Paavon joulupuhe kuuluu näin. Nuorena jorkina pääsin soittamaan Irwin Goodmanin bändissä. Oli vuoden 1986 yksi keikka, joka olisi jäänyt väliin.
Sattui nimitttäin niin, että vuonna 1986 kesätuimaan Vihannin Mäntylammella piti soittaman Irwin Goodman. Tapahtui myöskin niin, että Irwinin bändin bussi, jossa ne muut soittajat olivat tulossa, niin oli hajonnut jonnekin Pohjanmaan suorille.
Keikka piti tehdä. Irwin oli paikalla ja järjestäjillä panikki. Irwinillä ei bändiä. Irwin kysyi tuolloin kaveriltani Mikolta, joka oli lämppäribändien päällikkkö, että voisitteko te hoitaa bändin? Mikko sanoi, että voidaan hoitaa, mutta rumpali uupuu. Sen jälkeen ne katsoivat minua, että Paavo kyllä osaa nämä hommat? Irwin kysyi, että onnistuuko? Vedin poskilommot tupakkaa ja sanoin, että onnistuu.
Irwin katsoi ja sanoi, että ok. Te hoidatte bändin. Ja keikka onnistui. Ensimmäinen biisi jännitti ihan vitusti, mutta sen jälkeen kun vauhtiin päästiin, niin ei mitään ongelmaa.
Keikan jälkeen Irwin kiitteli meitä, että hyvin meni. Ei mitään ongelmaa. Sainpa nuorena jorkkina ryyppäistä pullosta viinaakin, kun isot pojat tarjosivat. Tämän kunniaksi nostin esille yhden biisin, joka on oikein meikäläistä lähellä Irwinin biisi:
”Tötterö täynnä ja pönttö pöhönä olen maailmalla seikkaillut….”
Vedittikö keikalla biisin; ”Mutakuono ja lakupelle”. ?Nyt olis se biisi kovaa valuuttaa keikkaohjelmistossa.
Ette varmaan. Näytti biisi ilmestyvän 1989. 1986 näin ensikertaa n….in . Angolalainen sissi oli Paimion aikuiskoulutuskeskuksessa samaan aikaan oppilaana kanssani. Talvella kuskasin mustaa miestä Foortillani vanhalta asuntolalta kurssikeskukseen, hyväsydämminen kun olin vielä silloin. Ja olihan Philibbus ihan hauska tyyppi.
Vexi Salmi jossakin tv haastattelussa kertoi tuosta biisistä. Sanoitus on näin tässä ajassa raju, mutta biisi ei ole rasistinen, vaan oli oikeastaan enemmän piilokertomus suomalaisten junttiudesta, suvaitsemattomuudesta ja vanhaan jämähtämisestä. Ja kyllähän Vexi ja Irwin tiesivät mikä myy. Tuohon aikaanhan suomessa oli harvinaista nähdä tummaihoisia ihmisiä ja maahanmuuttoa ei juuri ollut. Yleensä tummaihoiset olivat kai koripalloilijoita ja hekin olivat pääosin vain käymässä täällä.
Kuitenkin mielenkiintoista pohdiskella minkälaiset sanat olisivat olleet v.2015 tai tänä päivänä tehtynä. Olisiko idea ollut täysin päinvastainen eli kettuilu olisi suunnattu poliitikoille tiettyyn suuntaan, vähän kuin Juicekin vihreistä ja allahista lauloi.
Persujakin haukutaan edelleen jostakin impivaaraan palaamisesta, mutta kyllä 1980-luvun Suomeen voisin hyvinkin palata. Bussitkin kulki, siivoojia sekä mansikanpoimijoitakin riitti
marjapelloille.
Mitä sanoo Paavo?
Tässäpä alkuosa uudesta sanoituksesta
(sävelenä Tauno Palon aikoinaan esittämä ”Katupoikien laulu”)
On laulu matu-poikien,
katkuissa Vantaan ja Itä-Keskuksen,
Siel kaikki tunnistavat sen,
Allahu Akbar, sä vääräuskoinen !
jne….
Irwin on voittaja, ja voittajan on helppo hymyillä!
Et kai sentään enää polta tupakkaa… tai maan tapaan nuuskaa?
Irwin oli kyllä paras näissä hommissa, helppo tosiaan hymyillä kun pelit osaa! Suomalaiset muutkenin kovia peleissä, esim nämä: https://spong.com/company/4031/Farmind-Ltd?cc=t
ja sama firma täällä: http://gamersdailynews.com/company-Farmind.html
Niin, 1980-luvun puolivälissä Irwin teki tavallaa comebackit ja pomppasib jälleen radion soittolistoille ja keikkapaikoille ”Rentun ruusuineen”. Ja haipakkaa sitten Irwinin kuolemaan asti muistaakseni v. 1991, jolloin sydäninfarkti vei laulajan Suomen ja Venäjän raja-aseman tuntumassa Venäjän puolella.
Paavolle jäi varmasti mukavat muistot rumpalina Irwinin ”yhtyeessä”. Ei ole aivan joka poika soitellut legendan keikalla.