauksesta ja kuinka paljon siihen on sitä jätettä työnnetty. Ymmärrät myös, että hakkurivirtalähteet työntää rutkasti loistehoa jota noissa säästö lampuissa käytetään.
Hehkulamput on noihin verrattuna jätteettömiä.

Valtsu
Valtsu
4.12.2019 11:44

Lyijyn kylväminen luontoon on aika saatanan tyhmää etenkin, kun on täysin kelvollisia vaihtoehtoja. Se että ampuuko Virtanen sorsia lyijyllä vai ilman, on maanpuolustuksellisesti täysin yhdentekevää.

Raksaäijä
Raksaäijä
4.12.2019 14:15
Vastaa...  Valtsu

Juu, taas näitä… Tota noin… Lyijyhaulit maksaa n.10€/rasia ja mainitsemasi ”kelvolliset vaihtoehdot” maksaa 80-100€/rasia…
hillitsee mukavasti harrastusintoa toki.
Jos Eurooppalaisilta patruunatehtailta katoaa n.80% markkinoista, on aivan selvä, että katoaa tehtaatkin. JA SE vaikuttaa maanpuolustukseen, EIKÄ se ole ”täysin yhdentekevää”… Yhdenkään prosessiperusteisesti toimivan tehtaan tuotantoa ei moninkertaisteta muutamien vuorokausien aikana, eikä kuukausienkaan aikana…
Maanpuolustuksellisesti rankkaa on sekin jos 80% tuotannosta muuttuu ”kelvollisia vaihtoehtoja” tuottaviksi tehtaiksi – silloin on riskinä, että lyijypatruunoiden valmistus loppuu kokonaan, niistä vaihtoehdoista kun saa paremman tuoton…
Riskialueilla, eli vesistöillä ei saa käyttää nykyäänkään lyijyhauleja…
Kielto koskisi kaikkea, myös metsästystä, jossa metsästystilanteessa jo käytetään laajalti korvaavia materiaaleja, eli ei ongelmaa nytkään.
Mutta ongelma tulisi ampumaradalla suoritettavasta harjoittelusta, jossa käytetään lyijyluoteja.
Jokaisen vastuullisen metsästäjän tulisi ampua aina ennen jahtikauden alkua mielellään useampi sata laukausta, jotta taidot olisivat kohdallaan metsästystilanteessa. Se tekisi korvaavien materiaalien hinnoilla usean tuhannen euron kustannusta jokaiselle metsästäjälle ja metsästyshän loppuisi käytännössä kokonaan Suomesta.
Jos taas Suomesta loppuisi metsästys, niin mihin se vaikuttaisi? No, Hirvikanta nelinkertaistuisi aina kolmen vuoden välein. Eli, metsänomistajille tulisi ongelmia: kun myyt puut niin hirvet syö taimet (kerta toisensa jälkeen).
Metsiä ei siis enää hakattaisi, jolloin metsäteollisuuden olisi järkevää siirtyä sinne, missä materiaalia olisi tarjolla.
Jopa polttopuut ja rakennustavara olisivat pitkälti tuontitavaraa…
Tuon hirvikannan kasvun voi jokainen vilkaista LUKEN-sivuilta (luonnonvarakeskus siis)….

Jermu
Jermu
4.12.2019 16:28
Vastaa...  Raksaäijä

On se saakelin sorsa aika pirun kallista, kuinka laatikkoa patruunoita menee yhteen sorsaan noin? Ampumaradat haulikkoja varten voisikin päälystää vaikka asfaltilla isolta alalta ja sitten lakaisukoneella ne lyijyhaulit teille takaisin, tulisi iso ampumarata mutta kai sille kentälle muutakin täyttöä keksittäisiin. Noissa sisähalleissa tuskin olisi väliä vaikka luodit olisi kullasta tehty ei kai niitä roskiin siellä heitetä?
On muuten ihan sunkin mukaan toi tehotuotettu liha näköjään ympäristöystävällisempää, en ollut tajunnutkaan.
Teräs haulit 10kg 50€ , Lyijyhaulit 1kg 10€, jaa mun laskuoppi sanoo muuta.
Tungstenit kyllä on harjoitteluun aika kalliita 100€ kg?
Enkä halua kuulla piipusta mitään, menee ampumaan ne tuhat harjoitusta vaikka itsetehdyllä vasaralaukaisimella varustetulla ritsalla, osuupa sitten paremmin sillä keräily haulikollaan.

Valtsu
Valtsu
4.12.2019 19:03
Vastaa...  Raksaäijä

Jos ei oikeasti ole varaa ampua ilman raskasmetallien kylvämistä ympäriinsä, niin sitten täytyy vaihtaa vaikka varsijouseen. Suomessa on jo ihan tarpeeksi ampumaratojen myrkyttämää maa-aluetta.

Valtsu
Valtsu
4.12.2019 21:44
Vastaa...  Raksaäijä

Myrkyn kylväminen omaan ja lastensa élinympäristöön ei ole fiksua, vaikka olisi miten kustannustehokasta. Ajatus siitä että maanpuolustus ja riistanhoito kaatuu lyijyhauleihin, on koominen. Uskotteko oikeasti sanojanne?

Nähtyon
Nähtyon
4.12.2019 10:41

Nykyiset energiansäästölampput on miljoonakertaa vaarallisempia myrkkyjä sisältäviä kun kielletty hehkulamppu.
”Suomalaisista noin 40 prosenttia ei vieläkään tiedä, että energiansäästölamppu kuuluu ongelmajätteisiin. Asia selvisi Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n kyselyssä.
Ruotsissa energiansäästölampuista päätyy Aftonbladet -lehden mukaan roskiin noin puolet.
Niiden mukana roskiin päätyisi jopa yli 70 kiloa elohopeaa vuodessa.
Suomesta vastaavia laskelmia ei ole. Elker Oy:n operatiivinen päällikkö Kari Poikela arvioi, että alle puolet käytetyistä energiansäästölampuista tuodaan keräyspisteisiin. Loput päätyisivät roskiin tai kotien kaappeihin.
Elker Oy organisoi sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätystä. Keräyspisteisiin tuli viime vuonna yhteensä 125 tonnia energiansäästölamppuja.
Säästölamppu pitää laittaa ongelmajätteen tai sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen, koska lamppu sisältää raskasmetalli elohopeaa. Se on hengitettäessä ja maaperään joutuessaan myrkyllistä.”
Että se siitä luonnon pelastumisesta.
Tuo tiedettiin jo ennen noiden ”elohopealamppujen” tuloa miten vaarallista ainetta ne sisältää, silti nuo runnottiin väkisinmarkkinoille eu kusipäiden käskystä ja turvallinen hehkulamppu joutui kiellettyjen listalle.
Sama tulee tapahtumaan eu:n ja suomen päättäjien toimesta kun polttomoottorit tullaan kieltämään ja pakotetaan ihmiset hankkimaan sähköautot, niiden akut on huippumyrkyllisiä.

Fr...
Fr...
4.12.2019 16:05

Omakotitalo + sähkölämmitys, on hieman ympäristöäkin(jäte) ajatellen ekologisempia nuo hehkulamput, sitten vielä ihan energiastakin niin se elektroniikka siellä lois/pätöteho suhde niin ei ne niin kovin sitäkän säästä tietenkin kuluttaja maksaa vain pätötehosta kun sitä näyttää mittari seinässä, mutta energia määrässä se säästö ei olekaan välttämättä todellisuutta. Toi jäteVUORI joka noista ledilampuista sun muista syntyy ei ole mikään mitätön.
Oli muuten veemäistä laavalamppuun suomesta yrittää saada lamppua, piti sitten lopulta tilalta briteistä mathmokselta kun pelkkää lediä vaan löyty.

Frank
Frank
4.12.2019 09:35

Ihmetyttää kyllä missä armeija niitä lyijyhauleja käyttää onko siellä muka jotain taisteluhaulikoita merkittäviäkin määriä? Vihollisen on kyllä sitten parempi tulla tarpeeksi lähelle.

Frank
Frank
4.12.2019 09:32

Toihan on ihan hyvä juttu lyijy pois metsistä ja etenkin vesistöistä elimistöön kertymästä kuitenkin aikamoinen myrkky, on se kalakin parempi, Elohopea saatiin suomesta käytönnössä kokonaan kierrosta pois siihen asti, että luonnon pelastus lampuista tuli pakollisia alkoi taas kertyä kilokaupalla sen jälkeen sitä ympäristöön päätyä. Juu on mullakin edelleen lyijy tinaa varastossa eri tarkoitukseen kyllä. Jos joku on sitä mieltä, että ryssät ei kuole jos ei varusmiehet saa impattua lyijy höyryjä niin voi siihen haulikkoonsa itse valaa lyijyhauleja kunhan jättää ympäristöön kylvämättä ne ammuskelee niitä sitten omassa kellarissaan. Eiköhän niissä varastoissa voi kuitenkin lyijyluoteja armeijalle olla.

Muistetaanpa tämäkin
Muistetaanpa tämäkin
4.12.2019 10:42
Vastaa...  Frank

Äläs nyt, ei sitä elohopeaa ole Suomesta saatu pois kierrosta. Päinvastoin, sitähän yhä suorastaan piikitetään ihmisiin.
Hyvin monissa rokotteissahan on elohopeaa mukana tehosteaineena, ja tätä ainetta siis piikitetään jopa pieniin lapsiin. Juuri tämä on yksi keskeinen perustelu sille, miksi monet ihmiset suhtautuvat hyvin varauksellisesti rokotusten ottamiseen – tai ainakin ylenmääräisen runsaan rokotepaletin hyväksymiseen itselleen ja lapsilleen.
Varsinkin, kun näistä elohopean aiheuttamista terveyshaitoista on olemassa ihan tieteellisesti pätevää näyttöä – jonka tosin lääketeollisuuden lobbarit pyrkivät kaikin keinoin kiistämään, aivan samaan tapaan kuin tupakkateollisuus aikoinaan pyrki kiistämään omien tuotteidensa haitallisuuden.

Frank
Frank
4.12.2019 13:36

Kyllä se _oltiin_ saatu kierrosta pois lähes täysin tuohon ympärisön pakkotuho lamppuihin asti. Elohopea on todellakin myrkyllistä ja sitä ei kyllä kukaan ole kiistänyt /kiistämässä, jos joku kiistäisi niin olisi varmaan ihan muun tuotanto/prosessi teollisuuden lobbari ja koskee työntekijöitä. Myrkyllisyys tietysti riippuu paljon siitä mihin se on sitoutunut, riipuen vatsan sisällöstä niin se puhdas elohopea valuu aika sellaisenaan suolistosta läpi.
Aihetta sivuten; Tiomersaalia(C9H9HgNaO2S) rokotteissa ei ole/ollut suomessa n.15vuoteen, rokotteessa sitä on ollut ~5µg, basic matematiikalla tuosta voit laskea tiomersaalin atomimassamäärän elohopealle ja siitä sitten laskien paljon siinä ~5µg:ssa on sitä elohopeaa: [200,59/(12,01*9+1,008*9+200,59+22,99+2*16+22,99)]*5µg=~2,5µg Ihmisiä rokotusohjelman aikana ~5,5miljoonaa ja sovitaan vaikka 4rokotetta jossa on ollut tiomersaalia, ei sitä kaikissa ole edes ollut ja vaikka eli 5,5miljoonaa*4*2,5µg= _55g_ ==>
Todetaan, että reilu sadalla amalgaamipaikalla(~50%hg a.kes.mää.1g?) ollaan elohopean määrässä vedetty koko rokotusohjelma tähän päivään. □
Amalgaami paikoista liukenee _päivässä_ suuhun 1-3µg elohopeaa wikipedian mukaan, ei varmaan kannata imeskellä sitä kultalusikkaa kun tulee sähköpari suuhun nääs liukenee paljon paremmin.
Krematoriot on päästänyt nuo edelliset määrät ympäristöön elohopeaa [Tähän oikeasti iso numero]kertaisesti.
Sitten kun mieti vielä, että loisteputkessa on 10-20 _mg_ elohopeaa… Tähän lyhyeeseen kommenttiin en ala noita selittämään mutta myrkky se on ja sitä ei luontoon tulisi päätyö ja tähän suomessa oltiin aika hyvin päästykin.

Raksaäijä
Raksaäijä
4.12.2019 13:32
Vastaa...  Frank

Montakos vuotta se ruuti säilyy ”kuivana” ? Myös ruuti pilaantuu ajan kanssa…
Montako luotia/ patruunaa ajattelit riittävän tuollaiseen parin vuoden sotaan? oletko varma ettei lopu kesken?
Tosiasiallisesti, rähinän ei tarvitse olla maailmalla iso ja merkityksellinen, kun se jo näkyy patruunoiden hinnoissa… tälläkin hetkellä, vielä nykyäänkin…
Jos Eurooppalaisilta patruunatehtailta katoaa n.80% markkinoista, on aivan selvä, että katoaa tehtaatkin. Sinä päivänä kun patruunoiden kulutus kasvaa miljooniin patruunoihin vuorokaudessa puhutaan jo sodasta. Enkä soisi ”sota-onnen” riippuvan patruunoiden määrästä… Entä sinä, haluatko menettää maasi ja omaisuutesi vain sen takia kun joku jossain halusi vähän leikkiä ”Hyvää Ihmistä” ????

Frank
Frank
4.12.2019 13:38
Vastaa...  Raksaäijä

Parissa vuodessa varmaan ehditään vaihtaa ne täysvaipalliset puhtaaseen lyijyyn ihan kototuotantona.

Perunapyssy
Perunapyssy
4.12.2019 05:22

Kun aseita ei saatu pois, otetaan käyttöön direktiivi, jolla aseisiin kuuluvat panokset häviävät siviileiltä, nerokasta.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
4.12.2019 02:59

toivottavasti