Kieliongelmat nousevat yhä suuremmaksi ongelmaksi vanhustenhoidossa

Yhä useammasta kunnasta kerrotaan, että vanhustenhoidon suurin ongelma tällä hetkellä on kieliongelmat. Ulkomaalaiset hoitajat eivät ymmärrä tarpeeksi hyvin ruotsia, jotta vanhukset ymmärtäisivät heitä ja päinvastoin.

Sverigesradion haastattelykyselyn mukaan Ruotsin vajaasta 200 kunnasta suurin osa ilmoitti, että vanhustenhoidon henkilökunnan suurin ongelma kielitaidon puute ja siihen tarvittaisiin kunnon parannusta.

81-vuotias mies, jonka luona käy vanhusten kotipalvelu, kertoo, että kieliongelmat ovat perustavanlaatuisia.

– He auttavat väärällä tavalla. Kun sanon jonkun asian, niin he tekevät aivan muuta. He eivät yksinkertaisesti ymmärrä mitä olen sanonut.

Kielitaidon puute johtaa siis siihen, että hoitajat eivät ymmärrä hoidettaviensa tarpeita ja väärinymmärryksistä voi syntyä jopa ihan vaaratilanteita. Lisäksi dokumentaatio voi olla aivan ihan muuta kuin pitäisi.

Nyt ollaankin harkittu, että hoitajille vaadittaisiin jonkinlaisia kielitestejä.

Subscribe
Notify of
guest
20 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Antti Tifa
Antti Tifa
5.1.2022 11:21

Eiks viittomalla ja elekielellä pärjää ? Sitte vaan hokee wallah bro/syster ja insh’allahia niin kyllä se siitä.
Kannattaa vanhusten äänestää edelleenkin samoja puolueita jotka tämän ihanuuden mahdollistivat. Ainakaan silloin ei ole rasisti tai jotain.

Bono
Bono
5.1.2022 11:39

Noh eihän vanhusten tavaroiden varastamiseen yhteistä kieltä tarvita.

Suomi-Kustu
Suomi-Kustu
5.1.2022 12:09

Täytyy kai aloittaa kieliopinnot, jotta pärjää vanhana hoitajien kanssa.

totuutta kehiin
totuutta kehiin
5.1.2022 12:22

Tässä tekisi mieli taas ”Lisää resursseja” hoilata, mutta jos ei ole varaa niin ei ole.
Niinkuin korona aikana vanhusten hoito, paljon vanhuksia kuoli koronaan, koska jos ei osaa kieltä, niin ei tuo vanhusten hoitaminen toimi. Minkälaisia pellejä ne päästää töihin.

Moonman
Moonman
5.1.2022 12:44

Karmea ajatus maata liikuntakyvyttömänä jossain laitoksessa, kun ympärillä häärää tempputyöllistettyjä vierasmaalaisia jotka vihaavat sinua, mutta esittävät teatteria että ovat töissä siellä.

Ohmygod
Ohmygod
5.1.2022 14:20
Vastaa...  Moonman

Eivätkä omaiset halua tulla katsomaankaan tuon älämölön pelossa.

seant
seant
5.1.2022 13:50

Tämä sama kieliongelma oli suurin syy 2020 kevään vanhustenhoitolaitoksien kuolemiin, siitä tehdyn raportin mukaan. Kielitaidon puutteen takia, ei mennyt hygienia, suojaus ym asiat menneet perille.

Puolueeton
Puolueeton
5.1.2022 20:29
Vastaa...  seant

Ei kai siinä ainoa syy ollut kieliongelmat?

seant
seant
5.1.2022 22:14
Vastaa...  Puolueeton

Ei ainoa, mutta suuri syy, kun vanhustenhoitopaikkoja käytettiin saapuneiden maahanmuuttajien ”kaatopaikkana”, jotta tämän ryhmän hälyttävän korkeat työttömyysluvut näyttäisivät paremmilta.
Tietenkin toinen syy monet suoraan sanojen tapettiin esim. lääkärin puhelinsoitolla, antamalla vain niin sanottua palliatiivista hoitoa, ei hoitoa.
https://samnytt.se/coronakommissionen-massdoden-pa-aldreboenden-en-foljd-av-vanstyre-i-decennier/

Kuinkas meillä?
Kuinkas meillä?
5.1.2022 14:03

Ei tämä nyt niin ihmeellistä ole. Naapurikaupungin vuodeosastolla on kolme, ilmeisesti Afriakasta tullutta, henkilöä sairaanhoitajina vuodeosastolla. Ne eivät osaa muita kieliä kuin sitä omaansa ja huonoa englatia. Muilla hoitajilla on täys työ saada ne ymmärtämään mitä pitää tehdä. Ja osaa hoitajien työstä ne eivät tee koska se on niistä vastemislistä. Osa töistä jää tekemättä sen vuoksi että ne eivät osaa tehdä. Raportteihin kirjotellaan mitä milloinkin ja kun joku lääke jää antamatta niin avi-selityksiin kirjoitetaan että ”tein lähihoitajan vuoroa” vaikka ovat sairaahoitajina. Selitys löytyy joka asiaan ”en tiennyt, ei ollut minun vastuulla, ei tapahtunut vuorollani jne…”. Suomea puhuvat yhden lauseen verran ”kela maksa, kela maksa”. Mites se kielikoe? Kai sellainen on Suomessa?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
5.1.2022 17:24
Vastaa...  Kuinkas meillä?

Onhan se kielikoe toki edelleen vaatimuksena, mutta se ei koske näitä afrovahvistuksia, vaan niitä 10 000 filipinahoituria, jotka ovat tiettävästi valmiina lähtökuopissa tulemaan Suomeen.

Filipinat eivät kuitenkaan käy, koska he ovat liian ammattitaitoisia, liian palvelualttiita, liian ystävällisiä, liian aasialaisia, liian kristittyjä ja liian naisia.

Ertyisesti viimeinen kohta kirskututtaa maamme vaginallisia ja peniksellisiä naisia:
nykymuotoinen maahantunkeiluhan on olemassa heidän tarpeidensa tyydyttämiseksi ja ennen kaikkea väestön vaihtamiseksi.

Kaikkien muiden täysin vääränlaisten ominaisuuksiensa lisäksi filipinat saattaisivat pariutua suomalaismiesten kanssa ja sehän ei käy!!

haloska
haloska
5.1.2022 18:05
Vastaa...  Kuinkas meillä?

Hähähääää. Siitäs saitte.

Kidutus laitokset
Kidutus laitokset
5.1.2022 18:50

Tästä tulikin keskusteltua lähimmäisen kanssa, joka teki vanhusten hoitajana prkl:n raskasta työtä öisin. 30 vuotta. Tasan tarkkaan tietää mistä puhuu. Että ei tule mitään. Kemut tms ei sitä hommaa pysty tekemään laadukkaasti. Se on varma se. Juurikin esim kielitaito. Kun käsitellään vaikkapa lääkkeitä. Kertoo varmaan paljon, että hän ei laitokseen lähde nykytilanteessa. Sen sijaan tekee ns viimeisen matkansa maahan, missä sallitaan eutanasia.

seant
seant
5.1.2022 20:13

Tässä eräs vaihtoehto:
Philip Nitschke, joka tunnetaan nimellä ”Doctor Death”, ehdottaa nyt uudenlaista itsemurhaimplanttia, jonka tarkoituksena on tappaa käyttäjä, jos hän unohtaa painaa painiketta säännöllisesti. Nitschke ehdottaa uudenlaista itsemurhaimplanttia ihmisille, jotka ovat huolissaan siitä, että heistä tulee seniilejä vanhetessaan ja alkavat unohtaa asioita.
Implantti on tarkoitettu tappamaan käyttäjän, jos hän unohtaa sammuttaa sen ajoissa. Jos näin tapahtuu, implantti ruiskuttaa tappavan annoksen myrkkyä suoraan käyttäjän kehoon, joka sitten kuolee välittömästi.

Puolueeton
Puolueeton
5.1.2022 20:33
Vastaa...  seant

No sehän tappaa ahkerat työntekijätkin, jotka keskittyvät työhön kaikin voimin.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
5.1.2022 20:54
Vastaa...  Puolueeton

Miksi nämä työntekijät ottaisivat tuon itsemurhaimplantin?

murre riepunen
murre riepunen
5.1.2022 21:16

Meillä on havahduttu tähän ( kin ) ongelmaan ripeästi, hoitolaitoksissa oleville vanhuksille annetaan pientä maksua vastaan alkeis opetusta Somaliaksi, Arabiaa sekä Afrikassa eri klaanien mongerrusta, jotta uusien ” hoitajien ” on helppo toimia omalla äidinkielellä.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
5.1.2022 21:24

Suomi varmaan ottaa opiksi tästäkin Ruotsin virheestä ja mamujen haalimisen sijaan pistää hoitajien työolot siihen kuntoon, että työ alkaa taas kelpaamaan suomalaisille?

Voi käydä vahinkoja
Voi käydä vahinkoja
5.1.2022 21:57

Pappa: Tarkistaisitko lämminvesivaraajan?

Hoitaja: Mitä mina lämminveri ravaajalla teen, en ummarra?

Nih
Nih
6.1.2022 04:56

Sattui joskus neuvostoliiton hajomaisen jälkeen kun myös Suomeen alkoi tulla idästä ”lääkäreitä” Erääässä TK:ssa oli vanha sotaveteraani mennyt lääkäriin ja lääkärinä oli ollut huonosti suomea puhuva ryssä lääkäri. Papparainen oli hermostunut kun ”lääkäri” ei ollut oikein ymmärtänyt mitä veteraani oli yrittänyt selittää vaivoistaan. Viimein papparaisen käämit oli palaneet ja sanonut että teidät olisi pitänyt ampua kaikki silloin kun oli mahdollisuus.