Miksi Puolan ilmavalvonta ei huomannut ohjusta?

Puolan mukaan maahan pudonnut raketti voi olla osa Venäjän yritystä tuhota Puolan ja Ukrainan välinen kaasu- ja sähköverkko. Sitä Venäjä on yrittänyt jo pitkään.

Puolalainen turvallisuusalan asiantuntija Marcin Samsel sanoo puolalaisissa medioissa, että raketin putoamispaikan jäljet eivät osoita, että paikalla on räjähtänyt kokonaisuudessaan raketti vaan siltä, että paikalla on tapahtunut raketin polttoainejäämän räjähdys.

– Venäläiset ampuivat raketin lentokoneesta Kaspianmeren yli ja raketti oli ohjelmoitu osumaan hyvin lähelle Puolan rajaa. Tästä syystä myös ukrainalaisten ilmantorjunta yritti ampua raketin alas hyvin lähellä Puolan rajaa. Ukrainalaisten mukaan venäläisen raketin lentorata oli sellainen, että sen piti osua kohteeseen aivan rajan pinnassa, Samsel sanoo.

– Ukraina ei täysin väitä, että raketti ei olisi ollut heidän S-300–ohjus. Ukraina kyseenalaistaa sen, että paikassa, josta heidän raketin jäännökset löytyvät, pitäisi löytyä myös venäläisen raketin jäännöksiä, jonka Ukraina ampui alas, Samsel jatkaa.

Samselin mukaan raketin tarkoituksena on luultavasti ollut yritys tuhota Ukrainan ja Puolan yhdistävä voimalinja, joka kulkee Przewodowossa. Lisäksi samalla alueella kulkee kaasulinja.

– Voimme olettaa, että venäläisen ohjuksen tarkoitus on ollut tuhota tämä yhdysvoimalinja, se olisi sopusoinnussa Putinin politiikan kanssa: nälkäinen, pimeä ja kylmä talvi.

Samselin mukaan sijainti on ollut hyvin vaikea Ukrainan puolustukselle, ohjus on ammuttu todella lähelle rajan pintaa. Rajan läheisyys ja reaktioaika vaikuttavat siihen, että ohjusta ei ole onnistuttu ampumaan alas.

– Ei ole olemassa 100 prosenttisesti tehokkaita ohjuspuolustusjärjestelmiä, jotka pystyvät peittämään koko maan ja ampumaan alas kaikki alueelle lentävät ohjukset.

Miksi Puolan ilmavalvonta ei huomannut rakettia, ja miksi Naton ilmavalvonta ei puuttunut siihen?

Puolassa on herännyt kysymyksiä, että miksi Puolan ilmavalvonta ei huomannut rakettia. Puolan armeijan mukaan he eivät nähneet rakettia siksi, että ns. tutkahorisontti esti sen näkemisen. Tarkoittaa sitä, että tutkilla ei näe matalalla lentäviä kohteita.

Samselin mukaan Natolla on kyllä tiedossa mistä molemmat raketit ovat tulleet.

– Kaikki Helsingistä Bukarestiin näkivät raketit, sillä Puolan yllä oleva AWACS-tutkajärjestelmä havaitsee tällaiset raketit ja tietää mikä on lentokone, drone, raketti jne. ja laskee lentorajan ja osaa suunnitella sen alasampumisen. Olettaen tietenkin, että Natossa ollaan oltu hereillä.

Puolan armeijan komentaja Maksymilian Dura sanoo:

– Nato siis saattoi tietää tulevasta raketista, mutta Puolan ilmavalvonta ei. Nyt on oltava rehellinen ja myönnettävä, että meillä Puolalla ei ole sellaista taisteluvalmiutta, että lähestyvä kohde olisi voitu ampua alas. Raketti putosi muutaman kilometrin päähän rajasta, joka tarkoittaa, että reaktioaika olisi ollut useita kymmeniä sekunteja.