Kuinka estää valehtelevia valtamediota saamasta mainosrahoja?

mobile-phone-1087845_960_720.jpg

Silloin tällöin kuulee nurinaa miten valtamedia on puolueellinen yms. Muutama vinkki miten voi olla tukematta valheellista valtamediaa ja tuomatta rahaa ihmisvihamielisten toimittelijoiden lompakoihin.

Sääntö numero yksi on tietenkin se, että älä lue vastuullista mediaa. Jos niitä on pakko lukea niin älä ainakaan jaa niiden juttuja sosiaalisessa mediassa. Jokainen jako lisää niiden lukijamäärää ja sitä myöten tuo rahaa niiden lompakoihin. Jos jostakin vastuullisen median uutisesta haluaa ”keskustella” tiivistä uutisen sisältö sosiaaliseen mediaan omin sanoin, mutta älä jaa artikkelin linkkiä.
Jos valtamedian juttuja on nyt kuitenkin aivan pakko jakaa sosiaalisessa mediassa niin käytä unvis.it:iä. Ja lopeta nurina miten valtamedia on puolueellinen. 
Kun unvis:itiin liittää jonkun artikkelin alkuun niin se näyttää tältä. Toinen on alkuperäinen ja toinen unvis.it:in takaa.
 
Unvis.it toisin sanoen ”riisuu” vastuullisen median kaikista mainoksista eikä lukija klikkaudu ko. median sivulaskureihin. Näin mainosrahat jäävät saamatta eikä lukija kasvata vastuullisen median julkisuudessa näkyvää lukijamäärää.
Unvis ei toimi kaikkien vastuullisten medioiden sivuilla, useimpien kuitenkin. Se on siis ehdottomasti ainut tapa jakaa näiden medioiden juttuja somessa. Vastuullisen median lukeminen unvis.it:in avulla on hieman työlästä, mutta se on tarkoitettukin juttujen jakamista varten somessa.
 

Käytä mainoksenesto-ohjelmia.

Jos vastuullista mediaa haluaa lukea niin silloin ensimmäinen perustoimenpide on mainoksenesto-ohjelma. Esimerkiksi Chromeen saa useita hyviä päteviä kuten Ublock origin. Se on helppo asentaa ja onnistuu mummoltakin.
Mainoksenesto saattaa herjata joidenkin valemedioiden sivuilla hyppyikkunalla, että ”Tukeaksesi vastuullista mediaa poista mainoksenesto” tai muuta huuhaata. Tämän voi ohittaa klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa ”esc” näppäintä heti kun sivu on latautunut, mutta mainoksenestoherja ei ole vielä tullut näkyviin. Esc:iä voi käyttää monissa tapauksissa myös maksumuurin taakse kätkettyjen juttujen näkymisen. Kun sivu latautuu paina esc:iä ennenkuin maksumuuri tulee päälle.
Jos sivua ei voi lukea mainokseneston kanssa, älä lue.
Mainokseneston voi poistaa sivukohtaisesti, esimerkiksi Pt-mediaa voi tukea ottamalla mainokseneston pois päältä lukiessa juttuja.
Puhelimeen kannattaa asentaa jokin mainoksenestoja tukeva selain, muu kuin Chrome. Esimerkiksi Opera-selain on hyvä. Siinä on automaattinen mainoksenesto. Lisäksi Operan selaimella ei tarvitse erikseen asentaa Messengeriä vaan Facebookin viestit voi lähettää mobiiliversiolla. On muitakin hyviä, niitä kannattaa vähän kokeilla lataamalla Android Playsta tai Applen mikä se siellä sitten onkaan.
Simple is the best: Käytä unvis.it:iä ja mainoksenestoja. Älä jaa somessa kuin vain pakosta.