Miten syntyi ”Vi gillar olika”?

Viimeisen vuosikymmenen aina siellä täällä on näkynyt erilaisia pystyyn nostettuja piirroskäsiä, joissa lukee ”Vi gillar olika”, eli suomeksi tykkäämme erilaisuudesta. Mistä ilmiö syntyi?

Vil gillar olikan kulta-aika alkoi syksyllä 2010 Ruotsin eduskuntavaaleissa. Sverigedemokraatit olivat hieman nousemaan päin ja heidän odotettiin pääsevä eduskuntaan asti. Kaikki kynnellekykenevät panikoijat olivat mukana erilaisissa SD:n vastaisissa kampanjoissa. Sosiaaliset mediat olivat täynnä ryhmiä, joissa vastusteltiin sverigedemokraatteja. Kukaan ei oikein vain tiennyt, että miksi piti vastustella.

Aftonbladet sitten tyhjensi pankin. Se keksi ylläolevan kuvan, jossa käsi pystyssä ja kädessä teksti ”Me tykkäämme erilaisuudesta”.

Aftonbladet kertoi:

”Tänä päivänä yksi puolue voi mahdollisesti päästä eduskuntaa, tämä puolue sanoo, että kaikkien pitää olla samanlaisia sopiakseen ruotsin kansaan. Tämä on vaarallista ja pelottavaa!”

 

Toimittelijoiden ja vasemmistoaktivistien mukaan SD:llä oli muka joku sellainen ohjelma, että kaikkien ruotsalaisten piti olla sinisilmäisiä blondeja, ennen kuin heidät voitiin laskea ruotsalaisiksi.

Potkupalloilija Zlatan Ibrahimovic oli keulakuorossa esiintymässä kuinka kuka tahansa voi olla ruotsalainen. Zlatanin asenne, kieli ja kehonkieli teki Zlatanista ei-ruotsalaisen, siis sverigedemokraattien mielestä. Näin siis väitettiin yleisesti. Zlatanhan puhuu tosiasiassa melko tönkköruotsia.

Käytännössä koko yhteiskunta huusi hoosiannaa, tai siis vi gillar olika, mutta hoosiannan nuotilla. Koko mediakenttä lähti kuoroon mukaan, poliitikot, aktivistit jne. Vaali-iltana tunnelma oli kuin jossain Berliinin muurin murtumisen iltana, ihmiset pitelivät toisia käsistä ja halailtiin. Pelättiin, että natsivalta astuu yhteiskuntaan.

Noh, mitenpä vaaleissa 2010 sitten kävi? Sverigedemokraatit nousivat eduskunaan saaden 5,7 % äänistä eli 20 paikkaa 349 paikasta. Vaalien alla kaikki puolueet, joka ainoa puolue, kieltäytyi tekemästä mitään yhteistyötä SD:n kanssa ja edes keskustelemasta asioista ajankohtaisdepateissa jne.

 

Kauas on tultu näistä ajoista. Alla oma mottoni hieman muotoiltu vi gillar olikasta:

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
28.2.2021 16:11

Ymmärtääkseni kukaan ei ole väittänytkään, että kaikkien pitäisi olla samanlaisia. Edes identtiset kaksoset eivät ole keskenään samasta muotista vedettyjä.

Itse en ole kieltämässä kaikkea maahanmuuttoa. Kyllä turvapaikan voi antaa jopa muutamalle islamin hirmuvaltaa pakenevalle sandaaliparille, jos nämä ovat maassa maan tavalla. Mutta erilaisuutta meillä on mielestäni ihan omasta takaa. Lisäksi kulttuurisesta erilaisuudesta voi nauttia niin halutessaan matkustamalla ulkomaille tai haaliutumalla töllistelemään rautatieasemalla tai Kauppatorilla parveilevia turisteja. Tällöin ongelmat ja kustannukset pysyvät vielä siedettävissä mitoissa.

Minusta tuo kampanja seurauksineen on yksi esimerkki siitä kuinka puolueiden välinen valtataistelu on vedetty äärimmilleen ja panokset koventuneet. Joku kirjoitti hyvin FB:ssä, etteivät kansanedustajat ole enää kansan vaan puolueiden edustajia. Jos he olisivat kansanedustajia, he tekisivät päätöksiä kansalaisten hyvinvointi, turvallisuus ja nämä kauemmas tulevaisuuteen huomioon ottaen

timo
timo
28.2.2021 20:54

Hyvin harva näyttää pakenevan islamilaista hirmuvaltaa. Suurin osa näyttää levittävän sitä ympäri maailmaa hyväksikäyttäen turvapaikkajärjestelmää. Maahanmuutto on alusta lähtien ollut yksi islamilaisen valloitusdoktriinin kulmakivistä.

Huru-ukko
Huru-ukko
28.2.2021 16:59

Mitenkähän toi käänty mulla heti tuohon lopussa olleeseen, heti kun näin tuon kämmenen tuolla alussa.
Nyt mä varmaan oon natsi ja laittamassa tulia kiakaaseen….

Hurja kutsu
Hurja kutsu
28.2.2021 21:50
Vastaa...  Huru-ukko

äläs hättääle. Tuo käsihän (jälkimmäinen versio) selvästi viittaa siihen miten Afrikassa paikalliset käsittelivät lähetyssaarnaajia. Niistä tehtiin pol-pot-muhennosta. Kuva olis hyvä jos musta ja valkea väri vaihdettaisiin… mutta taitaa kuukereillakin olla kämmenpohjat valkoiset.

kanander
28.2.2021 17:44

Suomessa asiat ovat siten, että persut pelkäävät matujen rikollisuutta ja työn vieroksuntaa, hallituspuolueet koronaviruksen leviämistä välinpitämättömien vierastyöläisten mukana. Molempien linja on nyt: rajat kiinni. Molemmat tahot yrittävät suojella suomalaisia. Se on oikein. Hallitus ei vaan huomaa, että ristiriita on ainakin toistaiseksi lieventynyt.

juhaII
juhaII
28.2.2021 17:58

Pumpuli päillä riittää luovuutta yllinkyllin kiihdyttää pumpuli päisyytensä aina vain idiotismin uusiin atmosfääreihin, sillä utopioilla ei ole koskaan äärtä eikä päätä.

Tyypillistä ruotsalaista hyve kulttuuria, jossa samassa pesässä hyvin viihtyvät ruotsalaiset kyhnyttävät toistensa selkiä ja saavat siitä ihmeellisiä väreitä! Kun me suomalaiset ajamme akan ja kersat kuutamolle ympäripäissään söheltäen hauli9kon kanssa, jota ”tilastotappiion” vallitessa ei tällä kertaa saada latinkiin! PERKELE!!!

Valtsu
Valtsu
28.2.2021 18:19

Vi gillar ingenting!

KhaLd.jpg
Särmääjä
Särmääjä
28.2.2021 18:49

Suomessa tollanen hysteria alko vasta 2015 vaikka on tietysti Halla-aho suvakeille ollu aina vähintään Himmleri.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
28.2.2021 22:56

Mitä! Onko tää siitä suomalaisesta tietoiskusta, jossa raiskarin uhatessa nostetaan käsi pystyyn ja sanotaan tiukka ei! Sitten jos se ei auta, niin helistellään vaikka auton avaimia. No ei auta ei, jos tuossa lukee tosiaan, tykkäämme eril…. Voi helevatan helevata!

Ohmygod
Ohmygod
1.3.2021 11:32

Voi tuon ilmaista tosinkin: Vi ogillar lika.

Suunnilleen – Me emme piittaa omistamme.