Joka kolmas uusruotsalainen nuorukainen ei selviä yläasteelta

rinkebyakademien_1.jpg
Rinkebyn uusi koulu vuorattiin metallihäkillä sen jälkeen kun koulu tavattiin polttaa joka kevät päättäjäisyönä.

Ruotsin Opettajalehden (Lärarnas Tidning) mukaan maahanmuuttajataustaisten ongelma-alueiden koululaisista keskimäärin joka kolmas ei saa 9. luokan päästötodistuksesta hyväksyttävää arvosanaa. Monissa kouluissa jopa yli puolet oppilaista jää ilman jatkokoulutukseen hyväksyttävää todistusta.

Opettajalehti teki tutkimuksen viimeisen viiden vuoden ajalta. Vertailuun otettiin 59 koulua 60:ltä poliisin nimeämältä ongelma-alueelta. Keväällä 2019 35,4 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää peruskoulun päästötodistusta. Tämä luku on keskiarvo kaikista kouluista.
Erittäin ongelmallisilla alueilla 40,5 % oppilaista jäi ilman päästötodistusta. Lehden mukaan viisi vuotta sitten 38,1 % oppilaista jäi ilman päästötodistusta, joten viidessä vuodessa tilanne on vain huonontunut.
Joitakin otteita tutkimuksesta, prosenttiluku kertoo kuinka paljon oppilaista ei saanut hyväksyttyä päästötodistusta:

  • Värner Rydenin koulu, Malmö: 66,7 %
  • Kronanin koulu, Trollhättan: 65,3 %
  • Skaggetorpin koulu, Linköping:  63,2 %
  • Sofielundin koulu, Malmö: 61 %
  • Bergsjön koulu, Göteborg, 60,5 %
  • Rinkebyn koulu, 52 %

  • Sofielundin koulu, Solentuna: 10,1 %
  • Årstan koulu, Tukholma: 12,5 %
  • Edsbergin koulu, Sollentuna: 13,1 %.

Koko listan voi katsoa: Lärarnas tidning
Tuloksista voi huomata joitakin detaljeita. Göteborgin Bergsjön koulussa tulokset ovat parantuneet selvästi. Kun viisi vuotta sitten lapsista 72,2 % ei osannut lukea eikä laskea niin nykyään enää vain 60,5 % oppilaista ei osaa mitään. Rinkebyn koulussa taas viisi vuotta sitten 32,8 % oppilaista ei saanut hyväksyttyä todistusta kun viime keväänä 52 % oppilaista katsoi muut asiat tärkeämmiksi kuin laskemisen, lukemisen ja kirjoittamisen taidot.
Päästötodistuksella on sellainen merkitys, että ilman sitä ei voi hakea toisen asteen jatkokoulutukseen.
Lainaus Opettajalehdestä loppuu.
 
 
Pt-median koulumaailman asiantuntija kommentoi lyhyesti asiaa. Miksi opiskelu ei kiinnosta ongelma-alueiden nuoria?
– Totta kai tuloksiin vaikuttaa taustaisuus. Monet lapset eivät osaa kunnolla ruotsia vaikka olisivat syntyneet Ruotsissa. He elävät esimerkiksi Rinkebyssä hyvin eristettyä elämää. Monet lapset eivät ole kouluun tullessaan tuskin edes puhuneet ruotsalaisten samanikäisten lasten kanssa. Ajattele nyt, eihän alle kouluikäiset lapset kulje ympäri kaupunkia tutustumassa ihmisiin vaan ovat siinä ihan kotipiirissä ja sen ympärillä olevilla hiekkalaatikoilla. Ja kun siellä hiekkalaatikolla ei ole kuin somaliaa tai arabiaa puhuvia lapsia, äiti ja isä puhuvat kotona äidinkieltään ja sukulaiset puhuvat äidinkieltään niin mitä voi odottaa?
– Lapsella ei näin ollen ole mitään ensinnäkään sellaista kielitaitoa, että sillä pärjäisi koulumaailmassa sellaisella tasolla kuin Ruotsissa vaaditaan. Toiseksi näiden lasten kulttuureissa koulun käynti ei ole sellainen arvostettu asia, että siihen panostettaisiin. Jotkut vanhemmat ymmärtävät sen, mutta monille vanhemmille koulu on vain vähän kuin päiväkoti, jonne lapset voi laittaa aamupäiväksi hoitoon.
– Sitten yläluokilla tulee se uhokapina mukaan. Alakoululaiset ovat usein vielä ihan viattomia, mutta mitä vanhemmaksi nuorukaiset tulevat, varsinkin pojat, sitä enemmän heistä huokuu vihaa ruotsalaista yhteiskuntaa kohtaan. Monet haaveilevat gangsterin urasta ja se näkyy. He saattavat kantaa jopa pistoolia koulussa. Yritä näille sitten selittää prosenttilaskuja ja oikeinkirjoitusta.
Yksi näkökulma asiaan:

Ruotsalainen opettaja: ”Koululaitos on vapaassa pudotuksessa”

Subscribe
Notify of
guest
27 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Klarsyn

Tällaiset oppimistulokset eivät ole pelkästään asianomaisia koskevia, vaan ne vaikuttavat jo nykyisin ja viiveellä koko yhteiskuntaan. Yllä mainitut luvut ovat niin hälyyttäviä, että näille asuinalueille pitäisi julistaa poikkeustila, puuttua perheitten kasvatusperiaatteisiin ja luoda erityiskasvatusjärjestelmä, mistä puuttuu kaikenlainen kulttuurisensitiivisyys ja monikulttuurisuuden ylistys.
Pahoin pelkään, että toimenpiteet eivät auta niin kauan kuin islam tarjoaa elämisen mallin, antaa narsistisen ylimielisyyden ja paremmuuden tunteen ilman realismia. Usealle maahanmuuttajalle se riittää niin kauan kun aineellinen hyvä tulee veronmaksajien kädestä. Vihervasemmiston silmiä ei avaa edes tällaiset uutiset, syyn se löytää kantaväestöstä, huonoista opettajista ja rasismista.

Suomi Finland

Kaikki muu hylätty, mutta kemiasta kymppi? Mitä kummaa on tekeillä??

Fatwantarkistaja

Aziz!

Anonymous

En tuota tiiä mittään, mutta 80-luvun alusta on semmoinen yksittäistapaus, että 8-vuotiaana Ruotsiin tullut yksittäistapaus oppi kielen alle vuodessa ihan vain normaalisti koulua käymällä tyhmä-Ruotsin tollokoulussa. Poika on nyt insinööri – oikeasti. Tai siis nykyään jo keski-ikäinen. Tuota silleen. Ei ollut arabi, somali eikä pakistanilainen. Oli iranilainen. Mitään erityistukea tai edes muita ruotsinkielisiä tuttavia kuin vain koulukaverit. Oli oppinut kyllä lukemaan ennen Ruotsiin tuloaan, mutta farsiahan kirjoitetaan omilla koukeroillaan. Joka osaa päätellä, voi tästä jonkin verran päätellä. Autan alkuun: meitä on monenlaisia, aina ei mikään auta ja monesti ei apua kaivata.

Anonymous

Oli siis muslimi.

Fatwantarkistaja

Somalista ei tule insinööriä, mutta oppii lukemaan ja olemaan. Kunhan ympärillä ei ole muita somaleja. Jos tarinan irkku olisi ollut omiensa ympäröimä, hänestä olisi tullut huumepomo? Älyä sekin vaatii.

Anonymous

Vtu.tutkija
Kehitysmaiden väen Äo ei kasva länsimaiselle tasolle edes parissa sukupolvessa. Tässä pätee vanha sarjakuvan strippi apinasta huoneessa,jossa on jakkara ja banaani joka roikkuu katosta, apinan yltäisi jakkaralla banaaniin nippa napppa, se katsoo hetken roikkuvaa hedelmää ja syö sitten jakkaran 😉 Ikävä kyllä kehitysapukaan ei ole nostanut älykkyyden määrää päinvastoin ,näissä maissa on paikoin jopa taannuttu kehityksestä,kulutus hyödykkeitä hamutaan ja osataan käyttää kyllä ,mutta minkäänlaista teknistä kehitystä ei synny on jääty asteelle taatelin valmistus, jopa ennen taidetut käsityö astioiden yms ,käyttötavaran valmistus on katoamassa . Tiedetään alueita afrikassa jossa niskavaivat on hämmästyttävän yleisiä jotkut tutkijat on päätyneet tulokseen tuon johtuvan avustuskoneiden tähystyksestä jo parin sukupolven ajan. Silti ei niin syrjäistä kylää etteikö löytyisi peltihökkeliä josta löytää ystävän länsimaasta Jack Daniels ja Miller kavereineen istuu tuolla osa makaakin taju kankaalla ulkopuolella .

Fatwantarkistaja

Voihan ne kytätä sateliittiakin, avaruusmiehet.

Tietäjä

”Kehitysmaiden väen Äo ei kasva länsimaiselle tasolle edes parissa sukupolvessa”
Tässä pitää tietää että esim etuaivolohko on afrikkalaisilla n 450 000 vuotta jäljessä evoluutiossa. Siinä ei tosiaan muutama sukupolvi paina yhtään mitään

Ope

Tämä on hyvin huomionarvoista sillä ruotsalaisen yläasteen vaikeustaso on tyyliin: Osaatko sanoa ”aaaaaaa”? Jos sen osaa, niin ruotsalaiselta yläasteelta pääsee läpi korkein arvosanoin. Minä väitän että ruotsalaisen yläasteen läpäissyt, hyvillä arvosanoilla, on samalla tasolla kuin alempaa keskikastia oleva suomalainen kolmasluokkalainen.

On hauskempaakin tekemistä

No ei kait ne selviä kun niillä on niin paljon muuta puuhaa ja aktiviteettejä. Joko rikoksia tai sitten suvakkien järjestämää teatteria, laulua, tanssia, ratsastusta, golfia, purjehdusta, diskoa, ruoanlaittoa, polkupyöräilyä, kuorolaulua, talenttikilpailuja… Lista on loputon.

Liian paljon tekemistä

No ei kait ne selviä kun niillä on niin paljon muuta puuhaa ja aktiviteettejä. Joko rikoksia tai sitten suvakkien järjestämää teatteria, laulua, tanssia, ratsastusta, golfia, purjehdusta, diskoa, ruoanlaittoa, polkupyöräilyä, kuorolaulua, talenttikilpailuja… Lista on loputon.

M

Nuo prosenttiosuudet alkavat olla sitä luokkaa, että niillä päästään sisällissotaan. Jos siis yli puolet nuorista miehistä on joutilaisia vailla kunnon toimeentuloa. Tosin tämä edellyttää, että ruotsalaiset jäävät vähemmistöksi, mihin kyllä vielä kuluu kymmeniä vuosia. Mutta kun niin käy, ei Ruotsissa ole enää porukkaa, joka pystyisi tekemään jotain vietävää, muuta kuin ehkä kaivamaan hiukan Kiirunan rautamalmia ja kaatamaan puita.

Anonymous

Vtu.päätutkija
Sisällisodan mahdollisuus on varmasti jo aienmin kuin kymmeniä vuosia, jos nykytila tästään pahenee taitaa pommeja räjähtää vuositasolla enempi kuin Irlanissa pahimmillaan ,olkookin sitten vain järjestäyneen rikollisuuden tekoja ,kyllä kasvava Islam oppinsa mukaan haluaa poliittista ja valtaa tuon on keskeistä juurikin tuossa uskossa . Skenaario jossa vaikkapa rikollisten alkuunpanema ryöstely alkaisi jossain eteläruotsin kaupungissa keskustassa pommeineen paloineen ,toisi ryöstelyn raiskaamisen ja sekasorron ,josta maassa lymyävät ääri-islamistit voisi hakea hyötyä kalifiaatti kaupungin muodostamiseen ,onhan maassa runsaasti uskon sotilaita ja aseitakin näyttää riittävän .tässä sitten voisi joku hengellinen johtaja tarjota valtiolle kättään kaupunkia vastaan tuosta onkin sitten lyhyt matka läänin hallintaan ,olisiko armeijasta apua ”omiahan” nämät on sosialistien mielestä ? Noh ,tämä on skeerio muiden joukossa . Silti aina kansainvaellukset on johtaneet ennen pitkään yhteenottoon viime vuosita ja tämäkin kertoo kieltään, nythän on syntynyt tilanne jossa vastakainasettelu alkaa tuottaa hedelmää kantaväestön keskuudessa ,turpien tukinta ja virkavallan yllytys kansalaisten perään mielipiteiden takia on huonompi juttu, analisteja palkataan jopa suoraan poliitisten liikeiden käyttöön ja kansanliikeita nostatetaan globalismin nimessä, outoa kyllä vasemisto on globalisten leivissä pitkälti ,melkoisia tuuliviirejä kylläkin ,outoja kokoonpanoja syntynyt globalisitit ekoväki ja vasemmisto +islam hullumaksi vaan menneen , ennenkun lähtee käsistä 😉

Aappa

”Rinkebyn uusi koulu vuorattiin metallihäkillä”
Häkki voi olla myös symbolinen tulevaisuudennäkymä joillekin.

Anonymous

kaunosielu.
Kyllä tuo koulun vuoraus metallihäkillä kertoo juurikin kieltää varautumisesta, vaikkapa niinhin kraantti öh omenoihin ,tai muuhun mahdollisesti räjähtävään materiaaliin on sentään tehty vihreäksi, tuskimpa kelleen on kerrottu minkälaista iskua vastaan päälyste on ajateltu, voihan se olla niinkin että tuossa pystyy pitämään oppilaat sisällä turvassa ajamalla vaan pari paloautoa oven eteen. Sääliksi käy tuo maa, miksi he paskoivat pesäänsä? Lintukoto .., onhan sitäkin vielä paikoin jäljellä, aitamaan vaan joutuvat kultafasaanit häkkinsä.

Mr.Reese

Rasistisen yhteiskunnan syytä. Jos nuokin lapset saisi opiskella koraanikoulussa ummehtuneen peruskoulun sijaan, niin ei olisi kuin kympin poikia. Tytöt opettelee synnytyskoneistusta sitten kotona.

Veli Otra

Nämä ovat sitä korkeaa ammattitaitoa vaativien alojen työvoimapulan paikkaajia, jo toisessa sukupolvessa

hemis

Varmaan mamujen koulusaavutuksia arvostellaan lievemmin kriteerein kuin Annika ja Callen saavutuksia.

Anonymous

Satuin olemaan työkeikalla vuosia sitten eteläsuomessa kurssikeskuksessa jossa maahantulijoita koulutettiin johonkin tarpeeseen ,tuolloin etupäässä afrikan väkeä. Kysyin opettajalta miten nämä pärjää, meneekö oppi perille? hän vastasi kellonaikojen tuntemiseen menevän noin vuosi, poikkeuksena ruokajat joissa ilmeisesti sisäinen kello toimii luonostaan 😉 Tästä on jo vuosia moinen lausuma tänäpäivänä johtaisi viraltapanoon jopa oikeuteen saakka maikan, joten jätän tarkentamatta oppilaitoksen sijainin ja vuoden.

Hade Aning

Ruotsin talouden on sanottu olevan paljon Suomen taloutta paremmassa kunnossa. Tilanne siellä tulee kyllä huononemaan, kunhan paljolti kehitysmaaperäinen oppilasaines luovii läpi levottomista kouluista työelämään. Toisaalta, vastaava alamäki taitaa seurata Suomessakin.

Anonymous

Täälläkin hallitus vain jaksaa kehua, kun ulkomailta pitäisi tulla kovasti osaajia.

Särmääjä

Joillain on jo lähtökohtasesti boko haram ja koraanikoulut tulilla, jotkut pyörittää koulussa vaan huumekauppaa, jotkut riehuu taustaseen tyyliinsä ja loput ei sitten vaan opi tai ymmärrä mitään edellä mainitusta tai omasta yksinkertasuudesta johtuen.

Vallan vaihto

Tämä tieto on pitkässä juoksussa mahdollisuus Suomelle.

Minä

Näin luodaan sitä suvakkien lupaamaa menestyvämpää monikulttuurista yhteiskuntaa.

Anonymous

Ruotsalainen avuton yhteiskunta vajoaa kohta avustusta ikuisesti saavien Afrikan tasavaltojen tasolle. Aivokuollut pääministeri jouduttaa asiaa.