Pommi-iskut tuplaantuneet edellisvuodesta, 120 iskua jo tänä vuonna

25c8dd862f2c6cf27ec2fdf1576ae568866b6933041549f73edb5353ac37fa83.jpg

Dagens Nyheterin mukaan erilaiset pommi-iskut ovat lähes tuplaantuneet verrattuna edellisvuoteen. Tammi-heinäkuun aikana tehtiin 120 räjähdysrikosta kun viime vuonna vastaavana aikana niitä tehtailtiin 83.

Viime vuonna tehtiin yhteensä 157 pommi-iskua. Suurin osa iskuista sijoittuu eteläiseen Ruotsiin ja Skoonen alueelle, jonne sijoittuu 44 iskua. Suur-Tukholman alueella iskuja on ollut 27.
Selityksiä lisääntyneille iskuille kerrotaan mm. räjähdysaineiden helppo saanti, joita taas maahantuodaan etenkin Balkanilta, mutta myös Espanjasta ja Hollannista. Mainittavaa lienee, että rakennus- ja räjähdysalalla ei ole tapahtunut mitään sellaisia varkauksia, joissa dynamiittia olisi jotunut varkaiden käsiin isompia määriä. Pommi-isku on myöskin helppo keino keino pelotella kilpailevaa gangsteria. Pistoolitaistelussa riski haavoittumiseen kasvaa kun taas pommi ja sopiva ajastin ikkunan alle on helppo homma.
Lainaus DN:Stä loppuu.
Kannattaa huomata, että pommi-iskuissa ei ole tullut ainakaan toistaiseksi esille uskonnollisia terroristisia motiiveja. Iskut ovat kohdistuneet kilpailevaan jengiin. Lisäksi pommeilla pelotellaan oikeudenkäyntien todistajia ja asianomistajia rikosasioissa ja se voi olla viimeinen muistutus maksamattomasta velasta, vasikoinnista tai vaikka vain rispektin puutteesta.
Lisäksi jonkin verran on keppospommeja. Näitä tehtaillaan varsinkin uuden vuoden jälkeen. Oma lukunsa ovat iskut, joiden motiivia ei tiedetä, esimerkiksi kesäkuussa Linköpingissä pari taloa purkukuntoon räjäytetty pommi.