Viimeisen 12 kk aikana Suomeen on tullut yli 10 000 haittamaahanmuuttajaa

kuvituskuva
Haittamaahanmuuttajilla tarkoitan Afrikasta ja muslimimaista tulleita maahanmuuttajia. Tulemisella taas tarkoitan ihmisiä, jotka ovat saapuneet Suomeen ja saaneet ensimmäisen oleskelulupansa. Lyhempiä Suomessa käyntejä en tässä artikkelissa käsittele, koska niillä ei ole samanlaisia yhteiskuntaa pysyvästi muuttavia vaikutuksia.

Haittamaahanmuutosta puhuttaessa yleensä tarkoitetaan Lähi-idästä ja Afrikasta tulevaa humanitaarista maahanmuuttoa. Katsoin migrin tilastoista, että kansainvälisen suojelun nimissä viimeisen 12 kuukauden aikana vain hiukan yli tuhannelle haittamaahanmuuttajalle olisi myönnetty oleskelulupa. Todellisuudessa haittamaahanmuuttajia tuli Suomeen kymmenen kertaa enemmän, siksi ihmisillä on täysin väärä käsitys haittamaahanmuuton määristä.

Sain haittamaahanmuuttajien kokonaismääräksi siis 10 986, kun laitoin vaihtoehdoiksi ensimmäinen oleskeluluvan saaneet 12 kuukauden aikana. Jos oikein nopeasti silmäilee sitäkin tilastoa haittamaahanmuuttajien määrästä saattaa saada väärän kuvan, sillä viisi eniten oleskelulupaa saaneet maat Venäjä,Ukraina,Intia,Kiina ja Filippiineiltä, joita ei yleensä lasketa haittamaahanmuuttajien kotimaiksi. Mutta kun otat laskimen käteen ja alat laskemaan yhteen Afrikan ja muslimimaiden oleskelupien määrää, yllättäen 10 000 raja menee rikki.

Tuossa 10 986:ssa on siis mukana henkilöt, jotka ovat saanet oleskeluluvan perheen,työn,opiskelun tai muun syyn perusteella. Kun tuijotetaan vain Suomesta turvapaikan saaneiden määrää luvusta jää heti pois turvapaikanhakijoiden perheen yhdistämisen kautta tulleet. Vaikka haittamaahanmuuttajien turvapaikanhaku Suomeen on vähentynyt, niin työperäistä oleskelulupaa haettiin viime vuonna ennätysmäärä. Yritykset palkkaavat mielellään haittamaahanmuuttajia halpatyövoimaksi esim. siivoojiksi,ruokaläheteiksi,taksikuskeiksi jne.

Monet uskovat, ettei työperäinen maahanmuutto aiheuta integraatio ongelmia. Todellisuudessa pidemmällä aikavälillä työperäiset haittamaahanmuuttajat aiheuttavat ihan samanlaista harmiahumanitaarisinsyin tulleet. Katsokaan vaikka Saksaan jonne turkkilaiset muuttivat aikoinaan töiden perässä, mutta nyt heidän jälkipolvensa aiheuttaa siellä valtavasti ongelmia.

Ps. Noissa laskelmissa on mahdotonta päästä muuhun kuin suuntaa antaviin tuloksiin. Esim. Intiassa asuu paljon muslimeita, mutta heitä ei voi erotella muiden oleskeluluvan saaneiden joukosta, siksi laskin niin ettei Intiasta olisi saapunut lainkaan haittamaahanmuuttajia.