Digihuijarien saalis viikon aikana yli 200 000 euroa, yksin Savossa

Erilaiset huijaukset digimaailmassa lisääntyvät koko ajan. Tällä hetkellä kasvussa on muun muassa tietojenkalastelu, jota tehdään QR-koodien avulla. Myös lahjakorttien hyödyntäminen huijauksissa on kiinnittänyt poliisin huomion.

QR-koodien avulla kalastellaan tietoja nyt erityisesti yrityksiltä

QR-koodikalastelussa uhri houkutellaan skannaamaan QR-koodi mobiililaitteella. Viimeaikaisissa tietojenkalasteluviesteissä on ilmoitettu vastaanottajalle esimerkiksi salasanan vanhenemisesta, kaksivaiheisesta tunnistautumisesta, kirjautumissession vanhenemisesta ja maksuhuomautuksista.

Nyt kalasteluviestit ovat tulleet usein yritysten ja organisaatioiden sähköpostiosoitteisiin, ja QR-koodi on ollut sähköpostiviestin liitteenä. QR-koodia hyödyntäviä huijausviestejä voi saada kuitenkin kuka tahansa.

Kolme tunnetuinta tekotapaa:

  1. Jossain esillä olevan, lailliseen tarkoitukseen tehdyn, QR-koodin päälle lisätään esim. tarralla toinen QR-koodi. Koodi johtaa sivustolle, jossa uhri esimerkiksi antaa pankkitunnuksensa, maksukorttinsa tiedot tai lataa haittaohjelman.
  2. QR-koodien lukusovelluksissa voi olla painikkeita, jotka on naamioitu siten, että ne muistuttavat sovelluksen käyttämiseen liittyvää painiketta. Painikkeet johtavat haitallisille sivustoille, kuten kohdassa 1. QR-koodien lukusovellukset ovat ladattavissa älylaitteiden sovelluskaupoista.
  3. Sähköpostien tietoturvaominaisuuksia kierretään lisäämällä sähköpostiviestiin haitallinen linkki QR-koodina, jolloin se pääsee suojauksista läpi.

 

Lahjakorttien sarjanumeroita myydään eteenpäin tai ne lunastetaan suoraan

Huijauksen kohteena oleva henkilö suostutellaan ostamaan lahjakortteja esimerkiksi kaupasta tai kioskista ja lähettämään lahjakorttien sarjanumerot rikollisille. He myyvät sitten sarjanumerot eteenpäin tai lunastavat niiden avulla jotain itselleen. Huijauksissa käytetään usein sellaisia kortteja, joita ei ole pakko lunastaa Suomessa. Yleisiä ovat esimerkiksi Steamin (pelipalvelu), Googlen, Applen ja Paysafecardin lahjakortit.

 

Nostoja Itä-Suomen poliisin tutkimista digihuijauksista viime viikolta

Asianomistaja huijattiin maksamaan laulaja Jannika B:n jäsenkortista 13 200 euroa mm. saksalaiselle tilille.

Asianomistaja sai huijaussoiton Osuuspankin kyberturvan nimissä ja siirsi 70 000 euroa huijaustileille.

Asianomistajaa huijattiin rakkauspetos-tyylillä, ja rikollinen sai asianomistajalta 9 100 euron arvosta Apple-lahjakortteja.

Asianomistajaa huijattiin siirtämään suomalaiselle ja ulkomaalaiselle tilille lähes 8 000 euroa esiintymällä asianomistajan poikana, jolta ”puhelin on rikki ja numero on vaihtunut”.

Asianomistajalle soitettiin poliisina esiintyen, ja asianomistaja siirsi 50 000 euroa kotimaisille tileille.

Asianomistaja sai Omaveron nimissä viestin, jonka linkin kautta hän antoi verkkopankkitunnuksensa. Tililtä hävisi yli 80 000 euroa.

Asianomistajalle soitettiin Nordean työntekijänä esiintyen, ja asianomistaja kirjautui ohjeiden mukaan verkkopankkiin. Tililtä lähti 5 000

Pt-median kommentointi on vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, mutta asian vierestä keskustelu on ihan sallittua. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments