Sähköpotkulautojen suosio kasvaa edelleen

Sähköpotkulaudat ovat Suomessa vielä verrattain tuore näky, mutta ainakaan suuremmissa kaupungeissa niiltä ei voi katukuvassa välttyä.

Sähköpotkulaudoilla kuljetaan 25 kilometrin tuntivauhtia ja niiden vuokrauksessa on yleensä 18 vuoden ikäraja. Potkulautoja voi vuokrata ainakin Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Espoossa, ja niiden kasvavan suosion vuoksi ihmiset ovat myös ryhtyneet ostamaan itselleen omia sähköpotkulautoja. Kuten tavallista, suosio on aiheuttanut myös hintojen laskua, joten aktiivisesti sähköpotkulautaa käyttävän kannattaakin pian harkita onko ostaminen vuokraamista taloudellisempi ratkaisu.

Vuokraaminen tuo vapautta

Helsingissä on käytössä useita sähköpotkulautoja vuokraavia yrityksiä. Sovelluskaupasta ladattavalla sovelluksella toimivat Tier, Ride Hoop, Voi ja Lime, joista jokaiselta löytyy omia potkulautojaan ympäri kaupunkia. Kaikki sovellukset toimivat käytännössä samalla tavalla, eli sillä skannataan potkulaudassa näkyvä QR-koodi ja matkan päätyttyä ajo lopetaan saman sovelluksen sisällä. Lisäksi Whim-sovelluksen kautta voi saada käyttöönsä sekä Voin että Tierin sähköpotkulaudat. Sovellus toimii samalla tavalla kuin palveluntarjoajien omatkin sovellukset. 

Vuokrattavien potkulautojen hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta eivät valtavasti. Esimerkiksi Hoop sähköpotkulaudan vuokra on 0,15 euroa minuutilta ja Limen 0,20 tai 0,30 euroa minuutilta. Usein vuokraamiseen liittyy myös avaukseen tai parkkeeraukseen liittyviä maksuja. Limen tapauksessa käyttäjä maksaa yhden euron avausmaksun. Hoopilla parkkeeraus maksaa yhden euron, mikäli sen tekee Hoopin oman parkkipisteen ulkopuolella, kun taas alueelle parkkeeratessa se maksaa enintään 0,8 euroa. Vuokratessa on vapaus astua sähköpotkulaudan tankaan hetken mielijohteesta ja maksaa käytöstä vain silloin kun sitä todella tarvitsee, mutta aktiivisen potkulautailijan kannattaa nykyisillä markkinoilla harkita oman sähköpotkulaudan ostamista.

Oma sähköpotkulauta tuo varmuutta

Jos sähköpotkulaudalla kulkeminen on lähes päivittäistä, on luonnollisesti viisainta harkita oman kulkuvälineen ostamista. Sähköpotkulautojen hinnat ovat laskeneet parissa vuodessa jonkin verran niiden suosion kasvaessa ja hinnat venyvät hyvin laajalle skaalalle vielä vuonna 2022. Tällä hetkellä edullisin markkinoilta löytyvä potkulauta on Impulse Wide Deck, joka maksaa 115,90 euroa, mutta on ollut satunnaisesti tarjouksessa ja esimerkiksi joulu-tammikuun vaihteessa ollut saatavilla vain 68,90 eurolla. Hintavin vaihtoehto on Vsett 11+, joka voi maksaa jopa hulppeat 3499 euroa.

Paras sähköpotkulauta juuri omiin tarpeisiin ja omaan budjettiin löytyy tarkkaa vertailua tekemällä. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa punnita omalla sähköpotkulaudalla tehtyä säästöä. Jos kuljet esimerkiksi joka arkipäivä Limen potkulaudalla koulu- tai työmatkan, joka kestää edestakaisin yhteensä puoli tuntia, tarkoittaa se karkeasti pyöristäen päivässä kuudesta kahdeksaan euron ja kuukaudessa 120-160 euron kustannuksia. Tällöin edullisin omaksi ostettu sähköpotkulauta maksaisi itsensä takaisin jo alle kuukaudessa, puhumattakaan pidempiaikaisesta käytöstä.

Aktiivisen käyttäjän kannattaa toki panostaa myös laatuun, sillä hieman vakaampikin sähköpotkulauta maksaa itsensä viimeistään parissa kuukaudessa takaisin ja on aina käytettävissä silloin kun sitä tarvitsee.

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Big l
Big l
10.8.2022 12:54

Tytölle pitäis ostaa joko se sähkömopo tai sit toi sähköpotkulauta. Lienee se sähkömopo turvallisempi kun on leveet renkaat ja isommat kun potkulaudassa. Eiks noi ikärajattomia ole kuitenkin. Likalla ikaa 9v

Anonyymi
Anonyymi
10.8.2022 12:59

Eikös kansalaiset pitänyt saada pyöräilemään ja kävelemään? Olisi nimittäin syytäkin, jos vähänkään katsoo ympärilleen. Ylipaino lisääntyy hälyttävästi jo nuorilla ja se ei kyllä ole kehopositiivista, vaikka jotkut omaa lihavuuttaan puolustavatkin. Ja miten istuvat sähköpotkulaudat vihreään siirtymään; ei ne taida akut olla sen ympäristöystävällisempiä kuin autoissakaan? Kaksilla rattailla taas mennään!

kaik menee
kaik menee
11.8.2022 15:53
Vastaa...  Anonyymi

Joo, kun vähänkin katselee ympärilleen, niin huomaa ton, varsinkin naisten turpoamisen. On se sit jotain kehopositiivisuutta tai ei, niin järkyttävältä nää “rekkalesbot ja ryhävalaat” ainakin näyttävät. Saas nähdä mihin asti nää hirviöt antavat itsensä paisua.

Sanat salasta ilmi
Sanat salasta ilmi
10.8.2022 13:29

Mikä tämä Sara Nordström-juttu on? Eilen oli sähköyhtiöiden pr-kirjoitukselta vaikuttanut artikkeli, nyt sähköpotkulautojen puffi.
Olisi kohtuullista laittaa se Mainos-merkintä tuollaisen natiivimainoksen kylkeen.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
10.8.2022 14:29

Älkäämme olko ihastuttavalle Saralle liian ankaria.
Hän ei ole tehnyt näitä hommia yhtä kauan kuin poikakaverinsa P.T.Kangas.

Kukavaan
Kukavaan
10.8.2022 17:33

Ennen tätä juttua en tiennyt sähkölaudoista mitään. En ollut vaivautunut selvittämään asiaa. Nyt sitten tiedän jotain. Kiitos jutusta!

Lallukka
Lallukka
12.8.2022 10:18

…Ja samalla kasvaa sdähköpotkulauta-kolarit. Kertoo media nääs, että kansa tietäisi.