Viipurin menetys kesäkuun 20. päivä 1944

Continuation-War-defensive-lines.png
Kuva Wikipedia. Suomalaisten linjat kesällä 1944. 

Juhannuksena 1944 suomalaisilla miehillä oli vain yksi juhannussuunnitelma ja Suomen koko olemassaolo heiveröisen langan varassa. Liki 80 000 asukkaan Viipuri menetettiin 20. kesäkuuta 1944.

Neuvostoliiton suurhyökkäys alkoi 9. kesäkuuta eli kolme päivää sen jälkeen kun Liittoutuneet olivat tehneet kuuluisan Normandian maihinnousun. Päivä oli perjantai. Jos 9. päivä oli jotain infernaalista niin kesäkuun 10. päivä se vasta oli helvetillistä. Ilmassa oli enemmän rautaa kuin ilmaa.
Klo 05.00 aamulla alkoi yli kahden tunnin pituinen tykitys, jollaista ei Suomen historiassa oltu ennen koettu. Neuvostoliitto ampui kapealla Karjalan Kannaksella yli 3 000 tykillä ja kranaatinheittimellä. Lisäksi panssarivaunut ja raketinheittimet ampuivat taukoamatonta tulta. Suomalaisten asemat muuskautuivat täysin hajalle.
Suomen VT-lina murtui kesäkuun 14. päivä. (Katso kartta yllä) Neuvostoliitolle se oli helppo nakki. Tykistökeskitys oli ennen hyökkäystä aivan samanlainen kuin neljä päivää aiemmin. Se oli suomalaisille vähälukuisille sotajoukolle jo liikaa. Päälinjan ja VT-linjan väliselle alueelle oltiin ammuttu sellainen määrä tykki- ja kranaattitulta muutaman päivän ajan, että oli käytännössä jonkinlainen ihme, että sieltä tuli ylipäätään eläviä ihmisiä ulos.
Mannerheimi määräsi nyt joukkojen vetäytymisen Viipuri-Kuparsaari-Taipale-linjalle, eli VKT-linjalle. Suomalaisten perääntymien tälle linjalle oli joidenkin mielestä Suomen pelastus. Neuvostoliitto ei onnistunut ainakaan kokonaan tuhoamaan suomalaisia joukkoja. Perääntyminen oli siis tietoista ja joukot saatiin kasaan uudestaan VKT-linjalle.
Vihollinen oli kuitenkin ylivoimainen. Kesäkuun 20. päivän aamulla neuvostojoukot tekivät pieniä tunnusteluja Viipurin kaupunkiin. Kaupunkiin ammuttiin myös tykkitulta. Kaikki siviiliväestö oli evakuoitu kokonaan kaupungista jo päiviä aiemmin. Kaupungissa ei siis ollut kuin sotilaita. Klo 13.00 aikaan neuvostojoukot sitten aloittivat vyörytyksen ja klo 17.00 mennessä koko Viipuri oli vallattu. Suomalaiset joukot pakenivat kaupungista osin täysin pakokauhun vallassa. Vain joitakin pieniä vastataisteluja tehtiin, mutta muuten vihollinen sai kaupungin valtaansa helposti.
Viipurin helpon valtauksen selittää muutama tekijä: Suomalaisia sotilaita oli kaupunkia puolustamassa vain noin 5 000 sotilasta kun puna-armeijalla sotilaita oli yli 40 000. Vihollinen oli siis aivan ylivoimainen. Tosiasiassa suomalaisilla ei ollut mitään mahdollisuutta puolustaa ja pitää Viipuria hallinnassaan. Joidenkin tulkintojen mukaan kaupunkia ei edes haluttu puolustaa, sillä koska tiedettiin, että Neuvostoliitto ei jää Viipuriin. Myöhempiä taisteluja ajatellen Viipurin menetys oli siis sotataktiikkaa, sillä kaupunki oli Viipurinlahtea ajatellen “väärällä puolella”.

41bf6a374a98414aa1e2e85705f1fa76.jpg
Kuva SA-kuva. Viimeisimpiä kuvia Viipurin linnassa liehuneesta Suomen lipusta. 
Viipurin menetys oli kuitenkin katkera paikka Suomen sodan johdolle ja kansalle. Olihan kaupunki ollut siihen mennessä Suomen kolmanneksi suurin kaupunki liki 80 tuhannen asukkaan väestöllä. Jos Viipuri olisi edelleen Suomen kaupunki niin se olisi Turun ja Tampereen luokkaa kooltaan.
Viipurin torniin nousi punalippu noin klo 18.00 aikaan. Päivä oli 20.6.1944.

Subscribe
Notify of
guest
17 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Isä Pilvinen

Sen jälkeen ei puna-armeija edennyt kuin 10 kilometriä sodan loppuun mennessä.

El Comandante Cero

Kempin prikaatilla meni alusta alkaen kaikki pieleen. Ammuksia ei saatu heti Rautakorven kenttämakasiinista ei ennen kuin sinne meni partio konepistoolien kanssa joka veti liikkuvat taakse vastaavan upseerin edessä ja ilmoittivat että he ottavat sen minkä tarvitsevat. Me emme uskoneet saksalaisten kokemuksia STAVKAn operaatiosta ja hyökkäykset yritettiin pysäyttää liian edestä sekä puollustukseen ei saatu syvyyttä kuin Ilomantsissa, Nietjärvellä, Ihantalassa, Viipurinlahdella ja Vuoksella. Viipurin pohjoispuolen puolustuksessa oli myöhemmästä virallisesta vähättelystä huolimatta 122 Greifdivisioona joka vapautti omia joukkoja kuten myös 303 rynnäkkötykkiprikaati toi torjuntaan lisää tulivoimaa. Suosittelen Arkimiehen youtubelta löytyvää Kuhlmey dokumenttia missä haastatellaan jabolentäjiä. Myös 54 grunherzin II laivueen mukana tänne tuli luftwaffen parhaita hävittäjälentäjiä mitä itärintamalta löytyi kuten Erich Rudorffer ja Gerhard Thyben. Suomella oli uusia Me109 G koneita mutta lentäjät väsyneitä. Viipurin pohjoispuolella oli juhannuksen jälkeen ensimmäisen kerran suomalaisilla kaikki osat käytössä. Sitten on muistettava että sodankäynti syö resursseja hyökkääjältä ja Viipurin kautta kiertäen Berliiniin on aika hankalaa matkantekos.

El Comandante Cero

Ehkä yksi syy miksi venäläinen ei miehittänyt suomea oli se että kaikkien muiden idässä taistelleiden maiden infrastruktuurit oliva suurin piirtein sorakasaa ja meillä taas teollisuus oli säästynyt sekä sisäiset jännitteet olivat pienet. Sotakorvaukset tarvittiin heti eikä 20 vuoden kuluttua jos vertaa siihen kuinka Puola tai Itäsaksan alueet oli jyrätty maan tasalle.

”Tulkaa miehet takaisin ja olkaa niinkuin ennenkin...”🎵🎶

Ennen oli laivat puuta mutta miehet rautaa. Nyt miehillä on nuttura ja he väpättävät avoimista rajoista, no nations, no borders.

Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.
– Mitään sukupolvea väheksymättä en voi olla ihailematta sodan käyneitä isovanhempiani. Harva sukupolvi on antanut niin paljoa kuin The Greatest Generation. Tämä sukupolvi kävi ensin raskaan sodan, jonka jälkeen rakensi suomesta yhden maailman parhaista maista.

T

Rajat eivät ole kiveen hakattuja. Make Viipuri Finnish again.

Klanu

Kiitä “Turun poika”-Koivistoa, ettei tähän tilaisuudes tullen edes pyritty. Herra kun ykskantaan ilmoitti, ettei Suomella ole mitään aluevaatimuksia kun suuri ja mahtava oli romahtamassa! Idiootti mikä idiootti… Se on toinen juttu olisiko Karjalan tai edes sen osien palautuksesta oikeasti tullut mitään, mutta ei se nyt yhden tilannetta ajatellen “väärältä puolelta” Suomea kotoisin olevan käävän päätettävissä olisi pitänyt olla.

T

Tulevaisuuttahan on mahdoton ennustaa, mutta sopivan tilaisuuden tullessa Viipuri tulisi palauttaa Suomelle. Tässä pitää kuitenkin muistaa olla uhkaamatta Pietaria, sillä jos Suomen herrat joskus tekevät sen virheen että laittavat sotajoukon menemään Pietariin, Venäjä ei ikinä anna sitä anteeksi ja kostaa armotta ja säälimättä kun on jälleen vahva.

Realisti

Suomi saa olla hyvin hyvin iloinen että Suomea jäi näinkin paljon jäljelle. Ylivoima voittaa aina. Jos suomalaisia olisi ollut vaikka 150 miljoonaa niin silloin venäläisistä ja saksalaisista olisi luultavasti tehty maittavaa kissan- ja koiran ruokaa. Karjalan männyt opettivat suursuomihöpönassuille kuinka reaalimaailma toimii.

Suomi Finland

*sarkasmivaroitus*
Näin on. Saksan muka niin mahtava armeija ajettiin pois Neuvostoliitosta ihan kotiinsa asti ja sitten kotikin otettiin siltä haltuun ja pistettiin saksalaisten armeijatouhuille lopullinen stoppi.
Sen sijaan Taliban on Afganistanissa voittamaton. Se pitää alueensa, vaikka sotilasmahdit ovat yrittäneet häätää sitä.
Voi kun Hitler olisi tiennyt Talibanista ja sen taktiikoista, niin Neuvostoliitto olisi ollut pelkkä suupala. Ja SuurSuomi olisi syntynyt siinä ohessa ihan automaattisesti.
Talibania koittivat häätää ydinasevaltiot, mutta niin vain Taliban on ja pysyy. Siihen eivät pommit, tykistö ja panssarikiilat pysty.

Suomi FInland

Oma arvaukseni siihen, ettei talibaneja saada häädettyä/tuhottua on se, että on tehty päätös, ettei siviilejä vastaan hyökätä massiivisesti.
Kun liittoutuneet nousivat maihin Normandiassa, ei rannikolla asuvia ranskalaisia siviilejä varoitettu.
“Liittoutuneiden pommikoneet alkoivat rannikon lähistön pikkukaupunkien armottoman moukaroinnin. Ne tuhottiin kivikasoiksi rannikolle pyrkivien tankkikolonnien esteeksi. Oli päätetty, että siviileitä ei säästettäisi.”
unv.is/https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000764865.html
Eivät edes ranskalaiset vastarintataistelijat liene varoittaneet maanmiehiään.
Joten jos esim USA olisi toiminut Vietkongia ja Pohjois-Vietnamia vastaan täysin rajoittamatonta sotaa, olisi ko toimijat varmasti pistetty matalaksi aika nopeasti. Ongelmana varmasti on se, että muut valtiot eivät olisi katsoneet moista sivusta vaan ne olisivat tulleet mukaan kahinoihin ja se olisi tiennyt konfliktin laajenemista aivan toisenlaisiin mittoihin.
Ranskan siviilit ovat saattaneet olla paitsi tyytyväisiä maansa vapauttamisesta, myös katkeria siitä, että siviiliväestöä menehtyi ‘ystävällisten’ tahojen hyökkäyksessä.
Taliban kykenee pitämään todennäköisesti pintansa sen vuoksi, että toimenpiteet sitä vastaan ovat aika matalalla tasolla.
Toisen Maailmansodan aikaan tällaisia pidäkkeitä ei ollut, vaan sota oli totaalista, jossa omia eikä varsinkaan vihollisen siviilejä säästetty, jos he sattuivat osumaan taistelujen kanssa samalle alueelle. Jos jokin alue haluttaisiin ottaa hallintaan keinolla millä hyvänsä, niin siviilien sekaan piiloutuneet taistelijat saataisiin juurittua vain teloittamalla joka sorkka, joka sattuu asumaan levottomalla alueella. Tähän ei taida monikaan valtio saati sitten sotilas valmis.
Sen sijaan tulevaisuudessa uhkaava jättimäinen siirtolaisaalto Afrikasta on monin tavoin hyvin ongelmallinen niille valtioille, jotka sen kohteeksi joutuvat.
Jos esimerkiksi Suomeen saapuisi lyhyessä ajassa miljoona ihmistä, olisi varmasti monen mielestä kohtuutonta käyttää sotilaallista voimaa saapuvia siviilejä vastaan. Tällöin ei ole kyllä oikein ajateltu loppuun asti sitä, mitä nämä ‘siviilit’ tekevät meille, kun pääsevät kaupunkeihin ja maaseudulle. Koska sota- ynnä muut pakolaiset eivät nytkään näytä olevan meille erityisen kiitollisia, mitä mahtaisikaan tapahtua, jos heitä tulisi valtava määrä.
Mikään ei estä käymästä suomalaisten ihmisten kimppuun sen jälkeen. Valtava määrä tulijoita voisi helposti anneksoida itselleen paikallisten omaisuuden voimalla, jota me itse emme uskaltaneet käyttää.
Kyllä se niin on, että rajan sulkeminen sellaisilta ihmisiltä, joilla ei ole maahantulon edellytyksiä, on ainut keino suojella omaa maata ja sen kansaa. Rajavarustusten täytyy olla massiivisia, jotka vähentävät tarvetta tulittaa kovilla väkisin sisään pyrkivää joukkoa.
Suomen täytyy olla tässä asiassa edelläkävijä. Kun viimeinen maa, johon pääsee marssimalla mantereen läpi tukkii pääsyn, alkavat muut toteuttaa saman, kunnes kaikki rajat suojattu.

ike

Nimenomaan. Miksi tästä nk. vapaasta liikkuvuudesta on tullut jonkinlainen asia johon ei voisi koskea. Olen matkustellut 70-luvulta lähtien kaikkialla euroopassa ja pohjoisafrikassa eikä matkustusasiakirjan eli passin näyttäminen ole koskaan ollut ongelma. En ymmärrä miten se nyt olisi tai rajoittaisi liikkumista. Ei meidän tarvitse ottaa yhtään elintasosurffaajaa tänne jos eivät edes ole vaivautuneet hakemaan passia eikä ottaa minkään maan edustajia tänne myöntämään passittomille kansalaisilleen passia jotta voisivat jäädä maahan kuten Rinne kaavailee. Ovat kyllä ymmärtäneet asiat aivan väärin tuolla poliitikkojen ja virkamiesten puolella.

El Comandante Cero

Tuosta ‘vapaasta’ liikkumisesta jopa perinteisissä pohjoismaissa pitää olla virallinen henkilöllisyyden toteamiseen tarvittava asiakirja jos sitä kysytään. Ainoat joita koskee ‘vapaa’ liikkuminen ovat kuin Eino Leinon sanoin ‘karjaton kirjaton mies’ jokainen voi päätellä ihan itse.

Valkotornaado käyntiin

Passit Pohjoismaihin ja viisumit takaisin käyttöön heti ja tekniikka paikalle joka paljastaa väärennykset. Pohjoismaiden puhdistus pitää saada nyt käyntiin eli säilöön ja ulos kaikki jotka ovat tunkeneet sisään vilpillisin keinoin, myös ne jotka käyttävät väärennettyjä koulutodistuksia ja pääsevät niillä korkeakouluihin (kuten esim. syyrialaiset 10 tapausta juuri toissapäivänä Ruotsissa).
Kuinka monesta maasta lypsi sossurahaa Malmön pommiuhkaaja- kroaatti jolla oli ainakin kolmen maan passit? Olisipa kiva tietää. Ja monessako maassa tällaiset loiset ovat saaneet asuntoja joita sitten vuokraavat edelleen ja tienaavat rahaa?

El Comandante Cero

Balkanilta aitoa juhannusmusiikkia Bum Bum Kalasnikov Malmön pirskeisiin, löytyy youtubelta mikä villitsee yleisön