Holmströmin pakina: Kaljamozartit

.
.
Kun tyttäreni olivat varhaisteinejä ja asuivat äitinsä luona, sain päähäni sivistää neitejä viemällä heidät oopperaan. Kaikki oli sovittu, olin maksanut ja noutanut liput, tästä tulisi hieno yhteinen elämys. Mutta kun suuri päivä lopulta koitti, tytöt joutuivatkin perumaan vedoten erinäisiin tekosyihin.

No, en ollut heittämässä kalliita lippuja roskiin enkä myöskään lähdössä tilaisuuteen yksin. Näin ollen minulla oli pari tuntia aikaa löytää kaksi korvaajaa.

Täällä lähiössä, joka toimii sosiaalisena kaatopaikkana, asuu kaikenlaista väkeä. Otin kännyn esiin ja selailin kaverilistaa. Kohde numero yksi oli Erkki, koska hänellä oli toimiva auto tai ainakin eräänlainen ajoneuvo. Yllätyksekseni Erkki oli selvin päin ja taistelukunnossa ja löysimme heti yhteisen oopperasävelen. Seuraava tapaus oli hankalampi, mutta lopulta sain Maken langan päähän ja hänkin oli poikkeuksellisesti selvin päin. Tässä tosin vaadittiin hieman suostuttelutaitoa. ”Totta kai meidän on käytävä oopperassa edes kerran elämässämme. Eikö vaan? Yleissivistystä, tyyliä.” Lisäksi minulla oli maaginen argumentti: ”Minä tarjoan.”

Erkki oli sonnustautunut kauluspaitaan, suoriin housuihin ja neonvihreisiin lenkkareihin. Itse esiinnyin farkuissa ja villapaidassa osoittaakseni että perinteiset pukeutumiskoodit eivät koskeneet minua, syvällistä boheemia. Myös Make oli valinnut suhteellisen huolettoman asun.

Kansallisooppera oli vaikuttava rakennus, muusikot osasivat varmasti asiansa, mutta libreton pinnallisuus (Figaron häät) ärsytti minua kuin saippuaooppera telkkarissa. Tosin olethan sivistymätön moukka jollet sokeasti ihaile koko Mozartin tuotantoa.

Väliajalla menimme pihalle käärimään sätkät. Vaivautunut tunnelma – paljon rykimistä ja vältteleviä katseita. Kaikilla näytti olevan jotain mielessään, mutta kukaan ei halunnut lausua ajatusta ääneen ensimmäisenä. Lopulta olimme kuitenkin yksimielisiä. Eiköhän tämä riittänyt tältä erää. Ja jos lähtisimme saman tien, ehtisimme hyvin kaljakauppaan kotimatkalla.

Kun lopulta astelimme parkkipaikalta kämpilleni kilisevin kassein, olemuksessamme oli aivan uutta arvokkuutta. Pois tieltä! Nämä ukkelit ovat nähkääs käyneet oopperassa.

Rune Holmström

Subscribe
Notify of
guest
42 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Unduva

Hauska tarina. Itsekin kävin prahassa ollessani katsomassa outoa oopperanäytöstä,yksin liikkeellä eikä kukaan tunne,niin mikä ettei. Ahdistava kokemus.

Huru-ukko

En ole käynyt Kansallisoopperassa, mutta olen käynyt Savonlinnassa oopperassa. Jaksoin hyvin koko esityksen ja nautin siitä. Paljon enemmän kuin olisin nauttinut jostain näistä ”suurista ja mahtavista” festareista.

Porkkanalaatikko

Kävin vuosia sitten ilmaisia lippuja kuluttaessani katsomassa Finnkinon salissa etänä pari oopperaa, toinen oli ”rykmentin tyttö”. Kieltä en muista. Olikohan italiaa tai englantia.

Oopperoissa näyttää keskeisenä ideana olevan, että joku rakastuu johonkin toiseen, sitten sukset menevät ristiin ja mitäs siinä muuta kuin tuikataan rakastettuun puukolla niin, että tämä kuolee. Surmaaja sitten laulaa varttitunnin teon jälkeen tuskaansa helpottaakseen, koska on menettänyt rakkaimpansa.

Sitten esirippu laskeutuu ja paikanpäällä yleisö alkaa taputtamaan hillittömästi. Luultavasti taputtavat osoittaakseen toisilleen, että ovat ymmärtäneet taiteen syvimmän olemuksen. Siis hyvesignaloivat toisilleen. Esittävät taiteen ymmärtäjää. Kukaan ei kehtaa sanoa, että ihan paska juttu tämä oli.

Boltteri

Sinä juuri kuvailit muslimia joka murhasi vaimonsa ja sai siitä muilta muslimeilta suosionosoituksia. Islam taitaa sittenkin olla korkeakulttuuria.

mariD

Minäkin olen käynyt Savonlinnan Oopperajuhlilla kerran. Lähinnä kiinnosti nähdä se Savonlinna, siis se linna ja tietty kaupunkikin, ja olihan se kesän iltavalaistuksessa aivan upea näky, siis se linna. Niin ulkoa kuin sisältä. Ei se kaupunkikaan ollut hassumpi. Lähellä rautatieasemaa oli se puukävelysilta jota pitkin käveltiin Casinohotellille. Lyhyt matka oli myös Sataman alueelle josta pystyi ostamaan kaikenlaista savolaista herkkua tuoreena. Vahinko kun ei tullut käytyä kuin vain se yksi kerta.

Viihdyin vallan mainiosti tuossa verrattain pienessä kaupungissa mutta jolla on upea linna, kulttuuritarjontaa, satama sekä ystävälliset ihmiset.

Huru-ukko

No lähe ens kesänä uusintakäynnille Savonlinnaan mun kanssa:))

mariD

Voisin ehkä harkitakin, mutta mutta…ensi kesänä on kaksosten laskettu aika, en edes pääse tulemaan Suomeen. Mutta! Näillä näkymin asun (asumme) täällä vielä yhdestä vuodesta kolmeen vuoteen, sitten palaan takaisin Suomeen. Katsotaanpa sitten uudestaan ehdotustasi.

Huru-ukko

Onnellista odotusta:))

mariD

Lämmin kiitos. Vielä parisen kuukautta kun jaksaisi käydä töissä niin voisin jäädä äitiyslomalle espanjalaisittain joka on melkein, no aika tarkalleen yhtä pitkä kuin Suomessakin. Sivumennen sanoen, olen jo pitkään joutunut rajoittamaan kaiken maailman trekking, hiking etc harrastuksia, puhumattakaan skootterimoottoripyörän ajamisesta yms. Ekaa kertaa elämässäni minusta on tullut vähän semmoinen kotihiiri – aamulla töihin, töistä kaupan kautta kotiin, täytyy syödä koko ajan kolmen edestä ja loppuilta kotona ellei sitten kaverit keksi jotain pientä. Mutta ei haittaa, viihdyn vallan mainiosti kotona.

Last edited 1 kuukausi sitten by mari
Qroquius KadD

Savonlinnassa sijaitsevan linnan nimi on toki Olavinlinna.
Missä kaksosten isä vaikuttaa jälkikasvun tultua maailmaan?

Last edited 1 kuukausi sitten by Qroquius Kad
mariD

Totta. Kävi pieni lapsus. Toki tiesin sen olevan Olavinlinna, mutta yhdistelin savonlinnat, oopperajuhlat ja kaikki sekamelskaksi. Näitä sattuu. Lasten isä, hmm. En tiedä kuinka paljon tohdin hänestä puhua täällä. Omista asioistani voin lörpötellä sen minkä lystään, mutta hänen asioistaan oikeutettu lörpöttelemään on vain hän itse. Sanotaan nyt sen verran, että muistanet mikä hän oli aiemmalta ammatiltaan? Hän on siitä toimesta lähtenyt ja muutti tänne molempien ehdolla niin, että hänelle on löydettävä työtä. Ennen kuin hän saapui tänne, selvittelin vähän juttuja ja onnistuin avustamaan häntä hankkimaan töitä turva-alan firmasta joka on brittien omistuksessa, ts siellä pärjää myös englannilla. Työsuhde on 1+1 vuotta. Sen jälkeen katsotaan. Päätimme kuitenkin että olemme täällä max 3v.

mariD

P. S. Turva-alabisnes on täällä verrattain iso. Eikä se välttämättä tarkoita sitä, että vartija päivystää jossakin pimeässä ostoskeskuksessa. Palmasin lahtea länsipuolella reunustavalla erittäin laajalla La Montañan ylängöllä on lukuisia varakkaamman väen miljoonahuviloita joissa on toki viimeistä huutoa olevat hälytysjärjestelmät, mutta he haluavat myös yksityisten turvafirmojen päivystävän alueella yötä päivää säännöllisesti. Tällainen luo tietysti työpaikkoja. Perusespanjan kielitaito on kuitenkin hankittava ja kovasti olen yrittänyt opettaa sitä videopuhelujen kautta ennen kuin hän muutti tänne.

Qroquius KadD

Espanjahan on helppoa:

Saludos, amigos escalantes!
Suerte de la muerte de los abuelos calientes!
Los trabajadores maricones!!

Putlers lapdog

Elänyt olen 7 vuosikymmenellä. Oopperaan en ole vielä kerennyt, enkä kerkeä. Kaljaa on kyllä kulunut paaaljon 6 vuosikymmenellä.

Porkkanalaatikko

Ei hätää. Väliajalla puhvetista saanee likööriä tai konjakkia.

Putlers lapdog

Itse olen enempi kaljamiehiä . Viskikin käy.

Porkkanalaatikko

Viskiä ja olutta saa myös.
https://shop.oopperabaletti.fi/fi/catering/

Putlers lapdog

Not vot. Hieno homma. Harmillisen kaukana on . Lähikuppila naapuripitäjässä on sentään parinkymmenen kilsanpäässä

köijäri

No, Isot pojat puhuu että kaikkee pitää kokeilla paitsi omaa mummoa ja oopperaa, tiiä häntä…

Boltteri

Minä olin parikymppisenä juovuksissa ja mölisemässä kamariorkesterin konsertissa. Kehottivat poistumaan. Poistuin baariin. Mölisemään. Ennen nauratti, nyt hävettää.

ehkä toistekkin

Kävin katsomassa balettia muutamia vuosia sitten. Tytär oli hommannut liput jotta nyt mennään sivistymään. Kyllähän se etukäteen nauratti, että mennään kattelemaan kun äijät pomppii trikoissa munat heiluen. Mutta myönnettävä on. Olihan se prkl:n hieno esitys/kokemus. Taitavia ovat.

Suomi Finland

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5f369b6b-ae72-455e-bd1c-13f17bcbbfe9

”Honkasalo sanoo havainneensa liikehdintää myös eduskunnan sisällä. Honkasalon mukaan eduskunnassa on mukana puolueita, jotka aktiivisesti mahdollistavat vihan lietsontaa ja joiden kannattajat lähtevät tähän mukaan.”

Tässä vasta oopperadaami. Kuka ilkeäisi kavaljeerata tuota?

Kuuntelin youtubesta taannoin erään oopperalaulajan koloratuurisopraano esitystä. Äänenkäyttötaitoa ei voi kuin ihailla, mutta eipä tuo mitään oopperafania minusta tehnyt.

mariD

Muistamme vielä hyvin kuinka Honkasalo lietsoi vihaa suomalaiskonduktööriä kohtaan kun tämä meni tarkistamaan irakiaaanoilta matkaliput Helsingissä paikallisjunassa. Tarkoitushan Honkasalolla oli pönkittää omaa poliittista uraa tämän konduktöörin kustannuksella joka ei tehnyt mitään väärää ja jolla oli myös perhettä. Honkasalo olisi p*skat nakannut jos konduktööri olisi menettänyt työnsä siis ts saanut fudut. Tämä keissi säännöllisesti palaa mieleeni koska se kertoo siitä mihin kaikkeen vihervisvasemmistolainen on valmis saadakseen itselleen poliittista nostetta. Sillä ei ole mitään väliä mitä oikeasti tapahtui. Kun VR julkaisi audio- ja videotallenteet joista selvisi ettei konnari ollut tehnyt mitään väärää, Honkasalo ei nöyrtynyt edes sen verran, että olisi pyytänyt anteeksi.

Qroquius KadD

Ei ollut kyse Lady Veronican uran nosteesta, vaan siitä mikä sen uran on luonut:

suunnaton viha suomalaisia kohtaan, erityisesti suomalaista miestä.
Sehän taas johtuu siitä, että Lady Veronica ja kaltaisensa kaipaavat lapsen tavoin turvallista johtajahahmoa, joka asettaa rajat heidän käytökselleen.

Me suomimiehet olemme veltostuneet niin, ettemme siihen enää pysty.
Siksi Lady Veronica ja tyttökaverit vihaavat meitä ja haluavat korvata meidät kovanyrkkisillä arabijätkillä, jotka näyttävät kaapin paikan.

mariD

Siinä mielessä nosti hänen uraansa, että tapauksen aikana hän oli kunnanvaltuutettu mutta katsopas vain, seuraavissa eduskuntavaaleissa meni läpi.

Encurte Já

Your posts are like a collection of happy snapshots. Thank you for capturing the joyful moments!

Tare

Tai kyllä ooppera käynti olisi mahtava kokemus, ajatelkaa Wagnerin tai Sibeliusta jonkun ison orkesterin esittämänä. Mitä, eikö nämä ole uupperaa.

Qroquius KadD

Sibelius ei säveltänyt yhtään oopperaa.
Wagner sävelsi sitäkin useampia.
Olivat erään A. Hitlerin mielimusaa.

Boltteri

Noniin. Nyt ovat oopperatkin natsismia. Varmaan myös KotiPizzan Special Opera. Special Nazi Operation. Boikottia odotellessa.

Tare

Nyt olet kyllä väärässä tietoinesi.Neito tornissa on Sibeliuksen säveltämä, ainut kylläkin.Sibelius myös haaveili Kalevala aiheisesta oopperatetralogiaa mutta jäi toteuttamatta.

Qroquius KadD

Katos vain, tuo jäi huomaamatta.
Katsomani Jannen teoslista oli osittainen.

Runtiti-pou

Etenkin Parsifal on hieno ooppera Wagnerilta. Kun ei ole librettoa kädessä ja ei saa sanoista selvää, niin ei oikein jaksa kokonaiseen juuri koskaan paneutua. Mutta kerran tuli teeveessä suomennos ja esitys.

Huru-ukko

Ooppera on käymisen arvoinen. Ja Sibeliuksen Finlandia vaikka esim. LahtiSinfonian esittämänä saa kylmät väreet kulkemaan pitkin poikin koko kroppaa. Kuvaa hyvin Suomen luonnon moninaisuutta ja vuodenaikojen vaihtelua.

Moonman

Kuinkahan moni ”paremmasta väestä” käy oopperassa vain näön vuoksi tai keräämässä sosiaalisia pisteitä?
Muutama entisenpuoleinen, itseäni paremmin elämässä menestynyt kaveri kommentoi aina sosiaalisen median kanavissa että oopperassa tuli käytyä, vaikka yli vuosikymmenen tuntemisen jälkeen tiedän, että istuisivat oikeasti ennemmin juomassa kaljaa kuten minä.

Huru-ukko

Ei se, että käy oopperassa estä myös pitämästä/juomasta olutta! Tai kaljaa kuten sanot.

Qroquius KadD

Olut ja kalja ovat mallasjuomia, mutta eivät synonyymejä:
oluesta on suodatettu hiiva pois, kaljasta ei.

mariD

Kotikalja on jotain sellaista jota pystyn itsekin juomaan jos se on tehty oikein. Olut ei sen kummemmin jaksa kiinnostaa, ellei sitten joku hyvä tsekkiläinen tai belgialainen. En väitä, että lagerit Suomessa tai muuallakaan on pahaa, ne eivät vain ole minulle tarkoitettu. Mutta tosiaan, kalja ja olut ovat aivan eri asioita.

Qroquius KadD

Suomalainen bulkkilager yleisesti ottaen on tehty juotavaksi eikä siitä nautittavaksi, se on hyvin mietoa maultaan verrattuna keskieurooppalaisiin pilsnereihin (joita Suomessa luullaan ykkösoluiksi!);
belgialaiset trappistioluet ja kriekit ynnä muut ovatkin sitten jo oma maailmansa.

Suomalainen olutpullokin tiettävästi suunniteltiin aikoinaan niin, että sitä olisi mahdollisimman vaikea käyttää astalona.
Nykyään kaikki bulkkilager on tölkitettyä, ja vain erikoisoluita saa pullossa.

Moonman

Ei tietenkään. Pointtina vain että vaikea uskoa että tyypit, joita ei kiinnosta minkäänlainen kulttuuritarjonta jotain bändien keikkoja lukuunottamatta, keksisi itse yhtäkkiä alkaa käymään oopperassa ilman puolison/sosiaalisten piirien painostusta.

Qroquius KadD

Sosiaalinen verkostoituminen.

Viime vuosituhannella parempiin piireihin pyrkivät laittoivat jälkikasvunsa pelaamaan tennistä ja golfia, että he tapaisivat siellä paremman väen jälkikasvua joiden vanhempiin pääsisivät sitten itse tutustumaan.

Herrojen herkku pilaantuikin rahvaan käsissä, ja nykyään golfia pelaa yksi jos toinenkin.
Tenniskin on mennyt muodista pois niin, että sitä pelataan vain pelin itsensä takia.

Boltteri

Eräs tenniksenpelaaja oli Spede, kuten kaikki muutkin tenniksenpelaajat.

Matti

Luen mielelläni PT-Mediaa ja olen monessa asiassa samoilla linjoilla.
Käyn myös mielelläni oopperassa ja olenkin vuosikymmenten aikana vieraillut lähes kaikissa maailman suurissa oopperataloissa. Historian, libretton, ajan pysäyttämisen, visuaalisen puolen, äänen yms. opettelu ja ymmärtäminen vaatii todella paljon työtä. Ennen sitä oopperasta ei saa paljoakaan irti ja se jää helposti pinnalliseksi teeskentelyksi.
Tekisi mieleni tehdä brutaali vertailu; Tavallinen musiikkikappale on kuin 4 minuutin pikapano mutta ooppera useamman tunnin orgia. Sanon tämän siksi, että oikea ooppera on todellista kokemista, ei teeskentelyä.
Mozarin Figaron Häät on myös oman aikansa parodiaa mutta ei silti kuulu mielioopperoihini.
Ei kaikkien tarvitse pitää oopperasta kuten ei myöskään haitarin soitosta.