SÄPO varoittaa valkoisen ylivallan väkivaltaiskuista

nynazister2.jpg

Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO varoittaa lisääntyvästä äärioikeistolaisesta väkivallasta. SÄPO:n mukaan valkoinen ylivalta (white power)-liikehdintä on lisääntynyt viime aikoina siinä määrin paljon, että riski yksittäisten henkilöiden riski iskuille tai väkivaltarikoksille on kasvanut.

SÄPO:n johtaja kertoo Ruotsin medioille, että ideat ja propaganda äärioikeiston piirissä on lisääntynyt selvästi. Tästä seuraa riski, että yksittäiset henkilöt imevät tuota propagandaa keuhoihinsa ja saattavat tehdä erilaisia iskuja, vaikka eivät itse varsinaisesti kuuluisikaan valkoisen ylivallan-liikkeisiin.
Turvallisuuspoliisin johtajan mukaan riski iskuihin on erityisen korkea. Johtaja viittaa Uuden Seelannin moskeijaiskuun, El Pason joukkomurhaan ja Breiviikin tekosiin Norjassa, joka olisi voinut olla vieläkin suurempi väkivaltateko. Johtajan mukaan tällaista radikalisoitumista on nähtävissä valkoisen ylivallan piireissä.
Niin ikään johtaja näkee valkoisen ylivallan radikalisoitumisen tapahtuvan netissä, jossa tai josta se uhkaa demokratiaa silloin kun iskut tapahtuvat politiikoita, vähemmistöjä tai yhteiskuntatoimijoita kohtaan.
– Väkivaltaisen äärioikeiston riski muuttua jostain äärimmäisestä normaaliksi on olemassa ja sitä ajaa kiivas retoriikka ja polarisoituminen (=asioiden ajautumien ääripäihin).
SVT
Äärioikeistolla tarkoitetaan Ruotsissa kaikkea ja kaikkia, jotka eivät kannata vasemmistolaista agendaa.