Seefeldin doping-kohu puhuttaa Euroopassa

istockphoto-859339256-612x612

Vuoden 2019 MM-hiihdot pidettiin Seefeldissä, Itävallassa. Kisat eivät kuitenkaan menneet aivan putkeen, sillä niitä jäi varjostamaan uskomattoman laaja doping-skandaali, johon oli osallisena jopa 21 urheilijaa, jopa kahdeksasta eri maasta.

Skandaalin kaikki urheilijat eivät olleet pelkästään hiihtäjiä, vaan urheilijoita on yhteensä viidestä eri urheilulajista. Se, kuinka tämä on mahdollista, ihmetyttää monia.

Mitä siis tapahtui? Kyseessä ei ollut aivan tavallinen, doping-aineilla tehty rikkomus, vaan hiihtäjien omaa verta otetiin etukäteen talteen ja sitä ruiskutettiin hiihtosuorituksen aikana takaisin hiihtäjän verenkiertoon. Tämä vaikutti hiihtäjän veriarvoihin niin, että hiihtosuoritus parani huomattavasti. Tällaista dopingin muotoa kutsutaan nimellä veridoping.

Erityinen kohu lähti liikkeelle, kun Max Hauke jäi kiinni itse teossa, kesken toimenpiteen. Poliisi suoritti rynnäkön Villa Seefeld -hotellille, jossa näitä verensiirtoja oletettiin tapahtuvan. Hauken verensiirrosta saatiin lyhyt video, joka vuoti myöhemmin Internetiin. Muut urheilijat odotetusti pääsivät näkemään kyseisen videon ja kohu luonnollisesti paheni.

Hotellilta paljastui laiton doping-laboratorioksikin kutsuttu huone, jossa useat hiihtäjät kävivät asiakkaina. Muunmuassa huoneistosta löytyneet veripussit tukevat syytettä dopingin käytöstä.

 

Taustalla mahdollisesti ennenkin dopingin käytössä avustanut lääkäri

Tapauksessa selvisi, että lääkäri nimeltään Mark Schmidt olisi suuressa osassa koko doping-kohua. Schmidtin nimi on jo aiemminkn liitetty dopingin käytön avustamiseen, sillä hän joutui oikeuden kuultavaksi vuonna 2013, pyöräilijä Stefan Schumacherin jäätyä kiinni dopingista vuonna 2008.

Samana vuonna itävaltalainen pyöräilijä Bernard Kohl nimesi Schmidtin lääkärikseen ja kertoi tämän avustaneen dopingin kanssa. Nyt Schmidt onkin syytettynä kovista syytteistä eivätkä nämä tapaukset ole suinkaan ainoat.

Schmidt kääri tapauksesta itselleen sievoiset summat: jopa 300 000 euron vuositulot. Hänen asiakkaanaan olleet 60 urheilijaa maksoivat lääkärille jopa viiden tuhannen euron vuosipalkkiot dopingin kanssa avustamisesta.

 

Tapauksen seuraukset

Seefeldin doping-kohun keskellä olevaa, ainakin 21 hiihtäjää uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistukset. Schmidtiä sen sijaan voi odottaa rankempi tuomio, sillä laki kieltää dopingin antamisen toiselle ja taustalla on runsaasti mahdollisia tapauksia vuosien takaa. Lääkäri voikin saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

Schmidt on lupautunut tekemään viranomaisten kanssa yhteistyötä ja kertomaan kaiken. Kerrottavaa riittääkin vähintään viiden vuoden ajalta, joten tapauksen myötä voi paljastua hyvin paljon arkaluontoista tietoa liittyen useisiin eri urheilijoihin. Monella urheilijalla onkin nyt jännittävät paikat, sillä Schmidtin asiakaslista on pitkä.

554d990ff1869386.jpg
 

Dopingin seuraukset urheilulajeille ja jopa vedonlyönnille

Seefeldin hiihdon MM-kisoista pystyi tuttuun tapaan harjoittaa vedonlyöntiä ja vaikka kisat käytiin jo helmi-maaliskuussa 2019, ei vedonlyönti siihen loppunut. Kisoja kannattaa pitää silmällä jo hyvissä ajoin ja seurata omien suosikkiurheilijoidensa uraa. Seuraaminen kannattaa aloittaa jo aikaisin, jotta vedonlyönti kisoista olisi mahdollisimman hyödyllistä. PAF Bonuskoodi 2019 käyttämällä pysyy mukana nettikasinoiden toiminnassa.

Toivotaan, ettei tulevissa kisoissa tule ilmi vastaavanlaista doping-kohua ja että urheilukisojen tulokset saataisiin reilulla ja rehellisellä pelillä. Doping vaikuttaa urheilusuorituksen myötä myös vedonlyöntiin ja epäreilulla pelillä saadut tulokset eivät ole luonnollisia. Lisäksi luottamus urheilijoihin menee, jos he eivät voi antaa luonnollista suoritusta ilman turhia apukeinoja. Doping voi muuttaa tuloksia niin paljon, että vedonlyönnin pohjimmainen tarkoitus ei toteudu.

Vedonlyönnin lisäksi Seefeldin doping-kohu on muuttanut urheilua muutenkin. Koska urheilijoita oli skandaalissa niin paljon, useista eri urheilulajeista, on urheilijoita kyseisistä maista nyt vähemmän. Tämä siitä syystä, että dopingia ei hyväksytä ja monet kilpailijat ovatkin saaneet vaatimuksia erota seuroista. Ja silloin, kun seurojen koko pienenee, myös heille maksetut tuet voivat vähentyä. Kohun aikaansaama vihastuminen ei siis ole täysin aiheetonta, sillä sillä on ollut kauaskantoiset seuraukset monen asian kannalta.

Subscribe
Notify of
guest
6 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Douppinkia

Kohta on kaikensortin urheilu dopingilla pilattu. Tarvitaan joko jatkuva testaaminen tai sitten mömmöt vapaaksi ja kaikki saavat vetää mitä tykkäävät?
Ruotsin jalkapallon ongelmana on ei niinkään mömmöt vaan matut jotka pyörittävät uhkapelejä ja järjestävät ”läggmatcheja”/matsinjärjestäminen eli maksavat tai uhkaavat pelaajia häviämään.
Raivon antamassa huumeessa oli taas tämä matukonnari joka löi ja repi vaatteista kantis-naismatkustajaa junassa:
https://www.aftonbladet.se/tv/a/290156/se-dramatiska-filmen-fran-braket-pa-snalltaget-hon-ska-av
Muistakaa laittaa unvisiitit eteen!

Suomi Finland

Eipä tule kilpaurheilua enää seurattua, joten siinähän tankkaavat. Miksi ihmeessä käyttäisin aikaani kilpaurheilun seuraamiseen? Ennemmin harrastan liikuntaa itse ja jos haluan nähdä jonkin suorituksen, katson sen vaikkapa Youtubesta. Se mihin järjestykseen urheilijat sijoittuvat on täysin yhdentekevää.
Hiihtoa olen viimeksi katsonut varmaan 90- luvulla.

Kristian Lahtinen

Doping-kohujen lopettamiseen on yksi ja lopullinen ratkaisu: dopingin salliminen. Dopingin salliminen ei mitenkään estä lajiliittoja ja veikkaustoimistoja laatimasta omia doping sääntöjä ja noudattamasta niitä, mutta mitä asiaa valtioilla (ja poliisilla) on puuttua näihin yksityisten välisiin sopimuksiin. Dopingin pitäisi olla vain sopimusrikkomus.
Jos urheilija haluaa kuolla voittajana laakeriseppele päässään, se olkoon hänelle kuuluva ihmisoikeus. Tämänkin oikeuden valtio on vienyt kansalaisiltaan: vain sankarivainajan kuoleman sallitaan olla arvokas.

Anonymous

Samaa mieltä. loppuisi tuo kaksinaismoraali. Jos urheilija haluaa tuhota terveytensä ja tulevaisuutensa ja mahdollisesti kuolla suoritukseen kullan ja kunnian vuoksi, niin se hänelle suotakoon. Paljon on ihmisiä kuollut tavoitellessaan rahaa ja kunniaa monilla eri elämän alueilla, seikkailijat, löytöretkeilijät, ennätysten tavoittelijat ym. nuoralla kävelijät. Loppuisi tuo paskan jauhaminen, doping siellä, doping täällä, doping puussa, doping maassa jne… Kyllästyttävää.

Rud Gnarl

Ampumahiihtoa ja suunnistusta tulee katsottua, koska siellä ei ole niggaukkoja lähtölinjalla.

fatwantarkistaja

Ampumasuunnistus voisi olla jännä laji. Janttereita vaan nurin valkoisten hampaiden loistaessa otsalampun valossa.