Skoonen kirjastotädit integroidaan uusruotsalaisten tahtiin

Malmön kaupunginkirjasto.
Malmön ja Helsingborgin kaupungit panostavat tulevaisuuteen ja alkavat nyt kouluttamaan kirjastotätejä puhumaan arabiaa. Asia tulee esille P4 Malmöhusin uutisessa.

Skoonelaisiin kirjastoihin aiotaan nyt panostaa ja etenkin isoissa kaupungeissa Helsingborgissa ja Malmössä. Kirjastotädeille opetetaan arabian alkeita, “arkipäiväarabiaa”. Koulutuksen rahoittaa Skoonen lääni.

Uutisen mukaan kirjastotätien tönkköarabian taito lisää uusruotsalaisten integraatiota. Ei tule esille miten kirjastotätien arabiaksi toivotetut hyvän päivän toivotukset lisäävät integraatiota. Kirjastotätien arabian taidon kerrotaan lisäävän myöskin henkilökunnan ja asiakkaiden välistä ymmärrystä, sillä iso osa asiakkaista on arabian kielisiä.

– Arabia on nykypäivänä suurimpia äidinkieliä Ruotsissa, joten on välttämätöntä lisätä kommunikaatiotaitoja ja ottaa tällä tavalla arabiankieliset hyvin vastaan, uutisessa kerrotaan.

Toisin sanoen ruotsalaiset kirjastotädit integroidaan, ei maahan tulleita ulkomaalaisia?

Subscribe
Notify of
guest
25 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pasi Vello

Miksi ruotsalaisessa kirjastossa on arabiankielisiä kirjoja ? Eikös ne voisi polttaa, jolloin ummikkoarabeilla ei olisi asiaa kirjastoon ?

rocky

Eikö niitä voisi käydä joku taiteellisesti lahjakas kuvittamassa uudelleen?Myöskin lentävien lausahduksien lisääminen sivuille voisi elävöittää kirjastoelämää.

pöh

Ei ne Suomessakaan kirjojen takia kirjastoon tule.
Se on “olohuone” tosin kukaan ei varmasti omassa olohuoneessa käyttäydy niin kun ne arabit kirjastossa.
Mutta syyttää voi kirjaston ja kaupungin johtoa. He mahdollistavat sen että saavat tehdä kirjastossa ihan mitä vain ilman että mihinkään voisi puuttua.

hemis

Koraaneja voisi tilata joka bibbaniin 30 kpl. Sitä ne ovat lukevinaan. Ruotsi antaa periksi joka sektorilla. Kirjastotädeille riittää arabian sanavarastoksi: haluan jortikkaa, annan pimppiä.

JuhoL

Ruotsalaisten tyhmyys nousee uudelle tasolle. Oli niin tai näin, niin kirjastotätien kannatta tajuta heti alkuun se, etteivät muslimit tervehdi vääräuskoisia sanomalla “as-salamu alaykum”.

Unelma Painajainen

On se kumma, että juuri kirjastot on Ruotsissa ja meillä niitä pahimpia mädätyskeskuksia.

Akka

Se on kutemispaikka

Aappa

 Ju, insallah kåraner ligger på hyllan 19 ähläm sähläm!

Anna-Maria Korhonen

Eikö Malmössä ja Helsingborgissa ole moskeijoita tai koraanikouluja, joista koraanin saa lainaksi, eikä kirjastoon tarvitse lähteä? Ai niin, kirjastothan ovat kulttuurinrikastajille enemmänkin kokoontumispaikkoja, joissa sosiaalinen kanssakäyminen korostuu. Tällöin tietysti tiskin takana olevan lainatavaran täytyy osata valloittajan kieltä.

Ilmari

Ei lukutaidottomat mitään lainaa, ei edes Koraania. Sitä he käyvät kuuntelemassa moskeijassa.

T

Suomalaiset ovat yksi suurimpia vähemmistöjä Ruotsissa. Jännää että kirjastoväelle ei opeteta suomen alkeita.

nimellinen

Ruotsalaiset vihaavat Suomalaisia.

Pirtsakka

Suomalaiset ovat opetelleet ruotsia.

Sakari Rajamäki

Eikä vain yksi suurimmista vaan suurin. Esim. Haaparannalla merkittävä osa ihmisistä puhuu suomea.

Minuhe Kerettiläinen

Jos kirjaston täti osaa puhua tai peräti lukea huippuosaajien kieliä, mutta huippuosaajat eivät osaa lukea (edes omaa) kieltä, niin mitä virkaa kirjastoilla on? Ai niin, olla monikulttuurisina kohtauspaikkoina (lue: mölinän, kirkumisen, ruokasotimisen, matusikailun, jne. lätteinä).

Unelma Painajainen

Tuosta arabian opettelusta juontuikin mieleeni Sannikka-toimittelijan haastattelu useamman vuoden takaa, missä hän yritti kielten opiskelun varjolla saada Halla-ahon sanomaan “kiitos” ja “hauska tavata” tjsp.arabiaksi. Onneksi jäi yritykseksi.

Minä

Aikoinaan suomenkielisiä oli esim. Tukholmassa pilvin pimein. Eipä ollut koskaan puhetta siitä, että ruotsalaisille olisi opetettu suomea.

Akka

Koskahan suositellaan et vaihtavat uskontoa? Tai ainakin huivittautuvat koska turvallisempaa niin. Sammakoiden kylpyvesi kuumenee hiljalleen.

Valkoinen kuolema

Arabian kieli on valtakieli 50 vuoden sisällä Ruotsissa ja alkuperäinen ruotsin kieli joutuu samaan asemaan kuin ruotsi suomessa. Näin se vaan menee tätä vauhtia, koska arabeja virtaa kiihtyvällä vauhdilla länsi naapuriimme syrjäyttämään kantaväestön. Tässä tulevaisuuden kuvaa joka odottaa mm. saksaa ja ruotsia.
comment image

Pirtsakka

Apuva. Taas meni hyvät yöunet…tilalle tulviat painajaiset.

Pirtsakka

…tulivat…

Juha

Enoni muutti työn perässä Göteborgiin 1970-luvun alussa.. eivät opettaneet kirjastotädeille tönkkösuomea silloin.

pöh

Kirjasto oli ennen hyvä työpaikka, monenlaisia töitä ja rauhallinen ympäristö.
Se kaikki muuttui jo 20-vuotta sitten somalit kurdit ym riehuivat kaiket illat, saivat hajottaa tietokoneet ja tehdä ihan mitä vaan, eikä siihen saanut puuttua.
Töistä kotiin matkalla tulivat uhkailemaan, turpaan ei voinu vetää koska ois työpaikka mennyt.
Niinpä otin lopputilin ja sanoin että pitäkää tunkkinne.

Kukavaan

Jossain järkevässä rinnakkaistodellisuudessa ruotsalaisen kirjaston palvelut annettaisiin vain ruotsin kielellä. Maahan muuttaneiden vastuulla olisi osata ruotsia ja oppia sitä omilla rahoillaan.

Tässä vaihtoehtoisessa Ruotsissa maahan pääsisi asumaan vain perusteellisen tarkastuksen ja testauksen jälkeen. Maahanpyrkijältä edellytettäisiin riittävää varallisuutta, jotta voisi itse maksaa asumisensa turvautumatta yhteiskunnan apuun. Asiakirjojen tulisi olla kunnossa. Ei rikoksia taustalla. Ei sairauksia. Ei perheenyhdistämisiä. Ei edes avioliitto olisi peruste asettua maahan. Ei neuvontaa ja opastusta, kuinka asetutaan osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa. Maahanpyrkijöiltä edellytettäisiin oma-aloitteisuutta ja neuvokkuutta.

Todellisuudessa, jos elämme, asiat ovat toisin. Tulokset näkyvät. Ruotsi on tuhoutumassa.