Miten tapaus Asap Rocky etenee?

lataus

Tukholman käräjäoikeus jatkoi viime viikola räppijätkä Asap Rockyn vangitsemista tämän viikon torstaihin asti. Mitä jatkossa tapahtuu on arvailua. Oikeus kuitenkin määräsi, että esitutkinnan on oltava valmis torstaihin mennessä ja syyttäjän on silloin nostettava syyte, jos se aiotaan nostaa.

Ruotsissa Asap Rocky ja seurue on noussut jonkinlaiseksi ”romahtaneen oikeussysteemin” esikuvaksi ja räppäri taas jonkinlaiseksi laillisen vääryyden symbooliksi. Mielikuva muodostuu tietenkin siitä, että monien mielestä räppärillä oli jonkinlainen oikeutus lyödä huumeafgaaneja.
Ruotsin laki on ehkä jopa hieman tiukempi itsepuolustusasioissa ja hätävarjelussa, kuin Suomen. Laki on kuitenkin samankaltainen suurinpiirtein kaikkialla Euroopassa ja poikkeaa USA:n vastaavista täysin. Yhdysvalloissa ihmisellä on oikeus vaikka ampua toinen ihminen tietynkaltaisissa itsepuolustustilanteissa kun taas useimmissa Euroopan valtioissa ampuja saa syytteen vähintään hätävarjelun liioittelusta. Parhaimmillaan joko-tai-tilanteessa henkiinjäänyt saa sakot, yleensä kuitenkin ehdollista tai jopa linnaa.
Ruotsissa ei siis tunneta oikeastaan minkäänlaista sellaista tilannetta, jossa henkilöllä on oikeus puolustautua toista vastaan väkivaltaisesti. Tilanteesta seuraa aina se, että molempia syytetään jostain rikoksesta. Jos joku käy päällesi ja puolustaudut kovin ottein niin molemmat saavat syytteen vaikkapa pahoinpitelystä.
Toinen huomattava asia tapauksessa on se, että jos Asap olisi ruotsalainen niin häntä ei olisi tietenkään vangittu. Mutta koska ei ole niin esitutkinta turvattiin vangitsemisella. Vastaava käytäntö on voimassa useimmissa maissa. Ulkomaalaista ei haluta päästää ikäänkuin koira veräjästä. Esimerkiksi Virossa ulkomaalainen on vangittuna niin kauan kunnes asiasta on tehty esitutkinta ja pikaoikeudenkäynti. Jossain rattijuopumustapauksissa ulkomaalainen pysyy putkassa päivästä viikkoon kunnes asia on tutkittu ja hutkittu. Sen jälkeen ulos sakkolapun kanssa. Jos tuomioksi tulee kovaa niin ulkomaalainen alkaa lusimaan tuomiotaan samantien. Tämä tietenkin on niin tapauskohtainen kuin voi vain olla, mutta suuret linjat ovat tämä.
Ruotsissa taas ei ole käytössä pikaoikeudenkäyntejä. Jutut etenevät esitutkinnan jälkeen syyttäjälle, joka nostaa, tai on nostamatta syytteen joskus tulevaisuudessa. Esitutkintavaiheessa ulkomaalainen on usein kiinni viikon pari, jonka jälkeen päästetään vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Tiedetään, että ulkomaalainen saattaa poistua maasta, mutta sellaista se on. Esitutkinta on kuitenkin tehty.
Näin ollen Asap Rockyn tapauksessa ei ole tosiasiassa mitään erityisen kummallista. Jos syytettä ei nosteta niin räppäri saa pienet ”koppikorvaukset”, jos syyte nostetaan niin mahdollisesti pikku sakot. Siinä se.
Itse olen sitä mieltä, että en ole asiasta mitään mieltä. Vaikea sanoa kumpia inhoan enemmän: amerikkalaisia mustia räppäreitä, jotka vihaavat valkoisia yhtä paljon kuin me niitä. Vai yksintulleita afganistanilaisia partalapsia, jotka kulkevat ympäri kyliä kokaiinitöhinöissään häiriköimässä ihmisiä.
Asap Rocky voisi kuitenkin hankkia itselleen ammattitaitoiset turvamiehet.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.