Tyypin 2 diabetes on hiljaa hiipivä tauti

Diabetes eli sokeritauti on monille tuttu sairaus. Suomessa diabetesta sairastaa jopa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Yleisin diabeteksen muoto on tyypin 2 diabetes. Tyypin 1 diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavien saarekkeiden autoimmuunitulehduksesta. Tyypin 1 diabetes saadaan todettua verikokeiden avulla, mutta yleensä tässä vaiheessa autoimmuunitulehdus on ollut olemassa jo ainakin muutamia kuukausia.

Tyypin 2 diabeteksen taustalla puolestaan on insuliiniresistenssi. Tähän liittyy olennaisena osana korkea verenpaine, rasva-arvojen kohoaminen sekä vyötärölihavuus. Tyypin 2 diabeteksessa sokerin siirtyminen verestä soluihin vaatii normaalia enemmän insuliinia. Haiman kyky tuottaa insuliinia ei lopulta pysy mukana kohoavan verensokerin kanssa, joka johtaa verensokerin kohoamiseen entisestään.

Omaa riskiä sairastua diabetekseen voi arvioida riskitestin avulla.

Tunnista diabeteksen oireet

Tyypin 2 diabetekseen sairastumista lisää sukurasite. Jos tähän perinnölliseen sairauteen lisätään vielä keskivartalolihavuus sekä liikkumattomuus, kasvaa sairastumisen riski entisestään.

Monesti diabetes kuitenkin hiipii hiljaa ja huomaamattomasti, eikä sen aiheuttamia oireita välttämättä tunnista selkeästi. Joitakin yleisimpiä oireita kuitenkin pystytään listaamaan, joiden avulla omaa terveydentilaa voi arvioida.

Yksi diabeteksen tärkeimpiä oireita on väsymys. Sairastunut henkilö usein laihtuu ja vessassa joutuu ravaamaan jatkuvan virtsaamisen myötä. Myös janoisuus useasti kasvaa. Kyseiset oireet ovat hyvin yleisiä tyypin 2 diabeteksessa, joka voi ilmetä myös aterian jälkeisenä väsymyksenä sekä näön heikentymisenä. Usein diabetes löydetään sattumalta verikokeiden yhteydessä, jonka myötä epämääräisille oireille voi löytyä selitys.

Tyypin 1 diabetes etenee usein huomattavasti nopeammin ja oireet ovat selkeämpiä. Sairastunut voi kokea lisääntynyttä väsymystä, pahoinvointia sekä vatsakipuja. Tilanteen pahentuessa myös hengitys vaikeutuu ja tässä vaiheessa on jo kiire lähteä hoitoon.

Diabeteksen hoito

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon voi riittää laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä ruokavalion muuttaminen, jos tila saadaan kiinni tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Jos näillä ei saada aikaan haluttuja tuloksia, voi mukaan tulla suun kautta otettavat lääkkeet. Tarvittaessa myöhemmin voidaan hyödyntää myös insuliinia. Tyypin 1 diabetes puolestaan vaatii hoidoksi insuliinia heti alusta saakka.

Keinot diabeteksen ehkäisyyn

Jos puhutaan tyypin 2 diabeteksesta, voidaan sen puhkeamiseen vaikuttaa hyvin pitkälti eri elämäntavoilla sekä ruokatottumuksilla. Jos verikokeessa on ilmennyt hiukan koholla olevat arvot, voi ensimmäinen askel olla koittaa alentaa arvoja ruokavalion muutoksella ennen kuin mukaan otetaan myös lääkkeitä.

Yksi tärkeimpiä seikkoja diabeteksen ehkäisyssä on ylipainon pudottaminen. Jo muutaman kilon pudottaminen vähentää runsaasti diabetekseen sairastumisen riskiä. Laihdutusprosessi kannattaa kuitenkin toteuttaa järkevästi sekä rauhassa, jotta pudotetut kilot eivät tule jojon lailla takaisin. Oman painonpudotusprosessin ohessa rentoutumisen apuna voi toimia uudetkasinot.com.

Painon pudotuksen kulmakivenä toimii terveellinen ruokavalio. Annoskokoja kannattaa tarkastella, kuten myös kokonaiskalorimääriä. Rasvaiset ruoat kannattaa korvata vähärasvaisilla vaihtoehdoilla ja tuoda mukaan enemmän kuituja sekä vihanneksia ja hedelmiä. Limpparit ja sokeriset juomat kannattaa korvata vedellä, jota olisi hyvä juoda pari litraa päivittäin.

Ruokavalion lisäksi mukaan olisi hyvä saada enemmän liikuntaa. Jos liikuntaa ei ole viikoittain lähes ollenkaan mukana arjessa, kannattaa liikkeelle lähteä lisäämällä pieni kävelylenkki 5 kertaa viikossa. Kunnon kasvaessa mukaan voi ottaa myös muita lajeja ja harrastaa itselle mieluista liikuntaa. Tärkeää on lähteä liikkeelle rauhallisesti, jotta keho saa aikaa tottua liikunnan määrään ja vaatimustaso ei nouse heti alussa liian korkeaksi, jolloin uuden elämäntavan ylläpitäminen voi myös käydä hankalaksi.

Subscribe
Notify of
guest
33 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Gyntter

Joo, kyllä se läskistyminen on vaan ihmisen iso vihollinen. Suomalaisista varmaan 80-90% on liian läskejä. Hoikkia ihmisiä ei enää paljon kaduilla tule vastaan.

Itsekin olen yrittänyt pitää syöntiä rajoissa, mutta läskiä on vaan tullut (onnekisi vielä kohtuullisesti…) Liikuntaa on hyvä harrastaa joka päivä vähintään kerran. Vähennetyissä rasvoissa pitää vielä muistaa vaihtaa niitäkin nestemäisiin, kun kovista rasvoista tulee huonoa kolesterolia.

T

Helsingissä on huonoja puolia ja hyviä puolia. Hyviin kuuluu se että ihmisten keskimääräinen painoindeksi on parempi kuin Kehä 3:n ulkopuolella. Ihmiset myös osaavat pukeutua paremmin.

Qroquius Kad

Näiden hyvävartaloisten ja hyvinpukeutuneiden helsinkiläisten huono puoli on, etteivät he ole suomalaisia.

Gyntter

On suomalainen tai ei, mutta ainakin minusta hoikka siististi pukeutunut tumma muija on aika ”hot”.

T

Tarkoitin kantasuomalaisia Helsinkiläisiä. Geelitukat harvemmin suosivat klassista pukeutumista

Gösta Sunkku

Olen huomannut ainakin meillä päin, että geelitukat ovat ottaneet vaatemallia 500 vuotta täällä kotoutuneista kulmahousuista, erona varvas lipokkaat.

Gyntter

Näinhän se vähän on… Ollaan jo pari sukupolvea (ja osa pidempäänkin) oltu pois metsästä.

Szadissa on myös naapureiden, työkavereiden & muiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä vähemmän huolta, kun elämään löytyy muutakin sisältöä.

Kovat pois

Geenit. Ne geenit. Kyllä sitä voi ehkäistä, vaikka juoksemalla maratonin joka vuosi ja syömällä ituja. Näin kärjistäen. Mutta sehän ei sitä estä, jos suvussa on. On olemassa ns Lada versio diabeteksestä. Eli välimuoto 1 & 2 välillä. Välimeren ruokavalio on hyvä.

Neuvokaapas expertit

Ja MOBY. Ei näihi auta vaikka mite olis. Helpottaa kyllä.

Henkilö K

2 tyypin diabeeteksesta voi toipua. Kollektiivinen psykoosi (mass formation psychosis) on hiljaa hiipinyt keskuuteemme. Voiko siitä toipua jää nähtäväksi

Marinin lounas

Aivan puuta heinää Paavo, noudattaa virallista Pekka Puska THL linjaa.
Lue kirja esim. David Perlmutter & Kristin Loberg, Antti Heikkilä. Tai YouTube Stein Ekberg.

Kaiken pahan alku ja juuri on viljat, sokerit ja prosessoidut ruuat. (pizzat jota vedetään tonnikaupalla)
Vähäkaloriset kuten kevyt tuotteet sisältää kaikki sokeria ja sitä lisätään että se maistuu joltain.

Jättämällä yllä mainitut pois pääsee jo paremman elämän pariin, eikä ole niiin nälkä, eli vhh.

Gösta Sunkku

Prosessoidut ruoat ovat länsimaissa pahinta ja juuri se joka lihottaa. Kesäisin kun käyn anoppilassa Ukrainassa, niin paino tippuu, vaikka ottaa hieman enemmän alkoakin kuin kotona työ ohessa. Anoppi laittaa ruoat oman palstan vihanneksista ja lähi-lihasta, kanakin on ollut yleensä aamulla vasta pää pölkyllä kun päivällä se on lautasella. Leipä on sitä hyvää tummaa vuokaleipää, jota oli 1984 Leningradissa käydessänikin. Ikävä kyllä sielläkin nämä valmis ruoat yleistyvä kovaa vauhtia ja McDonalds kulttuuri leviää kuin kulovalkea.

Neuvokaapas expertit

Vanhaa tietoa Paavo. Pätee vaan osaan. Itse olen ainakin neljäs sukupolvi joka sairastui. Äidiltä äidille menee. Kellään ei ole noita riskitekijöitä kun yks. Sukurasite. Ollaan jopa liiankin laihoja. Erinomaiset kolesterolit ja verenpaineet. Liikuntaa joka päivä. Koko ikä. Eipä auta. Noin 50v ja diabetes puhkeaa. Diabeteksesta ei pidä puhua kahtena tyyppinä. Lukuisia. Esim MOBY ja LADA. Toki huonoilla elämäntavoillakin voi taudin saada. Ja perinnöllisen tulevan nuorempana ja vaikeampana. Elintapa sairaus vain joillekin. Muori veti tukkaputkella yli 90v. Niinku senkin muori. Vuosikymmenet raskaita töitä ja kirpun kokosia. On mulla sitte sairaalloisen kehopositiivisia tuttuja. Kaipa joskus vanhana saavat jollei pumppu tilttaa ensin.

Karkkihomo

”aterian jälkeinen väsymys” ..justjoo. Eiköhän jokaista väsytä kun on vetänyt jättilautasellisen höttöhiilaripaskaa naaman täyteen niin että verensokeri paukkuu ja rytisee. Samoin kun päivän aikana vetää muutaman pannullisen kahvia ja kusee 10 litraa niin ei sulla silloinkaan diabetestä ole. Sulla on paskat syömä/juomatavat, ei se sen vaikeampaa ole. Lopeta ne ja mee lenkille, laiska läski paska. Elintapoja pitää muuttaa koska peilin edessä alasti seisominen hävettää niin helvetin saatanasti eikä koska pelkää diabetesta. Saatana.

Karkkihomo

Ja noi liikuntavinkit voitte tunkea hanuriin. Juokse, hypi, pompi, mitävaan kunhan saat sydämen pumppaamaan perkeleesti. Ihan vittu sama jos löntystelet koiran kanssa vaikka tuhat kilsaa viikossa, se ei auta mitään. Saat raikasta ilmaa, et muuta. 500 metrin juoksu on tehokkaampaa kuin 500 kilometrin kävely. Ellet kävele ku Kononen. Lopettakaa itsellene valehtelu ja vitun sluibailu. Kroppa töihin ja mässäily loppu. Hyvään kuntoon/oloon ei liity mitenkään ”kävelylenkki” ja viinilasillinen sekä juustoja aina silloin tällöin. PURURATA JA PUUROO SAATANA!

Mina osta drinki

Juuri näin. Pääasia on kuitenkin se, että stressi tappaa. Ottakaa rennosti. . Kokemuksesta voin sanoa, että anna olla. Ryyppää jos mielesi tekee, mutta lopeta ajoissa. Itsetutkiskelu on taitolaji. Kaikki tekevät virheitä. Ja sen sellaista lässytystä. Kaikki ovat kusipäitä, kunnes toisin todistetaan. Ketäänhän ei oikeastikin kiinnosta. Ole mitä olet. Piste. Niin tämä ei koske kemuja. Rasistin huomautus. Prkln kemut!

Karkkihomo

Hah, muutama läski juustonmussuttaja pahoitti mielensä. Antakaas kun arvaan: muotohinne/mottoihinne kuuluu ensin ja aina: ”kyllähän elämästä pitää NAUTTIA!” Eli lisää viiniä ja juustoa, kyllä se maaginen pilleri ihan just keksitään joka sulattaa läskit pois parissa tunnissa ja tilalle kehittää lihaksia. Ihan just. Jep jep. Odotellaan sitä tässä sohvalla sipsejä, pizzaa ja siidereitä vetäen.

Neuvokaapas expertit

Oon aina ollu alipaino en enemmin ku läski. Oon yrittäny lihottaakki. Eipä auta elämäntavat. Diabetes silti. Ainakin neljännessä polvessa. Lääkärikin totesi ettet sinä tätä estää voi. Ja se ruuan päälle väsymys ei ole normaalia pikkuramasua. Ja karkkia ynnä pullaa en ole syöny ku teininä. Juhlissa vähä. Niistä tulee kuvottava paha olo. Älä höpöjä kun et tiiä. Diabetes ei ole kaikilla elämäntapa sairaus. Erittäin hyvillä elämäntavoilla sairastutaan sukupolvi toisensa jälkeen.

Valtsu

Onko kuvituskuvassa 1- vai 2-tyypin diabeetikko?

No joo, täytyy itsekin punnertaa taas urheilemaan, ettei aivan leviä. Aamusta luistelemaan.

Antti Tifa

Tein testin: > Sait 8 pistettä Maksimipistemäärä 26
Riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen kymmenen vuoden kuluessa on jonkin verran lisääntynyt: arviolta yksi 25:stä sairastuu.

Sait testissä 7–14 pistettä

  • Sinun kannattaa pohtia liikunta- ja ruokatottumuksiasi ja kiinnittää huomiota painoosi estääksesi diabeteksen kehittymistä.
  • Ota yhteys terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon saadaksesi lisäneuvoja.

Kun terve mies mänöö lääkärille niin se palaa sieltä sairaana reseptit kouraas ja jatkuva seuranta päällä. Juokse sitte siellä lopun ikääs. Ei kinosta.

Arpa Kohtalon

Hyvä liikunnan muoto on myös Triss- arpojen raaputtaminen, siinä käsilihakset vahvistuvat.

Tämä nainen osti arvan joka päivä plus extra-arpoja, raaputtaakseen sitten kaikki uudenvuodenaattona. Lopputulos: arvat tulivat maksamaan 13.000kr, raaputtamiseen meni monta tuntia ja voittoja tuli yhteensä 5000kr. Tappio oli siis 8000kr ja menetetty aika. Nainen ei suosittele että kukaan muu tekisi saman tyhmyyden.

https://www.expressen.se/tv/nyheter/julia-kopte-en-trisslott-om-dagen-hela-2021-skrapade-alla-pa-nyar/

Qroquius Kad

Onneksi olkoon, tähän asti ensimmäinen kommentaattori joka on hoksannut bloggauksen perimmäisen sanoman.
Ei tämä ole mikään terveysvalistus, vaan uhkapelimainos:

”Oman painonpudotusprosessin ohessa rentoutumisen apuna voi toimia uudetkasinot.com.”

Ja ei kun pelaamaan!

Janota-kuseta-väsytä

Geenit ja geenit. Joskus voi myös tapahtua muutos. Minulla on diabetesta suku täynnä, molemmat vanhemmat ja kaikki isovanhemmat. Pahimmat kuolivat 40- kymppisinä diabeteskomplikaatioihin. Vaan minullapa ei. Voin syödä mitä tahansa (melkein), verensokerini on silti aina noin 5, sekä paastossa että aterian jälkeen. Voin esim. syöda kilon appelsiineja ilman että tapahtuu mitään! Myös ”pitkä sokeri” on normaali. Ei janota, kuseta eikä väsytä.

Telkkarissa joku sanoi että serkkuavioliittoja harrastaneet (esim. kuninkaalliset) muuttuvat lopulta normaaleiksi kunhan geenit on ensin ajettu täysin pohjaan. Who knows?

pöh

Sen verran voi tuohonkin sanoa, ettei tässäkään tarvitse olla lihava taudin saadakseen, taitaa olla enemmän elämäntavat kun vaikuttaa?

Marinin lounas

Läskistyminen on Länsimaalainen ongelma, syynä ruokateollisuus, mutta jos jätät sen pois voit parantua.

Alooituspaino 85,00kg 180 cm, alkavaa keskivartoloa.

Ajoin tuollloin rekkaa EU alueella.

Olin aloittaessani melkein timmi, mutta lihoin vuosi vuodelta lisää syömällä Pekka Puskan ohjeiden mukaan..

Pointtini on vain muuttamalla ruokavaliota, voitte parantua,

Muutin ruokavaliotani ja tuloksia syntyi.

Alkupainoni oli 120 kg ja nyt 84 kg, tämä liikkumatta mihinkään tai ilman urheilua.

Lopetin kaikkien lääkkeiden syönnin uuden ruokavalion kanssa. (VHH)

Voin hyvin, syön noin kerran päivässä ja ei ole nälkää.

Suuret plussat VHH

Tällä voidaan kansallismieliset pitää kunnossa tulevia taistoja varten. Suuri etu pizzan syöjiin.

Lisää myöhemmin

Jumppahuiti

Justnii. 90% on sitä mitä suuhunsa tunkee, jos haluaa hifistellä niin sen lopun 10% voi urheilla ja saa lihaskuntoakin, paikat kiinteytyy ja kroppa toimii hyvin koska moottori on käytössä. Ihmeellistä miten ne ”enmä voi urheilla ku polvet ja selkä on kato huonot” vaivat häviävät kun ei enää ole 30-50 kiloo löllöä mukana kannettavanaan. Siitä vaan rohkeesti muuttamaan huonoja tapoja hyviksi, kyllä kroppa muistaa alkuperäisen muotonsa. ja hei, ei kukaan kahdessa viikossa muuttunut läskijuopoksi joten ei se toimi kahdessa viikossa toiseenkaan suuntaan.

Marinin lounas

Gynter, kannattaa miettiä jotain muuta, jos ei tuloksia ole tullut.
VHH: ssa on kysymys omin rasvojen käyttämisesessä energian tuotantoon.
Elimistö noin 30 vrk tottuu siihen ettei saa hiilareita ja alkaa polttaa omaa rasvaa (vatsassa varastoituna)
Kaikkki diat”myydyt tuotteet sisältävät sokereita, jotka ovat tulehduksia aiheittuvia aineksia suolistossa. (Verenpaine, tulehdykset ym. sairaudet)
Ymmärrän että on vaikeaa luopua leivästä ja sokerista, mutta siitä selviää, kuten ihmiset on solvinnyt 10.000,00 vuosia. Niitä ei ole käytetty tuolloin.
Nyt Kysyt miksi silloin ei kuoltu näitä syömällä.
Hyvä kysymys.
1950 luvulla tuli tehotuotanto, joten laajenpien joukkojen ruokkimiseen tarvittiin tehokkaampi jyvä.
(Ruokateollisuus) Eli tästä lähti GMO ym. prosessoitu ruokateollisuus.
Myöhemmin lisä

Karjalanpiirakat Nam

Vertaa kivikaudenihmisen tai keskiaikaisen ihmisen keskimääräistä elinikää nykyihmisen kanssa. Elämme nyt jopa 80 vuotta pitempään vaikka syömme leipää!

Qroquius Kad

Elämämmekin on fyysisesti hieman helpompaa kuin tuolloin.

Gösta Sunkku

Itsellä paastosokerit 6,1 – 6,4 ja päiväsokeri ~7,5. Olin 5v sitten 222kg ja 173cm. Sittemmin 180-200kg välillä. Olen jonossa Mahalaukun ohitusleikkaukseen ja pitäisi tiputtaa 150-160kg. Viime syksynä motivoiduin (ruusu ja sepsis) jälkeen ja aloin todella laihduttamaan. Alkot minimiin ja ruoka myös. Paino tippui 195 kg > 186 kg ja KELA:n hyväksyttyä sain Saxenda diabeteslääkeen rajoitetulla korvauksella. Sillä on myöskin nälkää vähentävä vaikutus, siksi sitä käytetään laihdutukseen. B-lausuntoon piti olla yli 35 BMI, 2-diabeteksen esiaste 6,1-6,9 ja verenpainetta. 3kk aikana pitää tiputtaa 5% että KELA korvaus jatkuu, Nyt ollaan 166 kg eli se on OK. Ensi viikolla pitää testata sokerit. Pitää vielä miettiä elääkö vatsalaukun kanssa, sillä 55 v. on mennyt jojoillessa.

Gösta Sunkku

Huomautus, en ole koskaan ollut mikään mässäilijä yms. 2000kcal ja meikäläinen lihoo vaan, jos viikonloppuisin tulee lisäksi alkoa nautittua perjantaina ja lauantaina sekä sunnuntai korjailtua jollakin lonkerolla ja siihen yleensä huppelissa ja pikku krappiksessa suolasen ja rasvasen nälkä (nehän on kalorimäärältään, kuin 3 päivää joisi ja söisi koko ajan rasvaa)
Juopottelu viikonlopun jälkeen se neljän päivän dieettiruokailu ei paljon auta asiaa. Prosessoitu ruoka ja alko ovat itsellä varmaan pahimmat, jotka eivät päästä painoa tippumaan.

VatsaKirstu

Poista ”Prosessoitu ruoka ja alko” kuukauden ajan kokonaan ja katso mitä tapahtuu!

VatsaKirstu

Voit pistää vatsalaukkusi kiertoon jos saat mahdollisuuden MUTTA mieti sitä ennen kestääkö PSYYKESI sen ettet voi syödä niinkuin ennen. Lue tarkkaan mitä leikkauksen tehneet sanovat. Katujiakin on melkolailla.