Stå up för Sverige-FB-ryhmän ylläpidolle sakkotuomio

Kuvakaappaus 2019-06-25 20-07-06

Eskilstunan käräjäoikeus tuomitsi tänään suositun Facebook-ryhmän “Stå upp för Sverige” ylläpitäjän ehdolliseen tuomioon ja 60×320 kruunun päiväsakkoihin eli  yhteensä 19 200 kruunun (noin 1 920 euron) sakkoihin.

Tuomio perustui keskusteluketjuista noukittuihin kahdeksaan viestiin, jotka oikeus katsoi rasistisiksi ja täyttävän kansanryhmää vastaan kiihotuksen tunnusmerkistön. Viesteissä kerrottiin mm, että jos kotona on torakoita niin silloin soitetaan tuholaistorjujalle, joka poistaa ongelman ja “muslimit pitää hävittää kokonaan”. Niin ikään viesteissä oli kuvia hakaristeistä ja Hitlerin heilauksia.
Syyte ja tuomio perustui siis siihen, että ylläpito ei poistanut viestejä ketjuista. Viesteistä tehtiin pari vuotta sitten rikosilmoituksia ns. BBS-lain perusteella eli laki “sähköisistä ilmoitustauluista”. Tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi Facebookissa ryhmien ylläpitäjät ovat vastuussa viestiketjujen viestien sisällöistä, että ne eivät täytä vaikkapa nyt kiihotuksen tai solvaamisen tunnusmerkistöjä.
Ylläpitäjä itse kiisti rikoksen vetoamalla siihen, että hän ei voi olla vastuussa toisten jäsenten kirjoituksista, varsinkin kun ryhmässä on yli 160 000 jäsentä ja päivässä kirjoitetaan tuhansia viestejä.
Tuomiosta valitetaan hovioikeuteen ja luultavasti vielä korkeimpaankin, sillä tuomiosta tullaan tekemään jonkilaista ennakkopäätöstä, sillä vastaavanlaista tuomiota ei Ruotsissa ole aiemmin annettu. Laki on kuitenkin ollut voimassa jo kauan. Toisaalta laki tässä tapauksessa on hyvin selkeä eli se sälyttää “sähköisten ilmoitustaulujen” sisällön vastuun sen ylläpitäjille.
https://www.facebook.com/groups/279528999133185/
Stå up för Sverige tarkoitta jotain “Nouse ylös Ruotsin puolesta”, “Nouse puolustamaan Ruotsia” tai jotain sellaista.