Sähköpotkulautojen suosio kasvaa edelleen

Sähköpotkulaudat ovat Suomessa vielä verrattain tuore näky, mutta ainakaan suuremmissa kaupungeissa niiltä ei voi katukuvassa välttyä.

Sähköpotkulaudoilla kuljetaan 25 kilometrin tuntivauhtia ja niiden vuokrauksessa on yleensä 18 vuoden ikäraja. Potkulautoja voi vuokrata ainakin Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Espoossa, ja niiden kasvavan suosion vuoksi ihmiset ovat myös ryhtyneet ostamaan itselleen omia sähköpotkulautoja. Kuten tavallista, suosio on aiheuttanut myös hintojen laskua, joten aktiivisesti sähköpotkulautaa käyttävän kannattaakin pian harkita onko ostaminen vuokraamista taloudellisempi ratkaisu.

Vuokraaminen tuo vapautta

Helsingissä on käytössä useita sähköpotkulautoja vuokraavia yrityksiä. Sovelluskaupasta ladattavalla sovelluksella toimivat Tier, Ride Hoop, Voi ja Lime, joista jokaiselta löytyy omia potkulautojaan ympäri kaupunkia. Kaikki sovellukset toimivat käytännössä samalla tavalla, eli sillä skannataan potkulaudassa näkyvä QR-koodi ja matkan päätyttyä ajo lopetaan saman sovelluksen sisällä. Lisäksi Whim-sovelluksen kautta voi saada käyttöönsä sekä Voin että Tierin sähköpotkulaudat. Sovellus toimii samalla tavalla kuin palveluntarjoajien omatkin sovellukset. 

Vuokrattavien potkulautojen hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta eivät valtavasti. Esimerkiksi Hoop sähköpotkulaudan vuokra on 0,15 euroa minuutilta ja Limen 0,20 tai 0,30 euroa minuutilta. Usein vuokraamiseen liittyy myös avaukseen tai parkkeeraukseen liittyviä maksuja. Limen tapauksessa käyttäjä maksaa yhden euron avausmaksun. Hoopilla parkkeeraus maksaa yhden euron, mikäli sen tekee Hoopin oman parkkipisteen ulkopuolella, kun taas alueelle parkkeeratessa se maksaa enintään 0,8 euroa. Vuokratessa on vapaus astua sähköpotkulaudan tankaan hetken mielijohteesta ja maksaa käytöstä vain silloin kun sitä todella tarvitsee, mutta aktiivisen potkulautailijan kannattaa nykyisillä markkinoilla harkita oman sähköpotkulaudan ostamista.

Oma sähköpotkulauta tuo varmuutta

Jos sähköpotkulaudalla kulkeminen on lähes päivittäistä, on luonnollisesti viisainta harkita oman kulkuvälineen ostamista. Sähköpotkulautojen hinnat ovat laskeneet parissa vuodessa jonkin verran niiden suosion kasvaessa ja hinnat venyvät hyvin laajalle skaalalle vielä vuonna 2022. Tällä hetkellä edullisin markkinoilta löytyvä potkulauta on Impulse Wide Deck, joka maksaa 115,90 euroa, mutta on ollut satunnaisesti tarjouksessa ja esimerkiksi joulu-tammikuun vaihteessa ollut saatavilla vain 68,90 eurolla. Hintavin vaihtoehto on Vsett 11+, joka voi maksaa jopa hulppeat 3499 euroa.

Paras sähköpotkulauta juuri omiin tarpeisiin ja omaan budjettiin löytyy tarkkaa vertailua tekemällä. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa punnita omalla sähköpotkulaudalla tehtyä säästöä. Jos kuljet esimerkiksi joka arkipäivä Limen potkulaudalla koulu- tai työmatkan, joka kestää edestakaisin yhteensä puoli tuntia, tarkoittaa se karkeasti pyöristäen päivässä kuudesta kahdeksaan euron ja kuukaudessa 120-160 euron kustannuksia. Tällöin edullisin omaksi ostettu sähköpotkulauta maksaisi itsensä takaisin jo alle kuukaudessa, puhumattakaan pidempiaikaisesta käytöstä.

Aktiivisen käyttäjän kannattaa toki panostaa myös laatuun, sillä hieman vakaampikin sähköpotkulauta maksaa itsensä viimeistään parissa kuukaudessa takaisin ja on aina käytettävissä silloin kun sitä tarvitsee.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.