Eskimo-jäätelön nimi vaihdetaan poliittisesti epäkorrektina!

Black Lives Matter -kampanja on viimeisin ilmiö, jolla on haluttu nostaa esiin kysymys eri etnisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden asemasta ja oikeuksista. Keskustelu käykin nyt monin tavoin kuumana. Huomio on jälleen kiinnittynyt myös siihen, miten eri etnisiä ryhmiä kuvataan ja mitä sanoja on korrektia käyttää.

Olemme saaneet lukea lehdistä, että esimerkiksi Eskimo-jäätelön nimi on joutunut nyt vakavan pohdinnan kohteeksi. Jäätelövalmistaja on ryhtynyt pohtimaan rasisminvastaisen keskustelun innoittamana, tulisiko tämä ikoninen brändi uudistaa ja tuotteen nimi vaihtaa.

Eskimo-sanaahan pidetään nykyään rasistisena! Siitäkin huolimatta, että tämä sana on elänyt esimerkiksi oppikirjoissa ainakin vielä 1980–1990-luvuilla. Korrektimpi nimitys kyseiselle etniselle ryhmälle on siis inuiitti.

Eskimo-jäätelö herättää monissa meissä nostalgisia muistoja ja yhdistämme tuotteen suomalaisuuteen. Eskimo toki oli alun perin Valion jäätelö, mutta tilanne ei ole ollut näin enää toviin. Aluksi Eskimo-jäätelö – ja Pingviini-brändi – myytiin Nestlelle, ja nykyisin se kuuluu Fronerille.

Eskimo-puikon historia alkoi jo vuonna 1968, ja se on lunastanut paikkansa monen suomalaisen sydämessä. Jos tuotteen nimenmuutos harmittaa, on todettava, että mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Ja jos nimi vaihdetaan, saamme nauttia Eskimo-jäätelöistä vielä ensi kesään asti.

 

Mustan miehen kasvot poistuvat Uncle Ben’s -pakkauksista

Myös muita muutoksia tullaan tuotepakkauksissa näkemään. Riisiyhtiö Uncle Ben’s on jo nyt tehnyt päätöksen siitä, että se poistaa pakkauksistaan tunnetun logonsa, kuvan mustaihoisesta miehestä. Kasvot ovat koristaneet yrityksen pakkauksia jo 1940-luvulta lähtien, ja kuvan mies on chicagolainen kokki ja tarjoilija nimeltään Frank Brown.

Uncle Ben’sin emoyhtiö Mars on kertonut tiedotteessaan, että päätös on osa rasisminvastaista taistelua. Yritys haluaa osoittaa teollaan solidaarisuutta mustaa yhteisöä, kollegoitaan ja yhteistyökumppaneitaan kohtaan sekä taistella sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Mars harkitsee myös koko Uncle Ben’s -tuotenimen heittämistä romukoppaan. Uncle Ben eli suomalaisittain Ben-setä on fiktiivinen hahmo, jolla viitattiin mustaan teksasilaiseen riisinviljelijään.

Yrityksen mukaan heidän tuotteensa eivät nykyisellään enää sovi tähän aikaan. He kertovat tämän ajatuksen lähteneen liikkeelle juuri Black Lives Matter -keskusteluiden myötä.

 

130-vuotias Aunt Jemima siirtyy historiaan

Kun Uncle Ben’s oli ilmoittanut aikeistaan, seuraavan esiintulon teki yhdysvaltalainen Quaker Oats -yhtiö. Se on yhdysvaltalaisille tuttu Aunt Jemima -nimisistä pannukakku- ja siirappituotteistaan. Tuotteita on löytynyt yhdysvaltalaiskauppojen hyllyiltä jo peräti 130 vuoden ajan, joten voidaan sanoa, että kyseessä on todellakin ikoninen tuote.

Täti Jemiman taru päättyy kuitenkin nyt. Sekä brändin nimi että logo tullaan muuttamaan. Aunt Jemima on mustaihoinen nainen, ja yrityksen mukaan sen alkuperä pohjautuu rasistiselle stereotypialle. Mustien ihmisarvoa on historiallisesti väheksytty ja hahmot on typistetty yksiulotteisiksi palvelijoiksi. Yritys ei halua enää osallistua tällaisten historiallisten stereotypioihin toisintamiseen ja uusintamiseen. Mustien ihmisten kutsumista sediksi tai tädeiksi on pidetty vähättelevänä, sillä valkoisia on kutsuttu sen sijaan joko herroiksi tai rouviksi.

 

Ilmiö ei ole uusi

Yllä mainituissa keskusteluissa ei ole mitään sinänsä uutta. Esimerkiksi siihen, miten etnisiä ryhmiä, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia sekä naisia on kuvattu eri kulttuurintuotteissa ja mediassa, on kiinnitetty huomiota jo useamman vuosikymmenen ajan. Kritiikin ja tutkimuksen kohteena ovat olleet muun muassa elokuvat, televisio, musiikkivideot, mainokset ja pelit.

Jos haluat luoda kriittisen silmäyksen kulttuurisiin kuviin, materiaalia kyllä löytyy. Avaa televisio, Youtube, Netflix tai vaikkapa osoite casino.netbet.fi jossa voit tutustua rahapeleihin, ja niiden välittämään ihmiskuvaan.

Se, mikä on jossain määrin uutta on se, miten monet yritykset ovat lähteneet viime vuosina muuttamaan visuaalista ilmaisuaan kuluttajien palautteen perusteella. Tai jo ennaltaehkäisevästi, ennen kuin ovat joutuneet kuluttajien hampaisiin. Tässä kohdin voidaan puhua tietysti vain osasta kuluttajia. Monia tuotteiden nimet tai pakkausten kuvat eivät hetkauta suuntaan taikka toiseen, ja osa taas haluaa pitää kiinni kynsin hampain vanhoista ja tutuista asioista.

Elintarvikkeiden nimiä on muutettu jo aiemmin poliittisesti korrektimmiksi Suomessakin. Osa muistanee, millainen kohu syntyi, kun Brunberg Oy muutti neekerinsuukkoina tunnettujen makeistensa nimen Brunbergin Suukoiksi vuosituhannen alussa. Yritykselle ryöppysi valtavasti palautetta, joka oli Brunbergin toimitusjohtajan mukaan lähes sataprosenttisesti negatiivista, nimenmuutosta vastustavaa. Päätös kuitenkin pysyi.

Nähtäväksi jää, tullaanko lähitulevaisuudessa näkemään myös muita yrityksiä, jotka haluavat lähteä uudistamaan ja modernisoimaan brändiään. Ja miten kuluttajat tulevat ottamaan sen vastaan.

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Voi apinan perse

Laitetaan sille nimeksi valkonaama

Huru-ukko

Eskimo-puikon nimeksi saama kuin se virallien nimi: Inuiitti.

setä monika

Inuiitti on vain yksi eskimoryhmä.
Vähän samoin kuin somali on neekeri, mutta kaikki neekerit eivät ole somaleja. Pahoittelut esimoille ja inuiiteille, mutta en nyt parempaakaan keksinyt.

Hyckleri

Inuiitti on melkein sama kuin sinuiitti eli nenän sivuonteloiden tulehdus.

Miten olis e-SKIMO?

Tuumailija

Ei ole uusi ilmiö tämä. Eräässä vaiheessa Israel oli vaatimassa korvauksia ja tekijänoikeuspalkkioita Jaffa (Hartwall limonadi + tuore appelsiini) tuotemerkistä, jos näin ei käy ei nimeä saa käyttää lainkaan, he ”omistavat” nimen.
Ongelma vain on siinä, että Jaffa on Palestiinalaisten kehittämä lajike lähi-idän appelsiinilajikkeesta, nimi tuli kaupungin mukaan ja tätä lajiketta viljellään Kyproksessa, Irakissa,Libyassa, Jordaniassa,Syyriassa ja Turkissa.
Tämän jälkeen tuli tabloidille Brunbergin Neekerisuukko ja siitähän poistettiin neekeri sana samoin kuin Fazerin lakupekasta karrikoitu neekerin naama, pekkakin otti osumaa ja sekin poistettiin joten se on vain laku nykyään.
Elovenapaketin Elovenatyttö ja tämän tausta on myös muuttunut poliitiisten suuntausten sekä aivopierujen vuoksi, ensin hävisi viljavainiot taustalta (koska tuotteen vilja tuodaan mikämikä maasta ei suomesta), viimeisenä oli liian arjalaisen ja nationalistisen tytön muokkaus; maakuntapuku, letit pois. Kaipa kohta kannessa on irokeesitukkainen LBQTBSDM plösö lävistyksineen ja sateenkaaritatuointeineen saatteena ”kolonialismivapaasta viljasta”.

Kukavaan

Raisio perustelee Elovena-tytön muutosta halullaan kasvattaa kansainvälistä kauraliiketoimintaansa ikään kuin vaalean nuoren naisen hahmo olisi esteenä. Olisihan Suomessa voitu jatkaa perinteisellä tytöllä ja muualla käyttää jotain toisenlaista hahmoa.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4828479/Lahes+satavuotias+Elovenatytto+vaihtaa+mekkoa

Kohta varmaan muuttavat tytön hiusten ja sitten ihon väriä. Muutoksen taustalla todellisuudessa lienee suomalaisuuden hävittämispyrkimys.

IsoMyy

Uudeksi nimeksi voitaisiin laittaa Mandela ja samalla piristää jäätelön ulkoasu nykytyyliin enemmän sopivammaksi tummanruskean sävyksi. Jäätelön maku pitäisi myös uudistaa palavan öljyisen autonrenkaan ja paistuvan ihmislihan yhdistelmäksi. Mainospiisinä voitaisiin käyttää dead kennedysin ”kill the poor”- kappaleen uusioversiota ”kill the boer”.

Transu-Tuutti

Nyt kyllä mustat suuttuvat, sillä rasismin uhri voi ainoastaan olla musta. Odotan innolla inuiittien kaupparyöstelyretkiä tämän asian tiimoilta. Nyt on kyllä Grönlannin iPhone ja Adidas-kaupat peloissaan!!

kanander

Suomalaisittain ja naisnäkökulmasta nimi Kuukerin Nelli.

Kukavaan

Eskimo-nimisiä pakasterasioita valmistaa Fredman Operations Oy. Rasioissa ja myyntilaatikoissa on sympaattinen eskimon kuva. Se on tavallaan myönteistä mainontaa myös eskimoille.

Nykyinen poliittinen korrektius on muuttunut massahysteriaksi.

Suomi Finland

Miksei sille riisille sitten pistetä nimeksi esim Mr Ben Black’s? Jos kerran se uncle on ’rasistinen’. Kyllä minun puolestani mustaa miestä voi herroitella siinä missä valkoistakin.

Sama kai se on sen Eskimo jäätelön kanssa. Pohjoisnapa jäätelö voisi olla hyvä nimi tilalle. Pitäkööt eskimot tunkkinsa. Vai onko tässä nyt vaan puolestaloukkaantujat, jotka sitä nimeä ovat vaihtamassa?

Kukavaan

Uncle Ben’s riisi on ollut hyvää mainosta mustille, koska kuluttaja on yhdistänyt mielessään laatutuoteen mustiin.

On tietysti mahdollista, että jokunen on jättänyt ostamatta tätä riisimerkkiä nimen omaan mustan hahmon takia. Eli hahmon poistamista voidaan myös pitää mustien vastaisena tekona.

Kaikki pois

Ei siinä mitään, poistetaan kaikki neekerit ja heihin viittaavat kuvat,elokuvat ym.medioista.Myös muut ählämit poistettakoon.

Jaaha

Ehkä puikon nimeksi pitäisikin siis tulla Aqqalu Berthelsen- puikko. Silloin kyseessä ei olisi ihmisiä yhteen niputtava vaan yksittäisen ihmisen henkilönä tarkasti yksilöivä puikon nimitys.
Loukkaantuminen Eskimo termistähän tällä haavaa näyttäisi perustuvan yhden huomionhakuisen Suomeen muuttaneen inuiittitaustaisen henkilön henkilökohtaisiin tunteenpurkauksiin ja perusteluun, että Eskimo-termi epäinhimillistäen luokittelee ihmisiä rodullistettuun ryhmään.

kanander

On nuo suomalaiset firmat vellihousujen käsissä. Jokaisesta ulkopuolisen vaikutuksen nimenmuutoksesta räpsäytän boikotin. Mainittua riisimerkkiä en tiedä käyttäneeni. Se on meillä sisäkön rootelia.

Tupauuno

Aikoinaan mustalaiset halusivat, että heitä kutsutaan romaaneiksi tai romaneiksi. Tämä tapahtui joskus 60-70-80 luvuilla. Tuli ei niin vakavia syytöksiäkin, jos kutsuit heitä mustalaisiksi. Mutta ihme ja kumma, nykyään nimitys mustalainen on kunnia-asia henkilölle. Hyvä niin, koska ei se nykyään ole edes tietoisesti mikään toimiva pilkkanimi. Myös englanninkielinen nimi ”gypsy”, taitaa olla hyväksytty jo vuosisatojen ajan. Pekka ja Pätkä neekereinä kiellettiin, kun näitä elokuvia esitettiin areenassa. Voi tätä tekopyhyyttä.

Realisti

Paska on harvoin valkoista.

Kukavaan

Kosmetiikkajätti L’Oreal ottaa kantaa rasismikeskusteluun – poistaa tuotteistaan sanat ”valkoinen” ja ”vaalentava”Lähde: IL 2020-06-27

”L’Oreal ei käytä jatkossa ihon sävyä tasoittavissa tuotteissaan sanoja white (valkoinen) ja whitening (vaalentava). Päätös koskee myös vaaleaan ihoon viittaavia sanoja fair, fairness, light ja lightening.”

Kenties tulevaisuudessa, kun joku ruskea tyttö herää, laitetaan esityskieltoon elokuva ”My fair lady”. Sana ”light” on muuttumassa rasistikseksi. Englanninkielisen maailman suvakeille tulee suuri urakka kielen uudistamisessa. Pahoiksi määriteltyjen sanojen tilalle pitää keksiä uudet sanat.

Jos nykyinen muutos jatkuu, niin luultavasti vaaleatukkaiset ihmiset joutuvat tulevaisuudessa hyökkäysten kohteiksi.

kanander

Kielletään värit valkoinen ja musta. Sillä se mustien asema jenkeissä paranee. Hau-hau.

Sam Colt

Olen suunnattoman närkästynyt siitä, että ulkomaalaiset nimittelevät minua finneksi, finskiksi tai mitä noita onkaan. Minä olen SUOMALAINEN ja kaikki muut nimittelyt ovat rasistisia ja alentavia.
Jos tuo finn-halventaminen ei lopu, niin tyhjennän roskapussini keskelle katua ja syljen paksuja räkiä ulkomaalaisten autojen päälle. Tai aloitan isomman mellakan.

Mummeli 62

Ostoskoriini ei lähde ainuttakaan tuotetta jonka nimi on muutettu muka rasistisena nimenä tai kuvana. Kyllä tää on menny ihan hulluksi touhuksi. Joku suvakki pahottaa mielesä jostai asiasta ja heti ollaan tekemässä muutoksia, mutta annappa olla jos joku kansallismielinen ehdottaa jotain, niin nousee kaamea haloo kuinka rasistinen……