700 vankia etsintäkuulutettu lusimaan tuomioitaan

Ruotsin vankeinhoitoviranomainen Kriminalvården on etsintäkuuluttanut noin 700 henkilöä, jotka eivät ole oma-aloitteisesti ilmoittautunut istumaan oikeudessa annettua vankilatuomiota.

Kun oikeus antaa henkilölle pienen vankilatuomion, niin yleensä tuomion täytääntöönpanoa odotellaan vapaalta jalalta. Kuukauden parin vankeustuomion vankilaan pääsyä voi joutua nykyisin odottelemaan useitakin kuukausia.

Kriminalvården sopii rikollisen kanssa tietyn päivän, jolloin ilmoittaudutaan tiettyyn vankilaan. Jos rikollinen kuitenkaan ei ilmoittaudu vankilaan, niin siitä ilmoitetaan poliisille, joka laittaa rikollisesta etsintäkuulutuksen.

Yleensä tällainen etsintäkuulutus on ”tavattaessa otettava kiinni”, eli jos henkilö sattumalta joutuu poliisin kanssa tekemisiin esimerkiksi liikenneratsian yhteydessä. Poliisi harvemmin aktiivisesti etsii tällaisia henkilöitä.

Useimmat näistä 700 etsintäkuulutuksesta ovat siis saaneet tuomion harmittomista puistoon kuseskeluista ja tuomiot ovat tyypillisesti ”saunareissuja”. Toki joukossa on joitakin isojakin tuomioita. Pitkien kakkujen vapaalta vastaaminen voi joidenkin mielestä olla hullun hommaa, mutta siinä ei ole mitään kummallista. Käräjäoikeus on voinut vapauttaa henkilön esimerkiksi murhasta, jolloin henkilö on päästetty vapaaksi. Hovioikeus on saattanut muuttaa tuomiolauselmaa ja lätkäissyt kakkua.

Tässä tilanteessa poliisi yleensä aktiivisesti etsii hampuusia.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.