Viron kansallislaulu Harjumäellä eilen klo 23.03

IMG_20190820_224843.jpg

Eilen siis vietettiin Viron itsenäisyyden palauttamispäivää eli iseseisvuse taastamise päev. Viron korkein neuvosto palautti 20.8.1991 klo 23.03 Viron itsenäisyyden takaisin.

Neuvostossa pohdittiin hetki miten Viro etenee ja päätettiin, että maa jatkaa vuoden 1918 itsenäisyydellö, joka 1991 palautettiin takaisin. Päivä on toisin sanoen samalla neuvostomiehityksen loppumispäivä.
Tiistai-iltana kokoontui joukko ihmisiä Tallinnan keskustaan Harjumäelle klo 23.03 laulamaan Viron kansallislaulun. Kuten tehtiin vuonna 1991. 28 vuotta “uutta” itsenäisyyttä. Lyhyt video paikalta.
[wpvideo MgXXilFz]  
 

Subscribe
Notify of
guest
12 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
kulleerwo666

oliko vastamarsseja kuunatzeja vastaan, tai mitään muutakaan äärivasureiden päävikasia hallusinaatiomarsseja eestinmaan itsenäisyyttä vastaan?

fatwantarkistaja

Paavo tällä kertaa harvinaisen selvinpäin, niinhän sen tiistaina pitikin olla.

Putinistinatsirasisti

Milloin saisimme viettää Suomen uutta itsenäisyyspäivää.. Ehkä joskus kun kansa herää tästä EU-painajaisunesta..

Ilmari

Miehitys ei loppunut vielä tuolloin vaan vasta 1.9.1994, jolloin viimeiset joukot olivat poistuneet. Presidentti Lennart Meri totesi tuolloin puheessaan, että ensimmäisen kerran 43 vuoteen koulut alkoivat niin, että maassa ei ole enää vieraita joukkoja. Joukkojen poistaminen kesti aika kauan, kun Venäjä selitti, että siihen tarvitaan monta kuukautta. Tähän Viro totesi, että yhdessä päivässä ne tänne tulivatkin.
Toinen historiallinen virhe on, kun videolla kerrotaan, että Riigikogu julisti itsenäisyyden. Sitä ei kuitenkaan ollut vielä valittu vaan toimen suoritti Viron korkein neuvosto. Siitäkin oli vääntöä, onko se ylipäänsä toimivaltainen Viron asioissa, mutta järki voitti

T

Kävin Virossa muutama vuosi Viron itsenäistymisen jälkeen. Nyt jos menee Viroon, on vaikea uskoa miten paljon maa on mennyt eteenpäin. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Toivon Virolle onnea ja menestystä ja älköön maa ottako mallia Suomesta.

AdAstra

Kävin ensimmäistä kertaa Virossa 1992. Täältä meidän nousujohteessa olleen Nokian maasta sinne matkanneena, voi kuinka silloin huvitti esim. liikennekyltti “Internet”, ja nuoli kohti kirjastoa. Oliko ehkä Tallinnan ainoa laite?
Ja katso heitä nyt! Heillä on nettiäänestäminen, toimivat systeemit terveydenhuollon sovelluksissa… Ja meillä toinen toistaan mihinkään huonoiten yhteensopivaa sovellusta kaupataan hirveään hintaan, taas veronmaksajien maksettavaksi…

Ilmari

Virossa pyrittiin siihen, että internetiin on kaikilla pääsy, kun ihmisillä ei vielä ollut omia. Ei niitä Suomessakaan ollut, mutta silti täällä ei tehty mitään.
Tallinnassa tuli langaton verkko kaikkialle, kun Helsingissä vielä ihmeteltiin, voiko niinkin tehdä. Kaupassa hyväksyttiin korttimaksu tunnusluvulla, kun Suomessa vielä väännettiin kynällä allekirjoituksia. Virossa on sähköinen henkilökortti, joka meillä surkeasti epäonnistui.

AdAstra

Kyllä melkein kyyneleet nousevat silmiin…
Upea urhoollinen kansa, jota ei edes väestöön pakkosiirretty lähes 40 % venäläisiä saanut nujerrettua.
Onnea Viro/Eesti!

Anonymous

Joo, sitkeätä sakkia ne virolaiset on. Isäukko oli siellä niiden vapaussodassa häätämässä punakapinallisia ja neukkkuja ulos maasta. Lupasivat maksaa veteraaneille eläkettä. Kävi sitten niin, kun ukko tuli eläkeikään, olikin neukut vallassa. Mutta kas mokomaa, niillä olikin salainen operaatio, jossa joku pakolaishallitus alkoi toteuttaa lupausta. Ukon piti aina kerran vuodessa hyvin salassa matkustaa tuntemattomaan paikkaan ja siellä veteraanien eläkettä maksoi jokin säätiö vuosituloistaan. Ainakin oli vaikeassa tilanteessa yritystä pitää lupauksesta kiinni. Kovin tiukalle sen sijaan otti, että virolaisille vapaaehtoisille Suomessa viimein myönnettiin veteraanitunnus.

- Soomepois Eestist -

Niinpä, Viro on tullut pitkän tien neukkuajoista (Nõukogude aeg) nykypäivään. Se Janajevin juntan vallankaappausyrityskin tapahtui oman varusmiespalveluksen aikana ja olihan se tuona elokuisena päivänä mielenkiintoista seurata CCCP:n tapahtumia uutisista!
Paavo lienee tullut jo sen verran tutuksi “eesti keelega” jotta tämän dokumentaarisen leffan seuraaminen sujunee hyvin?
https://www.youtube.com/watch?v=5pm1D1rqh1c , toi historiallinen tapahtuma tunnetaan myös nimellä “Augustiputš”.
Tässä pätkää siitä Tallinnan Teletornin puolustamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=urLodDr-8bk, eli “Laulev revolutsioon”.
Kansainvälisen TV-lähetyksen tunnelmia elokuulta 1991 kun Neukkula huojui liitoksissaan, tuossa on myös se legendaarinen pätkä kun Boris Jeltsin kiipeää T72:n (?) kannelle pitämään puhetta:
https://www.youtube.com/watch?v=LsF4c06txHM
Se oli kovaa peliä kun vallankaappausyritys epäonnistui, mm. Boris Pugo teki “Endlösungit” eli ampui itsensä, jopa NL:n sotaväen ylimmässä johdossa tapahtui itsemurha kun eräs korkea-arvoinen upseeri päätti päivänsä hirttäytymällä toimistohuoneen verhonaruihin (Sergei Akhromejev, joka oli NL:n sankari v. 1982 ja NL:n sotamarsalkka v. 1983 lähtien)….

PastoriNikulainen

Niinistö on lopalisti. Ei kato sitä tämmöse isänmaallisuuret nappaa. Amen.
On muuten herkullista ehtoollisviiniä!