Holmströmin pakina: Onko hyväntahtoisuus hölmöyttä?

Aikoinaan löysin kerrostalomme pihalta kotelon, joka osoittautui sisältävän parit piilolinssit. Siihen aikaan tuollaiset linssit saattoivat olla yllättävänkin arvokkaat, joten mietin mitä tehdä. Poliisilaitokselle en vaivautuisi viemään löytötavaraa, toisaalta jos jättäisin kotelon ulkopenkille, niin naapuruston kakarat varmasti nappaisivat sen uteliaisuuttaan. Siispä otin tavaran talteen.

Kotona kirjoitin ”Löydetty”-lapun, jonka kävin kiinnittämässä alatasanteen ilmoitustaululle.

Varttia myöhemmin ovikello soi, kovaa ja käskevästi. Oven takana seisoi ärtyneen oloinen 25-vuotias mies pukeutuneena suoriin housuihin ja vaaleanpunaiseen irtotakkiin. Tyylikäs kuin föönattu pölynimurikauppias.
”Niin ne piilolinssit.”
Ojensin kotelon eteisen puhelinpöydältä.
”Haluuksä jonkun löytöpalkkion?” kundi kysäisi ja katsoi minua kuin rysän päältä kiinni otettua taskuvarasta.
Asenne ja kysymys yllättivät, en todellakaan ollut ajatellut omaa etuani ja mitään löytöpalkkiota. Ennen kuin kerkesin avata suuni, arvon herra kuitenkin tyrkkäsi minulle 10 markan setelin.
”Siinä. Niin pääset kahville.”

Tällaiset jää mieleen.

Ilmeisesti olin tavannut kävelevän persereiän, joka luonteensa mukaisesti oletti että kaikki muutkin ovat persereikiä.

***

Viime kesänä istuin lähikaupan edustalla ryystämässä kaljaa kohtalotovereiden kanssa. Seuraan liittyi minun ikäinen, siisti nainen. Vierustoveri tarjosi olusen hänelle, juteltiin mukavia, nainen vaikutti oikein hauskalta ja sivistyneeltä. Daamilla oli kuitenkin akuutti ongelma: Kela-korvaukset olivat kuulemma myöhästyneet ja tipahtaisivat tilille vasta maanantaina. Nyt hänellä ei ollut edes tupakkarahoja.

Ritarillisena miehenä nousin penkiltä ja kävin kaupassa ostamassa Marlboro-askin.
”Maksat ku jaksat”, sanoin ja annoin tupakat iloisesti yllättyneelle rouvalle, vaikka arvelin että niitä rahoja en todennäköisesti tulisi näkemään. Mutta neito kun oli hädässä niin herrasmiehen periaatteella mentiin, enkä minä nälkään nääntyisi tuon takia.

Viikkoja myöhemmin törmäsin samaan naiseen samassa paikassa.
”Ai sinä?” nainen moikkasi. ”Hei kuule. Mitä röökii sä poltat?”
”Yleensä mä käärin sätkiä, mut jos mä ostan valmiita niin sit punaista Norttia.”
Nainen pomppasi pystyyn ja kävi ostamassa minulle askin. Velka kuitattu.

Vielä on ihmiskunnalla toivoa.

Rune Holmström

Subscribe
Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
mariD

Hyväntahtoisuus ei tietenkään ole hölmöä jos sitä käytetään oikeassa paikassa oikealla tavalla. Toki löytyy aina niitä jotka käyttää toisen hyväntahtoisuutta hyväkseen mutta jos olet yhtään fiksu, niin sen voi tehdä sinulle vain kerran. Toista kertaa on turha yrittää.

Hölmöyttä se on silloin kun päästetään maahan riepupäitä ja kamelinkuljettajia jotka elävät kantaväestön piikkiin samalla sikaillen ja raiskaten, perustavat väkivaltaisia katujengejä ja huiputtavat sossua ja Kelaa mennen tullen.
Tällainen hyväntahtoisuus on hölmöyttä, suorastaan typeryyttä jonka takana on itseään täynnä olevat ilkeät kusipäät joilla ei kantti kestä myöntää tekemiään virheitä.

Runtiti-pou

Ei ne ole typeriä eikä kyseessä ole virhe. Nuo tuhoaatteet ovat ainoat sallitut aatteet ja globaali eliitti määrää poliitikkoja toimimaan noin. Heidän tehtävänsä on tuhota Eurooppa ja eurooppalaiset

mariD

Niinpä niin. Mikä on kun ei kymmenen kertaa israelia isompi Iran pysty rakentamaan edes sellaisia ohjuksia joilla voisi osua edes yhteen puhelinpylvääseen? Kohta lähtee taivaan tuuliin Iranista muutama ohjustehdas, parit dronetehtaat ja mahdollisesti uraanin rikastuslaitos. Juutalaiset sentään osaavat nämä hommat, iranilaisten kannattaa vielä harjoitella eikä sittenkään mikään ole varmaa. Kun ei ole älliä niin ei ole…

Runtiti-pou

Juutalaiset osaavat alistaa ja lypsää koko maailman., Kun juutalainen hymyilee, jonkun lompakko itkee

jorma

Ainakin matujen suhteen hyväntahtoisuus on hölmöyttä. Emme ole heille koiria kummempia, vaikka niiden saappaat nuolisimme.

Runtiti-pou

Emme myöskään niiden mielestä, jotka määräävät ne maahamme imuroimaan. Hyväntahtoisuus on oikeasti kaukana. Se on vain petollista lässytystä, jolla kaikki selitetään parhain päin

AnywayD

No, ne matuthan nauravat nurkan takana suomalaisten tyhmyyttä ja jatkavat hyväksikäyttöä.

Runtiti-pou

Koko eurooppa yhtäkkiä muuttunut “tyhmäksi”? Kai ne matutkin tajuavat, että eurooppalaiset on alistettu. Heille kelpaa lyhyen tähtäimen hyötynäkökohta. Isäntämme hylkää heidätkin, kunhan on saanut hyödyn irti. Tai siis ainakin nyt ensi alkuun järjestää konflikteja. Hajota ja hallitse

mariD

Minkä hyödyn saa irti jos Eurooppa laitetaan matujen toimesta sekasortoon? Ilman matuja Eurooppa tuottaisi fyrkkaa paljon enemmän. Nyt jos halutaan luoda joku ihme rotu risteyttämällä arabit ja negrot, eihän siitä mitään tule. Rähisevä ja laiska, tyhmä ja tappelunhaluinen kansa joka ei tuota yhtään mitään järkevää.

Osakkeet, kiinteistöjen hinnat, asuntojen hinnat, maan hinta…kaikki romahtaisi kun tuollainen epäkelpo kansa olisi Euroopan valtaväestöä. Sinusta juutalaiset ovat juonineet kaiken. Mitäköhän he hyötyisi edellä mainitun kaltaisesta Euroopasta? Sattumoisin juutalaisillakin on runsaasti sijoituksia Euroopassa.

Runtiti-pou

Tarkoitus on tuhota kaikki ja luoda sitten uusi orjamaailma. Neuvostoliitossakin kelpasi vähempi. Kunhan sai murhata ja alistaa

Jorma Melkonen

Arabit ja neekerit on jo risteytetty. Lopputulosta kutsutaan somaleiksi. Kansanluonne on aivan kuten kuvaatkin.

Tarina saksalaiselta junamatkalta takavuosina. Matkaosastossa istui perussaksalaisia naisia, kun pysäkiltä junaan astui musta mies. Mustiainen laittoi laukun naulaan, kaivoi esiin kirjan, Koraanin, ja ryhtyi sitä lueksimaan. Perussaksalaiset katselivat aikansa kunnes vanhin matriarkka totesi kipakasti: “Eikö Teille riitä etta olette Neekeri?”.

Qroquius KadD

Olipa kerran muuan Etelän Mies lähtenyt tunturiin moottorikelkkailemaan vajaalla tankilla.
Sehän tyhjeni kun hauskaa oli, eikä mukana tietenkään ollut varakanisteria.

Pian paikalle kurvasi kuitenkin poromies kysyen:
“Mitä se sie Etelän Mies minulle huiot, ko ei sulla saata olla Ohovin tarvettakhan?”
Etelän Mies selitti ahdinkonsa, ja poromies nousi kelkaltaan ottaen sen tarakalta oman varakanisterinsa ja tyhjensi sen Etelän Miehen kelkan tankkiin.

“Valtavat kiitokset! Paljonko olen velkaa?”
Poromies katsoi hämmästyneenä:
“Mistä se mie saatan tietää mithän sinun veloistasti?”
ja porhalsi tunturiin.

Last edited 1 kuukausi sitten by Qroquius Kad
Huru-ukko

Mistä se mie saatan tietää mithän sinun veloistasti?”
ja porhalsi tunturiin.
Loistavaa!!! Ihan ääneen hymyilytti!!

mariD

Kiva tarina. Hymyilytti täälläkin iltateetä nauttiessa.

X

Hyvä! Ettei taas Tirmaa! 😬

Qroquius KadD

Ei kai sitä kaffetta noin niin kuin yötä vasten?

X

Eikx ole jotain kaakaota tai mitä lie kun muistia vie..pitää tietää rajansa.. 🤔🙄

Jopi

Hallitsematonta matuinvaasiota on alettu nykyään kutsumaan työperäiseksi maahanmuutoksi jota ilman ei tulla toimeen. On ne suvakit läpeensä kieroja.

JuhoxD

Amerikkalainen sanonta voisi kääntyä seuraavassa muodossa: Kuseta kerran niin saat hävetä. Kuseta toisen kerran niin saan itse hävetä.

Huru-ukko

Tuo edellä kuvattu koskee vain ns. kantiksia eli etnisiä suomalaisia, yleensä. Ja tarkoittaa myös että vielä löytyy myös inhimillisiä tyyppejä, ja jotka maksvat hyvän hyvällä. Itsekin olen törmännyt elämän varsitiellä, hmmmm melko pitkällä sellaisella moiseen, onneksi. Ja ilman sen kummempia ajatuksia jostain ns. “velan maksusta” tai sellaisesta. Kunpahan vain on sattunut sellainen “hyvä päivä” itselle, ilman sen ihmeempää ajatusta, kuin että autan kaveria hädässä.
Mutta vain ns. kantiksien kohdalla. Rättipäät on erikseen.
PS. mari, saitko postia minulta??

mariD

Joo, löytyi viimein. Halusin eroon Googlen sähköpostista ja vaihdoin sellaiseen kuin K9-Mail jossa pitäisi olla huippuluokan salaukset ja kaikki viimeisen päälle, ainakin ovat kovasti kehuneet mutta eiköhän kohta tule joku nörtti kertomaan, että pskan ovat sulle myyneet, heh.

Siksi jouduin asentamaan kaikki sähköpostitilini uudestaan ja sieltähän se sitten putkahti se sinunkin meili. Olen viimeiset 8-9 päivää kuluttanut editoimalla järkkärillä otettuja kuvia. Se on aikaa vievää puuhaa, keskimäärin yksi valmis kuva per päivä.

Ajattelin, että voisin pistää vastineeksi sulle muutaman kunnolla editoidun foton, on olemassa sellainen sovellus jolla voi lähettää isoja tiedostoja 5GB kerrallaan, eli sieltä tulisi sitten linkki jonka avaat ja voit katsella sitä kautta kuvia. Näin ei tarvitsisi kuormittaa sinun sähköpostia saati tietokonetta jos vaikka haluat tallentaa jonkun tietyn kuvan. Toki tallentaa voi myös tuon sovelluksen kautta jos minä annan sille luvan.
Laitan sulle meiliä takaisin + joitakin kuvia. Saattaa olla, että sekaan putkahtaa muitakin kuvia kuin vain täällä otettuja. Katsotaan nyt mitä löydän. Viikonloppuna lähden istuttamaan minun pikku vuokratilkulle (sen minkä vatsaltani pystyn) Haworthiaa (Haworthia frasciata). Se on alunperin Etelä-Afrikasta kotoisin oleva puolitrooppinen kasvi.
Mut jos ei viikonloppuna vielä kuulu, niin alkuviikosta ainakin. Mutta yritän jo viikonloppuna hoitaa. Puhutaan sitten lisää, eiköstä jookosta.

Last edited 29 päivää sitten by mari
mariD

Niin, ja kiitos postista ja lomakuvasta! Annan sitten palautetta yksityisesti meilin kautta kuvasta.

Tapio

Miten olisi vanha kunnon yahoo?

mariD

Yahoota olen käyttänyt yli 10 vuotta. Se on ollut mulla rinnakkaiskäytössä Gmailin kanssa eikä siinä sinänsä ole mitään vikaa, mutta sähköpostit päivittyy vähän liian hitaasti. En tiedä johtuuko se käyttämistäni päätelaitteista vai mistä. Asetukset ovat kyllä olleet kunnossa, postin nouto palvelimesta 15 minuutin välein mutta joskus joutuu odottamaan jopa tunnin sitä meiliä. Tämä. K9-Mail on siitä hyvä, että meili tulee saman tien. Se on tärkeä juttu koska töistä saattaa tulla sellainen ilmoitus johon on reagoitava nopeasti.

karttakeppi

Lainsäätäjän hyväntahtoisen hölmöilyn seurauksia:

Tällaista on arki tavallisessa koulussa Espoossa: Väkivaltaa on jatkuvasti, ja osa lapsista käy myös aikuisten kimppuun – Kaupunki | HS.fi

Joku valtamedian toimittelija voisi tehdä jutun jossa vertaillaan eri maiden ja kulttuurien mukaisia seurauksia siitä jos joku lyö a) opettajaa, b) poliisia ja c) vanginvartijaa.

Last edited 29 päivää sitten by karttakeppi
karttakeppi

Samaan juttuun on kirjoitettu niin tyhjentävä kommentti, että lainaan sen ihan suoraan:

Aina kun erilaiset maailmoja syleilevät ideologiat ohjaavat yhteiskunnallista suunnittelua faktojen sijaan niin mennään yleensä metsään.
Opetusta ja koulujen toimintaa on suunniteltu seuraavien olettamien pohjalta: kaikkien lasten kyky ja kiinnostus oppia on samalla tasolla, kaikki ymmärtävät hyvin Suomen kieltä ja kunnioittavat länsimaisia arvoja.
Kaikki ihmiset ovat kilttejä ja hyviä ja kunnioittavat opettajien auktoriteettia.
Lapset eivät halua kiusata muita jos heille vain kertoo, että se on väärin, sanktioita ei tarvita.
Jos joku olettamuksista ei pidä paikkaansa, niin koulun toiminta nykymallilla häiriintyy.”

Huru-ukko

Joo, lisää karttakeppiä ja ympäri korvia. Entisinä aikoina riitti ihan hyvin kun ope pamautti sillä karttakepillä siihen häirikön pulpetinkanteen täysillä, se riitti kovimmakin uhoojan rauhoittamiseen. Ei ollut sen koommim tarvis käydä ns. henkilöön käsiksi.

karttakeppi

Omana kouluaikana ei tuollaista enää nähnyt, mutta niistä kerrotut hiukan vanhemmat jutut toimivat pelotteena ja takasivat rauhan luokassa.
Välitunnit olivat huutoa ja pulinaa varten.
Mikäli tyhmyys jostakin syystä tiivistyy liikaa, niin valitettavasti vain fyysinen kipu riittää palauttamaan järjen. Niin se on ollut aina ja kaikkialla

Qroquius KadD

Kun säästelty on pakaroita
Ei kuriin saa enää kakaroita.

mariD

Vastasin tähän sinun kommenttiisi ja minun vastaus meni jonoon odottamaan läpipääsyä. Toisen kerran tänään. Tiedän ettei se ole Paavon vika mutta eikö tälle tosiaankaan voi tehdä mitään? Minkä tyylisiin avainsanoihin tuo tekoäly-robotti tarttuu kiinni? Muistelisin, että linkin liittäminen oli yksi mutta juuri kirjoittamassa kommentissani ei ollut linkkiä liitettynä.

No, odotellaan julkaisua ja pidetään loput mölyt mahassa (jos sinne enää mölyäkään mahtuu).

X

Multa nielasee kaikki elintärkeät linkit mitä laitan. Taas valkoista lihaa syövää heteromiestä poljetaan.. 🤬

outlaw09man

Oliko suorissa housuissa kulma tai kaffepulla tahra vermon kahvilasta ?

outlaw09man

Nyt kun PÖNTTÖVUORELLA uusi Hjallitus, ryöstö-taskujen total puhdistus käynnissä. ALV tappiin ym ym, en jaksa. Ei mitään hyvää, että on SUOMALAINEN. Sontanaamat lompsii suomessa. Ollaan kohta kuin ruotsi . JALLITUS, eikö teitä HÄVETÄ ?

mariD

Kuulemma kaikki tietojärjestelmät eivät tunnista desimaalipilkkua jos alviksi tosiaan tulee tuo 25.5% joka on aika eksoottinen luku arvonlisäveroksi. Jos tuo korotus toteutuu niin oisko siinä nyt sitten Euroopan korkein Alvi? Meillä on Gran Canarialla Alvi 18%. Manner – Espanjassa se on korkeampi, 22% muistaakseni.

Näinköhän Verohallinnon tietojärjestelmää pitää rukata tuon desimaalipilkkuongelman takia. Siinä joku TietoEnator tekee taas hyvän tilin, hintalapuksi tulee varmaan joku 50-100 miljoonaa egeä.

Prozac

Olen itse opiskellut hyväntahtoisuutta, kun pahantahtoisuudesta on vuosikymmenien kokemus, eli sen osaan kyllä. Ja on se varmaan universaalinen totuus, että hyväntahtoisuudesta saa hyvän mielen. Jos olen töissä yrittänyt olla mukava ns. hankalalle tyypille, niin en ole katunut sitä. Hankalalla ihmisellä on omat ongelmansa, josta en tiedä, ja näin ollen voin hiukan ehkä helpottaa hänen tilannettaan olemalla ystävällinen.