Suomeen ollaan tekemässä halpatyömarkkinoita – Olisi myrkkyä myös taloudelle

Metsäteollisuus ja teknologiateollisuus ovat jo irtisanoutuneet yleissitovista valtakunnallisista työehtosopimuksista ja odotettavissa on, että muutkin alat seuraavat perässä. Tämä johtaisi lopulta yleissitovista työehtosopimuksista luopumiseen, joka tarkoittaisi sitä ettei työntekijöillä olisi enää mitään minimiehtoja. Tämä taas johtaisi palkkojen laskuun, jolloin ihmisten ostovoima laskisi, joka taas johtaisi siihen, että osa sisämarkkinoilla toimivista yrityksistä menee konkurssiin ja osa joutuu vähentämään väkeään.

Toinen negatiivinen vaikutus olisi, että jollain aloilla palkat laskisivat niin alas ettei työ enää kelpaisi suomalaisille, jolloin alkaisi valitus alalla vallitsevasta työvoimapulasta, joka puolestaan johtaisi rajojen avaamiseen halpatyövoimalle. Tämä skenaario vasta kalliiksi tuleekin, sillä siinä ulkomaalainen halpatyövoima tekee työt, jotka voisi ihan hyvin tehdä suomalaiset työttömätkin, jos heille vain maksettaisiin riittävästi. Pahimmassa tapauksessa tässä skenaariossa valtio joutuu maksamaan työttömäksi jääneen suomalaisen elämisen lisäksi ulkomaalaiselle halpatyöntekijälle tulonsiirtoja, jos hän ei elä palkallaan. Kaiken lisäksi Suomeen tulevien ulkomaalaisen halpatyöntekijöiden työllisyysaste alkaa laskemaan muutaman maassa olo vuoden jälkeen. Eli kun halpatyöntekijä siirtyy kortistoon huomattuaan, että kyllä täällä voi elää pelkän sosiaaliturvankin varassa, ja sitten taas Suomeen tarvitaan lisää halpatyövoimaa. Ei siis mikään ihme, että työikäisten maahanmuuttajien mielekkäillä mittareilla laskettu työllisyysaste on vain hieman yli 50 prosenttia.

Juhana Vartiaisen mukaan yleissitovuus on syynä Suomen korkeaan työttömyyteen, eikä hän usko tämän takia työttömyyden laskevan täällä alle seitsemän prosentin pysyvästi ellei yleissitovuudesta luovuta. Ruotsia Vartiainen taas pitää työllisyyspolitiikan mallimaana, mutta pian Vartiaisen blogin kirjoittamisen jälkeen vuonna 2019 Ruotsin työttömyysprosentti nousi Suomen edelle ja tuolloin Suomella oli alle seitsemän prosentin työttömyys. Vartiainen pitää erityisen vahingollisena sitä, että Suomen yleissitovuus koskee myös yleiskorotuksia. Kuitenkin Vartiaisen mallimaissa niin Ruotsissa ja varsinkin Tanskassa työvoimakustannukset ovat selvästi Suomea suuremmat.

Elinkeinoelämän puheenjohtajan suulla ja taloustieteen professorin tukemana meille kerrotaan, että Suomessa on liian suuret palkat ja siksi vienti ei vedä. Rehellisesti sanottuna hieman epäilen tätä väitettä, sillä Suomen työvoimakustannukset teollisuudessa ovat pienemmät kuin pahimmissa kilpailijamaissa Saksassa ja Ruotsissa. Lisäksi Suomessa teollisuuden palkkakustannusten osuus tuotteen tehdashinnasta on vain 3-15 prosenttia. Vaikka vientituotteet olisivatkin liian kalliita palkkojen takia palkkakustannusten pienentämiseen löytyy varmasti muitakin vaihtoehtoja kuin koko työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen. Työn hinnassa on paljon muitakin kustannuksia kuin palkkakustannuksia. Paljon mielummin kannattaisi lähteä niitä kuluja karsimaa ja ne kulujen karsimiset voidaan rahoittaa vähentämällä valtion toissijaisista kuluista, kehitysavusta,maahanmuuttostakaksikielisyydestä ja julkisen sektorin suojatyöpaikoista.

Meillä on myös puolueita ja poliitikkoja, jotka haluaisivat luopua yleissitovista työehtosopimuksista. Kokoomuksen puoluekokouksessa on äänestetty sen puolesta, että yleissitovat työehtosopimukset pitäisi poistaa. Kokoomus ajaa myös monella muulla tapaa halpatyömarkkinoita Suomeen, haluaa avata rajat täysin ulkomaalaiselle halpatyövoimalle, vastustaa myös monia toimenpiteitä joilla ulkomaalaisen työvoiman alipalkkaukseen voitaisiin puuttua. Lisäksi puolue ajoi innokkaasti nykyistä taksiuudistusta.

Ennen taksituuditusta työmarkkinat alalla olivat jäykät ja homma toimi paljon paremmin kuin nykyisin, eli ei työmarkkinoiden jäykkyys ole välttämättä mitenkään huono asia. Ruotsissa taas ikääntyvien työllisyysaste on selvästi Suomea parempi, joka johtuu osin Ruotsin jäykemmistä työmarkkinoista, sillä siellä työnantajan on vaikeampi päästä ikääntyvistä työntekijöistä eroon. Myös Saksassa työmarkkinat ovat Suomea siinä mielessä jäykemmät, että potkun saanut työntekijä voi saada valtavat erorahat. Kun Nokia lopetti Boshumin tehtaan Saksassa, se joutui maksamaan irtisanotuille työntekijöille yli 200 miljoonaa euroa. Tuollaisen korvaussumman edessä yritys miettii kaksi kertaa tehtaan lopettamispäätöstä. Mitä tulee itse taksiuudistukseen, niin siinä toteutuivat ne samat asiat, joita pelkään tapahtuvan tulevassa työmarkkinauudistuksessa. Kun taksialaa vapautettiin ja kuskien tulot putosivat, se johti ulkomaalaiskuskien ryntäykseen alalle, mikä on ihan silmiinpistävää ainakin täällä PK-seudulla. Suomenjäykistätyömarkkinoista huolimatta terveydenhuolto on täällä maailman kustannustehokkainta. Terveydenhuolto tulee täällä esim. tuplasti halvemmaksi per/henkilö kuin vapaan markkinatalouden mallimaassa Yhdysvalloissa. Minusta puheet Suomenjäykkientyömarkkinoiden haitallisuudesta ovat vahvasti liioiteltuja. Enkä yhtään ihmettele, että palkansaajien tutkimuslaitos on tullut tutkimuksissaan samansuuntaisiin johtopäätöksiin.

En silti väitä etteivätkö Suomen työmarkkinat kaipaisi uudistusta, mutta uudistusta ei saa missään nimessä tehdä niin, että ulkomaalainen työvoima tulee korvaamaan kantaväestöä siksi, koska se työskentelee niin halvalla. Siksi palkoissa olisi ehdottoman tärkeä säilyttää joku perälauta, ja pitäisi valvoa, että ulkomaalaiselle työvoimalle maksetaan vähintään minimipalkan mukaan. Yleissitovuus on joko säilytettävä työtaisteluiden avulla, tai lakiin on säädettävä minimipalkka.

Halpatyövoiman sijaan Suomi kaipaisi koulutettua ja osaavaa työvoimaa, tämä koskee niin ulkomaalaista kuin kotimaistakin työvoimaa. Suomessa tuijotetaan aivan liikaa pelkkiä työllisyyslukuja, vaikka pienet työttömyysprosentit eivät ole automaattisesti autuaaksi tekevä asia, sillä myös monissa kehitysmaissa on hyvät työllisyystilastot, mutta heikon tuottavuuden takia verotuloja niistä kertyy vähän. Sveitsissä hyvät työllisyystilastot tuottavat maalle vaurautta, sillä työvoima on osaavaa ja tuottavaa. Vaikka Sveitsissä on isot palkat ne eivät hidasta vientiä, sillä laadukkaat tavarat menevät kaupaksi kalliimmallakin. Sveitsin talouden perustana on oppisopimuskoulutus, josta valmistuu kovia ammattilaisia. Oppisopimuskoulutus madaltaa kokemattomien nuorien pääsyä työmarkkinoille ja siksi Sveitsissä on matala nuorisotyöttömyys. Sveitsissä myös koululaitos ja yritykset käyvät jatkuvasti vuoropuhelua työelämän tarpeista. Suomessa ei vastaavaa vuoropuhelua ole ja  ammatillinen koulutus on muutenkin alennustilassa. Sen sijasta, että Suomessa otettaisiin mallia Sveitsin menestystarinasta, täällä ollaan tunkemassa syrjäytyneetkin ammattikouluun oppivelvollisuus ikää pidentämällä. Tosin silläkin on iso merkitys, että Sveitsissä ammatillista koulutusta arvostetaan ihan toisella tavalla kuin täällä.

Halpatyövoiman sijaan Suomi tarvitsee myös osaavia ja hyvin koulutettuja maahanmuuttajia, sillä ison verokertymän lisäksi osaajat synnyttävät myös uusia työpaikkoja. Suomi ei valitettavasti kuitenkaan houkuttele osaajia ilmaston,vaikean kielen,pienten palkkojen ja korkean verotuksen takia. Ainoastaan jälkimmäiseen Suomi voi itsekin vaikuttaa. Lisäksi houkuttelevuutta ei ainakaan kannata vähentää haittamaahanmuuttoa lisäämällä.

Subscribe
Notify of
guest
37 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Reality Check Pays The Bills
Reality Check Pays The Bills
13.4.2021 22:48
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Semmosta se on kuin nuorten unelmaduunit ovat top 3: Gamer, Rap-artisti ja YouTube-tähti. Helvetin helposti pitäisi saada mainetta ja ihan vitusti mammonaa. Nämä samat tulevaisuuden toivot ovat sotkeneet raha-asiansa totaalisesti ennen 20 ikävuotta, pikavippii ja velkaa kun pitää leveillä ja spräädäillä tavaralla johon ei ole varaa. Rispektii ei enää saa olemalla rehti, ahkera, tavallisia töitä tekevä normaali mies/nainen. Se on sitten 30 vuotiaana karmaisevaa havahtua siihen että tietsikkapelaaminenhan on oikeesti helvetin nössöö ja turhaa mammanpoikapaskaa, rap onkin vitun surkeeta teiniskeidaa eikä YouTubea enää ole.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 11:10
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Tulipa vielä mieleen, että oppilasaineksella on myös paljon merkitystä. Suomessa on edelleen yksi maailman parhaimmista koululaitoksista, mutta ei täälläkään saa somppuja oppimaan. Nyt kun syrjäytyneet tungetaan amiseen jo ennestään monesti heikosti motivoituneen porukan sekaan. Ei Sveitsinkaan järjestelmä tässä tapauksessa pystyisi ihmeisiin.

Aihesta tuli vielä mieleen, että tiedän aika monia ihan nohevia kavereita, jotka ovat käyneet pelkän lukion ja siirttyneet tämän jälkeen suoraan työelämään, tai ovat opiskelleet pitkään, mutta ovat silti töissä ihan toisella allalla. Tälläisen porukan olisi kannattanut käydä ammattikoulu, sillä he olisivat todennäköisemmin enemmän ammattitaitoa vaativimmissa töissä.

PVS
PVS
13.4.2021 23:36

Hei kaikki!
Tässä Punavihreän Siirtymän (PVS) uusin kampanjamateriaali. Saa ja pitää jakaa!
https://imgbox.com/g/XTBODqqxP3
https://postimg.cc/gallery/GDr6vHW
Galleriassa on parikymmentä mainosta joista jokainen varmasti löytää mieleisensä.

https://i.postimg.cc/C1gxTkC4/pvs5.png

Nähdään vaaliuurnilla! Muistakaa äänestää!

Suohon menee
Suohon menee
14.4.2021 00:22

Lisäksi Vihreä Siirtymä ja SDP hallitusohjelma, Vihreiden ja Vasemmiston sekä Keskustan johdolla on myrkkyä Suomen taloudelle. Lisäksi Valtioneuvostonkin tilaama tutkimus kertoi yllättäen että ilmastopolitiikan vaikutukset ovat kanssa vahingollisia työllisyydelle. Suomi konkurssiin ja suohon, kiitos Sanna Marinin ja hallituksen. Kuka näitä enää äänestää.

mutta eihän Suomi voi sooloilla...
mutta eihän Suomi voi sooloilla...
14.4.2021 10:13
Vastaa...  Suohon menee

Kolumni – Taloussanomat – Ilta-Sanomat (is.fi)
“Jotta Amerikan malli toimisi, Eurooppaan tarvittaisiin 40–50 miljoonaa köyhää, jotka suostuisivat työskentelemään ruokapalkalla.”

Globalisaatio näivettää taloudellisesti erityisesti Suomen kaltaiset maat.
Lopulta perinteinen korpilaki ja matuklaanien mukana rantautunut viidakon laki ottavat päivittäin mittaa toisistaan.

CvK
CvK
14.4.2021 00:29

“Suomi ei valitettavasti kuitenkaan houkuttele osaajia ilmaston, vaikean kielen,pienten palkkojen ja korkean verotuksen takia. … Lisäksi houkuttelevuutta ei ainakaan kannata vähentää haittamaahanmuuttoa lisäämällä.”

Nämä jutut riippuvat ja roikkuvat monesta asiasta… osa riippuu todellakin taustaisuudesta.

Osalle ulkomailta palkatuista työkavereistani osa mainituista asioista on jopa ollut kannustimia muuttaa tänne kuten kieli ja ilmasto jossa on oikeat vuodenajat. Palkatkaan välttämättä eivät ole pienet edes kansainvälisesti, varsinkin jos alalle pääsy on pitkällistä omistautumista/kouluttautumista vaativa, ja rankalle verotuksellekin on löytynyt ymmärtäjiä – ymmärtävät että vastineeksi saa jotain. Vain haittamaahanmuuton kohdalla käsityskyky ei riitä, miksi pitäisi maksaa yhtään veroja että haitta-ainesta voitaisiin elättää?! Haitta-aineksella kylläkin tarkoittavat sitten myös alkup. kansankin laiskottelijoita ja heitä jotka ovat kotoutuneet tänne jo 400 vuotta ja silti homma on edelleen kesken.

Ulkomaisten työkavereideni silmissä olen suvakki, vaikkakin kuvitteellinen maailmanparannusohjelmani sisältää oman kulttuuritaustani mukaan radikaaleja ideoita kolmessa lauseessa; ensimmäisessä määritellään rikkaruohot, seuraavassa määritellään keräilymenelmät ja kolmannessa soitetaan uuninluukuilla blastbeattia.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 10:23
Vastaa...  CvK

Jokatapauksessa ei tänne hirveästi ole osaa hirveästi ole tulossa. Sen näkee jos siinäkin, että töissäkäyvänkin mamun ansiot jäävät melkein kymppitonin kantaväestön vuosiansioista.

Idän peikko
Idän peikko
14.4.2021 00:41

Ei ole suomeen tekeillä enää nämä halpatyövoimamarkkinat, ne on ollut todellisuutta jo 2000 luvun alusta kun ihan ensiksi aloitettiin rakennusalalla “virolaistyövoiman” avulla nakertamaan työtä ja palkkoja. Ja sana virolainen heittomerkeillä, ettei jäisi kuvitelmaa että kyseessä alun alkaen olisi ollut juuri virolainen sukulaiskansamme, vaan nimeämätön baltialaisvyöry. Näin siksi että kyseisen tilanteen tapahtumineen sain todistaa omilla silmillä, juuri siinä paikanpäällä. Oli kyseessä suuri rakennusyhtiö joka ajoi meidät natiivit suomalaiset työttömäksi, koska yhden meikäläisen hinnalla sai 2 virolaista tai useamman kauempaa tulleen. Virolaisten kanssa meillä meni töissä hyvin, hekin olivat motivoituneita ja osaavia, ja lopulta suurin osa näistä tuntemistani jäikin suomeen pysyviksi veronmaksajiksi.

Paikanpäällä tuli nähtyä mm. Työnjohdon haluttomuus maksaa palkkoja, ja varsinkaan asiaankuuluvia lisiä. Sairasloma oli täysin tuntematon käsite, joko olit töissä tai olit työtön. Itse olen työskennellyt kipulääkkeen voimin useamman 40 asteen kuumeen läpi. Palkallinen vapaa oli myös samanlainen huhu kuin sairaslomapäivä, ja kaikki tämä meidän valtionjohdon siunauksella koska suomalainen työvoima maksaa liikaa (puoluepösilölle)

Tuli siis nähtyä ja koettua. Ja sama on jatkunut, ja jatkuu siihen asti kunnes kunnanjohtokin korvataan halvemmalla, yli ammattiala- ja puoluerajojen. Tai sitten että nämä rosvoavat paskat saadaan pysäytettyä ja ojennukseen, mutta siihen, hyvät kanssakansalaiset te ette ole kykeneviä. Jos te ette kykene kuin valittamaan netissä, niin millä helvetillä teistä olisi kaduille vaatimaan muuta kuin almuja ja armoa?

Tarinoita aiheesta ja parista muusta kyllä on useampikin, mutta muistutan vaan otsikon aiheesta, joka suomennettuna tarkoittaa että teitä ja meitä on kustu silmään yli 20 vuotta.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 10:53
Vastaa...  Idän peikko

“Ei ole suomeen tekeillä enää nämä halpatyövoimamarkkinat, ne on ollut todellisuutta jo 2000 luvun alusta kun ihan ensiksi aloitettiin rakennusalalla ”virolaistyövoiman” avulla nakertamaan työtä ja palkkoja”

Tuolloin se alkoi, mutta menee kokoajan pahemmaksi. Mistä se johtu,että se alkoi juuri tuolloin? Viro ja muut Itä-Euroopan maat littyivät tuolloin EU:n, joilloin ne pääsivät vapaasti töihin koko Euroopaan. Ulkomaalaista työvoimaa rakennuksilla on lähinä pk-seudulla ja se on laskenut koko palkkatasoa. Siitä huolimatta asuntejen hinnat ovat vain jatkaneet nuosuaan pk-seudulla. Eli kun kiekuutaan siitä, että suomalaisen palkat ovat liian kovia, niin pitäisi aina laskea paljonko on palkkojen osuus tuotteen hintaan. Tuostakin aiheesta olisi voinut kirjoittaa lisää. Halvalla ulkomaalaisella työvoimalla muuten rakennettiin Olkiluodon ydinvoimala, eikä se lopulta tullut veronmaksajille halvaksi, eli halpa työvoima ei aina edes tule halvaksi kun asiat tehdään moneen kertaan.

Muuten työvoiman vapaa liikkuvuus on haitallista myös tulijoiden lähtömaille

Euroopan kiinnostavimmat trendit eivät välttämättä edes liity europarlamenttiin. Itse olen ollut ihan kuumissani maahanmuuton sijaan maastamuutosta. Monissa EU-maissa maastamuutto (siirryt toiseen palveluun) on paljon akuutimpi huoli kuin maahanmuutto. Romaniasta on lähtenyt 3,4 miljoonaa ihmistä, ja myös Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Puolassa ihmisiä huolettaa (siirryt toiseen palveluun) enemmän maastamuutto kuin maahanmuutto. Baltian maiden kansalaisista kolmannes (siirryt toiseen palveluun) on muuttanut maasta EU-jäsenyyden aikana

https://yle.fi/uutiset/3-10781821

Noin kirjoittaa muuten YLE:n toimittaja. Mutta niin pitkälle hän ei pääse ajatuksissaan, että ymmärtäisi maastamuuton olevan joidenkin maiden maahamuuttoa. Nuo ovat länsi-euroopan maita, joissa taas työvoiman vapaa liikkuvuus on haitallista siksi, että ulkomaalainen halpatyövoima syrjäytttää usein kantaväestöä työmarkkinoilta. Työvoiman vapaa liikkuvuus oli yksi keskeisiä syitä miksi Britit erosi EU:sta.

Länsi-Euroopan maat maksaa Itä-Euroopan maille tukia ja saman aikaisesti ne tekee niiden maille hallaa ottamalla omiin maihinsa leijona osan niiden työikäisestä väestöstä. Olisi paljon järkevämpää olla maksamatta tukia Itä-Eurooppaan ja tuettaisiin Itä-Euroopan maita vain siten, että rajoitettaisiin sieltä tulevaa maahanmuuttua ja samalla hyödyttäisiin myös itse siitä.Työvoiman vapaa liikkuuvuus on ongelma silloin kun elintasoerot maiden välillä ovat suuret. Esim. Suomen ja Ruotsin välillä se ei aiheita samanlaisia ongelmia.

Dickie
Dickie
14.4.2021 01:47

kommarien itse aiheuttama talousongelma..ratkaisu…kustaan housuun pakkasella..ook..sit..asiat eivät parantuneet..ratkaisu..kustaan lisää housuihin

Frank
Frank
14.4.2021 05:19

Niin ja jotkut idiootit toistaa noita EK:oon lauseita kuinka ammattiyhdistykset ovat suoraan saatanasta ja kuinka palkkaa maksetaan liikaa ja niitä pitää laskea, kuvittelevat vielä olevansa fiksuja 🙁 Mutta näitähän on 90% kansasta(idiootteja). Otetaan nyt vaikka se paperimiesten palkka johon muuten pitää olla käytännössä kolmen eri ammatin paperit, ne ovat vain mitätön sivukulu mutta sitä papukaijat huutelee ja se kuuluu noiden taktiikkaan laskea kokosuomessa palkkoja ei ne pääomakyrvät sitä temppuaan kustannusten takia metsäteollisuudessa tehnyt vaan juuri tuon agendan.

Btw. Ainakun Vartiainen avaa turpansa sieltä tulee joko paskaa tai suoranaista valetta oksettava olio hyötyyhän sen puheista jos sijoittaa miljardiryhmässä.

Åkenpoika
Åkenpoika
14.4.2021 19:12
Vastaa...  Frank

Torkkupeitto-Vartiainen on jo vuosia puhunut pelkkää sontaa. Hän ei yksinkertaisesti ymmärrä taloudesta yhtään mitään.

http://ebolakani.blogspot.com/2015/01/taman-viikon-facepalm-palkinnon.html

picard_facepalm.jpg
Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
14.4.2021 06:48

Jos koronalta löytäisi, jotain positiivista, on se ainakin paljastanut nykysuomalaisen mentaliteetin perusongelman. Kun kyseessä on auktoriteettitasolla tunnustetusta kriisistä on 99% mukana talkoissa, maski kasvoilla ja käydään jopa maskittomien kimppuun. Kun HSL julistaa puolittavansa matkustajamäärät, ovat junat ja bussit tupaten täynnä, koska kaikkien on ehdittävä työhön tai monikulttuuriseen kohtaamispaikkaan tai moskeijaan aamupyllistelyyn, eikä kukaan halua joustaa matkustusajastaan. Näin täällä PK-seudulla.

Halpatyövoiman suhteen taas juuri tuo auktoriteetti eli korporaatioiden talutusnuorassa olevat päättäjät ovat sitä haalimassa tänne, eikä kansa uskalla asettua vastaan. Se pelkää omien työpaikkojen puolesta. Toisaalta työpaikat Suomessa keskittyvät PK-seudulla, jonne sekä baltit, venäläiset että kehitysmaalaisetkin pakkautuvat. Menetetyn työpaikan tilalle löytää uuden helpommin kuin kehäteiden ulkopuolella, ei ole työpaikkaa missä suomea ei puhuta aksentilla, ja jossa huoli työpaikkojen säilymisestä oman maan kansalaisilla kannattaa pitää omana tietona, mikäli ei halua potkuja rasisti leima otsassa.

Me tänne kirjoittelevat olemme Kalevalan avaimen kantajia, joilla on sana hallussamme. Me olemme vähemmistö. Vaikka yhdistäisimme voimamme ja lähtisimme kadulle, nii kuin monet tekevät ja ovat tehneet, meitä on liian vähän. Toisaalta ihmisiä on karkeasti neljää tyyppiä: ajattelijoita, puhujia, tekijöitä ja näiden yhdistelmiä. Emme voi kaikki omata kaikkea osaamista. Itse ajattelen, että teen minkä voin, ehkä ihmiset löytävät vielä suomalaisen talkoohengen myös maamme olemassa oloa kaikilla rintamilla syövän taudin kitkemiseen.

Juha
Juha
14.4.2021 07:24

Tulevaisuudessa WEFn kommunistisessa dystopiassa et omista mitään.. ja olet onnellinen. Heheheh (mielipuolista naurua). Maailman rahaeliitin suuri nollaus nollaa myös palkat ja tarkoitus on elää valtion tuen varassa

https://youtu.be/bEQcyIGH_vQ

Suomen nukkehallitus ajaa WEFn agendaa.. köyhyys poistuu valtion avustuksella.. joten resetoidaan yhteiskunta ja rakennetaan tilalle parempi utopia.. tuhkasta nousee siis.. hmm.. korppi.

Kaikki on kultaa mikä kiiltää päälaelta
Kaikki on kultaa mikä kiiltää päälaelta
14.4.2021 08:57

Halpatyövoima eli ”kultakimpaleet”/pallerot/rakettitutkijat… Rakkailla ”lapsilla” on monta nimeä.

Ruotsissa on EUROOPAN suurin koronaleviäminen per capita The Guardianin mukaan:
https://www.theguardian.com/world/2021/apr/13/sweden-has-highest-new-covid-cases-per-person-in-europe

Kyll marr vaa kun jallituksen suurimpana fokuksena on löytää kultakimpaleille suojatyöpaikkoja/halpatyöpaikkoja ettei konetta tarvitsisi tankata.
Siihen verrattuna ovat pandemiat hui hai!

seant
seant
14.4.2021 09:33

Posti on tyypillinen esimerkki sen vastuullisuusraportti kertoi, muutama vuosi sitten. Posti palkkaa varhaisjakeluun n. 1800 henkeä/v, joista ulkomaalaisia on 80% eli n. 1600 ulkomaalaista lähtee pois vuosittain ilmeisesti Kelan kirjoihin. Suomessa työnantajan pitää maksaa n. 5500 euroa sivukulut mukaan lukien 6 kk aikana, jos sen jälkeen jää työttömäksi, niin pääsee sosiaaliturvan piiriin.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 11:28
Vastaa...  seant

Toi on posti on muuten varmaan paras esimerkki niistä toteutuneista peloista, joita epäilen tapahtuvan tulevassa työmarkkinauudistuksessa.

“Osuus on tällä hetkellä noin 98 prosenttia! Suuri se on ollut jo kauan, mutta muutamassa vuodessakin nousua on yli 20 prosenttiyksikköä, Purra kertoo.– PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on itse sanonut, että Postista on tulossa halpatyöpaikka. Nimenomaan Postin siirtyminen halvempaan työehtosopimukseen varhaisjakelussa aiheutti pääkaupunkiseudulla sen, että lähes kaikki jakajat ovat maahanmuuttajia. Eikö sama koske työehtosopimuksen halpuuttamista lajittelijoiden puolella?”

“Vielä huolestuttavampaa on se, että varhaisjakelussa olevien työntekijöiden vuosittainen vaihtuvuus on sata prosenttia. Työ otetaan vastaan, jotta maahan saadaan jäädä.
– Kenelläkään ei ole intressejä tehdä työtä niin alhaisella palkalla, kun ensisijainen motiivi eli tässä tapauksessa maahan jääminen ja oleskelulupa on varmistettu.
Varhaisjakajien valtava vaihtuvuus kertoo siitä, mistä Suomen Perustan matalapalkkatyötä käsitellyt raporttikin – näiden alojen maahanmuuttajien työllisyysaste tippuu hyvin pian, usein jo muutamassa vuodessa, kantaväestön työllisyysasteen alle”

https://www.suomenuutiset.fi/lahes-paakaupunkiseudun-postin-varhaisjakelijat-maahanmuuttajia-purra-hallitus-vaittaa-etta-maahanmuutto-vaikuta-tyon-halpuuttamiseen/

Kuten tostakin artikkelista näkee, niin vassarit alkavat rääkymään rasismista kun persut nostavat tämän ongelman esiin. Eikä vassareiden nimenomaan pitäisi suojella Suomen työmarkkinoita ulkomaalaiselta halpatyövoimalta?

rellinen
rellinen
14.4.2021 13:18
Vastaa...  Sakari Rajamäki

“Eikö vassareiden nimenomaan pitäisi suojella suomen työmarkkinoita…?”
Kysehän on siitä, että nykyisin pääomat, korporaatiot, yhteisöt jne. EK.sta lähtien ovat punaisia. Vassareiden omaa leikkikenttää.
Siinä missä tuotannontekijät 1900-luvun alussa otettiin venäjällä kommunistien haltuun väkivalloin. Samanlainen tuotannontekijöiden haltuunotto on tapahtunut läntisessä maailmassa hiljaa hivuttamalla, käännyttämällä suurpääomapiirejä puolelleen, soluttautumalla, propagandalla, yhteiskunnallisen painostuksen, veropolitiikan, tukiaisten, sullemulle-politiikan, manipuloinnin, hyvätoverirahakas-kauppojen, koulutuksen, punaisen pääoman kasvattamisen talouskriisejä hyödyntäen, pankkitukiaiset jne. kautta.
Tämä haltuunotto näkyy sitten pienyritysten karsastamisena ja suuryritysten suosimisena. Ihan niin kuin neuvostoliitossakin mitä suurempi sen parempi.
Merkittävä erottava tekijä neuvostotalouden ja länsimaalaisen talouden välillä on, että neuvostovenäjällä yritykset olivat valtio-omisteisia, nyt länsimaissa vasemmistoon kallellaan olevien porhojen ja korporaatioiden(eläkeyhtiöt, työeläkekassat jne). omistamia.
Nyt meneillään ja tulossa olevan “Vihreän siirtymän”(ei mitään tekemistä vihreyden kanssa) todellinen tarkoitus on ottaa seuraava punainen harppaus tuotannon tekijöiden haltuunotossa ja kontrolliin saattamisessa. Kyseessä on siis kansainvälisen punakaartin rosvoretki. Häviäjänä ja heikentyjänä tässä harppauksessa ovat länsimaat. Hyötyjänä kiina ja länsimaiden heikentymisestä ilakoiva venäjä. Rakentuuhan tämä rosvoretki ja pääomien haltuunotto-operaatio neuvostotiedustelun harjoittaman solutuksen ja myyräntyön pohjalle.

Pelkkiä varkaita maa pullollaan
Pelkkiä varkaita maa pullollaan
14.4.2021 09:42

Liettualaiset varastavat, vene-, auto- ja asuntovarkauksien lisäksi myös keräilykontteihin hyväntekeväisyytenä lahjoitetut vaatteet ja myyvät ne Liettuassa Second Handissä:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/har-stjals-klader-fran-valgorenhet-for-miljontals-kronor-reportern-dodshotas-vid-konfrontationen

Tätä harrastanevat myöskin muut naapurimme, ne samaiset tyypit joita otamme tänne päivittäin halpatyövoimana. Varastavat miljardien edestä vuosittain ja isoilla rekoilla kuskaavat tavaraa ulos maasta.

Juuri nyt ovat (katalysaattoreiden, airbagsien ja venemoottoreiden lisäksi) mm kaivinkoneiden GPS- laitteet suosittuja. Yksi sellainen maksaa 250.000- 300.000kr.
Eipä ihme ettei tavallisella ihmisellä ole enää varaa vakuutuksiin.

ZzZ
ZzZ
14.4.2021 11:02

Asia laitettiin tulille jo edellisen hallituksen aikana. Ammattikoulutuksen taso romutettiin kokoomuksen opetusministerin aikana. Tämä takaa sen, että ammattikoulun käyneet ja mamut tappelevat samoista halpatyöpaikoista. Tämä on yksi syy miksi kokoomuksella ei ollut intresissä estää mamuvyöryä.

rellinen
rellinen
14.4.2021 13:20
Vastaa...  ZzZ

Nykykokkareilla ei ole mitään yhteistä entisaikojen kokoomuksen kanssa. Demareita kaikki tyynni ja vassaripuolueita.

Ohmygod
Ohmygod
14.4.2021 12:07

Monelta taholta – myös persuilta – on tullut toivomuksia ammattitaitoisen työvoiman ottamisesta Suomeen.

En ole vielä saanut tietooni, missä maassa on meille sopivaan käyttöön koulutettua väkeä yli heidän oman tarpeen. Päinvastoin, suomalaiset sairaanhoitajat ja lääkärit menevät rahakkaampiin hommiin Norjaan, Saksaan jne.

Joulupukki toteuttaa lasten toivomuksia – ei poliitikkojen

rellinen
rellinen
14.4.2021 12:31

Ja paskat. Suomi ei tarvitse sen enempää osaavia kuin osaamattomiakaan työntekijöitä ulkomailta. Varmasti tulisimme omillaankin toimeen.
Suomi on suomalaisten ja suomeen 700-vuotta sitten integroituneiden suomen-ruotsalaisten kotimaa. Meidän kansallisvaltio. Muita ei täällä tarvita.
Niin töitä suomessa tekevät ryssät kuin rumppumaha äijien suomeen rahtaamat thaikku-akatkin vain hornantuuttiin ja synnyinmaihinsa. Menkööt perässä myös paskaselle mulkullensa lutkuttajaa thaimaasta hakeneet läskiperse äijät kuin myös ryssille töitä suomesta järkänneet punikkipolpon rotat kätyreineen.
Kumma homma, että juuri persuihin on peseytynyt näitä minikokoisten ja lapsenkätisten thaikku-akkojen rakastajia. Jos suomalaiselle miehelle ei kelpaa tai löydy suomalainen akka niin olkoot ilman ja tyytykööt siihen. Puoluettakin olisi näitten syytä vaihtaa. Henkisesti samaa porukkaa ovat refugee welcomes porukan siiderivalaiden kanssa.
Kyllähän se persujenkin maahanmuuttovastainen politiikka aikamoisen kolauksen ja uskottavuus ongelman saa kun “joka toisella” jussipaitaisella “persulla” on kainalossa aasialainen pimu. Vasemmistoliittoko se persuille välittää näitä???

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 12:46
Vastaa...  rellinen

EI ole ihan realismia sanoa ettei Suomeen tarvittaisi lainkaan maahanmuuttajia.

“Niin sanottu omavaraisennuste kuvaa tilannetta, jossa maahan- ja maastamuuttoja ei olisi lainkaan ja väestön määrään ja ikärakenteeseen vaikuttaisivat vain syntyvyys ja kuolleisuus. Omavaraisennusteessa työikäisen väestön määrä vähenisi vuoteen 2030 mennessä 217 000 henkilöllä ja vuoteen 2050 mennessä 630 000 henkilöllä”

https://www.stat.fi/til/vaenn/2018/vaenn_2018_2018-11-16_tie_001_fi.html

Sanoisin, että olemme väestön ikääntymisenkin takia taloudellisesti niin kusessa, ettei tänne ole varaa olla ottamatta yhtään maahanmuuttajaa josta kertyy enemmän tuloja kuin kuluja. Vastaavasti ei ole varaa ottaa yhtään mamua vastaan josta kertyy enemmän kuluja kuin tuloja.

rellinen
rellinen
14.4.2021 13:51
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Ei yhtään. Piste. Kyse on periaatteesta, josta lipsuminen merkitsee myönnytystä niin haloskoille kuin lälly vartiaisillekin.
Totuus on, että avaimenreiästä jonka tarkoituksena on päästää maahan vain huippuavaruusgeenitutkijanero-uusinokia vörnii lauma khatia mässyttäviä somaliäijiä, poppamies kongosta, igor idästä ja irlantilainen “remonttikulkuri”.
Niillä pelimerkeillä tullaan toimeen mitä kädessä on. Ellei tulla niin tyydytään siihen mihin omilla rahkeilla pystytään, eikä ryhdytä joka tuhannen asiassa ulkomaan apuja mankumaan.
Jos näin toimien tulee mukamas oikeaa työvoimapulaa niin tulkoot. Sehän olisi paratiisi nuorille ja koulunsa päättäville. Toivotetaan myös virkeää työelämää eläkeikäisille ja vanhuksille. Piste.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
14.4.2021 12:57

Asian eteen itse voi tehdä ainakin sen verran, että käy allekirjoittamassa kansalaisaloiteen, jossa vaaditaan minimipalkkaa lakiin.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8290

En vain ole ihan varma onko tuo 12 euroa liian iso minipalkka, kun siihen lyödään ilta/viikonloppu lisät päälle. Liian ison minimipalkan ongelma on siinä, että se lisää työttömyyttä koska osa töistä jää tekemättä. Mutta mikä on liian suuri summa minipalkaksi sitä on vaikea sanoa. Kävin kuitekin allekirjoitamassa tuon aloitteen siitä lähtee viesti kuitenkin päättäjille.

Australiassa on kylläkin vähän yli 12 euroa minimipalkka, mutta se ei ole heikentänyt työllisyyttä. Mutta tuleekohan Australiassa tuon 12 euron päälle vielä lisiä?
https://www.talouselama.fi/uutiset/australiassa-on-maailman-kovin-minimipalkka-ja-se-nousee-rivakasti-vahimmaispalkan-juuret-yltavat-yli-sadan-vuoden-taakse/3ce8e7a2-4e56-4b0e-b0d4-fa5d1c9548c5

Jag heter Per och Olle
Jag heter Per och Olle
15.4.2021 22:06
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Pelkkä työttömyysaste ei välttämättä kerro koko totuutta. Tilastoissa ei näy minimipalkkaa pienemällä palkalla tehty pimeä työ. Keinotekoiset vaatimukset palkkan tasosta voivat juurikin johtaa pimeän työn kasvuun. Markkinaliberaali sanoisi tähän, että kyllä markkinat hoitaa palkat balanssiin, niin paljon tai vähän maksetaan kuin on kannattavaa.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
16.4.2021 13:25

Tuo teoria toimisi jos ne markkinat olisivat vain Suomessa, mutta työvoiman vapaan liikkuvuuden takia Suomen työmarkkinat koskevat ainakin 500 miljoonaa ihmistä. Lisäksi joillain aloilla työmarkkinat on avattu koko maailmalle. Koska Suomen työmarkkinat avattu maailmalle se nostaa säätelyn merkitystä työmarkkinoilla.

juhaII
juhaII
14.4.2021 20:25

Tämä päiväunia nukkuva Vartiainen on ollut ajatuksineen läpi poliittisen karriäärinsä verrattavissa merimiinaan, joka on ikänsä odottanut Suomi-laivaa kohdalleen.

Yleispätevä sanonta on, ettei halpa ole hyvää ja se on kallista säästämistä. Kaiken lisäksi veronmaksajat maksavat kaikki vajeet, jotka vain muodostuvat ulkomaisen “halpatyövoiman” käytöstä!

Riistokapitalistit katdsovat putkiaivoisesti vain tilinpäätöksiään kuin punavihervasemmisto “kultamuniaan” kuvitellen rahan kierrättämisen maan rajojen sisäpuolella olevan “nokia. Eikä kautta Suomenniemen kuuluvat huokailut kasvata kansantuotetta eikä niin ollen kasvata tsetta sitten yhtään. Mutta selitäppä tämä ikineidoille!

Työläiset ja ammattiliitot kusetettiin EU:hun v. 1994 jäsenyysäänestyksessä mukaan, vaikka aivan oikein näkivätkin EU-jäsenyyden olevan uhka tuolloiselle työmarkkinajärjestelmälle. Mutta SAK:n johtohenkilöille ja muille merkittäville työntekijäosapuolten hallintohenkilöstölle luvattiin Brysselistä hyviä avustajan ja byrokraattien virkoja, Näin heidät saatiin lobbaamaan rasvakourille EU-jäsenyyden ihanuutta, Ja kaikkein tärkeimpiä innoittajia oli työväeliikkeelle ja sosialisteille se, että EU-jäsenyys tulee olemaan myrkkyä suomalaisaelle maataloustuotannolle kannattavuuden laskuna, koska ruoka halpenee ja tulee sellaisenaan häviämään keski-eurooppalaiselle tuotannolle, jonka kasvukausi ja teollinen ruuantuotnto on ylivoimainen Suomalaiseen verrattuna.
“Tapa talonpoika päivässä” kuten ikuinen luokkaviha vaatii. Samalla kyllä voi sanoa, että se suomalainen työkin oli kalleinta euroopassa, mutta sehän oli ihan eri asia.

Niin tai näin, Mutta se tulee olemaan päivänselvää, että maatalous tullaan Suomessa ajamaan kannattamattomaksi, koska EU on isokapitalistinen mafialaitos, jonka ainoa “arvopohja” on tuotannon tehokkuuden ja voiton maksimointi. Toki äkkiä katsottuna suomalaisen maataloustuotannon perään ei ole itkemistä, mutta se joka arvostaa lyhyttä jäljitettävää ketjua kauppoihin, ruuan puhtautta ja valtaosaltaan junttimaisen rehellisiä maataloustuottajia, jotka eivät kuse laariin, Silloin keski-eurooppalaiset “soveltajat” hormooneineen, antibiootteineen ja tuotantoeläinten massana kohtelemisineen eivät erityisemmin viehätä.
Edes ns. “Hullun lehmän tauti” ei ollut maajussien syytä missään vaan EU.n älykääpiöiden, jotka keksivät syöttää rehussa lehmille luujauhoa ja puristettua lihapartikkeleita. Lehmä on kasvissyöjä, joten sille on aivan turha tarjota kristittyjä Colosseumilla kansan huviksi, Ja kun verta ei tule näin ollen kentälle. Ainoat, jotka tulevat vihaisiksi ovat lippunesa maksaneet katsojat!

Paljon on vielä EU-keisareilla oppimista!

rellinen
rellinen
15.4.2021 11:29
Vastaa...  juhaII

Punaisen pääoman runkkurinki se on. Yritystoiminta ei kannata muutoin kuin valtion ja kuntien samariinien myöntämien toveritukiaisten avulla. Verot ja maksut lyöty niin tappiin, ettei pisnes muutoin toimi kuin lenni-birgitta suvakki löröttäjien myötävaikutuksella. Vihreä siirtymä vielä tuo lisää vaikutusvaltaa tälle marxilaiselle roskasakille.

Pah
Pah
15.4.2021 10:04

Samuli Penttisellä oli blokissaan oheinen kovalla kiireellä sensuroitu ”Työnantajamaksut / ostovoima, mikä maksaa?”- blokirjoitus joka kertoo mielestäni varsin hyvin mikä taloudessa ja työllisyydessä mättää.

Laskelma menee osapuilleen näin: Jos yrittäjälle/työntekijälle pitäisi pystyä maksamaan työstään edes alle mediaanitulojen mukainen palkkaa. Brutto 15 €/h. ( kk palkka 2250 € brutto) Esim. sähkö/putkimies ja moni muu tavallinen duunari.

– arvonlisävero ( huom! palkka ei ole alv. väh. kelpoista ) 24,0 %
– tyel, eli työnantajan maksama työntekijän eläke 24,7 %
– lomarahat, ( 13. kk palkka vuodessa ja lomaltapaluuraha ) n. 10,0 %
– työntekijän ryhmähenkivakuutus, joka vaihtelee 3 – 7 % (kesk.) 5,0 %
– työnantajan sosiaaliturvamaksu 2,14 %
– työnantajan sairausvakuutusmaksu 2,08 %
– työntekijän työttömyysvakuutusmaksu 0,65 %
——————————————————————————————————
Heti kättelyssä pakollisten sivukulujen osuus on yhteensä:
68,6% eli 15 € X 1,686 = 25,3 €/h

Yrittäjä/työntekijä ei luonnollisestikaan ole joka päivä töissä, eli on pyhää ja sairaspäivät (alle 3:n päivän sairaslomasta yritys/työnantaja ei saa korvausta, vaan yritys/yrittäjä joutuu huomioimaan nuo normaalit kulut arkisen työnsä laskutuksessa.) Edellä mainituista kustannuksista johtuen joudutaan lisäämään laskutusta n. 5 %, eli pakollisten lakisääteisten sivukulujen määrä palkasta onkin jo 73,6 %, jolloin ollaan 26,4 €/h laskutus tasossa.

Muut työnantajan kulut: Yrityksen on hommattava yrityksen työntekijöiden käyttöön: autot, polttoaineet, puhelimet, puhelinliittymät, työkalut, sosiaalitilat, työvaatteet jne. näistä tulee lisäkuluja tunnille 5 €. Tarkat kustannukset vaihtelevat mutta ovat tuota tasoa minimissään.

Nyt sitten oletetaan, että on vaikka 5 työntekijää pienyrityksessä, jolloin heillä pitää olla jo työnjohtaja, jonka tehtävä on hommata heille työtä. Oletetaan työnjohtajalle 17 €:n tuntipalkka ( kk palkka 2550 brutto)

Samat kertoimet työnjohtajalle (siis hän voi olla itse yrittäjä) jolloin menoihin kirjataan 29,5 €/h. Tämä raha on saatava 5:n työntekijän työstä, jolloin tuntihintaan tulee korotusta 5,9 €/h. Nyt kun vedetään yhteen tähän tuntihinta, jolla yritys pysyy /- 0 tilanteessa, olettaen, että kukaan ei jää esim. äitiyslomalle tai pitemmälle sairaslomalle: Asiakkaalta veloitettava minimituntihinta onkin nyt jo 37,3 €/h.

Kestävä yrityskulttuuri: Kestävän yrityskulttuurin ohje on että yritystoiminnassa pitää huomioida myös kuluvan kaluston uusintainvestointien kustannukset: autot, työkalut ja muut vastaavat. Nyrkkisääntönä tähän pitäisi varata 20 % kate. Eli asiakkaalta arkisessa työssä veloitettavaa tuntihintaa on nostettava 37,3 X 1,2 = 44,76 €/h.

Byrokratialisä: Lisäksi nykyisin tähän joutuu lisäämään nämä korttipätevyydet, koulutukset, passit ja kaiken muun byrokratian) joista tulee hintaa lisää laskennallisesti n. 0,5 €/h ( 75 € / duunari / kk) jolloin ollaan keskimäärin 46,3 €/h (Huom. hinta ei sisällä byrokratiaan kuluvaa työaikaa) Yhteenveto: Jos työntekijä on koko päivän laskutustöissä, niin asiakkaalta pitäisi pystyä tässä vaiheessa laskelmaa laskuttaa jo 46,3 €/h.

Ikävä todellisuus: Ikävä todellisuus on se että missään yrityksessä ei saavuteta koskaan 8 h laskutusta/ työntekijä päivittäin. Suurin maksimi keskiarvoltaan on 5,5 h/päivä. Tämä johtuu ihan siitä, että esim. asiakas ei ole valmis maksamaan tunnin työstä 2 tunnin veloitusta, vaikka työntekijällä kuluu matkoineen työhön 2 h.

Työntekijän on siis saatava päivässä 46,3 X 8 = 370 € 5,5 tunnin laskutuksella. Tällöin lopullinen asiakkaalta veloitettava tuntihinta on 67,27 €/h veroineen, eikä kukaan vielä rikastu. Työntekijälle tästä jää reilu 10 € käteen nettona. Työnjohtajalle tai yrittäjälle yhden euron enemmän/h. Esimerkkinä käytetty lvi-asennus yrittäjää mutta tämä sama kaava toimii monella muullakin alalla. Esim. kirjanpitäjä konttorityössään ei tarvitse noin paljoa työkaluja, niin laskutus tuntihinta vähenee vain 5 euroa/ tunti.

Ja vielä lisää menoja: Todella moni vaatii nykyisin rakennusalalla yrityksen käyttävän tilaajavastuu -palvelua. Siihenkin menee rahaa. Ihmiset on peloteltu kaikenlaisilla jälkiseuraamuksilla, ellei sillä yrityksellä, jolta työ tilataan, olekaan asiat kunnossa. Tämä yksityisen pitämä palvelu maksaa pari sataa vuodessa. (Tilanne on muuten absurdi: jos jää vaikkapa oma eläke hieman rästiin, niin et pääse työmaalle töihin. Se on sitten automaattisesti syöksykierre, kun mihinkään ei pääse hommiin, ellei ole kaikki maksut maksettu.)

Duunarin ostovoima: Kummallista tässä on se, että jos esim. ammatiltaan sähköasentaja tarvitsee omassa kotonaan putkimiehen palveluita, hänellä menee liki päivän palkka maksaakseen putkimiehelle yhden tunnin (67, 27 €) käynnistä.

Pari nyrkkisääntöä aloittavalle yrittäjälle: Pienyrittäjä, jolla ei ole työntekijöitä pystyy tekemään asiakkaalle jopa 40 €/h laillisesti, ja saa tällöin itselleen palkkaa n. 2000 brutto. (Kokemus) Alle tuon 40 €/h hinnan ei kannata aloittaa. Jos palvelustasi/tuotteestasi ei olla valmiita maksamaan tuota hintaa, niin yksinkertaisesti ei kannata. Ellet sitten saa tukirahaa, tai tee pimeänä. Jos yhtään isomman yrityksen laskutushinta on alle 60 €/h, niin se on alle kannattavuuden, ja yrityksen elinikä jää lyhyeksi. (Kokemus) Jos laajennat, otat työntekijöitä, jne. Muista, että kulut kasvaa. Jos myyt 40€/h yhä edelleen, saattaa tulla stressi ja joudut itse painamaan yötä päivää paikataksesi taloutta.

Palkkojen alentaminen pelastaa?: On aivan naurettavaa sanoa, että palkkojen alentaminen parantaisi Suomen tilannetta. Jos palkasta pudotetaan euro pois, eli duunari saakin alle 10 euroa/h (riippuen tietty veroprosentista) niin tämä alennus näyttelee vain koko kustannuksissa n. 1,5 %. Ja vaikka alennus siirtyisi kuluttajahintoihin, niin on aivan sama, onko lvi-liikkeen tuntiveloitus 60 euroa tai 61 euroa tunnilta. Joku ehdottelee työtehon lisäämistä. Ainoa, joka voisi lisätä työtehoa, on turhan byrokratian karsiminen pois. Tällöin päivästä kuluu enemmän laskutettavan työn tekemiseen, eikä papereiden täyttelyyn. Työnjohtajakin voisi tällöin kaitsea isompaakin työntekijämäärää, jopa osallistua töihin.

Vielä pari sanaa: Nämä suuret kulut tappaa 90 % muutoin toimivista liikeideoista. En tiedä tarkkaan, miksi ne toimivat ulkomailla. Ihan turha kuvitella myyvänsä vaikka leikkokukkia autolla ovelta ovelle, perustavansa autohuollon, tai vaikka kauppa-autolla elintarvikkeita vanhainkoteihin, jne. Ja sitten joutuu kuuntelemaan asiakaan valitusta: Sää vedät tästä liikaa välistä. Se, joka vetää välistä on valtio sakotuksen ja kovan verotuksen muodossa.

On tosi surullista, kun nuori innokas yrittäjäksi aikova tulee pakeilleni, ja hän kuvittelee, että voi pitää vaikka kännykkähuoltoa, ja laskuttaa vain 20€ / h. Todellisuudessa hän ei pysty tekemään työtään yhtään halvemmalla kuin muutkaan. Hän sanoo pärjäävänsä, vaikka saisi itselleen vain 10 €/h. Eli hän on valmis pudottamaan omaa palkkaansa. Mutta kun olisi pakko saada se 30€/h vähintään, joka kaikki menee muualle, vaikka ei itse ottaisi palkkaa ollenkaan.

Oletteko muuten tajunneet, että jokaisen työntekijän palkasta yrittäjä tai työnantaja maksaa arvonlisäveron muodossa jo pohjaksi 24 % valtiolle? Siihen päälle tulee oma veroprosentti, niin valtion näkökulmasta palkansaaja maksaa yli 50 % työpanoksestaan valtiolle aina. Tämä siksi, että kun on vertailtu eri maiden ansiotulojen verotusta. Siihen tulee aina huomioida alv. Puhutaan, että alv. on siirtovero, mutta käytännössä siinä on jopa päällekkäisyyksiä. Suomella on maailman maista suhteutettuna suurin virkamieskoneisto, joka tarvitsee rahaa..

Laskelmassa mainittu 67,27 €/h taso taitaa olla sikälikin puutteellinen ettei siinä huomioida esimerkiksi erilaisien vakuutuksien kustannuksia, sen enempää kuin muitakaan arkiseen toimintaan liittyviä varsin korkeita satunnaisia kulueriä. Esim. pysäköintiin ja sakotukseen liittyviä jatkuvasti kiristyviä rahastuksia.

Lisäksi kannattaa huomioida että ennen kuin ilmoittaudut hölmönä 90-luvun yrittäjien tavoin laillisesti ryöstettäväksi pankkiirien ja heidän viranomaiskavereiden toimesta, niin on hyvä pitää mielessä että tänä päivänä kaikki työ- ja tekeminen kilpailutetaan joka päivä ja esim. Viroon tms. rekisteröity yritys pystyy tekemään kevyempien sivukulujen vuoksi nuo samat hommat reilusti halvemmalla ja silti tienaa ihan kohtalaisesti.

Kaikki ymmärtää että tuolla terveen toiminnan kriteerit täyttävällä hintatasolla ei töitä riitä muille kuin harvoille ja valituille ja heillekkin vain koska laki ja säännöt ja niiden tulkinnat kulloinkin määräävät.

Edellä esitetyn laskelman perusteella voidaan varsin perustellusti todeta että: ”ajatteleminen ilman tekemistä on vähemmän haitallista kuin tekeminen ilman ajattelemista” -ainakin tämän kusetuksen uhreille itselleen.

Elikkä kaikki tuo matemaattisesti tuhoontuomituksi todistettu epätoivoinen rämpiminen olosuhteissa, joista esim. Liisa Mariapori “Yrittäjän “oikeusturva” Suomessa” avautuu.

https://www.youtube.com/watch?v=rDGqIVkYjzk&t=394s

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
15.4.2021 12:19
Vastaa...  Pah

En tiedä näistä luvuista, mutta sen tiedän, että vuokrausfirma Barona laskuttaa rakennusapumiehestä 23-26 euroa tunti ja kirvesmiehestä 30-35 tunti(jos on kokeneempi kaveri jolla on paljon omia työkaluja hinta voi olla lähemmas 40 euroa) Eikä näiden hintojen päälle tule lisäkuluja, (ellei kavereita laiteta ylitöihin jolloin tulee provikkapalkka päälle) Olen kuullut, että muissakin vuokrafirmoissa laskutetaan tuonsuuntaisilla hinnoilla.

Ehkä sinun summasi on niin paljon isompi koska joudut maksamaan työntekijöiden työmatkoista? Ilmeisesti kotisiivousfirmatkin joutuvat maksamaan työmatkoistakin palkkaa koska ne laskuttavat työstään noin 40 euroa tunti. Tietysti asiakkaan laskua laskee se, että kotisiivoukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Mitä tule noin yleisesti asutojen hintaan, niin ei työntekijöiden palkat niitä paljon nosta. Pk-seudelle on tullut jo ainakin 15-vuotta Itä-euroopasta halpaa työvoimaa polkemaan palkkoja ja silti asuntojen hinnat ovat vain jatkaneet nousuaan.

Mutta sinulle (ja kaikille muille) voin sanoa, että jos asikas ei ole valmis maksamaan työstäsi niin suurta korvausta, että sillä tulee kunnolla toimen työ kannattaa jättää tekemättä. Jos kaikki toimisivat näin työn hinta lopulta nousisi niin isoksi, attä sen tekeminen kannattaa. Tätä kuviota vaan sotkee, että ulkomaalainen halpatyövoima suostuu työskentelemään huomattavasti halvemmalla.

“Ja vielä lisää menoja: Todella moni vaatii nykyisin rakennusalalla yrityksen käyttävän tilaajavastuu -palvelua. Siihenkin menee rahaa. Ihmiset on peloteltu kaikenlaisilla jälkiseuraamuksilla, ellei sillä yrityksellä, jolta työ tilataan, olekaan asiat kunnossa. Tämä yksityisen pitämä palvelu maksaa pari sataa vuodessa”

Muuten olisin valms vähentämään byrokratiaa, mutta en sellaista jolla varmistetaan, että kaikki noudavat yhteisiä pelisääntöjä. Yleensä ne, jotka rikkovat niitä yhteisiä pelisääntöjä ovat ulkomaalaisia firmoja, joten niiden noudattamisen valvominen on suomalaisyritysten etu. Nytkin taksialalla taksiyrittäjät vaativat taksimittareita takaisin.

Valtaosa yrittäjistä haluaisi myös kriminalisoida alipalkkauksen.

“Yrittäjistä 65 ja johtajista 82 prosenttia olisi valmiita alipalkkauksen kriminalisointiin, sanoo PAMin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi ja viittaa PAMin 2013 teettämään tutkimukseen

https://www.pam.fi/uutiset/kysely-eduskuntavaaliehdokkaat-kannattavat-alipalkkauksen-kriminalisointia-ja-veronumerokaytannon-laajentamista.html

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
15.4.2021 12:29

Tein aiheesta myös youtube videon, jossa käsittelin aihetta laajemmin

https://www.youtube.com/watch?v=XDldUYfxXIE&t=651s

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
20.4.2021 18:45

Kirjoituksen jälkeen törmäsin tähän artikkeliin:

https://www.iltalehti.fi/talous/a/a8f8c545-04ba-49a3-b2d8-530a4b1a8b1a

Komentoin sitä hommaforumille ja copypastaanpa sen kommentin tähän ketjuun:

“Paperiliitto on kumonnut ton väitteen lyhyemmästä työajasta, mutta kertoi epäilleensä tuota palkkaeroa. Minusta pitää uskoa Metsäteollisuuden lukuja niin kaon kun joku pystyy ne osoittamaan vääräksi. Ylempänä joku totesi palkkakustannusten olevan peperin tekemisesta 8 prossaa, joten Suomen palkka kustannusten ansiosta kilpailijamaat pystyvät tekemään paperia 3 prossaa havemmalla. Koska paperin tekemisen kannattavuus on kiikunkaakun toi 3 prossaa on paljon. Vertalu kohtana todettakoon, että 3 prosentin liikevoitto isolle rakennusfirmalle on ihan ok tulos. 5 prossan liikevoitto on jo hyvä tulos.

Mutta onnistuuko paperimiehen palkasta nipistäminen mitenkään? Ei välttämättä, mutta työn hinnassa on vaikka mitä veroja, joten hallitus pystyisi kyllä niitä vähentämään ja näin turvaamaan Suomen kilpailukyvyn. Näin ei tarvitsisi romuuttaa koko työehtosopimusjärjestelmää ja säästyttäisi siltä ulkomaalaisen halpatyövoiman ongelmalta”

Voisi tuo minimipalkan kirjaaminen lakiinkin olla hyvä idea, Jokatapauksessa joku perälauta olisi pakko olla ettei pahimmat pelkoni toteudu. Näyttä siltä, että jotkut tahot osaavat pitää liiankin hyvin puolensa työmarkkinoilla. Ainakin paperiteollisuus, jonka palkat ovat nousseet niin ylös, että se uhkaa kilpailukykyä. Toisessa päässä ovat siivoojat joiden palkat ja työehdot on onnistuttu polkemaan niin alas ettei työ enää meinaa kelvata suomalaisille, vaan joudutaan turvautumaan ulkomaalaiseen halpatyövoimaan.

Kirjoitin joskus hommaforumille jutun otsikolla “Olisiko työnantajalla varaa maksaa siivojalle enemmän palkkaa?” Vinkkasin kirjoituksesta eräälle tyypille joka työskenteli siivoojana. Hän ei ollut ollut lainkaan kiinnostunur asiasta, vaan vastaasi jotain EVVK-tyyppises “aijaa”. Jos siivoojia kiinnostaa oman alansa työolot noin vähän ei mikään ihme jos heidä oikeuksiaan poljetaa. Näille asoille voi oikeasti tehdä jotain, sillä Oikeuuta siivoojille liike on onnistnut nostamaan Jenkkilässä reilusi siivojen palkkoja.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
20.4.2021 22:14
Vastaa...  Sakari Rajamäki

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/upm-kymmene-oyj/10410900/taloustiedot

Kertooko nuo asiakastieto sivustot koko UPM yrityksen tuloksesta, vai pelkästää Suomen tehtaiden? Jos ne kertoo vain Suomen tehtaiden niin ihan mukavaa tulosta UPM on tehnyt ennen koronakriisiä. Viime vuonna tuli tappiota 1.5 prossaa, mutta aikaisemmin liikevoitto prosentit ovat pyörineet siinä 12-25 prossan välissä.

Kaipolakin tuotti viime vuonna 1.5 miljardia voittoa.

Luis
Luis
23.5.2022 16:04

Jos kyse on kaupankäynnin botista, en ole tarpeeksi varma suositellakseni mitään, varsinkaan ilmaista kaupankäynnin botia. Jos haluat, etsi vain maksullinen kaupankäyntirobotti, joka voi käyttää tekoälyä, kuten http://ladydahmer.com/. Tässä tapauksessa kaupankäynnin bot vapaasti antaa myös joitakin heikkouksia ja se voi olla vaarallista meille. Lisäksi jos emme tiedä tarkalleen käytöstä ja seuraamme vain muiden mielipidettä ja ehdotuksia.