Ruotsalaisnuorukaiset käräjille heilaamisesta

6631589-650x.jpg

Pt-mediaa kritisoidaan usein siitä, että esille tuodaan vain ulkomaalaisten tekemiä rikoksia. Se ei pidä paikkaansa. Tuomme esille asioita mahdollisimman tasapuolisesti. Seuraavakin juttu perustuu kantaruotsalaisiin nuorukaisiin.

Viime vuoden marraskuun 30. päivä vietettiin eräässä tuhkolmalaisessa koulussa liikunnallisia iltamia, johon osallistui parikymmentä ruotsalaista nuorukaista. Sisäpiirin eli kaveripiirin juttu siis.
Illan päätteeksi päätettiin hieman pilailla, eli på svenska; skoja. Tekohetkellä kaikki oppilaat olivat 16-vuotiaita nuorukaisia. Nuorukaiset menivät jumppasalin keskelle riviin ja tekivät “seppolehdot” eli “morotettiin”. Toisin sanoen otettiin reipas leikkimielinen heilaus. Lisäksi useimmat laittoivat vasemman käden etu- ja keskisormet suun eteen “hitler-viiksiksi”.
Sitten räpättiin yhteisselfie ja se jaettiin porukan suljettuun Snapchat-ryhmään, jossa oli vajaa 100 seuraajaa. Vitsi nauratti pari päivää. (Katso kuva yllä)

Sitten alkoi itku.

Nimittäin joku oli ottanut Snapchatin päivityksestä kuvakaappauksen ja näyttänyt sitä koulun rehtorille. Rehtori lainkuuliaisena henkilönä tietenkin teki asiaankuuluvan ilmoituksen poliisille ja ilmoituksen vastaanottanut poliisi katsoi asiaankuuluvasti, että rikoshan se siinä. Ilmiselvä kiihotus.
14 nuorukaista kutsuttiin kuulusteluihin epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikki oppilaat myönsivät kyllä olleensa mukana tapahtuneessa, ja että teonkuvaus oli oikea. Mutta että kyseessä olisi kansanryhmää vastaan kiihotus, sen kaikki kiistivät. Osa sanoi ottaneensa osaa heilauskuvaan ihan vain vitsinä, koska muutkin. Osa taas sanoi, että kyse oli sisäpiirin vitsi ja jotkut sanoivat, että eivät edes voi käsittää miksi tällainen muka on rikos. Syyttäjä Eugene Alm on ottanut kuitenkin kovan linjan ja kertoili ruotsalaisille medioille:
–Pääsääntö on, että se ei ole mikään puolustus sanoa, että en tiennyt teon olevan laitonta.
Vitsi tai ei, kiihotus kansanryhmää vastaan on vakava asia. Niinpä syyttäjä päätti nostaa syytteen kuvassa näkyviä 13 oppilasta vastaan. Neljästoista, eli kuvaaja sai syytteen niin ikään. Eli vaikka ei edes heilannut. Otti vain kuvan.
Asia etenee lähiaikoina Tukholman käräjäoikeuteen, jossa rikollisnuorukaisia syytetään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.
Seurataan tilannetta ja katsotaan tuomio.
Alla kuvassa oikeanlaista heilaamista Seppo Lehdon tyylillä. Opetelkaa heilaamaan!
seppo_lehto.jpg