Enemmistö ongelmalähiöiden lapsista ei saanut hyväksyttävää yläasteen päästötodistusta

laptop-3087585_960_720.jpg

Ruotsalaisten ongelmalähiöiden koulutulokset ovat naapurimaihin verrattuna surkeat. Parhaimmillaankin vain hieman yli puolet 9-luokkalaisista oppilaista sai hyväksytyn numeron kaikista oppiaineista.

Keräsin pienen katsauksen yläasteen 9-luokalaisten koulutodistuksista. Tulokset ovat melko hyytävää luettavaa ja käytännössä useampi ongelmalähiön lapsi ei osaa lukea, kirjoittaa tai laskea kuin hyvin alkeellisella tasolla.
Ongelmalähiöiden kouluista vain pieni murto-osa saa sellaisen päästötodistuksen, jolla voi hakeutua toisen asteen koulutukseen.
– Trollhättanin Kronan yläasteella on 132 oppilasta, joista 79,2 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Göteborgin Bergsjön yläasteella on 167 oppilasta, joista 76,5 % oppilaista ei saanyt hyväksyttävää päästötodistusta.
– Malmön Rosengårdin Värner Rydenin yläasteella on 450 oppilasta, joista 72,7 % oppilaista ei saanyt hyväksyttävää päästötodistusta.
– Botkyrkan Norsborgin yläasteella on 464 oppilasta, joista 72,3 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Tensta-Hjulastan yläasteella on 341 oppilasta, joista 70,7 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Malmön Rosengårdin Munkhättekoulussa on 545 oppilasta, joista 64,4 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Rinkebyn yläasteella on 137 oppilasta, joista 60 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Husbyn yläasteella on 396 oppilasta, joista 55,1 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
Tässä pieni otanta. Yhdessäkään ongelmalähiössä ei päästy juuri mainittuja kouluja korkeammalle tasolle. Listan koulut eivät ole mitään erikoiskouluja vaan ihan tavallisia yläasteita. Tuloksia voi tutkia lisää Skolverketin sivulta.
Tein pienen katsauksen ja soitin muutamalle tuttavalleni Suomeen, joilla teinit ovat lopettaneet yläasteen. Näiden lasten kouluissa kaikki olivat saaneet hyväksytyn todistuksen. On siis selvää, että uusruotsalaiset nuorukaiset kilpailevat tulevaisuudessa aivan eri sarjoissa kuin ruotsalaiset lapset. Kolmansista maista tulevissa perheissä koulutusta ei arvosteta. Joka taas lännessä on tärkeä arvo.