Afgaanien joukkopako Maahanmuuttoviraston säilöstä

Kuvakaappaus 2019-09-09 17-22-01.png

Tukholman pohjoispuolella sijaitsevasta Märstan vastaanottokeskuksen säilöstä karkasi viime yönä 12 karkoitettavaa henkilöä. Poliisi sai heistä kuusi kiinni aamuun mennessä.

Poliisin mukaan karkurit olivat rikkoneet ikkunoita, jonka jälkeen olivat päässeet karkusalle. Kaikenkaikkiaan 12 karkoitettavaa kolmansista maista tulluta henkilöä pääsi karkuun. Poliisi haravoi Märstan aluetta yön aikana ja saikin kiinni kuusi karkuria, jotka toimitettiin takaisin säilöön ja edelleen odottamaan kotimaan lentoa.
SVT:n uutisten mukaan kaikki karkurit olivat afgaaneja ja syynä epäillään olevan se, että huomenna tiistaina ainakin 80 afgaania tullaan lennättämään kotiin Kabuliin. Poliisin mukaan afgaanit eivät halua kotiin ja koska heille tuli tilaisuus karata he tekivät sen.
Lain mukaan tällainen karkaaminen ei ole rikos, mutta karkureita epäillään vahingonteosta, koska rikkoivat karatessaan paikkoja.
Märstan vastaanottokeskuksen säilössä on 502 paikkaa ja palautettavien määrä vaihtelee suuresti.
Allekirjoittaneelle Märstan vastaanottokeskus tuli tutuksi syksyn 2015 aikana, jolloin etelästä tulevia turvapaikanhakijoita kuskattiin Märstaan levolle. Sieltä heitä kyydittiin edelleen pohjoiseen meneviin juniin ja Suomeen.