Virossa vietetään tänään itsenäisyyden palauttamisen päivää

estonia-1489366_960_720

Tänään vietetään Viron toista itsenäisyyspäivää, tai itsenäisyyden palauttamisen päivää.

Virallisesti Virossa katsotaan, että Viro julisti 20. elokuuta 1991 itsenäisyytensä jatkuvat kuten 24. helmikuuta 1918 oli julistettu. Vain miehityksen katsottiin loppuneen.
Päivä on yleinen vapaapäivä Virossa ja monet liikkeet ovat auki lyhyemmän aikaa.
 
 

Subscribe
Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Valtsu

Viro on niin monella tapaa hieno tapaus: Neuvostoliiton ikeestä päässyt veljeskansa, mainio risteilykohde etenkin kun Ruotsiin ei enää viitsi mennä, mielenkiintoista kulttuuria jne. Ja Neuvostoliiton korkeakoulun jälkeen ei tarvitse enää aivottomasti palvoa toiseutta. Onnea sinne!

NäinOn

Ruotsiin kun menee, niin aina kytätään laivalla paperìt, mutta Viroon mennessämseurataan ainoastaan ettei mene pummilla.
Viro on nykyään todella miellyttävä paikka ja muslimi vapaata aluetta

Ugritar

Hea iseseisvuspäeva Eesti rahvale!
(Menikö teksti oikein? Mutta tarkoitus hyvä.)
Olemme veljes- ja sisarkansa. Pidetään yhdessä yllä omaa, yhteistä, Suomessa jo uhattuna olevaa, vanhaa, suomalaisugrilaista kulttuuriamme.
Vahvistakaa Eestin kansaa, omaa etnisyyttänne, kansallistuntoanne, kieltänne, uskoanne, kulttuurianne. Julistakaa sitä kaikkialla. Laulun te osaattekin!
Mu isamaa, mu õnn ja rõõm!
(Suom. ‘Mun isänmaani, onneni ja riemuni’ on Viron kansallislaulu.)

Oi maamme Suomi synnyinmaa

Palauttakaa se Suomelta varastettu kansallislaulu, kiitos.

Ugritar

Ei se ole Suomelta varastettu. Sanat ovat eri sanat. Sävel on sama ja osoittaa ainoastaan yhteishenkeä ja kunnioitusta Suomea kohtaan!
Ja mitä säveleen tulee, se tiettävästi on kauniimpi muunnos alunperin saksalaisesta juomalaulusta.

Pertti Grandell

paljon onnea viroon, ja samoin minun rakkaalle virolaiselle avovaimolleni….viro on hieno maa….

Minä

Vapautuminen Neuvostoliiton miehityksestä oli todella iso asia. Suomalaiset vapautuivat samaan aikaan Neuvostoliiton painostuksesta, mutta sitä eivät ehkä kaikki tajunneet. Nythän suomalaiset ovat toisenlaisen ideologian miehityksen kohteena, niin merkeliläisen kuin islaminkin.

Toisenlainen näkemys

“Suomalaiset vapautuivat samaan aikaan Neuvostoliiton painostuksesta, mutta sitä eivät ehkä kaikki tajunneet.”
Suomi oli sodassa natsi-Saksan liittolainen. Meidän vihollisiamme oli lähestulkoon koko muu maailma, eli nk. Allied, Liittoutuneet.
Natsi-Saksa, yhdessä Suomen kanssa hävisi sodan. Tämän seurauksena Liittoutuneiden / YK:n päätöksellä Suomen oli pakkoluovutettava Neuvostoliitolle osa Karjalaa, Petsamo ja eräitä Suomenlahden saaria, jottei Leningradin piiritys enää toistuisi. Vaikkemme ehkä itse osallistuneet tuohon kauheaan piiritykseen, olimme heitä piirittäneen Saksan liittolaisia.
Neuvostoliitto määrättiin valvojaksemme. Tästä syystä heille annettiin tietty Porkkalan alue tätä valvontatehtävää varten. Akuutin valvonnan jälkeen, kun jo saimme rauhantahtoisen presidentin (J.K. Paasikivi, myöhemmin Urho Kekkonen) ja hallituksen, Porkkala takaisin luovutettiin Suomelle. Mutta NL:lle jäi nk. peräämmekatsojan rooli, ettemme enää intoutuisi vastaavaan.
Meillä olivatkin asiat pitkään hyvin, kunnes viimevuosina (yllättäen) alkoi vanha “ryssävihan” lietsonta uudestaan. Jo viime sotiamme kutsuttiin nimellä “Erkon sota” (etsi netistä tietoa), tuolloisen ministeri ja Sanomatalon omistaja Eljas Erkon kaikin tavoin vastustaessa Mannerheimin ja Stalinin rauhan aikeita. Sama agenda on aina ollut Sanomatalolla (HS ja IS), mutta viime vuosina ovat he tässä jälleen aivan villiintyneet, niin loistavine, Venäjän vastaisine valheuutisointeineen ja manipulointeineen, ettei noita medioita enää viitsi alkuunkaan todesta ottaa. Ei päivää, ettei Venäjää mollattaisi ja asioita väänneltäisi pahimman mukaan.
Etsikääpä netistä tietoa aiheesta ‘Kagaali’. Jo tuolloin, itsenäisyyttämme ennen venäläiset nauroivat tuolle joukkiolle, joiden nimet – huomatkaa – olivat lähinnä ruotsin- tm. ulkomaankieliset. Sitä Bobrikovin jengiä. Nimi kagal tulee juutalaista seurakuntaa, ‘kahal’, tarkoittavasta sanasta. Mutta, loistaahan siellä keskellä yksi suomalaisnimikin yli kaiken: Erkko!
Kuitenkin se oli itse venäläinen V.I. Lenin, joka lopulta, kansaamme ymmärtäen, ihan vapaaehtoisesti, ystävyyden eleenä, antoi meille itsenäisyyden.
Tätä Ruotsi ei ole koskaan antanut Ryssälle eikä Suomelle anteeksi.

Ruotsi, piilossa toimiva päävihollisemme

Joitain vuosia sitten, muist. eräässä Rajat kiinni-miekkarissa, muuan tunnettu, suomalainen toimittaja kertoi suomalaisten medioiden saavan käskynsä Ruotsista, suomenruotsalaisen Huvudstadsbladetin kautta, mitä Suomessa saa medioissa kertoa ja mitä ei. Mediamme tekivät tästä yhteissopimuksen.
Hän muist. kertoi tästä syystä jättäneensä toimittajan tehtävät, sillä hän ei suostunut käskystäkään valehtelemaan suomalaisille.

Sensuroimaton Totuus

Siellä se vihollinen on aina ollut.

askoilmari

No jo on ryssällä paljon asiaa.

Urpiilainen Reijo

Lenin itse asiassa Saksan kanssa käymissään aseleponeuvotteluissa saksalaisten painostuksen vuoksi suostui tunnustamaan Suomen itsenäisyyden. Toisaalta hän oli omien sanojensa vanki aikaisemmin vaatiessaan kansojen itsemääräämisoikeutta. Hänen käsityksensä mukaan kansat vapaaehtoisesti itse palaisivat sosialistisen Neuvostoliiton johtaman liittouman jäseniksi.
Todellisuudessa Suomen itsenäisyyden tunnusti kansankomissaarien neuvosto, jota Venäjän hallitus ei tunnustanut ko. maan hallitukseksi. Neuvostoliiton lakattua olemasta tosiasiassa Suomen itsenäisyystunnustuskin raukeni. Näin ollen Venäjän tulisi uudelleen hyväksyä ja vahvistaa Suomen irtautuminen Venäjästä, mutta onko näin tapahtunut?

Huomenna Putin tulee kylään

Onko meillä ongelma, vai ei, riippunee luullakseni paljolti omista asenteistamme.
Ruotsi-johtoiset erkko-mediat ovat hartaasti olleet omat itsensä, Suomen turvallisuudesta piittaamatta. Yritetään me muut – hengeltämme aitosuomalaiset – hymyillä (vilpittömän) ystävällisesti kohti itää. Ehkä he ovat jo unohtaneet tuon uuden, allekirjoittamattoman paperin.

askoilmari

Koskas sinä ryssä olet suomalaiseksi ruvennut tai hyväksytty. Painu sinne ryssän helvettiisi ja ymmärrä pian tapahtuva ryssän romahdus ja Putinin vangitseminen ja vastuuseen laittaminen. Venäjä kiehuu ja on kyllästynyt varkaiden ja murhaajien johtajaan.
Kauan eläköön opposition kaikki johtajat. Putinille litrakaupalla sen omaa lääkettä .

Hep0nen

Lenin ei antanut Suomelle itsenäisyyttä, hänellä ei vain silloin ollut mahdollisuutta estää sitä.

Rauhan puolesta

No, tämäkin vielä. Ajatelkaa, kuinka Venäjä mahd. tämän asian näkee.
Eikä kannata kiukutella, että ihan sama mitä ne ajattelee. Tämä ei ole “ihan sama”.
Meidän kannattaisi muistaa sijaintimme (kuten J.K. Paasikivi sanoi) sekä Venäjän näkökulmasta ehkä epäselvissä olosuhteissa tapahtunut itsenäistymisemme. Tämähän valaisee jo kummasti iivanan näkökulmia ennen Talvi- ja Jatkosotia, niiden aikana sekä jälkeen!
Karjalan sijasta meidät olisi ehkä määrätty kokonaan pakkoluovutettavaksi takaisin heille. Mutta tätä he itse EIVÄT vaatineet.
Ketkä tässä ovat osoittaneet ystävällisyyttä ja ketkä voisivat jo pitää ryssävihansa aisoissa?
Millä motiivilla tätä ryssävihaa Suomessa oikein lietsotaan, kun vaihtoehtona olisi mitä suloisin rauha ja Suomen itsenäisyys?

askoilmari

Atomipommit Japaniin meni vääriin osoitteisiin. Moskova olisi ollut se paras ja oikea.
Vai mitä sanoo trollitehtaan studiojoukkue.

Pikemminkin näin

Neuvostoliitto kylläkin otti ja vaati nuo menettämämme alueet jo talvisodan lopettaneessa rauhansopimuksessa maaliskuussa 1940. Silloin Neuvostoliitolla ei suinkaan ollut liittolaisenaan lähes koko maailmaa, vaan päin vastoin sen hyökkäys maahamme oli kaikkialla maailmassa herättänyt suurta suuttumusta. Eikä Suomi silloin missään mielessä ollut natsi-Saksan liittolainen tai edes aseveli. Se oli kaiketi kuitenkin jo pitkälti unohtunut ennen kuin päädyimme uudestaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan ja onnistuimme Saksan tuella tilapäisesti valtaamaan jo menettämämme alueet takaisin.
Ja nimenomaan talvisotaa Paasikivi nimitti “Erkon sodaksi”.

Rauhan puolesta

Kiitos tästä täsmennyksestä. Tämä aihe kun on sellainen, että kysyessä saa asiasta erilaisia hajatietoja. Niistä sitten yrittää koota yhtenäisen kuvan. Selvittää itselleen totuuden, oikeudenmukaisena myös tuolloista, nk. vihollista kohtaan.
Valkoisella Suomella on oma kertomuksensa. Punaisella Suomella omansa. Seassa häärii suomenruotsi, muokaten ja tyrkyttäen totuuden sekaan omia valhemielikuviaan. Neuvostoliitolla / Venäjällä on oma kertomuksensa. Olen itse elämäni aikana, eri tilanteissa, kuullut näitä kaikkia.
Tänä päivänä Suomessa valehdellaan paljon. Onko niin, että valhe on yhtäkkiä alkanut vai niin, että itse on vasta alkanut sen huomata? Pakko on kysyä: kuinka paljon ja kuinka kauan meille on valehdeltu ja mikä kaikki on valhetta ja onko ja kuinka paljon mikään totta?
Vihollista on aina syytetty valheesta. Mutta… entä totuus? Saman kuin edellä Suomesta, olen jo jonkin aikaa kysynyt itseltäni, koskien myös tuota nk. vihollista. Missä kohdin nk. vihollisen kertomus, uutisointi ja propaganda pitikin paikkansa, olikin totta?
Olen koko lapsuuteni ja nuoruuteni kuullut kertomuksia vanhempieni lapsuuden ja nuoruuden sotakokemuksista. He siirsivät ne minuun. Olen mielessäni ja painajaisissani kokenut Helsingin ilmapommitukset, “kuullut” Hämeeseen asti tuntuneet maan jymähdykset kun Kannaksella taisteltiin, nähnyt painajaisissani neuvostokoneiden lähestyvän ja lentävän pääni yli, tiputtaen pommejaan. Olen myös ihan itse, nuorena jonkin aikaa ulkomailla asuneena kokenut sodan eri versiot. Hirvittävin ääni maailmassa on nouseva ja laskeva ilmahälyytyssireenin ääni. Sen kuultuaan se jää selkäytimeen, eikä lähde sieltä koskaan.
Venäjällä turistina käydessäni olen nähnyt kuinka kauniisti venäläiset kunnioittavat omaa isänmaataan, muistavat omia kärsimyksiään ja sotaveteraanejaan. Eräällä Leningradin “Piirityksen päiväkirja”-muistomerkillä en voinut kuin pitää pioneeri-lasten punaisilla huiveilla sidotuista koivuista kiinni ja itkeä ääneen.
Siksi, ainakin itse, yritän ymmärtää ja kunnioittaa myös näissä asioissa muiden osapuolten näkökulmia, itse toimia rauhan puolesta.

askoilmari

Opettele ryssä suomenkieltä ja erityisesti sen kielioppia. Et paljastu niin helposti trollitehtaan säämieheksi ! Paistaako Leningra ähh Pietarissa.

fatwantarkistaja

Kuulemma Nevski Prospektilla (joku pääkatu Pietarissa) on tänä päivänäkin kyltit, joissa neuvotaan, kummalla puolella katua kannattaa kulkea. En muista enää mistä luin/kuulin, mutta guukletus tukee tarinaa: Wikipedia väittää kuvassa olevan tuollaisen kyltin.
Tarinan mukaan saksalaiset ampuivat tykistöllä sen kadun toiselle puolen, mutta toisella puolella oli turvallisempaa, koska kranaatin tiellä on tietenkin rakennuksia. Toisella suunnalla väijyivät puolestaan suomalaiset, osallistuivat siis piiritykseen. Suomalaiset eivät kuitenkaan ampuneet kaupunkiin yhtään kranaattia ja tämän tietävät jopa nykyiset nuoret asukkaat. Piiritys ei ole hyvästä, mutta jatkuva tykistökeskitys on suorastaan perseestä.
Tämä ei ollut nyt mitään historiallista faktaa, vaan ihan luultavasti televisiosta opittua, ehkä Yleltä.

Terhomatti Hämeenkorpi

NO joo, olihan se toisenlainen näkemys – taisi tulla perserei´ästäsi!

Ugrittarella paljon asiaa

Olen kyllä täysin suomalainen, mutta elämäni aikana kasvanut ystävyyteen myös itäistä naapuriamme kohtaan. Kaikki Suomessa eivät ole yhtä alatyylisiä, eivätkä ryssänvihaajia kuin te eräät. Tekö siis edustatte “äärioikeistoa”? Kenties persuja? Olen myös itse tuon puolueen jäsen, mutta tämäkin on vain käytännön ja yhden sähköpostin mahd. ongelma ja kysymys.
Myös kaikki teidän kirjoittamanne jää mieleeni, jatkuvasti muokkaa käsityksiäni poliittisesta, suomalaisesta ilmapiiristä, myös oman kansamme eri henkisistä tasoista. Sivistyneisiin venäläisiin tutustuttuani myös heidän oma käytöksensä on muokannut mielikuviani ja mielipiteitäni, niin heistä kuin rinnakkainaseteltuna: suomalaisista.
Venäläisten kaunis, samalla luja patriotismi on vahvistanut myös omaa suomalais-patriotismiani, sillä suomalaisessa ilmapiirissähän kaikki isänmaallisuus on salattavaa, suorastaan rikollista! Olen saanut “ryssiltä” sen henkisyyden mitä Suomi ei enää anna kuin tipottain: voimaa ja esikuvaa tunnustaa omaa isänmaallisuuttani. Venäjällä isänmaallisuus huutaa kaikkialla: kauniina, kukitettuina sotamuistomerkkeinä, jotka vastaavasti Suomessa heti töhrittäisiin, hakaristein ja rasismi-huutojen kera. Hurreja taas olen vihannut jo vauvasta asti, se mielipide ei koskaan muuksi muokkaannu.
Olen huomannut, että te Venäjän vastaiset, kuten vasemmistokin, turvaudutte aina valheisiin. Mustamaalaatte suomalaiset toisinajattelijat, kiellätte suomalaisuutemme. Tätä te teette kaikissa medioiden mielipideketjuissa, sillä venäjävastaisuus on etenkin erkko-medioiden agenda. (Kirjoitan “erkko-media” pienellä, sillä en viittaa kaikkiin Erkko-nimisiin henkilöihin vaan itse luomaani käsitteeseen “erkko-media”. Kirjallinen vapaus, huom. Käytän omaa kieltäni ja sen kielioppia mieleni mukaan.)
Suomalaisessa monikulturismissa suomalaisuus on jo rasistinen rikos. Meillä ei enää Kalevalaa lueta. Muinaissuomalaisen kulttuurinkin saa etsiä Itärajan takaa: siellä suomalaisugrilaisuuttamme kunnioitetaan, erilaisin kulttuurikeskuksin ja kulttuuritapahtumin. Suomi-Venäjä-seura järjestää lukuisia kulttuuritapahtumia: Suomessa! Sillä oma Suomen tasavaltamme häpeää omaa maataan, kansaansa, kieltään ja kulttuuriaan, muinaista uskoamme ja perinteitämme. Tähän kielteisyyteen itseämme ja omaa etnistä kansaamme kohtaan meitä käskyttää 800-vuotinen riistäjämme Ruotsi ja näiden tänne jättämä ruotsalaisuus, Suomessa.

Pessimisti

Hmm. Täälläkin alkaa näköjään olemaan viherpunikkifasistien alapeukutuksia. Pitääkö huolestua?

Valtsu

Pitää iloita, jos sieltä omasta kuplasta on päästy edes satunnaisesti ulos.

Vassarit, aina oman kansansa petturit

Älä huolestu. Se on vaan kunnianosoitus, kun vihollinen osoittaa huolestumistaan.

Realisti Reino

Täälläkin kaivattaisiin Eurostoliitosta vapautumisen juhlapäivää.

Särmääjä

Onhan Virokin luovuttanut päätäntävaltansa EU:lle 2004 ja kruununsa 2010 juuri kun ne oli saatu 1991 takasin Neuvostoliitolta.

Särmääjä

Niin ja vielä Varsovan liiton joukot vaihtui Virossa Nato-joukkoihin myös 2004.

Anonymous

Valitettavasti Eesti on geopoliittisesti paikalla, jossa sen ei ole mahdollista säilyttää täyttä itsenäisyyttä omin voimin. Suomella sen sijaan olisi, koska meillä on merkittävän suuret sotavoimat ja myös näyttöä niiden toimivuudesta ja se antaa neuvotteluvaraa kriisitilanteessa. Nyt on vain se ongelma, että maan johto ei osaa käyttää resursseja oikein. On siis luovutettu määräysvalta ulkopuolisille tahoille ts. maamme itsenäisyys on vapaaehtoisesti ulkoistettu.
Nykyiset viher/globalistihysteeriköt eivät ymmärrä historiallisista faktoista mitään. Putin on ollut varsin kärsivällinen Suomea ja Eestiäkin kohtaan, mutta vallan vaihtuessa voi käydä kuin 1900-luvun vaihteessa, että tulee.voimia, jotka vaativat “Suomen erikoisaseman lopettamista” ja siitä ei hyvä seuraa.
Eesti oli pahoissa vaikeuksissa itsenäisyysjulistuksensa jälkeen kuten Suomikin. Saksalla oli roolinsa asioissa ja ilman natseja. Minulla on hyvinkin tarkat tiedot asioista. Isäni oli Pohjan Poikien rykmentissä, joka ajoi etelästä päin Eestiä valloittavan puna-armeijan puolelle siirtyneen Latvian Tarkka-ampujarykmentin tiehensä Eestistä. Tämä eversti Emils Vitolsin komentama valiorykmentti piti hirmuvaltaa Valgassa ja uhkasi jo Tarttoa.
Viron partisaanipataljoonan yritys Pajun kartanolle edenneitä latvialaisia vastaan päättyi verilöylyyn ja sitä komentava luutnantti kaatui. Eversti Kalmin johtama Pohjan Poikien suomalaiset sen sijaan murskasivat latvialaiset ja näiden tukena olevat kiinalaisista pakkotyöläisistä kootut osastot. Siitä se alkoi Eestin itsenäisyys valjeta.

Rauhan puolesta

Kunnioitukseni isällesi. Olen kuullut virolaisista veljistä, Suomipojista, jotka tulivat puolustamaan isänmaatamme, jouduttuamme 2. maailmansodassa tosi hankalaan paikkaan ja asemaan, myös kansamme jakautuessa tuossa tilanteessa useampaan eri mielipiteeseen, etenkin toimintatapojemme suhteen.
Näistä Pohjan Pojista en varmuudella muista ennen kuulleeni (Suomessahan kaikki tällainen tieto kulkee vain nk. suusta suuhun). Hienoa, että myös me annoimme oman tukemme veljeskansallemme.
Euroopan kansojen tilanteet aikoinaan, ennen ja jälkeen 1. maailmansodan, olivat sekavat. Pienet kansat halusivat itsenäisyyttä, suuret imperiumit halusivat säilyttää suuren asemansa toisiinsa nähden. Kukin pyrki puolustamaan itseään ja antoi asiassa omat uhrinsa.
Varsin suuri tapahtuma oli jo 1800-luvulla syntymään lähtenyt, nk. Venäjän vallankumous. Tuolloin ei ollut kyse yksin pienten kansojen itsenäisyyspyrkimyksistä, vaan kokonaisen suurvallan, imperiumin henkisen-, hengellisen-, talous- ja yhteiskuntajärjestelmän täydellisestä muuttamisesta, eli valtavasta “vanhan” tuhotyöstä ja toisenlaisen maailman rakentamispyrkimyksestä, väkivaltaisesta ja verisestä vallankaappauksesta.
1990-luvun alulla Neuvostoliitto lakkautettiin, Tuossa tilanteessa monet neuvostokansat siis jälleen, täysin itsenäistyivät. Euroopassa, NL:n ulkopuoliset, mutta sille taloudellisesti myötämieliset kommunistivaltiot (nk. Itäblokki) luopuivat tuosta talousjärjestelmästään. 2. maailmasodan jälkeinen, jaettu Saksa yhdistyi. Kukin, nyt jälleen itsenäinen kansa aloitti oman maansa henkisen, poliittisen ja aineellisen rakennustyönsä omalta pohjaltaan. Lakkautettu Neuvosto-Venäjä luotti siihen, että tätä rauhanelettä heidän taholtaan kunnioitetaan myös vastavuoroisesti.
Monta vuosikymmentä tässä menikin jotakuinkin rauhallisesti, monien tosin jatkuvasti narskuttaen ja hiljaista vihaa lietsoen. Jostain syystä muutamia vuosia sitten tämä kytevä vihanliekki jälleen lietsottiin uuteen roihuunsa ja on vain suurvaltajohtajien ja Jumalan armoa, ettei uusi sota ole jo syttynyt.
Tehkäämme parhaamme, ettemme itse kukin tulisi osasyyllisiksi tuon uuden, kauhean sodan sytyttämisessä.

PastoriNikulainen

“Pastoriakin” käy vähän kateeksi tälläiset bileet.
Milloin pölhömulkkulandiassa?

Nähtyon

No, viro kuuluu kanssa syöpään nimeltä :Eu, joten tulevaisuus ei ole valoisa.

Nähtyon

Mv-ryssälehden putkonenko se siellä, mitä jos menisit nuolemaan putinin persettä.