Holmströmin pakina: Kahden kerroksen väkeä ostarilla

Kolmisen vuotta takaperin kirjoitin seuraavan jutun pariin Facebook-ryhmään. Kertomus aiheutti pienoisen myrskyn vesilasissa, peukkuja tuli yhteensä kuutisensataa. Tapaus on jäänyt mieleeni sen syvän symboliikan takia.

Välähdyksiä arjesta

Eilen istuin iltapäivällä tuttujen kaa Jampan ostarin lintulaudalla. Viiden hengen kokoonpano. Ei mitään räkäjuoppoja vaan suht siistiä porukkaa – olkoonkin että lipitettiin kaljaa ja kaikki poltti itsekäärittyjä sätkiä.

Eteemme liiteli hyvin tärkeän oloinen about 55-vee nainen. Ehostus kohdillaan ja korkkarit jalassa. “Mitäs te tässä?” akka kysyi meiltä. “Tähän on kohta tulossa kaupunginjohtaja.” Viesti oli siis että meidän pitäisi hävitä paikalta maisemaa rumentamasta, vaikkei nainen sitä sentään kehdannut suoraan sanoa.

Me sit ruvettiin kommentoimaan, mutta harakka ei ollut kuulevinaan. Katsoi mietteliäänä viereistä vanhainkotia ja pohti “Eikö tuohon olisi voinut istuttaa jotain kukkia?”, silmissään suuren yhteiskuntasuunnittelijan katse. Me tavalliset ihmisethän ei ymmärretty moisista mitään.

Kohta kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen kävelikin parkkikselta, perässä kipitteli tää omahyväinen nainen, paistatellen johtajan seurassa. Naukkarinen pysähtyi hetkeksi meidän kohdalle ja osoittautui oikein leppoisaksi ja asialliseksi mieheksi. Heitti pientä läppääkin. Kyseessä oli viereisen tyhjän tontin kohtalo, ja siinä kyseltiin että mitähän siihen tullaan rakentamaan. Itse ehdotin vastaanottokeskusta, ja Naukkarinen ymmärsi huumorini. Tosin hienostoakka oli heti ojentamassa minua: “Ei meillä ole koskaan ollut mitään ongelmia maahanmuuttajien kaa!” Mun kaveri hermostui ja korotti ääntään: “Mitä sä siitä tiedät ku et täällä asu!” Kaksikko katsoi parhaaksi jatkaa matkaansa.

Perinteisesti rasismilla tarkoitetaan ennakkoluuloja ja syrjimistä ihmisen ihonvärin tai etnisyyden perusteella. Mutta samaa karkeaa yleistämistä voi kohdistaa mihin tahansa ihmisryhmään. Kuten tuossa yllä hienostorouva leimasi meidät kaikki yhdeksi halveksuttavaksi ryhmäksi, haluamatta nähdä yksilöitä. Ja samaa tapahtuu jatkuvasti, juurikin sosiaalisin perustein: juoppoja, mielenterveystapauksia, syrjäytyneitä, työttömiä mielletään vain harmaaksi hylkiömassaksi. Ja samaan hengenvetoon tuomitaan rasismi niin että sädekehä loistaa.

Rune Holmström

PS. Pian kävi ilmi että nainen oli SDP:n kaupunginvaltuutettu, vieläpä psykologi koulutukseltaan. Ei tainnut yksikään palikka olla kohdallaan tämän tädin päässä.
Missä se vasemmiston saarnaama samanarvoisuus oli arjessa ja käytännössä?

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
mariD

Jäin miettimään, että onkohan tuo jutussa mainittu lintulauta baarin terassi? Niin, näihin (omasta mielestään) tärkeisiin ihmisiin on tullut itsekin törmättyä aikanaan HUS:in vuosina. Suuri osa lääkäreistä oli ihan mukavaa porukkaa, eräskin heistä sai minut innostumaan avantouinnista vaikka alkuun hirvitti. Mutta yllätys oli positiivinen. Avantouinti vapauttaa aivojen omia opiaatteja, eli endorfiinia ja dopamiinia. Kyseisen lääkärin mukaan pulahdus avantoon vastaa noin 0.3-0.4mg morfiinia…Itsensä kovin tärkeiksi tuntevat Ihmiset voi tavallaan mitätöidä kun ei huomioi heidän ylhäistä olemustaan lainkaan, vaan vastaa heille neutraalilla äänellä antamatta signaaliakaan siitä, että heidän Ylhäisyytensä läsnäoloa olisi mitenkään huomioitu. Kun ne tajuavat vihjeen, niin häipyvät vähin äänin.

Huru-ukko

Tuttu ilmaus tuo lintulauta, eli ikkunapenkki tai mitä nimeä kukin haluaa siitä käyttää. Sellaisia ei vissiin enää tehdä kun on nämä kaikenlaiset suihkulähteet/kaivot jotka ajavat samaa asiaa. Eli joutilaiden istumapaikkoja, tosin nekin taitaa nykyisin olla mömmökauppiaiden miehittämiä.

mariD

Minulle oli kyllä uusi ilmaus. Nykyisessä kotikaupungissani jengi notkuu yleensä aukioilla joita reunustaa penkit. Joillakin aukioilla, kuten se mitä itse suosin, ‘Plazoleta de Farray”, on suihkulähde jonka reunoilla voi istua mutta mukavampi tällä aukiolla on valita puun varjossa oleva penkki, hakea kuppi kahvia tai jotain muuta virkistävää. Vähän ennen Plaza de la Puntillaa on pieni pyöreä aukio nimeltä Plaza de la cantante María Mérida.Täällä pyörii kaupungin joutoväkeä, lähinnä nuoria miehiä latkimassa kaljaa jo aamukymmeneltä. Ei niistä koskaan mitään haittaa ole ollut. Puntillan iso aukio tunnetaan iltaisin sen yllä leijuvasta marihuanan tuoksusta. Pidän kyllä paikasta, en sen tuoksun vuoksi vaan sieltä avautuu upeat maisemat joka suuntaan. Ja ihan rauhassa olen saanut aina olla.

Last edited 5 kuukautta sitten by mari
mariD

Aina oppii uutta. Vaikka asuin Helsingissä vuodet 2009-2021, en ‘lintulauta’ – nimitystä kuullut kertaakaan. Jutun kuvituskuvasta voisi antaa vielä erikoismaininnan; jäi lounas väliin. Mutta sehän on vain hyvä asia hieman laihduttaa ennen joulua!

Dickie

Onhan näitä, jooh istuskelin Juha Naukkarisen, Juha Kiljusen ja Juha Teräväisen, Juha Votkon, Juha Kännisen ja Juha Kankkusen kans tos viime kesän Pubin terassilla..kainenlaista näkkeeeee

Jorma Melkonen

Otitteko Juhannussimaa?

Outlawman-09

Oik puolen kuva, onk kalju somali ?

Qroquius KadD

Ei se voi olla somali, koska se näyttää sellaiseksi liian älykkäältä.

AnywayD

Kuvituskuvassa näkee, miltä sosialismi näyttää ennen nauttimista (vasemmalla) ja jälkeen nauttimisen (oikealla).