Diabetes eli sokeritauti on monille tuttu sairaus. Suomessa diabetesta sairastaa jopa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Yleisin diabeteksen muoto on tyypin 2 diabetes. Tyypin 1 diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavien saarekkeiden autoimmuunitulehduksesta. Tyypin 1 diabetes saadaan todettua verikokeiden avulla, mutta yleensä tässä vaiheessa autoimmuunitulehdus on ollut olemassa jo ainakin muutamia kuukausia.
Tyypin 2 diabeteksen taustalla puolestaan on insuliiniresistenssi. Tähän liittyy olennaisena osana korkea verenpaine, rasva-arvojen kohoaminen sekä vyötärölihavuus. Tyypin 2 diabeteksessa sokerin siirtyminen verestä soluihin vaatii normaalia enemmän insuliinia. Haiman kyky tuottaa insuliinia ei lopulta pysy mukana kohoavan verensokerin kanssa, joka johtaa verensokerin kohoamiseen entisestään.
Omaa riskiä sairastua diabetekseen voi arvioida riskitestin avulla.
Tunnista diabeteksen oireet
Tyypin 2 diabetekseen sairastumista lisää sukurasite. Jos tähän perinnölliseen sairauteen lisätään vielä keskivartalolihavuus sekä liikkumattomuus, kasvaa sairastumisen riski entisestään.
Monesti diabetes kuitenkin hiipii hiljaa ja huomaamattomasti, eikä sen aiheuttamia oireita välttämättä tunnista selkeästi. Joitakin yleisimpiä oireita kuitenkin pystytään listaamaan, joiden avulla omaa terveydentilaa voi arvioida.
Yksi diabeteksen tärkeimpiä oireita on väsymys. Sairastunut henkilö usein laihtuu ja vessassa joutuu ravaamaan jatkuvan virtsaamisen myötä. Myös janoisuus useasti kasvaa. Kyseiset oireet ovat hyvin yleisiä tyypin 2 diabeteksessa, joka voi ilmetä myös aterian jälkeisenä väsymyksenä sekä näön heikentymisenä. Usein diabetes löydetään sattumalta verikokeiden yhteydessä, jonka myötä epämääräisille oireille voi löytyä selitys.
Tyypin 1 diabetes etenee usein huomattavasti nopeammin ja oireet ovat selkeämpiä. Sairastunut voi kokea lisääntynyttä väsymystä, pahoinvointia sekä vatsakipuja. Tilanteen pahentuessa myös hengitys vaikeutuu ja tässä vaiheessa on jo kiire lähteä hoitoon.
Diabeteksen hoito
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon voi riittää laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä ruokavalion muuttaminen, jos tila saadaan kiinni tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Jos näillä ei saada aikaan haluttuja tuloksia, voi mukaan tulla suun kautta otettavat lääkkeet. Tarvittaessa myöhemmin voidaan hyödyntää myös insuliinia. Tyypin 1 diabetes puolestaan vaatii hoidoksi insuliinia heti alusta saakka.
Keinot diabeteksen ehkäisyyn
Jos puhutaan tyypin 2 diabeteksesta, voidaan sen puhkeamiseen vaikuttaa hyvin pitkälti eri elämäntavoilla sekä ruokatottumuksilla. Jos verikokeessa on ilmennyt hiukan koholla olevat arvot, voi ensimmäinen askel olla koittaa alentaa arvoja ruokavalion muutoksella ennen kuin mukaan otetaan myös lääkkeitä.
Yksi tärkeimpiä seikkoja diabeteksen ehkäisyssä on ylipainon pudottaminen. Jo muutaman kilon pudottaminen vähentää runsaasti diabetekseen sairastumisen riskiä. Laihdutusprosessi kannattaa kuitenkin toteuttaa järkevästi sekä rauhassa, jotta pudotetut kilot eivät tule jojon lailla takaisin. Oman painonpudotusprosessin ohessa rentoutumisen apuna voi toimia uudetkasinot.com.
Painon pudotuksen kulmakivenä toimii terveellinen ruokavalio. Annoskokoja kannattaa tarkastella, kuten myös kokonaiskalorimääriä. Rasvaiset ruoat kannattaa korvata vähärasvaisilla vaihtoehdoilla ja tuoda mukaan enemmän kuituja sekä vihanneksia ja hedelmiä. Limpparit ja sokeriset juomat kannattaa korvata vedellä, jota olisi hyvä juoda pari litraa päivittäin.
Ruokavalion lisäksi mukaan olisi hyvä saada enemmän liikuntaa. Jos liikuntaa ei ole viikoittain lähes ollenkaan mukana arjessa, kannattaa liikkeelle lähteä lisäämällä pieni kävelylenkki 5 kertaa viikossa. Kunnon kasvaessa mukaan voi ottaa myös muita lajeja ja harrastaa itselle mieluista liikuntaa. Tärkeää on lähteä liikkeelle rauhallisesti, jotta keho saa aikaa tottua liikunnan määrään ja vaatimustaso ei nouse heti alussa liian korkeaksi, jolloin uuden elämäntavan ylläpitäminen voi myös käydä hankalaksi.