Holmströmin juttu: Ihminen, kansalainen vai alamainen?

Tupakointikielto ravintoloissa sapettaa edelleen, vaikka lain voimaantulosta on jo vuosia.

Paikallisessa räkälässä olen ihmetellyt asiaa monelta kannalta. Yksi tilanne on jäänyt erityisesti mieleen.

Eräänä syksyisenä iltapäivänä laskin huvikseni että kapakassa meitä asiakkaita oli yhteensä yhdeksän kappaletta. Sattuipa sitten niin, että yhdessä vaiheessa seisoimme kaikki yhdeksän samanaikaisesti pihalla tupakalla. Sisätiloissa ei ollut ristin sielua.

Absurdia. Anniskelupaikka tyhjillään, asiakkaat värjöttelevät ulkona. Ketä varten kapakka on olemassa? Ketä varten yhteiskunta on olemassa? Kansalaisia vai valtaapitäviä varten?

Rune Holmström

Subscribe
Notify of
guest
61 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
mustamurkku

Kaikki nää rajoittavat tai kieltävät lait on ihan oikein tälle maailman “onnellisimmalle rempalle.” Malagassa oli sama sääntö, mutta sit huomasin, että espanjalaiset olivat keksineet vastalääkkeen mokomalle. He olivat perustaneet klubin, jonne ei päässyt muut kuin tupakoivat. Kun kysyin, että eikö tää ole lain vastaista, niin porukka nauroi ja ihmettelivät “onnellisten lampaiden murmelimaisuutta.” Sikarin polttajat olivat tehneet samoin, eli perustaneet oman klubinsa. Koirien rekisteröintipakkoa he eivät uskoneet todeksi.

AnywayD

Joskus 2000-luvun alussa, kun asuin Espanjassa, seisoskelin metron asemalla Malagan keskustassa ja katselin, että missähän voisi polttaa. Näin sitten porukkaa tupakoimassa yhdessä paikassa ja menin joukkoon mukaan. Sitten huomasin siinä yläpuolella valtavan suurin kirjaimin kirjoitetun kilven, jossa luki: “No fumar”.

Porkkanalaatikko

Olin tuolloin jollain lentokentällä Kataloniassa. Oli tupakoinnin kieltävä kyltti ja sen alla tupakoi muutama henkilöstöön tai poliisiin kuuluvan näköinen. Ai että tulee hyvä mieli, kun tuota näkyä muistelen. Itse en tupakoi, mutta suon siihen vapauden muille.

Ihmislajilla lienee ominaisuutena pyrkimys yhtenäistää lauman käytöstä. Kannatetaan pakkoja ja kieltoja. Keksitään koko ajan uusia asioita kiellettäväksi. Kyse on vallasta. Kiellot ovat vallankäytön väline.

Ilmari

Tämä kielto on olemassa pääosin siksi ettei ulkopuolisten tarvitse hengitellä myrkyllisiä kaasuja.

p.grandell

olin tässä aika sitten saksassa hampurissa ravintolassa syömässä, oli tupakointi kielto, kaveri pöydän päässä otti sätkän ja tupakoi, varovasti kysyin eikö olos tupakointi kielto, nauroi kertoi että eräs tupoiva teki itsarin kun ei saanut polttaa, siihen vedoten tuprutteli ihan rauhassa.

Dan Wesson

No täytyypä sanoa, että kun ei itse ole koskaan polttanut, niin jos tupakointikieltoa ei olisi, en kävisi lainkaan baareissa tai pubeissa. Savussa istuminen on ei-tupakoivalle yhtä helvettiä ja vaatteet haisevat monta päivää julmetun pahalta. Tupakointikielto on täällä lakiin perustuva, eikä sitä voi mitenkään kiertää. Se on pakollinen julkisissa tiloissa. Toisaalta yritys voi vapaasti valita asiakkaansa, mutta kategorinen pääsykielto on syrjintää. Homma pitäisi hoitaa niin, että portsari kysyisi poltako, ja vastaksen perusteella pääsee sisään tai ei. Sen sijaan portsari ei voi kertoa,että syy pääsykieltoon on tupakointitavat.
Olen käynyt vuosien varrella Kanarialla useita kertoja, ja kyllä siellä aivan selvä muutos on tullut, mutta toki espanjalaiset polttavat paljon.

Neuvokaapas expertit

Eihän noita syrjintä lakeja muutenkaan noudateta. Voinko mennä moskeijaan miesten puolelle täällä Suomessa? No en. Syrjiviä lakeja on loputtomasti. Esim ilmainen päivähoito mustalla pärställä. Mikseipä voi Suomessakin perustaa samanlaista klubia. Vain jäsenille. Jäsenyys vaikkapa euron vuosimaksulla. Jäsenillä oikeus polttaa sisällä. Mitään pakko jäsenyyttä ei ole. Sen enempää kun vaikka urheiluseuroilla joilla on omat sääntönsä. Olisi metka nähdä miten kansa jakaantuisi kun olis savuton ja savullinen baari vierekkäin. Taitaa olla melko tyhjää savuttomassa. Ai niin. Nythän ne on jo. Ei mitään trafiikki näy olevan. Mukavampi kotona.

Ilmari

Mitä syrjintälakeja? Jos jossakin paikassa on tupakointikielto, se koskee kaikkia.

Jorma Melkonen

“Homma pitäisi hoitaa niin, että portsari kysyisi poltako, ja vastaksen perusteella pääsee sisään tai ei”

Mutta jos tilanne onkin sillein että et pääse sisään jos et polta? Vituttaako? Pirun Vastas!!!

AnywayD

Tiukkapipoiset kukkahattutädit hallitsevat maata ja nyt heidän himonsa hallita toisten tekemisiä on keskittynyt vahvasti tupakoinnin vastustamiseen suorastaan hysteerisellä tavalla.

Viina, joka on haitallisempaa, olisi pitänyt kieltää ennen tupakkaa ravintoloissa, mutta he kun juovat itsekin, eivät halua siitä edes puhua.

Piikivi

Täällä on yksi sellainen täti. En kaipaa savua oikein minnekään. Eihän se ole edes terveellistä.

Jorma Melkonen

Täällä on yksi sellainen setä. En polta mitään. En urputa muiden polttamisista, ja aloitan jos haluan, Kas kun se on ihan minun asiani miten tämän ainoan elämäni käytän.

Piikivi

En minä kenenkään yksityiseen polttamiseen ole puuttunut. Senkun vedätte vaikka ilma sakeana. Itse en vaan viihdy savussa, eikä mun tarttekaan, koska saan siitä huonon olon.

Jorma Melkonen

Toivotan sinulle huonoa oloa.

VMP

Niin mutta jotkut haluasi istua savuisessa hämärässä kuppilassa ja olla rauhassa tädeiltä, tätejä ei voi vaan kieltää tulemasta sinne savuiseen hämärään kuppilaan kun se olisi syrjintää niin sitten sedätkään ei saa rauhassa istua siellä. Suljettu klubi olisi yksi vaihtoehto.. Hassua, että nuo “liberaalit” haluavat kuitenkin valtion kontrolloivan kaikkea ja määräillä yksityisten tekoja isiensä tavasta nussia lähtien ja kutsuvat itseään vielä suvaitsevaisiksi, minä kutsun sitä totalitärismiksi ja fasismiksi…

Piikivi

Toivottavasti minua ei sekoiteta suvakkitäteihin. Ei kaikki naiset, jotka eivät viihdy savussa, ole suvakkeja. Ei se ihan niin mustavalkoista ole. En kannata haittamaahanmuuttoa. Ne ulkomaalaiset, jotka eivät käyttäydy ihmisiksi, ulos maasta. Ja niitä on jo Suomessakin paljon.

Jorma Melkonen

Eihän sinua kuvattu suvakkitädiksi; sinua kuvattiin totaalitäärifasistitädiksi.

Piikivi

Huono päivä?

Tare

Tupakka maistui ennen kaljakuppiloissa ja vaateet haisi aamulla pahemmalle kuin se kuppilan vessa. No ei enää kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen. Mutta otan nykyään kotona yksin ja kohtuullisesti ettei tule karpula, ei tule riitoja kun muistaa ettei puhu akalla otaessa.Hän murjottaa aina kun minulla on hauskaa ja puhe luistaa tai ainakin siltä tuntuu.

saa piereskellä miten huvittaa.

Ollut leski 7 vuotta. Vaikka menetys oli musertava, olen oppinut nauttimaan omista oloistani. Otan silloin kun huvittaa. Käytän viihde elektroniikkaa miten huvittaa. Kokeilen mitä herkullisimpia aterioita. Lapset ovat aikuisia. Hyvät välit jne. Käppäilen munat paljaana miten huvittaa. Kämpän pidän siistinä jne. Tupakkia polttelen kun huvittaa. Uusi nainen? Ei helvetissä. Tapailla voin, mutta asumaan yhdessä tms? Ei vitussa. Lapsenlapsia odotellessa, sisältöä sitä kautta elämään. Ämmät pysykää kaukana. 2 x naimissa. Ei koskaan enää. Vaikka olen ns nuori, eli 50 v, niin fokus on lapsissa jne. Rahat menevät niille. Piste.

Piikivi

Tuskin naisetkaan haluaa vaivoikseen ketään kärttyisää piereskelijää 🙂

mitäs tämä nyt on?

Kiitos kommentistasi. Höpö höpö. En ole kärttyinen. Pelkästään realistinen rasisti. Tietyiltä osin. No joo mikäs sinä olet? Oletko kimpassa?

Piikivi

Kyllä minäkin viihdyn yksin, mutta eivät kaikki.

Harry

Jollei viihdy yksin on huonossa seurassa.

Piikivi

No en ole täydellinen erakko, kaipaan välillä ihmisten seuraakin. Mutta elämä menee niinkuin menee.

Ilmari

Kuinka joku on vielä niin tyhmä, että tupakoi ja kehtaa vielä tunnustaa sen julkisesti?

Huru-ukko

Täällä yks tyhymä ilimoittautuu!!

rocky

Kuinka joku on vielä niin tyhmä, että on ylipainoinen ja näyttäytyy julkisesti?

Qroquius KadD

Täällä ilmoittautuu sellainen tyhmä.
Tämän läskin sisällä on muuten lihas.

Ilmari

Oletko niitä tupakoitsijoita, jotka vetävät savut ennen ratikkaan nousua ja sitten tulevat ratikkaan sisään haisemaan?

Qroquius KadD

Ymmärsit jotain väärin.
En polta, vaan olen läski joka kehtaa näyttäytyä ulkona, koska läskini sisällä on kova lihas.

in finland, this is possible

Minä olen hoikka toppa haalarissa kulkeva vitusti rahaa omaava tupakoitsija. Ai mikä on paljon rahaa? Sellainen saatanan eläke/omaisten eläke, mihin olen täysin oikeutettu. He maksoivat sinunkin elämisestä/sosiaaliturvasta ihan vitusti. Vituttaako? Niin minuakin. Saatana tee jotain äläkä ulise. Luuletteko että ne rahat tulevat jostain seinästä? Itse olen tehnyt alkaen 16v työtä. Kouluja siinä sivussa. Työttömänä ollessa tehnyt teidän sosialistien vaatimuksesta orja työtä. Eli 9 euroa /päivä. Siistimässä työllisyys lukuja.

Sam Colt

Tuo v-johtoisten sanojen viljely ei tuo viestiin lisäarvoa.

Ilmari

Ei siinä muutenkaan ollut päätä ei häntää

Neuvokaapas expertit

Mikä lihas? Lihakset polttaa läskin pois.

Qroquius Kad

Eivät aivan kaikkea.

Huru-ukko

No mutta. Mie oon ja taulukoiden mukaan liian lihava ja näyttäydyn julkisilla paikoilla ja tupakoin ja otan ryypynkin joskus. Vaan eipä hätiä mitiä, ylipaino karisee kyllä näillä roskaruon hinnoilla. Ei siinä auta edes food-oran alekampanjat mitään.

sen ihanuuden gorbatsov osoitti että ei toimi.

Minä en tuomitse ketään. Paitsi suvakkeja, kommunisteja sekä feministejä. Saatana meidän suvussa on maksettu veroja niin paljon, että vituttaa tuollaisten kommunistien ulinat. Vai miksi niitä pitäisi sanoa? Kyllä ollaan oltu kovilla tässäkin suvussa. Mutta tuollaisella ulinalla, joka koskee ihmisten valinnan vapautta , sekä sananvapautta koskevalla ininnällä ei edetä mihinkään. Jokainen tekee, elää miten huvittaa. Siihen ei valtiota/sosialismia tarvita. Mitä vittua sitten, jos joku elää kuten haluaa? Onko se joku saatanan ongelma?

Sherlokki suvakko

Minä, vaikkakin lievän puoleisesti, silti vituttaa jokainen liikakilo. Vituttaako tupakointi tupakoitsijaa, en tiedä, mulle se oli haitta aikoinaan. Silloin kapakkareissun jälkeisenä päiväna vaattaaet haisi tupakin ja paistinrasvan sekoitukselle, ei paha jos oli muutenkin tottunut (maalla nääs) paskan hajuun. Kapakissa vois olla area tupsuttelua varten ei siinä mitään. Suorastaan koomista tuo ulkona värjöttely ja jopa sääliksinkin käy mokomia.

VMP

Niin miksi ei voi olla savuttomia kapakoita, miksi kaikkien pitää olla sellaisia? Kalteva pinta on tuossa asiassa ollut jyrkkä mäki kuten kaikissa kielloissa tai joidenkin instanssien valtuuksien lisäyksissä, aina.

Jorma Melkonen

Itte menit kapakkiin.

Sherlokki suvakko

Niin menin ja tuolloin tupakoin itsekkin. Siis oma tupakointi oli mulle haitallinen monessa suhteessa ja siitä eroon pääseminen on oma juttunsa. Muitten tupakointia tulee vaan sietää, ei kuitenkaan ihan kaikissa paikoissa.

voi ei! tupakoitsija! saanko annoksen kokaiinia he

Nostan käden ylös. Nautin hyvästä viskistä sekä tupakista ja isoisän piippuakin savuteltu. Olen sen saatana ansainnut. Veroja on tullut maksettua yli 40 vuotta. Niin perkeleesti. Ja mihin ne on menneet? Älä sinä täällä moraali poseeraa yms. Vedätkö itse jotain ruohoa? Saatana että vituttaa tuollaiset ituhipit. Vai miksi niitä kutsutaan? Maksa sinä meidän elämä, niin me arvostelemme teitä siitä.

p.grandell

vaikuttaa olevan batiikki-noitien ja sateenkaarenlaisten maailma,

Runtiti-pou

Lopetin tupakoinnin 1992, mutta ryyppäämisen vasta v. 2008. Paljon tuli kapakoissa imettyä passiivista tupakointia. Hyvä homma, että kielto tuli. Minulle liian myöhään

Mara Katti

Tuntuisi aika luonnolliselta että savun hengittäminen on epäterveellistä siinä missä likaisen veden juominenkin.
Tuota jälkimmäistä tuskin kovinkaan moni tahallaan tekee.

Last edited 5 kuukautta sitten by Mara Katti
VMP

Kokeile käydä imemässä auton pakoputkesta joka kerta kun tupakoiva kaverisi polttaa tupakkaa ja tee sitä samalla intensiteetillä, jonkin ajan päästä voit sitten miettiä kumpi on vaarallisempaa passiivinen tupakointi vai passiivinen autoilu, siis jos enää mietit mitään.

VMP

Siis ylireagointi “passiiviseen tupakointiin” on aika hirvittävä. Jotkut oikeasti kuvittelee kun ne ulkona kävellessä edes haistavat sen tuoksun niin se on sama kuin polttaisi kartongin tupakkaa ja älyvapaimmat luulee, että se on vielä vaarallisempaa kuin polttaa tupakkaa itse. Kuvitteleekohan ne samat ihmiset, että jos haistaa pierun se on sama kuin söisi lautasillisen paskaa.

Neuvokaapas expertit

No luulis ihan sitä myös ettei ihmiset syö itteään hengiltä. Piiputtelevia pappoja kyllä on muttei yhtään läskiä oo vielä tullu vastaan. Paremmin kestää ihmisroppa tupakkaa ku pullaa.

-Lukija

Jos ei muuta, niin ainakin tunteita herättävä kysymys tämä tupakointi…
Ei sikäli, itsekkin olen tälläinen osa-aika tupakoija eli viikot ilman tupakkia ja viikonloppuna sauhuaa 😂😂…
Mut juu, ylipäätänsä meidän pitäisi pohtia enemmän näiden tarpeettomien ja osin haitallisten sääntöjen legimiteettiä. Ei rähistä keskenämme, vaikka se nimenomaan on näiden kummallisten sääntöjen tarkoitus, katsokaas jos kansa on yhtenäinen, on se vaikeampi alistaa totalitarismille, mutta silloin se on helppoa kun he kinaavat kaikesta pöljästä…

sinä teet niinkuin sanomme

No niinpä. Kyllä se oli hyvä päätös, kieltää tupakointi. Siis ravintolassa jne. Itse lopetin 10 vuodeksi. Sitten aloitin taas. Ja lopetin taas vuosiksi. Se on minun valintani. Onhan se paha tapa. Mutta silti minun valinta . Eikä jonkun eurostoliiton keskuskomitean ohjeistus.

VMP

Mitä jos kielletään kaikki mitä sinä et tee eikös se olisi hyvä päätös?

Suomalaismielinen

NIkotiiniriippuvaiset koittavat jutussa ja vastauksissa perustella oikeutusta paheelleen. Tupakka ja sen savu ovat myrkkyä. Piste. Tupakoinnista ei ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa.

Tupakointikielto on yksi tervetulleimmista ja tarpeellisimmista kielloista mitä on. Vielä kun saisivat tupakan maahantuonnin, valmistamisen, käytön ja hallussapidon kiellettyä, niin olisi hyvä.

Joppos123

Tuolla kieltolailla rikastuisivat vain rikolliset ihan kuten kävi aikoinaan viinakiellolla.
Maailmassa on paljon ihan turhia asioita ja meistä ihan jokainen voi esittää vähintään yhden sellaisen. Aika perkeleen kurjaa tulee elämästä jos ihan kaikki kielletään.
Itse tupakoin satunnaisesti, lähinnä käytän nuuskaa. Sikaareja tulee myös joskus tupruteltua ja kalareissuilla piippua.
Röökaamisen voi hoitaa myös diskreetisti. Ulkomaillakin ravintolassa ollessa ei yleensä sisällä saa polttaa, ei edes aasiassa. Ei minulle ole siitä vaivaa jos siirryn raflasta ulos muutamia kymmeniä metrejä käryyttämään varsinkin jos paikalla on lapsia.
Ei tehdä asioista vaikeampia kuin ne ovat ja lakataan nyt kieltämästä kaikkea mikä ei itseään miellytä.
Turhaa mouhuamista.

Neuvokaapas expertit

Samalla perusteella pitää kieltää lihavilta ravintoloihin pääsy. Suurempi terveys ongelmä on jatkuva mässytys ja läski.

Joppos123

Tässä olen samaa mieltä. Turha mässytys on perkeleellisesti pahempi ongelma kuin tupakointi. Jo 60% Suomen miehistä on ylipainoisia.
Läskivero olisi ihan paikallaan. Nyt en sitten puhu mistään BMI:sta vaan läskistä.
BMI ei mittaa todellisuutta. Itse aina ollut sen mukaan ylipainoinen mutta milloin vaan vielä 57 vanhana menee coopperissa 2800 ja penkistä yli sata.

Väliveto

Se Ravintola sattuu olemaan TYÖPAIKKA ja lain mukaan työntekijällä on oltava turvalliset työolosuhteet.

Neuvokaapas expertit

Ne polttaa itekki. Siihi on huono vedota. Miksei vois olla sekä savuttomia ja savullisia? No siksi koska nillittäjät ja totalisaristit haluavat määrätä kuinka muitten tulee elää. Terveyteen vedoten. Yleensä kuolevat sitten lihavuuteen. Pitäskö lihavilta kina kieltää ravintolat ja määrätä kiintiöt minkä mukaan syövät? Säästyy luontoakin ku loppus ylensyönti.

Joppos123

Olet varmaan huomannut kuinka läskit syövät aina salaattia ja sitäkin helvetin suuresti mainostaen ” salaattia tässä nyt vaan otan”. Salaatti lihottaa. Pitää syödä lihaa, se ei lihota.
Läskivero voisi olla ihan paikallaan ettei jengi syö itseään hengiltä “salaatilla”.

Joppos123

Läskeillä suurin itsepetos on juurikin tuo saalaatilla elvistely. Ensinnäkin ne lappavat siihen salaatin sekaan litratolkulla mahdollisimman rasvaista kastiketta.olen tämän monta kertaa nähnyt. Kotona sitten vissiin märsytään koko jääkaappi, avaamatta sitä edes. Kunhan vaan 200 kiloisen ruhon energiatarve tulee tyydytettyä.
Samaan aikaan ne vinkuvat jostain tupakoinnista vaikka ovat itse sekunnin päässä sydäristä tai aivoverenvuodosta.
Läskivero olisi ihan paikallaan. Ne jotka aiheuttavat läskeillään miljardikulut saisivat siitä myös maksaa.

Jorma Melkonen

Valitse sitten työpaikkasi oikein. Ehkä jopa hautaustoimistolla. Ja anna muitten olla.