Kuntopyörä – Huomioon otettavaa vertailussa

Kuntopyörä on tehokas laite kotitreeniin ja kotikuntoiluun. Aloittelevalle kuntoilijalle se on loistava tapa aloittaa liikkuminen, muutta haastetta kuntopyörästä saa myös kilpatason pyöräilijä, sillä laitteiden valikoima on laaja. Kuntopyörä on yksi suosituimpia kotona käytettäviä kuntoilulaitteita.

Kuntopyöräilyn hyödyt ovat moninaiset, sillä sen käyttö auttaa laihduttamisessa, pitää aineenvaihdunnan vilkkaana ja nostaa lihaskuntoa ja kestävyyttä. Kuntopyörällä treenaaminen ei katso vuodenaikaa tai säätä, koska sen avulla voi liikkua omassa kodissa ihan koska tahansa. Se ei vie juurikaan tilaa kotona ja kuntoillessa voi vaikka katsoa suosikki TV-ohjelmiaan tai elokuvia.

Markkinoilta löytyy paljon malleja eri ominaisuuksilla, mutta paras kuntopyörä on sellainen, joka istuu hyvin juuri omaan tarkoitukseen ja tasoon. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, joita tulee huomioida kuntopyörää ostaessa ja etenkin eri malleja vertaillessa.

 

Millaiseen käyttöön kuntopyörä tulee?

Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä millaiseen käyttöön kuntopyörä on tulossa, koska sen avulla voi rajata vaihtoehtoja jo melko paljon. Kuntopyörät voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: perus kuntopyörät, nojapyörät eli rekumbentit sekä spinningpyörät. Lisäksi on olemassa myös muita polkulaitteita, jotka ovat enemmän kuntoutuskäyttöön tarkoitettuja. Kovaa treenaava aktiiviliikkuja voi olla enemmän innostunut spinningpyörästä, kun taas aloittelijoille voi sopia ihan tavallinen kuntopyörä. Nojapyörät ovat hyviä erityisesti ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille.

Vaikka kuntopyörä ja spinningpyörä näyttävät samankaltaisilta, niissä on paljon eroja. Kohderyhmä on ehkä suurin ero, sillä spinningpyörä on enemmän tarkoitettu äärimmäisen tehokkaaseen urheiluun. Eroja löytyy myös itse laitteista. Ajoasento kuntopyörässä on pystympi. Spinningpyörässä asento on enemmän eteenpäin nojaava ja asentoja voi vaihdella enemmän kuin kuntopyörässä. Yleisesti ottaen spinningpyörän säädöt ovat huomattavasti monipuolisemmat. Toisaalta peruskuntoilijalle kuntopyörän säätövaihtoehdot voivat olla hyvinkin riittävät. Myös polkemisessa ja itse polkimissa on eroja, sillä spinningpyörän polkimiin on mahdollista kiinnittää pyöräilykengät.

Ensimmäisenä kannattaakin harkita millaiseen käyttöön kuntopyörä tulee. Aloittelevalle kuntoilijalle ja kestävyysharjoitteluun perinteinen kuntopyörä on oikein loistava valinta. Mikäli haluaa monipuolisempaa ja rankempaa treeniä, saattaa spinningpyörä olla parempi ratkaisu.

 

Hyvän kuntopyörän ominaisuudet

Kuntopyörän ominaisuudet ovat myös tärkeitä, joiden tarve riippuu siitä, kuinka aktiivisesti aikoo harjoitella. Turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa, mutta toisaalta jämäkkä runkoinen kuntopyörä monipuolisella ohjelmistolla ja hyvällä vastuksensäädöllä maksaa enemmän kuin ihan perus halpamalli. Esimerkiksi Treenikunkku kertoo sivuillaan kuntopyörän ja monien muidenkin kuntoilulaitteiden hankinnasta ja vertailee hyvin eri malleja keskenään. Kun omat mieltymykset ja tarpeet kuntopyörän osalta ovat selvillä, on helppo tutustua eri malleihin.

 

Säätömahdollisuudet ja vastus

Tärkeänä ominaisuutena on runko ja erilaiset säätömahdollisuudet. Etenkin jos taloudessa on useampi henkilö käyttämässä pyörää, on hyvä, että siitä löytyy hyvät säätömahdollisuudet. Jokaisen pyöräilyasento on kuitenkin aina hieman erilainen. On mukavampaa kuntoilla, kun ergonomia on kohdillaan.

Kuntopyörää hankkiessa tulee huomioida myös oma paino. Tavoitteena kuntopyörän kanssa on, että polkiessa liikkuisi vain poljin ja laite pysyisi muuten tukevasti paikoillaan. Edullisimmissa malleissa runko on heppoisempi, mikä taas vaikuttaa laitteen käyttömukavuuteen huomattavasti, koska se saattaa heilua treenin aikana.

Kuntopyörissä on myös erilaisia vastustyyppejä. Manuaalisessa kestomagneettivastuksessa magneettikaari liikkuu lähemmäksi tai kauemmaksi vauhtipyörästä säädettäessä. Magneetin vastustus liikkeeseen määrittää vastuksen tason. Edullisimmissa kuntopyörissä on hyvin usein manuaalisäätöinen vastus, jossa säädetään esimerkiksi 8-portaista kestomagneettivastusta. Tämä on hyvä erityisesti aloittelijoille.

Servosäätöistä kestomagneettivastusta taas säädetään näyttöpaneelista ja magneettikaari liikkuu servomoottorin avulla. Tämä voi olla monille mieluisampi vaihtoehto manuaaliseen säätönuppiin verrattuna. Kaikista edistynein versio on sähkömagneettivastus, jota säädetään myöskin näyttöpaneelista. Se mahdollistaa enemmän vastustasoja sekä sulavamman vastuksensäädön.

 

Erilaiset ohjelmistot, ulkonäkö sekä takuu

Kuntopyöriin on lisäksi saatavilla monenlaisia ohjelmia. Ne voivat olla omien treeniohjelmien ohjelmointia tai valmiiden käyttämistä. Niiden avulla voi myös seurata kehitystä. Joissakin pyörissä on jopa mahdollisuus saada karttaohjelma esiin. Ohjelmistoissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden helppokäyttöisyyteen. Vaikka kuntoileekin kotona, niin kuntoilusta tekee mukavampaa, kun ei tarvitse miettiä, kuinka jonkun treeniohjelman saa esiin. Karttaohjelmissa on myös eroja, sillä osa voi näyttää kivaa maisemareittiä, kun taas toisissa vaihtuu vastustaso maaston mukaan.

Ulkonäköeroja kuntopyörissä myös riittää ja se voi olla joillekin tärkeä asia. On toki mukavaa hankkia sellainen laite, jota voi pitää esillä esimerkiksi olohuoneessa, eikä sitä tarvitse piilotella. Myös takuu ja huolto ovat asioita, jotka kannattaa selvittää kuntopyörää hankkiessa. Useimmat merkit lupailevat kahden vuoden takuuta kotikäytössä, mutta tästä voi olla myös poikkeuksia.

 

Kuntopyöriä monipuolisesti kaikenlaisille liikkujille

Kuntopyörä on loistava tapa kuntoilla oman kodin rauhassa. Se ei vie paljoa tilaa ja samalla voi katsoa vaikka omaa suosikki televisiosarjaa tai ikkunasta avautuvaa maisemaa. Pyörien valikoima on laaja, ja niiden vertaaminen kannattaa aloittaa miettimällä, mihin tarkoitukseen kuntopyörä tulee ja mitkä omat kuntoilutavoitteet ovat.

Kuntopyöristä löytyy huima määrä ominaisuuksia, joihin myös kannattaa kiinnittää huomiota. Kun kokeilee erilaisia vaihtoehtoja ja testaa säätömahdollisuuksia sekä kaikkia muita ominaisuuksia, voi löytää itselleen sen juuri sopivan vaihtoehdon treenaamiseen. Kun pyörä on juuri sellainen, mikä sopii omalle keholle ja omiin tarkoituksiin, on pyöräileminen paljon mukavampaa puuhaa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments