Tanska aikoo tiukentaa rajavalvontaa Ruotsin suuntaa pommi-iskun takia

Kuvakaappaus 2019-08-14 18-27-02.png

Tanskassa ruotsalaisten tekemä pommi-isku Kööpenhaminan verovirastoon on kiristänyt hiukan maiden välejä. Tanskan pääministeri Mette Fredrikseen tutkii nyt vaihtoehtoja tiukentaa rajavalvontaa Ruotsista Tanskaan päin.

Fredriksen kertoi päivän mittaan pidetyissä useissa tiedotustilaisuuksissa, että Tanska ei saa tottua pommi-iskuihin. Niin ikään hän kertoi, että pommi-isku oli isku tanskalaisia viranomaisia ja heidän turvallisuutta vastaan.
– Tästä ei saa tulla Tanskan arkipäivää. Me emme saa tottua räjähdyksiin, Fredriksen kertoi mm. yleisradioyhtiö DR:lle.
Pääministeri kertoi, että Tanska katsoo nyt eri vaihtoehtoja kiristää rajavalvontaa mm. valvontakameroilla ja rekisterikylttien automaattisilla lukulaitteilla Juutinrauman sillalla Malmöstä Kööpenhaminaan. Fredriksen kertoi, että poliisille annetaan kaikki työkalut, jotta tämän tyyppinen rikollisuus saadaan loppumaan heti alkuun.
Niin ikään väläytettiin Ruotsista päin tuleville henkilöpaperien tarkistamista, jollaista ei ole ollut Tanskan puolella enää vuosikymmeniin. Fredriksenin mukaan tarkoitus ei ole vaikeuttaa Juutinrauman sillan yli tapahtuvaa työmatkaliikennettä vaan fokus on rikollisissa.
Kommentti: Veroviraston pommi-isku on ollut suuri juttu Tanskassa, olletikin, että se on jäänyt Virossa tai Suomessa vähemmälle huomiolle. Monien tanskalaisten näkökulmasta teko oli terrori-isku, jonka uusruotsalaiset kävivät suorittamassa ikäänkuin desanttityönä. Virallisesti ei ole vahvistettu tekijöiden taustaa, mutta jotain arveluja kuitenkin on, että kyseessä ei ole kantaruotsalaisia henkilöitä.
Iskun motiivista ei ole toistaiseksi tietoa.