Miten pelaamisen sääntely vaikuttaa vedonlyöntiin Suomessa?

Suomi poikkeaa monista muista Euroopan maista rahapelaamisen tarjonnan suhteen siinä, että Suomessa rahapelien järjestämisellä Veikkaus oy:llä on arpajaislain mukaisesti yksinoikeus. Muualla maailmassa asiat on järjestetty hieman toisin.

Arpajaislain mukaan Manner-Suomessa vain Veikkaus oy voi järjestää rahapelejä ja Ahvenanmaalla Paf-niminen peliyhtiö. Suomalaiset voivat kyllä pelata muitakin kuin Veikkauksen järjestämiä rahapelejä, esimerkiksi nettipelejä, joita löytyy Vedonlyöntisivustolta. Eli pelaaminen ei ole laitonta, mutta Suomessa vain Veikkaus voi järjestää rahapelejä. Yksityinen yritys ei toisin sanoen voi perustaa Suomeen rahapeliyhtiötä kuten muualla maailmassa.

Suomalaiset pelaavat paljon, ihan samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa pelataan. Suomi ei poikkea mitenkään muusta maailmasta; urheilua seurataan ja harrastetaan ihan samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa. Suomalaisista voidaan jopa sanoa, että ovat erittäin aktiivisia urheilijoita, ja varsinkin urheilun seuraajia.

Tästä taas seuraa se, että monet haluavat lyödä vetoa urheilutuloksista. Joidenkin mielestä urheilu ja vedonlyönti sopivat erinomaisesti yhteen. Tämä ilmiö näkyy jo ihan olohuonetasolla; mitä isompi porukka istuu seuraamaan jotakin peliä tai urheilulajia, niin silloin syntyy melko luonnollinen leikkimielinen ”kinastelu” oman joukkueen tai urheilijan paremmuudesta, kun ihmiset kannattavat omia joukkueitaan tai urheilijoitaan.

Vedonlyönti on näin ollen ihan olennainen osa urheilua, eihän se ole tavallaan kuin astetta erilaisempi ”kinastelun” tapa kuin olohuoneporukan yhteinen pelin seuraaminen. Itse urheilukilpailu muuttuu taas vedonlyönnin seurauksena entistä jännittävämmäksi ja monien harrastajapelaajien mukaan juuri tämä on urheilun ja vedonlyönnin suola.

Monopoli vai lisenssi?

Suomessa järjestelmä on erilainen esimerkiksi verrattuna Ruotsiin. Ruotsissa rahapeliä ja vedonlyöntiä harrastaville toimijoille myönnetään määräaikaisia lupia. Maassa onkin kymmeniä eri vedonlyöntisivustoja.

Suomessa Veikkauksen yksinoikeuden ja tiukan säännöstelyn ajatellaan ehkäisevän esimerkiksi henkilön ajautumista peliriippuvuuteen tai haitallisimpien rahapelien saatavuus rajoittuu. Säännöstely perustuu melko yksiselitteisesti siis vain pelaamisen haittavaikutusten ehkäisemiseen. Mutta nyt sopii esittää kysymys, että miksi tällaisia haittavaikutuksia ei esiinny yleisesti sen enempää Suomen naapurimaissa, joissa pelaaminen ja pelien järjestäminen on paljon vapaampaa, kuten juuri Ruotsissa tai Virossa.

Tässä yhteydessä kannattaa huomatakin se, että suurin osa suomalaisille pelaajille tarkoitetuista vedonlyöntisivustoista sijaitseekin Virossa, tai Maltalla.

Mitä tästä taas seuraa?

Miksi Suomi antaa tieten tahtoen pois valtavat määrät verotuloja erittäin tiukan rahapelilainsäädännön avulla?

Suomi pelaa väkilukuun suhteutettuna lähes yhtä paljon kuin ”suuret ja vedonlyönnin vapaat maat” Yhdysvallat ja Kanada. Muihin Euroopan maihin verrattuna suomalaiset pelaavat melko samoissa määrin kuin muutkin maat. Mutta varsinkin talviurheilulajeissa kuten jääkiekossa, suomalaiset ovat kovia vedonlyöjiä.

Eikö Suomen kannalta olisikin järkevää vapauttaa vedonlyönti, tai ainakin siirtyä samankaltaiseen lisenssilupien myöntämiseen kuin Ruotsissa? Tai edes jollakin tavalla viilata lainsäädäntöä, jotta suomalaiset voisivat perustaa Suomeen peliyrityksiä, jotta taas suomalaiset saisivat ”kotoutettua” ne valtavat veromarkat, joita vedonlyönnin ympärillä pyörii, mutta raha, joka nyt menee Viroon tai Maltalle.

Lisäksi voidaan kysyä, että miksi valtiovallan pitää ylipäätään säännöstellä aikuisten ihmisten harrastamaa vedonlyöntiä? Tämän pitäisi jo vuonna 2023 olla asia, joka on jokaisen ihmisen henkilökohtainen päätös, eikä valtiovallan päätettävissä. Valtiovallan holhoaminen on jo niin menneen talven lumia vedonlyönnissä, kuin monessa muussakin asiassa. Sitä paitsi maailmassa on paljon maita, joissa vedonlyönnille ei ole koskaan ollut mitään rajoituksia.

Sekin kannattaa ottaa huomioon, että vedonlyönti kiistatta saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille peliriippuvuutta. Nyt tällä hetkellä, kun vedonlyöntiä säännöstellään, niin vedonlyönnin lieveilmiöiden kustannukset jäävät maksettavaksi yksin suomalaisen yhteiskunnan niskoille. Ja samaan aikaan ne miljoonat veroeurot vierivät niihin maihin, joihin pelifirmoja rekisteröidään.

Suomi toisin sanoen kieltäytyy ottamasta vastaan vedonlyönnin hyödyt, mutta haittakustannuksiin se ottaa mielellään osaa. Monien mielestä systeemiä kannattaisi uudistaa vedonlyönnin osalta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments