Afgaanibluffi ja miten se toteutetaan

afgh-MMAP-md.png
Ruotsiin ja Suomeen yksintulleista lapsiturvapaikanhakijoista afgaanit ovat olleet ylivoimaisesti suurin yksittäinen etninen ryhmä. Lähes poikkeuksesta he myös kuuluvat ns. hazaroihin, joka on yksi monista Afganistanin etnisistä ryhmistä. Afgaanit ovat jostain kumman syystä saaneet suurta sympatiaa ja heidän tuekseen on olemassa kymmeniä erilaisia järjestöjä, jotka vaativat afgaanien palautusten lopettamista.

Afgaanibluffissa on kaksi asiaa, joita joko ei ymmärretä, tai ei haluta ymmärtää. Ensimmäinen on tietenkin se, josta olen puhunut vuosia, että suurin osa Eurooppaan tulleista afgaaneista ei tule Afganistanista vaan Iranista. He ovat syntyneet ja varttuneet Iranissa eivätkä useimmat ole ikinä edes oleskelleet Afganistanissa. Ruotsin eri tilastojen mukaan ainakin 95 % afgaaneista tulee Iranista.

Iran taas on turvallinen maa. Ainoa huomionarvoinen asia Iranista tulleissa afgaaneissa on se, että he tulevat ilman passeja ja viisumeita. Jonka sinänsä jo ei pitäisi olla mahdollista.

Kummallisinta kuitenkin on se, että Iranista Eurooppaan tulevat afgaanit hakevat turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia.

On erittäin tärkeää huomata, että Ruotsiin tulevien afgaanien virta alkoi vuonna 2013, kun ainakin Ruotsi ja Saksa alkoivat myöntämään afgaaneille turvapaikkoja. Tuolloin talibaneilla oli Afganistanissa täysi rytinä päällä ja Ruotsin Maahanmuuttovirasto päätti, että Afganistanista tuleville afgaaneille on annettava turvapaikkastatus.

Mutta tapahtui jotain kummallista. Afganistanista ei alkanutkaan tulla tulijoita. Joitakin yksittäisiä, mutta ei mitään merkittäviä määriä. Sen sijaan Iranista alkoi virtaamaan afgaaneja kuin viinakaupan pyöröovista perjantaina juoppoja.

 

Afganistanin vaaralliset paikat

Bluffin toinen osa on se, että onko Afganistan oikeastaan niin vaarallinen maa kuin annetaan ymmärtää? Turvapaikka-aktivistit ja afgaanit lobbaavat suurella kädellä Afganistanin vaarallisuuden takia. Ihan kuin koko maa olisi yhtä suurta rauniota. Tästä käsityksestä on tullut virallinen totuus.

 

Jotta ei joutuisi vaikeuksiin, niin on pidättäydyttävä poissa tietyistä paikoista ja tilanteista. Tämä koskee niin Afganistania kuin Eurooppaa. Afganistanissa vaarallisia paikkoja ja terrorikohteita ovat mm. hallituksen rakennukset ja tilat, ulkomaalaisten suosimat kohteet ja shiiamuslimien kokoontumispaikat.

Kun välttää näitä paikkoja, niin on suurempi riski jäädä henkiin kun autopommi losahtaa. Sama koskee Rinkebytä. On suurempi riski päästä lompakostaan eroon ympärikännissä Rinkebyssä kuin Danderydissä.

 

Afganistan ja maan kansa

Kuten alussa sanoin, niin hazarat ovat se etninen ryhmä, joka Eurooppaan hakeutuu. Afganistan koostuu 34:stä provinssista, jotka on jaettu seitsemään isompaan alueeseen. Väestöä on 35 miljoonaa. Näistä provinsseista vain kaksi katsotaan vaaralliseksi. Nangarhar ja Helmund, mutta näillä alueilla ei asu juuri ollenkaan hazaroja (Katso kartta alempaa).

Yleisesti Afganistanissa on useita eri kansanryhmiä, joista suurimmat ovat pastut 42 %, tadzikit 27 % sekä uzbekit ja hazarat kumpikin 9 %. Muita ryhmiä ovat ainakit, turkmeenit, balochit, pashait, nuristaanit, arabit, brahuit, pamirit, guijarit jne, jokta ovat yhteensä 13- 15 % ryhmä.

Iranissa asuu reilu 2 miljoonaa hazaraa ja Pakistanissa 600 000. Afganistanissa asuu noin 3,5 miljoonaa hazaraa ja ryhmän koko on ollut vakio 20 vuotta.

 

Missä hazarat asuvat

Useimmat hazarat asuvat Hazarajatin maakunnassa, joka on pikemminkin alue kuin virallinen maakunta. Se sijaitsee väljästi Afganistanin keskiosissa koostuen Daikundin, Bamyanin ja maan keskiosien provinsseista. Hazarat ovat siellä 85 % väestöstä. Muillakin alueilla hazaroja asuu, mutta pieniä määriä. Hazarajatin maakunta on viljelysrikasta maata.

Hazarajatin alue on siis Afganistanin turvallisinta aluetta ja YK:n turvallisuusraportin mukaan siellä kuoli  vuonna 2015 väkivaltaisuuksissa 22 henkilö. Ruotsin Maahanmuuttoviraston kartta alla kertoo kuinka suuri osa Afganistanista on turvallista:

karta.png

Punainen ei-turvallinen, vaalean vihreä turvallinen ja tumman vihreä ”todella turvallinen”.

Alue, jonne Hazarajat sijoittuu, on YK:n mukaan CENTRAL HIGHLAND ja siten myös Afganistanin turvallisinta aluetta.

Alla olevassa taulukossa on väkivaltaisuuksissa kuolleet 2009, 2014, 2015, 2016 ja 2017. YK:n raportti lähteenä. Eli se alue, jossa hazarat asuvat, on Afganistanin turvallisinta aluetta.

Kuvakaappaus 2018-02-28 15-58-59.png

 

Vain 2/34 Afganistanista katsotaan olevan ei-turvallista aluetta

 

Ei-turvallisiksi alueiksi katsotaan siis vain keski-etelä-alue ja pieni alue pohjoisempana. Talibanit pitävät valtaa etelässä Helmandin alueella ooppium-viljelyineen. Tällä alueella kuoli vuonna 2017 tilaston mukaan 1 417 henkeä. Alueelle ei palautetakkaan mistään maasta turvapaikanhakijoita. Hazaroja eteläisellä punaisella asuu vain pohjoisosissa pieniä määriä. Koko maakunnassa on 3,3 miljoonaa asukasta ja hazaroja vain reilu 10 000 henkeä.

Toinen ei-turvallinen alue Nahganhar pohjoisessa Pakistanin rajalla eikä siellä asu ollenkaan hazaroja. Kuolleita oli viime vuonna reilu 700, asukkaita 1,5 miljoonaa.

Toisin sanoen Afganistan on suurimmalta osin ihan yhtä turvallinen kuin Malmö tai mikä muu tahansa eurooppalainen suurkaupunki, jossa on paljon maahanmuuttajia.

Lisäksi väitteet siitä, että Afganistan olisi täysi rikki pommitettu ja pommit veisivät ihmishenkiä päntöimenään, ovat hyvin vahvasti liioiteltuja. Jos henkilö asuu kartan punaisilla merkityillä alueilla, ja katsoo olevansa vaarassa, hän voi muuttaa turvallisimmille alueille.

Nyt jokainen ymmärtää millaisesta bluffista on kyse. Hazarat tulevat Eurooppaan Iranista, hakien turvapaikkaa sen perusteella, että Afganistanissa on kaksi pientä ei-turvallista aluetta, mutta jonne kummallekaan alueelle ei edes palauteta ketään Euroopasta. Kun Iranista tullut afgaani palautetaan Afganistaniin, hänet palautetaan maan turvallisiin osiin, kuten esimerkiksi pääkaupunkiin Kabuliin, joka kuuluu turvallisiin aluisiin.


 

[rps-paypal]