Palestiinan ja Israelin lyhyt, mutta pitkä ja monimutkainen historia

Palestiinan ja Israelin konflikti on yksi maailman vanhimmista ja monimutkaisimmista konflikteista. Sen juuret ulottuvat vuosituhansien taakse, ja se on jatkunut yhtäjaksoisesti aina nykypäivään asti.

Juutalaisten historia Palestiinassa

Juutalaisten historia Palestiinassa ulottuu yli 3 000 vuoden taakse. He asuttivat aluetta muinaisina aikoina, mutta he joutuivat pakenemaan alueen valloittajien toimesta useita kertoja. 1800-luvulla juutalaiset alkoivat jälleen muuttaa Palestiinaan, ja he perustivat sionistisen liikkeen, joka pyrki perustamaan juutalaiselle kansalle oman valtion.

Palestiinalaisten historia

Palestiinalaiset ovat alueella asuneiden arabien jälkeläisiä. He ovat asuneet alueella vuosisatojen ajan, ja he pitävät aluetta omana kotinaan.

Konfliktin alku

Konfliktin alkupiste oli vuonna 1947, jolloin YK hyväksyi suunnitelman Palestiinan jakamisesta juutalaiseen ja arabiaan valtioon. Suunnitelma ei kuitenkaan saanut arabien hyväksyntää, ja he aloittivat sodan Israelin vastaista valtiota vastaan.

Sodat ja miehitys

Vuonna 1948 Israel julisti itsenäisyyden, ja se voitti kolme sotaa arabivaltioita vastaan. Sotien seurauksena Israel laajensi aluettaan ja palestiinalaiset menettivät suuren osan asuinalueistaan.

Israelin voittojen jälkeen palestiinalaiset jäivät elämään Israelin miehitysvallan alle. Miehitys on aiheuttanut palestiinalaisten elämään suuria vaikeuksia, ja se on ollut keskeisenä tekijänä konfliktin jatkumisessa.

Rauhanprosessit

Palestiinan ja Israelin välillä on käyty useita rauhanprosesseja, mutta ne eivät ole johtaneet pysyvään ratkaisuun. Viimeisin rauhanprosessi alkoi vuonna 1993, ja se johti Oslon sopimuksiin vuonna 1993 ja 1995. Sopimuksissa sovittiin muun muassa siitä, että Israel luopuisi osasta miehitysalueista ja että palestiinalaiset perustaisivat oman valtionsa.

Oslon sopimukset eivät kuitenkaan toteutuneet, ja konflikti on jatkunut.

Tämän päivän tilanne

Tällä hetkellä konflikti on yhä ratkaisematta. Israelin ja palestiinalaisten välillä on jatkuvia yhteenottoja, ja molemmat osapuolet ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin.

Konfliktin ratkaiseminen on haastavaa, sillä molemmilla osapuolilla on vahvat vaatimukset. Israel vaatii pysyvää rauhaa, mutta se ei ole valmis luopumaan alueista, joita se pitää strategisesti tärkeinä. Palestiinalaiset puolestaan vaativat itsenäistä valtiota, joka kattaisi kaikki Palestiinan alueen.

Konfliktin ratkaiseminen edellyttää molempien osapuolten kompromisseja. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä konflikti on niin monimutkainen ja sillä on niin pitkä historia.

– – –

Monella on varmasti asiasta omaa tulkintaa, ja siitä voi vapaasti esittää versionsa kommenteissa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments