Kouluesimerkki täydellisestä turvapaikkabluffista

Eurooppalainen turvapaikkasysteemi on toisinaan hyvin merkillinen. Toisaalta tiettyjen Afrikan maiden ihmiset, esimerkiksi eritrealaiset, voivat muuttaa vapaasti Eurooppaan, toisaalta he hakeutuvat turvapaikanhakijoina Eurooppaan.

Mistä on kysymys?

Eritrea on Italian entinen siirtomaa vuodesta 1890 vuoteen 1941, jolloin Britannia valtasi maan Italialta. Britannia hallinnoi maata vuoteen 1952, jolloin Eritrea liitettiin Etiopiaan. 1970-80 luvulla oli erilaisia sotatoimia kunnes Eritrea itsenäistyi 1993.

Sen jälkeen maassa on ollut rauhallista lukuun ottamatta yhtä pikku sotaa vuonna 1998 Etiopian kanssa, joka sekin on enempi keihäin käytyä pullistelua kuin oikeaa sotaa. Mutta mitään sellaista oikeaa sotaa Eritreassa ei siis ole ollut ainakaan viimeiseen reiluun pariin kymmeneen vuoteen. Eritrea on toisin sanoen sotaa käymätön ja rauhallinen maa.

Italia ja Eritrea

Koska Eritrea on Italian entinen alusmaa, niin italialaiset ovat säilyttäneet eritrealaisille joitakin pikku etuuksia. Mm. sen, että kuka tahansa eritrealainen voi melko helposti muutta Italiaan ilman mitään erityistä perustetta. Italiaan muutolle riittää perusteiksi lähinnä se, että on eritrealainen.

Eritrealaisia ollaankin käytetty varsinkin takavuosina Italian suurilla viinitiloilla työvoimana. Eritrealaisten on annettu muuttaa Italiaan ja nämä ovat keränneet viinirypäleitä palkkaa vastaan.

Eritrealaiset voivat muuttaa Italiaan aivan vapaasti. He pääsevät helposti viinitiloille töihin ja voivat sitä myöten elättää itsensä työn teolla.

 

Mutta, tästä huolimatta eritrealaiset hakeutuvat mieluummin Pohjoismaihin tai Saksaan sotapakolaisina.

Toistetaanpa vielä: eritrealaiset saavat muuttaa ihan vapaasti Italiaan ilman mitään pakolaisstatusta, turvapaikkahakemuksia tms. Riittää, että on Eritrean passi. Mutta toisaalta he voivat hakeutua pakolaisina kaikkiin muihin Euroopan valtioihin.

Mikä ongelma?

Kyse on tietenkin siitä, että Italiassa viinitiloilla rahan eteen joutuu tekemään pitkää päivää, kun taas Suomessa tai Ruotsissa rahan eteen saa nukkua puolille päiville tekemättä mitään. Niin ikään pohjoisesta saa ilmaisen asunnon, kun taas viinitiloilla joutuu asumaan renkituvissa, jos ei itse saa hankittua asuntoa.

Eritreaanoilla ja italiaanoilla on ollut hyvä suhde jonnekin 1990-luvun loppupuolelle. Mutta tultaessa 2000-luvulle kuvioon on tullut ns. turvapaikkapolitiikka, joka on sekoittanut pakkaa.

 

Vielä ainakin vuosina 2016-2018 Italia otti aivan normaalisti eritrealaisten turvapaikkahakemukset vastaan. Vaikka eritreaanot saisivat Italian lakien mukaan muuttaa Italiaan työn perässä ihan laillisesti, niin Italia otti mieluummin vastaan eritreaanojen turvapaikkahakemuksia. Siinä oli yksinkertainen idea: turvapaikanhakijoita saadaan siirrettyä toisten maiden niskoille taakanjako-ohjelmalla.

Italia ottaa vastaan eritrealaisten turvapaikkahakemuksia, vaikka eritrealaiset voivat muuttaa ihan vapaasti Italiaan. Mutta koska maailma on muuttunut sitten 1950-60-70-luvun, niin muuttuneet ovat myös systeemit.

Juuri tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa, että tuleeko Eritreasta turvapaikanhakijoita.

Eritreaaanojen lennättäminen ympäri Eurooppaa oli turvapaikkapoliitiikan täydellinen nolaus

Eritrealaisten lennättäminen taakanjaolla ympäri Eurooppaa oli turvapaikkapolitiikan yksi tyyliesimerkki siitä, miten afrikkalaiset löytivät hyvin toimivan automaatin eurooppalaisesta hyväuskoisesta naiivista turvapaikkapolitiikasta.

Sekin on mielenkiintoista, että millä perusteella eritrealaisille myönnetään turvapaikkoja. Pidetään heti alkuun mielessä se, että Eritreassa ei ole sotaa. Siellä ei myöskään ole sellaista hirmuhallintoa tai diktatuuria, jota ihmisten tarvitsisi pelätä. Eritrea ei ehkä ole mikään maapallon paratiisivaltio. Se on kehittymätön afrikkalainen yhteiskunta. Islamin osuus on vajaa 50 % ja erilaisia kristittyjä ja luonnon uskontoja toinen puoli. Mitä kehittymättömämpi maa, sitä enemmän uskontojen välisiä kiistoja.

Mutta kaiken kaikkiaan Eritrea ei se myöskään ole mitenkään erityisen surkea valtio. Ihan perus Afrikkalainen maa.

Suurin ongelma on se, että länsimaat myöntävät eritreaanoille turvapaikkoja armeijan takia! Eritrea on sellainen maa, jossa miehillä armeija kestää 2-3 vuotta ja naisillakin on jonkinlainen sotakoulutusvelvollisuus.

Vain ja ainoastaan tämä on perustelu Eritreasta tulevien turvapaikanhakijoiden oleskeluluville. Eurooppa myöntää turvapaikkoja armeijakarkureille.

 

Koulukirjaesimerkki täydellisestä turvapaikkabluffista: eritrealaiset voivat muuttaa Italiaan (eli EU-maahan)  sen oman lain nojalla. Mutta samaan aikaan ne voivat hakea turvapaikkaa Ruotsista tai Suomesta armeijan perustella.

– – –

Artikkeli julkaistu 2020 ja päivitetty 2022.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.