Opettaja kieltäytyi kutsumasta lapsia “hen”–pronominilla, potkut

Ruotsalainen opettaja sai potkut, kun ei suostunut kutsumaan oppilaitaan “hen”-pronominilla. Opettaja meinaa, että on olemassa vain kaksi sukupuolta, joita ruotsin kielessä kutsutaan hon:iksi ja han:iksi.

Ruotsissa pronomini-rock on hyvin tunteita herättävä aihe. Ruotsissa, kuten muissakin germaanisissa kielissä, miehistä ja naisista on omat pronomininsa. Ruotsissa naisista “hon” ja miehistä “han”.

Suomalaisen on ehkä vähän vaikea ymmärtää Ruotsissa käytävää sitä kiivasta kinastelua, joka syntyy pronominista “hen”. Hen on eräänlainen neutraali pronomini, vähän kuin suomen “hän”, joka ei varsinaisesti ilmaise kumpaakaan sukupuolta. Paitsi sillä vissillä erolla, että pronomini “hen” on hyvin poliittinen. Toki jotkut mediat käyttävät hen:iä artikkeleissaan, jos ei tiedetä onko uutisen päähenkilö mies vain nainen. Hen on yksinkertaisempi, kuin aikaisemmin käytetty “han eller hon”. Joka siis vastasi suomen neutraalia häntä.

Mutta hen on myös poliittinen termi. Se kuuluu vihervasemmiston feministisiiven agendaan. Ruotsissa hen:in käyttö herättää vastustusta tämän takia, että se on poliittinen käsite. Suurin osa ihmisten kielteisistä kannoista hen-sanan käyttöön johtuu kuitenkin siitä, että ihmisten mielestä ei ole kuin mies ja nainen. Hon/ han kuuluu niin oleellisesti kieleen.

Joka tapauksessa muuan opettaja kieltäytyi kutsumasta oppilaitaan hen-sanalla. Opettajan mukaan on vain kaksi biologista sukupuolta ja heitä kutsutaan ruotsiksi sanoilla han ja hon. Opettaja irtisanottiin vähän tämän jälkeen. Potkut tuli siis siitä, että opettajan mielestä on vain miehiä ja naisia, ei mitään välimallin jätkiä.

Opettaja on kertonut sosiaalisessa mediassa:

– On ihmisiä, jotka kokevat olevansa kaikkea mahdollista, eläimiä tai hämähäkkimiehiä. Sellainen ei toimi. Emme voi keksiä pronomineja jokaiselle yksittäiselle ihmiselle, vaan meidän pitää pitäytyä biologiassa.

SVT on hakenut haastatteluun transhenkilön, joka keskustelee opettajan kanssa. Transhenkilö kokee olevansa mies sekä nainen ja haluaa, että häntä puhutellaan hen:inä. Ei han:ina, kuten opettaja puhuttelisi häntä. Transhenkilö on myös sitä mieltä, että jos lapset saavat vapaasti valita kutsutaanko heitä heniksi, haniksi vai honiksi, niin se vahvistaa lasten itsetuntoa.

 

HUOM!! Vaikka aihe on taas vähän raflaava, niin mitään uhkailuja, uhoilua eikä solvaamista hyväksytä. Jos tekee mieli kommentoida, niin käytä siistiä kieltä!!