Ville Tavio: Salliiko Marinin hallitus vesilaitoksien myymisen? – PS huolissaan juomaveden yksityistämisestä

Kuvahaun tulos haulle vesilaitos

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on huolissaan siitä, että pääministeri Marinin hallitus näyttää sallivan vesilaitoksien siirtämisen yksityisomistukseen.

Tavio katsoo, että hallituksen tulee puuttua suunnitelmiin vesiyhtiöiden myynnistä. Tavio korostaa, että vedenjakelu on luonnollinen monopoli, joka kannattaa pitää julkisessa omistuksessa.
– Suomalaiset kotitaloudet ovat tottuneet saamaan edullista juomavettä kraanasta. Onko suihkussa käyminen tulevaisuudessa luksusta, josta kansainväliset yritykset käärivät voittoa? Tavio kysyy.
Tavion mielestä yhteiskunnan omistamista vesilaitoksista luopuminen on vaarallinen suunta.
Nyt on Jyväskylässä tekeillä Suomen suurin vesihuollon yksityistäminen, sillä kaupunki on myymässä yhtiöstään 30–40 prosentin osuutta. Kauppa olisi toteutuessaan ensimmäinen laatuaan. Tähän asti yksityinen omistus muutamissa pienemmissä vesilaitoksissa on ollut merkitykseltään vähäistä ja rajoittunut pieniin kuntiin.
– Vaarana on kuluttajahintojen jyrkkä nouseminen samaan tapaan kuin sähköverkkoliiketoiminnassa on Caruna-kaupanteon jälkeen nähty, Tavio moittii.
Tavio on tänään jättänyt eduskunnassa asiasta kirjallisen kysymyksen. Perussuomalaisten mielestä Suomessa on tärkeää pitää mielessä, että puhtaat vesivaramme ovat maailmanlaajuisesti harvinaislaatuinen aarre.
 
Kirjallinen kysymys:

Eduskunnan puhemiehelle
Suomen vesihuoltoa siirretään julkishallinnoinnista sijoittajien ja yksityisyritysten haltuun kiihtyvällä tahdilla. Hiljattain uutisoitiin, että Jyväskylän Alva-kaupasta on tulossa Suomen toistaiseksi suurin vesihuollon yksityistäminen, sillä kaupunki on myymässä Alva-yhtiöstä 30–40 % osuutta yksityiselle. Kyseessä on ensimmäinen iso suomalainen kaupunki, joka on tekemässä tällaista ratkaisua. Muista kunnista ainakin Ähtärissä valmistellaan myyntiä.
Vesihuollon sekä vesilaitosten myötä myös pohjavesien hallinnoimisesta ja vedenottamoiden käyttöluvista luopuminen on lyhytnäköistä toimintaa. Vaikka nyt vakuuteltaisiin julkisuudessa esimerkiksi Jyväskylän tapauksessa, että päätäntävalta pysyy jatkossakin Jyväskylällä, voi asianlaita olla toinen vuosien kuluttua myynnistä. Vaarana on kuluttajahintojen jyrkkä nouseminen samaan tapaan kuin sähköverkkoliiketoiminnassa on Caruna-kaupanteon jälkeen nähty.
Suomessa on tiedostettava, että vesivaramme ovat harvinaislaatuinen aarre. Maapallon vedestä makeaa on vain kolme prosenttia ja siitäkin vähästä osa on napa-alueiden jäätiköissä ihmisten ulottumattomissa.
Maailmanlaajuisesti väestönkasvu jatkuu edelleen ja vedestä on monilla seuduilla pulaa väestömäärän, saastumisen ja veden tuhlailun takia. Vedestä tullaan tulevina vuosikymmeninä kilpailemaan globaalisti samaan tapaan kuin öljystä aiemmin.
Muualla Euroopassa kehityskulku on kääntymässä siihen suuntaan, että aiemmin yksityistettyjä luonnonvaroja ja infrastruktuuria halutaan palauttaa takaisin julkisomisteiseksi. Tässä tilanteessa Suomesta tulee entistäkin houkuttelevampi kohde ulkomaalaisille sijoittajille, jotka haluavat luonnonvaroja haltuunsa.
Pohjavedet ja toimiva vesihuolto tulevat olemaan arvokkaita sukupolvesta toiseen ja niillä on merkitystä huoltovarmuudenkin kannalta. Valtiossa on lainsäädännöllä turvattava niiden säilyminen kansalaisia varten. Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset ulkomaalaiset tahot eivät voi omistaa suoraan tai vedenottamoiden käyttölupien kautta.
Vesihuolto on Suomessa luonnollinen monopoli, jossa kilpailun lisääminen ei paranna palvelua kustannustehokkaalla tavalla. Julkiset luonnolliset monopolit kannattaa jatkossakin pitää julkishallinnon piirissä.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
 
Mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen, että Suomen pohjavesivarojen yksityinen ulkomaalainen sijoittajaomistus estetään?

 
Ville Tavio, kansanedustaja (ps.)

Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
marko

Sitä ei voi myydä mitä ei omista.

EU-puhallus

Porvarit, kokoomus etunenässä purkaa näin “sosialismia” eli kansallista omistamista. Uusliberalistiglobalistien agenda, jota entisistä sijoituspankkiireista pääosin koostuva epädemokraattisesti valittu EU-johto tukee. Tällä köyhdytetään ja velkaannutetaan kansallisvaltiot ja kansa/veronmaksajat saadaan lypsylehmiksi täältä ikuisuuteen. Kansallisvaltiot lihoiksi ja kansallisomaisuus monilta yksille tällä Sammonryöstöllä.

Valtsu

On se saatana kumma, kun ei Caruna opettanut mitään! Miten voi olla niin saatanan tyhmä, että työnnetään kaikille välttämättömiä monopoleja sijoittajien syliin? Onko se niin saatanan hienoa ansaita tänään euro, että huomenna siitä kannattaa maksaa kymmenen euroa?

Kansallismielinen

Marinin hallitus hyväksyy kaiken mikä on suomen ja suomalaisten etujen vastaista.

Anonymous

Vtu.päätutkija
Marin sallii hyvinkin todennäköisesti hallituksensa kanssa vesilaitosten yksityistämisen samaan tapaan kuin sähkösiirtoverkot myytiin rahastusautomaatiksi ,kaikkien politikkojen talous ja työpaikat on varmasti turvattu loppuelämäksi jotka tähän “kehitykseen ” lähtisi ,onhan tuossa valtaisa sampo pitkäkyntisille tarjolla ,suurin sampo mitä suomella on koskaan ollut on puhdas vesi ,sähköttäkin pärjää vielä ,muttei ilman vettä . Tämä taisi olla lobatuilla virkamiehillä pöytälaatikossa jo Bernerin jäljiltä ja hän taitaa olla siellä kuninkaalisten maassa redillä investointipankissa joilla sormet syyhyää vesihanoille. Aikamoinen skenaario kyllä joistain tulisi miljardöörejä hetkessä ,itse asiassa heti kun nimet on paperissa saa vesisiirtofirma huikeat summat ulkomaista rahaa ja syypäiden tileille sinne gaymän saarille lähtee milli poikineen ,olen varma että mädät politikot lähtee tähän siinä missä korruptio koululaiset kunnanhallinossa ,suomi on ehken korruptoitunein pohjoismaa ,tuosta kertoo sekin että hallituspuolueiden “avustajamäärä” runsas ammattilobbareiden mainostoimistojen käyttö sekin politiikassa . Miten tämä istuu sitten vihvas halitukseen ,noh sosialismissa realisoidaan aina kansan varallisuus elitille etuineen .Kaatuvassa sosilismissa omaisuus sitten jaetaan elittille kellä on vahvin gansteriarmeija redillä ja näitä “joukkoja” anarkisteja ja vieraan vallan sotilaita kerätään maahan yleensä turvaamaan tilanne jossa sosialistinen valta on uhattuna.

Minä

Mitä hyötyä on myydä yksityisille varma bisnes? Ei se ainakaan parane sillä. Eikä hinnatkaan tule kuluttajille ystävällisemmiksi.
Ajattelu on sellaista, että myydään omaisuus, jotta ei tarvitsisi ottaa niin paljon velkaa lemmikkien elättämiseen.
On kuin isäntä myisi talonsa ihan vaan siksi, että voisi elää leveämmin kuin tulot antavat myöten. Sellaista isäntää pidettäisiin idioottina.
Huulipunahallitus yrittää näyttää järkevältä, mutta tuhoaa sitä, mitä on sukupolvien aikana rakennettu.

Hade Aning

Euroglobalistien enkelit tekevät kuten patriarkaaliset korporaatiot sanelevat.

Nestori

Kansa kaduille ja vaikka yleislakko ja vieläkin kovempaa painostusta, jos ei järkeä päättäjien päähän löydy.
Tälläisten asioiden kanssa leikittely on loputtava.

Patriootti

Tästä olen toitottanut jo se 15 vuotta. Kuopion vesiyhtiönkin ostamista yritti kansainvälinen sijoitusyhtiö about 5v sitten, jonka kaupungin hallitus vielä torppasi, onneksi. Siinä ois yli 100 000 ihmisen vesivarannot ja pohjavedet Tuusniemen, Siilinjärven, Nilsiän jne. alueelta pumppattu muualle kuin paikallisten suuhun!!! Viimeinen niitti tähänkin touhuun on jos TIPP tai vastaava sopimus ratifioidaan!

jylppy

hulevesimaksu tulee olemaan todellinen kultakaivos. Se kun laajennetaan koskemaan kaikkia rakennuksia, ei auta vaikka on oma kaivo ja kuivakäymälä, hyväksytty pienpuhdistamo.. olisko aluksi vaikka satkun kuussa..

Anonymous

Tässä hankkeessa lobbareiden pudjetti voi olla melko rajaton, mainostoimistot hoitaa puoleiden lobbausta myöskin ja mediaa , alan huippu huiputtajat on palkattu projektiin, pian saamme lukea Hs julkaisusta ehkäpä mahdollisia “Ekosyitä” vesilaitosten myyntiin ,toimittajia uitetaan porealtaassa ja balin hiekoilla pehmeiksi ja muutama kovimpia viherlobbareita saattaa luvata “päästö-hyvityksen” olevan olennainen osa kaupassa, selityksi voidaan keksiä rajattomasti ja tässäkin kaikki liittyy kaikkeen ,kuten pakolliset vesimittarit Eun mahtikäskyllä joka suomessa toteutetaan maksoi mitä maksoi (asikas maksaa ) etäluettavat mittarit valvontakoneistoineen luo työpaikkoja nekin, tukijoita löytyy Lvi/sähkö tietoala ja tietenkin hillipurkille jo mahdollisesti oivaltaneet osakesijoitajat ,taisipa joku jo kertoa miten ilmastobisneksellä voi tehdä huikeasti rahaa ja saa hyvän mielen kaupanpäälle. Sanoisin että tässä on valtavat pimeyden voimat asialla ,pahalta siis näyttää ja kuten tiedetään paha saa aina palkkansa ja hyvää palkaa saakin ,

Puolueeton

Täysin järjetöntä jakaan kunnan rahoja osinkotuloiksi
Demokratia on valinnut vallapitäjiksi typeryksiä, jotka katsovat vain omaa lyhytaikaista omaa hyötyä. Hyöty voi näyttää onnistumiselta kunnan taloudessa ja myös olla korruptiota.
En tiedä Jyväskylän vesilaitoksen hintaa, mutta useita miljoonia se on. Jos siitä myydään 30%, tämä osuus on sijoitusrahaa, jolle omistaja haluaa osinkoja. Tuskin kukaan muuten sijoittaisi. Osinkoraha on siis poissa vesilaitoksen tuotosta, joka tulisi suunnata kokonaan kuntalaisten hyväksi, joko parantamalla vesilaitosta taimsijoittamalla rahat koulutukseen ja terveyden hoitoon.
Jos esimerkiksi myyntihinta on 2 miljoonaa, osinkoa jaetaan ainakin 100000 euroa (5%), joka on kunnan pussista poissa. Jyväskylällä on suuret velat. Jos niiden korko olisi 6%, nyt tulisi 1% lyhytaikaista hyötyä. Siis vika on kunnan johdossa, jonka tulisi elää ja verottaa kuntalaisia terveen järjen kanssa.

Anonymous

Vtu, vapaatutkija. Empä usko että 5% prossaa riittää sijoittajille markkinoilla, kyllä liikelaitoksena haetaan vähintään 20 % tuottoa pitkässä juoksussa. Sitten jos mennään tuolla viidellä aluksi ja kas,kustannukset kasvaa myydään lisää, eräänlaista nurkanvaltausta ja lopulta isäntä onkin renki, tässä tapauksessa kaupunkilaiset. Kyllä nämä systeemit on ihan Hankenin perus- oppeja kaupallisessa koulutuksessa . Tyypillistä näille on kaupunkien puuhille on holtiton taloudenpito ja sitten pakon edessä myynti, tätä tapahtuu kaiken aikaa ja seon suomalaisen Ollikarkismin muoto,meillä on vielä poikkeusellisen paljon infraa jota myydä ja sen huomasi sijoittajat erikoista kyllä samaan aikaan kun venäjällä hallinto löi rahoiksi kansan omaisuuden ,vahvimman oikeudella.

Anonymous

Vtu.tutkija . Demokratia on korkeintaan keskinkertainen hallintomuoto ,paremman puutteessa menee sekin ,mutta se tuo raskaan siipijoukon, diktuurissa siipijoukko on usein pienempi sukuineen ja hyvä diktatuuri on ehkä parempi kuin huono demokratia. Tässä on ongelma niinkuin työpaikoilla yleensä ihmisten kansa kun ollaan, nimittäin mielenlenterveyden tilan arviointi ja seuranta, hyvä diktaatori voi taakansa alla seota ja olla kansalle vahinko, mutta seonnut demokratia sese vasta kusinen paikka onkin, ei auta yhden ampuminen alkuunkaan ja kas, käsillä on helposti sisällisota. Diktatuurissa likvidoidaan vaan diktaattori esikunta on aina syytön ja kas,tilalle tarjotaan usein demokratiaa,mistä ojasta aallikkoon sanonta onkaan syntynyt ?

Ei ole totta

Ja silti porvaripersut haikailee hallitusyhteistyötä Suomen myyjien ykköspuolueen kokoomuksen kanssa.

Anonymous

Kukahan se on eniten myynyt valtionomaisuuksia. Taitaa olla SDP. Paavo Lipposen johdolla.

Ofrihetsberövad

Myös Panda-kaupunki Ähtäri selvittelee vesi- ja energiayhtiönsä yksityistämistä.

Anonymous

Niin nämät Ähtärin nerot hommasi sitten itselleen kiinalaisen tilanteen pandoineen, eli kusessa ovat jos oikein ymmärsin oli tämäkin hanke vähän kummallinen kunnan osalta Olisiko kiinalaiset olleet niin juonia että pistivät kunnan kuseen söpöillä pandoilla ja nyt ostavat bulvaanien kautta veet pois näiltä ,sitten siellä vasta kusessa ollaan kun jano yllättää ja laskut on rästissä ,ei sähköö ei vettä rantaan rakkaampaa . Sta.na miksi tämä huoraaminen tuli suomessa lailliseksi ja perustuslaki kumottiin .

Lare

Ja sitten tulee SIIRTOMAKSU!
Kuten sähkössäkin.

Anonymous

Tottakai veden siirtomaksu tulee, sen varaan tämä on laskettukin , Eun mahtikäsky pakollisista asuntokohtaisista vesimittareista = osa tätä suunitelmaa ja takuuvarmasti ymmärsivät että Suomi on se koe-eläinpuisto missä mittarit laitetaan maksoi mitä maksoi jos käsky on käynyt “mallioppilas” ja naismalli hallitus ,nykyään yhä useammin yhtenäisessä mustassa esiintyvät kyllä, alkuilottelu taitaa kääntyä surun puoleen ,ensin miltei haistateltiin ja liihottettiin ympäriinsä näyttäytymässä ja kehuja tuli äijiltä euta myöten, harvoin sitä kaupankassaa hovissa näkee, voin vain kuvitella miten vanhan ruhtinasrouwan Von Der Leyenin hyväntahtoisen hymyn kaupan kassalle , saattaa olla ettei ole livenä ennen moista tavannutkaan..;)

Keke

Suomen tuulivoima meni ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille. Suomeen toiminnasta jää vain kiinteistövero, maanvuokrat, haitat ja lisäksi sitten myöhemmin myrkylliset purkujätteet paikallisille. Käyttöiäksi on luvattu 20v mutta todellisuudessa se on 15v tai alle.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannesalonen11/suomen-tuulivoima-meni-ulkomaalaisille-sijoitusyhtioille/

Anonymous

Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkynen tuttu propellimies vihreistä oli mukana alusta noissa tuuliviiri hankkeissa ja tehnyt tuosta uraa jopa tuottoisampaa kuin ent kansanedustus ,koulutus alkaen stainer koulu jossa ei suoria sivuja olekkaan ..,ehkä vaikuttanut sekin ? ps.olen ollut yhtä rakentamassa mikään ei ollut suoraa, ovenpieletkin vinossa, minulle jäi ainakin trauma jo pelkästä koulutyömaasta 😉

Särmääjä

Vedet kuuluu Nestlelle ei rasisteille.

KJ

Jo kauan sitten kuuli juttua, että mm. Nestlén kanssa olisi tehty jonkilainen aiesopimus pohjavesistämme. En pitänyt sitä silloin millään tavalla mahdollisena, mutta nyt kun tästä tulee uutista joka tuutista, niin on alkanut jo pelottamaan, että maatamme ja sen tärkeintä luonnonvaraa ollaan todellakin pilkkomassa suurille korporaatioille.
Toivottavasti tämä on vain pahaa unta. Totuus kuitenkin on että Suomea ajetaan alas ja kun ihmiset ovat nöyrästi tottuneet korkojen nousuihin ja matalapalkka duuneihin jne., niin mullistukset alkavat.
Onkohan Ruotsissa myös suunnitelmissa myydä pohjavetensä vai pelkkä Suomiko se haluaa tätä, jotta rikkaimmat rikastuisivat taas enemmän…
Jos on tietoa länsinaapurimme samanlaisista aikeista, niin linkkiä tänne jos joku jaksaa, niin käännän tekstin sitten. En osaa ruotsia, niin en pysty ottamaan asiasta selvää.

Acc358

Jonkun puolueen kannattaisi selvittää pohjavesien myyntiasia. Onko tehty sopimuksia, kuka suomalainen osapuoli on niitä tehnyt ja kenen kanssa.
Vaikka pohjavesien myynti osoittautuisi perättömäksi huhuksi, asian selkokielinen selvitys toisi puolueelle lisäkannatusta. Jos taas paljastuisi, että kyseessä on todellinen yleisöltä pimennossa pidetty suunnitelma, niin silloinkin kannatus kasvaisi. Tässä voisi vain voittaa, jos on suomalaisten asialla.
Vaikka pohjavedet myytäisiin, niin ne voidaan saada takaisin kansallistamalla pohjavesivarat. Samaa menetelmää voidaan soveltaa myös sähköjakeluverkon takaisin otossa. Myös kaivoksia voidaan ottaa haltuun ja kaivosvaltauksia palauttaa yhteiskunnalle. Digita, langattomien viestintäverkkojen operaattori, voitaisiin myös kansallistaa.
Mutta tehtyjen virheiden korjaaminen on vaikeampaa kuin virheiden tekemättä jättäminen. Nyt voidaan vielä estää yksi uusi virhe eli pohjavesien lahjoittaminen.

Johan

Siitä kahlaamaan lakitekstiä:
Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster
Laki (2006:412) julkisista vesipalveluista
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2006412-om-allmanna-vattentjanster_sfs-2006-412
Lagen om allmänna vattentjänster 10 år–Svenskt Vattens förslag på vidareutveckling och förbättring
Laki julkisista vesipalveluista 10 vuotta – Ruotsin Veden ehdotus kehittämisestä ja parannuksista jatkossa
https://www.svensktvatten.se/globalassets/om-oss/nyheter/2017/10-ar-med-lav.pdf
Tekstissä on tuollainen kappale (huono käännökseni): “Ruotsissa kunnan vesi- ja viemäröinti on kunnan vastuulla ja kunnanvaltuusto päättää, voidaanko vesi- ja viemäröinnin palveluita tarjota ja omistajan edunsaajia sijoittaa yrityksiin tai kuntayhtymiin, edellyttäen, että kunta voi vaikuttaa niihin. Vesi- ja viemäröinnin yksityistäminen tai myynti ei siten ole mahdollista ja uskomme, että tämä rakenne on palvellut alaa hyvin.”

KJ

Kiitos Johan. Oli mukava yllätys, että laitoit dataa. Toivottavasti ymmärrän, mutta myös vaimokkeeni on onneksi kiinnostunut asiasta. Toivotamme hyvää viikonloppua!

Anonymous

Vtu.päätutkija, Yllätys ,yllätys vaiko onkaan ? Nimittäin Macron yhteys Nestlen kanssa ,taisi tehdä miehestä miljardöörin pankkiiri aikoina oli välikätenä isoissa kaupoissa tieto löytyy netistä ,olisko asioilla yhteys, kun mittarihanke on sieltä Eun hovista, jossa pienisuurimies käyttää melkoista valtaa muiden pankkiirien kanssa ja pankkiirit on taas suuryhtiöiden edustajia myös pankkiajan ulkopuolella? Oikeastaa kummaa miten kansalaiset nostaa äänestämällä tämmöisiä tapauksia Eussa valtaan? Miljonäärit voi olla hyviä raha-asioissa ja onkin omalta kohdaltaan,mutta heistä ei ole tullut miljardöörejä hyvää hyvyyttään tai lottovoitolla ,vaan silkan ahneutensa avulla verkostoituen kaltaistensa kanssa , miljardööreihin pätee Roope Ankka ilmiö ja tuo rahassa piehtarointi taipumus ,mikä ei suinkaan katoa poliittisen vallan myötä,luultavasti pahanee vielä ? Nestle+pohjavedet + Macron +vesirahahanat +Eu säätely = Sampo ,mutta kelle?

KJ

Macronin nimi on tullut esiin myöskin silloin kun Facebookissa tutkimme eräiden kanssa tätä. Macron on eräs luihuimpia tyyppejä koko EU:ssa. Pitäisi kai luoda taas tili Facebookiin ja katsoa miten vanhat kamut siellä on onnistunut ratkomaan tätäkin enigmaa.
Jotenkin näin että kuka/ketkä siitä hyötyy 5-10 vuoden kuluttua. En muista.
Jos vetemme kaupallistetaan, siitä hyötyy heti

Anonymous

Vtu.Päätutkija Minulla käy aina näitä kummia teorioita ihmisten käytöksessä mielessä, liityen evoluutio teoriaan joskus ja milloin mihinkin.., epäilin tätä Macronia alusta alkaen kyllä ,taas kumma teoria apinoista ja muistakin pedoista käytöksellään vaivaa on tämä hampaiden jatkuva näyttely josta tulee mieleen eläinmaailma,nämähän näyttelee hampaitaan kertoakseen puruvoimasta uhkien edessä useinmiten ? Eihän terve tasapainoinen ihminen revittele purukalustoaan turhanpäitten takahampaita myöten normaalisti ? Noh, minulla on näitä teorioita vaikka muille jakaa, muttakun vapaassa vtu.päätutkijan virassa on ilman palkkaa käy kaikenlaista mielessä ..En luota mieheen enkä tarkoitusperiin kyllä yhtään .Karhuun luotan olentona kun on tätä metsän elävän taustaa,mutta en menisi lähelle jos irvistelee tuohon malliin 😉

ike

Hallitus kuuluisi vankilaan koko poppoo. Haaviston Caruna tempauksestakaan ei ole mitään opittu. Siellä se istuu ministerinä sotkemassa asioita. Vihreät ovat terrorisiliikkeenä edenneet aika pitkälle ilman ettyä kukaan on kummemmin asiaan havahtunut.