Mikä ihme on siivousrinki?

work-993353_960_720.jpg

Turvapaikka-aktivistien keskuudessa on mielenkiintoinen, mutta monille hieman tuntematon ilmiö; siivousrinki. Siivousringissä turvapaikka-aktivistit palkkaavat maskottejaan siivoamaan kotejaan ja maksavat tästä palkkaa, jotta turvapaikanhakijalle saadaan status ”työssäkäyvä”.

Siivousringin idea on melko yksinkertainen. Turvapaikka-aktivistit perustavat esimerkiksi toiminimen. Yrityksen puuhapetteri hoitaa toiminimelle x-määrän asiakkaita, eli yksityishenkilöitä. Yritykseen palkataa turvapaikanhakija, jonka toimeenkuvaan sitten kuuluu siivota asiakkaiden koteja. Firmassa voi olla yhdestä useampaan turvapaikanhakijaa ”töissä”.
Toiminta on täysin laillista eikä siinä rikota mitään lakeja. Jokainen asiakas maksaa siivoojan työstä x-euroa ja siivoja käy kunkin asiakkaan kotona 1-4 kertaa viikossa. Asiakkaita on aina sen verran, että työ on kokopäivätyötä. Siivojalle maksetaan myös usein jopa erittäin hyvää palkkaa. Monissa ringeissä turvapaikanhakija-siivooja saa reippaasti yli pari tonnia kuussa. Firma hoitaa myös kaikki lakisääteiset työnantajamaksut.
Homma ei siis perustu mihinkään veronkiertoon tai muuhun epämääräiseen toimintaan vaan koko idea on puhtaasti se, että kun turvapaikanhakija-siivoojalla on oikea työ, josta saa oikeaa palkkaa, silloin Maahanmuuttoviraston on hyvin vaikea muuta kuin antaa myönteinen oleskelulupapäätös työn perusteella.
Siivousrinkiä käytetään yleensä ”vaikeissa” tapauksissa ja viimeisenä oljenkortena. Sellaisissa, joissa koko turvpaikkaprosessi on käyty läpi kaikissa oikeusasteissa ja paperissa seisoo enää ”karkoitus”. Kun karkoitus kirjaimellisesti alkaa häämöttää niin turvapaikka-aktivistit lyövät pystyyn siivousringin ja sen jälkeen tulijalle uusi anomus – nyt työperäisenä.
Kansan Uutiset kertoo yhden esimerkin afganistanilaisesta turvapaikanhakijasta 30-vuotiaasta Hakimista. Hakim jätti lapsensa ja toista lasta odottavan raskaana olevan vaimonsa Afganistaniin ja lähti Suomeen turvapaikanhakijaksi. Hakimin kohtalo oli jo viittä vaille paluu vaimon ja lapsien luo huolehtimaan perheestään, mutta sitten apuun ehätti batiikkinoitien armeja ja Hakim saatiin siivousrinkiin ja kotisiivoojaksi.


Näin siis yksinkertaisimmillaan toteutetaan ihmisoikeuksia. Kansan Uutisten tapauksessa turvapaikka-aktivistit saivat perheenisän jäämään Suomeen ja jättämään lapsensa ja vaimonsa oman onnen nojaan Afganistaniin.