Oliko ennen kaikki paremmin: palkat korkeita ja hinnat halpoja?

Kärsämäen Shell 90-luvulla. Kuka muistaa?
Muistelin tuossa huvikseni takavuosien työpaikkojen palkkoja 1990-luvulta. 30 vuotta vanhoja asioita ei kannata suoraan verrata nykypäivään, mutta suuntaa niistä voi saada.

Ensimmäinen oikea työpaikka täysi-ikäisenä oli kun pääsin töihin Espooseen Tetra Pak-nimiseen maitopurkkeja valmistavaan firmaan painokoneapulaiseksi vuonna 1989. Lähtöpalkka kokemattomalle nuorelle jorkille oli 43 markkaa tunnilta, joka tekee nykyrahassa 13,28 euroa. Vuoden 1990 aikana palkka nousi kun työnkuvaan tuli trukinajoa ja perustuntipalkka oli 47,50 markkaa eli nykyrahassa 14,67 euroa.

Näin ollen peruspalkka kahdeksan tunnin työpäivillä kuukaudessa oli 7 600 markkaa eli 2 212,76 euroa. Tosiasiassa bruttopalkka oli suurempi, sillä työ oli kaksivuorotyötä kahden viikon ilta-aamu-jaksoissa. Lisäksi lähes joka viikonloppu sai olla, jos halusi, ylitöissä.

En osaa verrata nykyaikaan, sillä kaikki indeksit ja andeksit saavat aivot solmuun, mutta jos vertaa perus kulutustavaroihin niin, vuonna 1990:

  • ison keskikaljatuopin yleinen perushinta Helsingin baareissa ja esimerkiksi kantaviikonloppubaarissa Perhossa 25 markkaa, nykyrahassa 7,28 euroa
  • portsarin oviraha oli yleisesti 5 markkaa, eli 1,46 euroa.
  • bensalitra maksoi talvella 1990 noin 3,50 markkaa litra, nykyrahassa  1,02 euroa.
  • vuokraa maksoin Espoon Soukassa sijaitsevasta 2 h asunnosta silloisen naisystäväni kanssa 1 200 mk/ kk eli nykyrahassa 349,38 euroa/ kk.

 

Ensimmäisen autoni hintaa en muista enää, mutta se oli vuonna 1989 ostettu vuosimallin 1979 BMW 518 IA. Seuraavan auton hinta oli vuonna 1991 ostettu loppuunsudittu Ford Sierra vm 1982 ja hintaa 22 000 markkaa, eli 6 151,52 euroa. 6 tonnilla saisi nykypäivänä jo todella hyvän auton, mutta tuota Sierraa ei voi sanoa nykypäivän valossa kuin tonnin tötteröksi, jos edes siksikään.

Oy Esso Ab:n Vuosaaren huoltamo | Helsinki City Museum | Finna - Helsingin  kaupunginmuseo
Vuosaaren Esso 2001 viimeisenä markkakesänä, markkahinta 6,75 nykyeuroissa 1,59 e.

Mitä muihin auton hintoihin tulee, niin 90-luvun puolivälissä 80-luvun puolivälin Toyota Hiacen melko yleinen hinta oli noin 30 000 markkaa, eli 7 800 euroa

Muita hintoja en jaksa etsiä, sillä niistä löytyy kyllä netistä erilaisia blogeja ja muisteluita kuittien kanssa, joiden perusteella hintoja voi verrata.

Rahanarvoa muuttelen joskus huvikseni rahanarvonlaskurilla.

Toinen mitä joskus tulee vertailtua on Ruotsin ja Suomen elintaso/ hinnat. Yleisesti kaikenlaisissa taulukoissa sanotaan, että Ruotsin palkat olisivat paremmat, mutta itse olen vähän epäileväinen. Koska palkkoja on olemassa niin erilaisia, niin mielestäni keskipalkka ei ole mikään hyvä vertailukohde.

Oman ensimmäisen Ruotsissa olevan työpaikkani tuntipalkka, jonka muistan, oli vuonna 2000 135 kruunua/ tunti, eli nykyrahassa euroina reilu 11 euroa. Tämä oli kiinteistöhuoltoalan peruspalkka. Toki tässä on 23 vuotta välissä eroa ja kiinteistöalan palkka on nykyään enemmän kuin 135 kr/ tunti, mutta mielestäni tuolloin palkka oli aavistuksen huonompi kuin Suomessa vastaava palkka.

Hinnoissa on melko turha tehdä vertailua, sillä ottia tuota. Jotkut kulutustuotteet ovat Ruotsissa selvästi kalliimpia, jotkut selvästi halvempia. Lisäksi hintavertailuun vaikuttaa merkittävästi kruunun kurssi. Tällä hetkellä suomalaisena on kannattavaa tilata esimerkiksi nettikaupoista kruunuhinnoilla Ruotsista tavaraa, sillä hinnat voivat olla merkittävästi edullisempia.

Tässä esimerkkinä vaikkapa iPhone 14 pro 129 GB: Hinta Ruotsissa Elgigantenissa 11 990 kruunua ja jos suomalainen ostaa sen eurokortilla, niin hinnaksi jää 1 005,98 kruunua. Sama puhelin Suomen Gigantissa on 1 129 euroa. Joten tällä valuuttakurssin tilanteella iPhone kannattaisi käydä ostamassa Ruotsista vaikka laivaristeilyn ohessa.

Muistaako lukijat hintoja ajalta elvis ja kirves?