Oho, sano Eemeli

Heti sotien jälkeen Suomessa oli täysi epäusko, että miten helvetissä Karjala voitiin menettää Neuvostoliitolle. Tuon ajan populaarikulttuuri otti asiaan kiivasati kantaa.

Nykyajassa Eemelin ja Esa Pakarisen esittämä Säkkijärven polkka kuulostaa muistona historiasta. Historiaahan se onkin. Sota oli loppunut ja suurin osa suomalaista oli sitä mieltä, että pääasia oli, että sota saatiin loppumaan. Eemelin ja Pakarisen laulussa on upotettu Karjalan menetys melko hienosti. Muutamat värssyt:

“On kauniina muistona Karjalan maa
Mutta vieläkin syömmestä soinnahtaa
Kun soittajan sormista kuulla saa
Säkkijärven polkkaa.”

“Kun rakkaimmat rannat on jääneet taa
Niin vieraissa kulkija lohdun saa.
Kun kuuntelee soittoa kaihoisaa:
Säkkijärven polkkaa”

 

Nykymittakaavassa tämä ei kuulosta miltään, mutta 1945 Suomi oli menettänyt kymmenesosan maastaan viisi vuotta kestäneen sodan jälkeen. Talvisodan loputtua Suomi suruliputti, koska Karjala menetttiin. Vuonna 1945 jatkosodan loppuminen oli sellainen tekijä Suomelle, että kansakunta päätti nousta kansakuntien joukkoon.

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sherlokki suvakko

Ei kuulosta miltään ei, jos ei tiedä kappaleen sotaan liittyvää historiallista osuutta.

Vitt...Stadilainen

Täältä lukemaan tuosta meidän rakkaasta naapuristamme ja heidän historiastaan:

https://jput.fi/Venaja_ja_venalaiset.htm

h44

Putin taitaa hakea inspiraationsa 1700 luvun tapahtumista.

Sherlokki suvakko

Onko Saariston Sirkka kenties tutumpi kipale sitten, nääs nääs? Yhtä ja sama historiallinen totuus tulee siinä ilmi.

Ville Koskinen

Niin. Epäusko johtui siitä, että kansalle oli syötetty täyttä paskaa sotapropagandan muodossa sodan todellisesta kulusta. Aivan kuten nyt tapahtuu Ukrainassa.

Sotilaallinen yllätys

Ydinase saadaan mahtumaan salkkuun tai selkäreppuun venäjä on häärännyt vuosikymmeniä Suomen ja Ruotsinkin sotilaskohteiden ympätillä onko paikat miinoitettu ydinaseilla sitä olisi vaikea mitenkään estää diplomaatiauton takakontissa on viety ja tuotu saadaan sotilaskohteet kirurgisesti pois pelistä tuhoamatta koko maata ja paraatimarssia sisään toisinkuin Ukrainassa tälläistä suunnittelua jopa todennäköisenä. Kaikki ei ehkä muista entisen Nl:n ydinasesalkkuja joista osa katosi mystisesti.

Ville Koskinen

Hieman hämmentävää, että miten tälläiseen Lapinlahti Läppään pitäisi suhtautua. Kysyt ehkä mikä on tämä Lapinlahti Läppä? Lapinlahtihan oli aikoinaan mielisairaala Helsingissä. Mielisairaalassa on paljon ihmisiä, joilla on runsaastikin asiaa. Ongelmana vain, että kukaan ei puhu samaa asiaa.

Last edited 1 vuosi sitten by Ville Koskinen
Qroquius Kad

Mitä se niillä salkkupommeilla muka tekee, kun ohjuksia piisaa?
Ei kun Punainen Nappi pohjaan vaan ja koko Suomi lasitasangoksi?

Paitsi ettei kukaan ole tehnyt niin missään Nagasakin jälkeen ekkä teekään muualla kuin lasten mielikuvituksessa, koska aikuiset ymmärtävät mitä siitä seuraa.
Ainakin aikuiset miehet.
Vielä jokin aika sitten oli tavallista, että ämmät rääkyivät:
“Nykyajan sota on sitä että painetaan kahta nappia ja Pam Pam, maailma räjähtää!”

Onneksi suurimmasta osasta on jo päästy eroon, mutta näyttää niitä vieläkin piisaavan.

Ville Koskinen

Eli kertaalleen vielä. Minä en edelleenkään ymmärrä mitä tekemistä salkkupommeilla sun muilla on sen kanssa, että ihmiset saadaan sotapropagandalla uskomaan täysin olemattomia juttuja?

Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa, ja siihen juuri viitasin termillä – Lapinlahti Läppää.

Jos nyt kuitenkin halutaan vaihtaa puhenaihetta, niin yhdyn tässä UUDESSA PUHEENAIHEESSA Qroguius Kad:in esittämään mielipiteeseen.

Make’s perfect sense

…mutta kuka ja mitä vaatimalla ajaa putinin/venäjän asiaa?

Se että zele kertoo tänään ylellä: ”Ukrainan sodan voi lopettaa vain diplomatian keinoin” indikoi siitä mitä tuleman pitää eli sitä että ryssä linnoittautuu valtaamilleen alueille niin ettei Ukraina saa niitä sotilaallisesti vallattua takaisin. Tämä rintamasotiminen tulee siis johtamaan diplomaattiseen kompromissiin, jossa Venäjä vetäytyy etelän kaupungeista ja vain don ja luka läänien sisään, mutta pitää krimin sekä maayhteyskaistaleen krimille. Teidän (putinistien) strategiavalinta on siis syy Ukrainan menetyksiin.

Oikeasti lännen olisi pitänyt tylysti torjua Ukrainan Nato-haaveet niin koko sotaa ei ois tullu. Jos silti tuli niin Ukraina olisi pitänyt aseistaa pst-ohjuksin sissisotaan ja sen jälkeen antautumaan.

Särmääjä

Kaikki jotka on syntyny ja asunu edes lapsuus ja nuoruusaikana menetetyillä mailla alkaa olla jo yli 80-vuotiaita eikä niiden alueiden muistoa ole pahemmin vaalittu vaan pyritty paremminkin unohtaa toisin kun vaikka sotien ajan muistoa, vaikka kaikki silloin täysikäset nuorimman pään rintamasotilaat on jo yli 100-vuotiaita.

Särmääjä

Ja Petsamon mukana lähti se maayhteys Jäämerelle.

Anonyymi

Karjalan myötä kappale kauneinta Suomea, joka vuosien saatossa pilattiin ja raiskattiin ala-arvoiseen kuntoon. Tyypillistä venäläistä meininkiä, mitään ei viitsitä korjata ja kaikki jää kuten kehitysmaissa sille sijalleen mihin sattuu putoamaan.

Särmääjä

Suomen olisi 90-luvun alussa pitänyt vaatia itselleen aluepalautuksia, mutta meidän heikkoja johtajia ei kiinnostanut vaan matelivat vain romahtaneen suurvallan edessä ja olivat jo alottamassa Suomen koplaamisen EU:hun.

pah

Höpö höpö! Neuvottele keskenäsi imperialistisen roistovaltion kanssa, jolla on itseoikeutettu lupa hyökkäillä, miehittää ja terrorisoida mielensä mukaan naapureitaan.

Kuten “tiedustelueversti evp. Martti J. Karin arvio Venäjästä | 3.12.2018” osoittaa taktista totuutta tai islamilaistyyppistä Taqiyya Arabic: تقیة taqiyyah patologisesti aina ja kaikkialla vääntävä naapuri on osoittanut olevansa aina äärimmäisen luotettava rottamaisuudessaan ja kaiken kattavassa epärehellisyydessään.

https://www.youtube.com/watch?v=kF9KretXqJw&t=3s

Videon liitteenä kattava litteraatti / transkriptio

Vitt...Stadilainen

Nyt katsottuani tuon luennon, on helppo todeta että se on mennen tullen paras yhteenveto Venäjästä mitä olen koskaan nähnyt!

Suosittelen äärimmäisen ankarasti KAIKKIA katsomaan luennon ja levittämään linkkiä!!!

Sellainen joka ei ole tietoinen luennossa olevista asioista, ei minusta oikeastaan ole alkuunkaan pätevä lausumaan yhtään mitään arvioita Venäjästä ja sen toiminnasta.

KATSOKAA TUO LUENTO!

puolueeton

Karjalan siirtyminen Venäjän alueeksi oli suuri vahinko molemmille maille. Globaalisi kylvetty epäluottamus ei anna edellytyksiä toimia rauhassa. Rajan siirto aiheuttaa edelleen tunteita ja epäluottamusta ja johtanee uusiin huonoihin valintoihin Suomen poliitikkojen päätöksissä.

Jallu

Kekkosella oli hyvä suunnitelma palauttaa Karjala Hrutshevin myötävaikutuksella, mutta
Hrushev syrjäytettiin ja asia jäi siihen. Olisi voinut jopa onnistuakkin.

Puolueeton

Kyllä se olisi Niinistöltäkin onnistunut Putinin kanssa, jos olisi ollut järkeä. Nyt Niinistö teki päinvastoin, voi menna vähän lisää ellei peräti kaikki.

Särmääjä

Niinistö on aina myynyt Suomea ei se sitä takaisin halua eikä Putinkaan edes suostuisi neuvottelemaan mistään aluepalautuksista tietenkään.

Qroquius Kad

Mitä Suomi edes tekisi Ryssän paskomalla Karjalalla?
Ne ihmiset, joilla on suora tunneside alueeseen tuskin kokisivat kummempaa iloa palatessaan kotiseudulleen, jossa ei ole enää mitään jäljellä lapsuutensa Karjalasta.

Tolvajärven matkailumaja

On siellä muitakin arvoja kuin nostalgisia kuten että Itä-Karjala on edelleenkin merkittävä metsätalousalue, puhumattakaan vaikkapa uoean jylhänkauniin luonnon matkailumahdollisuuksista.

mari

Mitäs niillä metsillä tekisi? EU kun näyttää nykyisin- jos ei ihan omistavan – niin ainakin määräävän Suomen metsistä. Pitäähän jostain sitä hiilinielua saada keski-euroopan päästöjen kompensoimiseksi. Koskahan menee pintavedet? Vai onko jo nekin myyty jollakin salaisella sopparilla? Mutta Petsamon palautus olisi kova juttu. Yhteys Jäämerelle toisi Suomelle oikeuden etsiä kaasua ja öljyä sieltä, tosin sehän on sitä kauheaa fossiilista energiaa joten kai siitä tulisi vain jokin Lapin matkaajien risteilysatama. Mut ois siitä sotilaallisesti hyötyä sekä kauppalaivat.

Karjalanpiiras

Koiviston mulkkupa ei tehnyt asialle mitään, vaikka tarjottimella tarjottiin, että aika nostaa nostaa asia pöydälle on nyt, kun Neuvostoliitto alkoi natista.

Anonyymi

Mutta miettikääpä sitä, kun Venäjä viettää joka vuosi voitonpäivää, aivan kuin se ilman liittoutuneiden joukkoja olisi voittanut! Ja mitä tuosta voitosta seurasi senaikaisille kansalaisille; sama kommunistinen kurjuus, pakkotyöleirit, vankilat ja puute kaikesta, sananvapautta unohtamatta. Sitäkö kannattaa juhlia? Onneksi se juhlinta tänä vuonna meni täysin pieleen!

Vetäköön Vn päähän

Huomenaamulla lakkaa sitten puttepierun prutkutus putkista Suomessa.

Onnittelen! Kyllä Suomi pärjää, kuten Ruotsikin. Myykööt kaasuaan vaikka itelleen, ei me tarvita. Kaikenlainen kauppa Venäjän kanssa pitää lopettaa kunnes siityvät vuodelle 2022 ja alkavat käyttäytyä kuten ihmiset.

mari

Nehän myy kiinalaisille ja tilannehan alkaa olla se, että kiinalaiset maksaa sen mitä jaksaa tai viitsii. Ei takuulla samoja hintoja kuin eurooppalaiset. Kai ne jonkun verran sitä kaasua myyvät näille entisille IVY – maille, mitä niitä nyt oli, Tadžikistan, Kirgistan jne. Toki pois lukien ne maat joilla on öljyä omasta takaa, kuten Uzbekistan ja Azerbaidžan. Mut alkaa Venäjän valtion kirstun pohja häämöttää kun ovat tukeneet ruplaa valuuttavarannoilla joita länsi ei pystynyt takavarikoimaan koska puolet niistä jäi Venäjälle, mutta nekin alkaa olla pian syöty. Sitten rupla syöksyy ja hinnat nousee. Tiedän miltä se tuntuu sillä olen kokenut vastaavanlaisen tilanteen Venezuelassa. Ei nimittäin paljon naurata kun kilosta makaronia saa maksaa viikon palkan.

Runtiti-pou

1945 Suomesat alettiin leipoa punikkikansakuntaa ja etninationalismi kiellettiin