Trollhättanissa jatketaan koululasten integroimista

Yhteiskunnassa on tavallista, että epäonnistumisista seuraavat ilmiöt siirretään lasten kannettavaksi. Kyse on ruotsalaisesta tavasta “integroida” uusruotsalaisia lapsia.

Ruotsissa on melko yleistä, että kun jollain maahanmuuttaja-alueella koulujen ongelmat räjähtävät kokonaan käsiin, niin asia lakaistaan maton alle siten, että ongelmalähiön ongelmakoulun lapsia aletaan bussikyyditä sellaisten alueiden kouluihin, joissa enemmistö lapsista on ruotsalaisia. Tässä on tarkoituksena ikään kuin rikkoa segregaatio, eli eriytyminen ja parantaa kehitysmaista tulleiden lasten surkeita koulutuloksia.

Monet tutkimukset ovat kuitenkin antaneet tuloksia, että tällainen uusruotsalaisvoittoisten koulujen lasten kuskaaminen ruotsalaisvoittoisiin kouluihin ei ole parantanut uusruotsalaisten lasten koulutuloksia. Tai kuten tutkimuksessa sanotaan, niin ei antanut odotettuja tuloksia oppimisessa eikä integraatiossa.

Tällaisia epäonnistuneita tuloksia on saatu ainakin Örebrosta, Botkyrkasta ja Trollhättanista.

Trollhättanissa uskotaan lujasti edelleen asiaan. Aiemmissa kyydityksissä ja tutkimustuloksissa on ollut vain yläasteen oppilaita luokilta 7-9. Trollhättanissa uskotaan, että mitä nuorempia uusruotsalaisia lapsia kuskataan ruotsalaisten lasten sekaan, niin silloin vasta ne tulokset alkavat näkyä.

Nyt kun koulut ovat taas alkaneet, niin Trollhättan on sulkenut kaksi ongelmalähiö Kronogårdenissa sijaitsevaa koulua. Ylä- että ala-asteet. Noin 250 uusruotsalaista lasta kuskataan aamuin illoin ympäri kyliä sellaisiin kouluihin, joissa on ruotsalaisia lapsia.

 

Vaikka aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tällaisella toiminnalla ei ole mitään vaikutusta uusruotsalaisten lasten oppimiseen eikä integraatioon, niin silti sitä jatketaan.

“Kunhan vain kuskaamme enemmän ja nuorempia lapsia, niin vaikutukset alkavat näkyä”, kunnassa ajatellaan.

….

Pt-median koulumaailman asiantuntija kertoo, että Trollhättanissakaan ei tiedetä mitä pitäisi tehdä:

– Pitäisi ymmärtää, että useimmat uusruotsalaiset lapset tulevat sellaisista kulttuureista, joissa auktoriteeteillä on se määräysvalta, eikä sitä kyseenalaisteta. Nyt näiden lasten päät sekoitetaan ruotsalaisessa koulussa, koska he odottavat jämäkkää kuria, mitä ruotsalainen koululaitos taas ei voi antaa.