Kuinka estää valehtelevia valtamediota saamasta mainosrahoja?

mobile-phone-1087845_960_720.jpg

Silloin tällöin kuulee nurinaa miten valtamedia on puolueellinen yms. Muutama vinkki miten voi olla tukematta valheellista valtamediaa ja tuomatta rahaa ihmisvihamielisten toimittelijoiden lompakoihin.

Sääntö numero yksi on tietenkin se, että älä lue vastuullista mediaa. Jos niitä on pakko lukea niin älä ainakaan jaa niiden juttuja sosiaalisessa mediassa. Jokainen jako lisää niiden lukijamäärää ja sitä myöten tuo rahaa niiden lompakoihin. Jos jostakin vastuullisen median uutisesta haluaa ”keskustella” tiivistä uutisen sisältö sosiaaliseen mediaan omin sanoin, mutta älä jaa artikkelin linkkiä.
Jos valtamedian juttuja on nyt kuitenkin aivan pakko jakaa sosiaalisessa mediassa niin käytä unvis.it:iä. Ja lopeta nurina miten valtamedia on puolueellinen. 
Kun unvis:itiin liittää jonkun artikkelin alkuun niin se näyttää tältä. Toinen on alkuperäinen ja toinen unvis.it:in takaa.
 
Unvis.it toisin sanoen ”riisuu” vastuullisen median kaikista mainoksista eikä lukija klikkaudu ko. median sivulaskureihin. Näin mainosrahat jäävät saamatta eikä lukija kasvata vastuullisen median julkisuudessa näkyvää lukijamäärää.
Unvis ei toimi kaikkien vastuullisten medioiden sivuilla, useimpien kuitenkin. Se on siis ehdottomasti ainut tapa jakaa näiden medioiden juttuja somessa. Vastuullisen median lukeminen unvis.it:in avulla on hieman työlästä, mutta se on tarkoitettukin juttujen jakamista varten somessa.
 

Käytä mainoksenesto-ohjelmia.

Jos vastuullista mediaa haluaa lukea niin silloin ensimmäinen perustoimenpide on mainoksenesto-ohjelma. Esimerkiksi Chromeen saa useita hyviä päteviä kuten Ublock origin. Se on helppo asentaa ja onnistuu mummoltakin.
Mainoksenesto saattaa herjata joidenkin valemedioiden sivuilla hyppyikkunalla, että ”Tukeaksesi vastuullista mediaa poista mainoksenesto” tai muuta huuhaata. Tämän voi ohittaa klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa ”esc” näppäintä heti kun sivu on latautunut, mutta mainoksenestoherja ei ole vielä tullut näkyviin. Esc:iä voi käyttää monissa tapauksissa myös maksumuurin taakse kätkettyjen juttujen näkymisen. Kun sivu latautuu paina esc:iä ennenkuin maksumuuri tulee päälle.
Jos sivua ei voi lukea mainokseneston kanssa, älä lue.
Mainokseneston voi poistaa sivukohtaisesti, esimerkiksi Pt-mediaa voi tukea ottamalla mainokseneston pois päältä lukiessa juttuja.
Puhelimeen kannattaa asentaa jokin mainoksenestoja tukeva selain, muu kuin Chrome. Esimerkiksi Opera-selain on hyvä. Siinä on automaattinen mainoksenesto. Lisäksi Operan selaimella ei tarvitse erikseen asentaa Messengeriä vaan Facebookin viestit voi lähettää mobiiliversiolla. On muitakin hyviä, niitä kannattaa vähän kokeilla lataamalla Android Playsta tai Applen mikä se siellä sitten onkaan.
Simple is the best: Käytä unvis.it:iä ja mainoksenestoja. Älä jaa somessa kuin vain pakosta.

Subscribe
Notify of
guest
28 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Mantis
Mantis
10.10.2018 15:28

Onko Bravesta iloa?

1234
1234
10.10.2018 22:36
Vastaa...  Mantis

Brave on lisännyt algoritmiinsa sen että se usein estää tekemästä kuvasueppauksia, mikä on tietenkin huono asia. Pidin selaimesta ennen tuota muutosta joka ei edistä tekijänoikeuksia mutta hankaloittaa tarpeellista käyttöominaisuutta.

Anonymous
Anonymous
5.6.2019 17:19
Vastaa...  1234

Toinen tapa on kopioida teksti kokonaan ja jakaa se yleisellä foorumilla.

Petri
Petri
10.10.2018 16:27

Kuten Paavo linkitti. Ublock Orgin on ehdottomasti paras. Ei ikinä enää Adblokia.
Pt-median ja muiden vastaavien kohdalla tietenkin otan Ublockin pois päältä !

Pena
Pena
10.10.2018 22:00

Sääntö 1: Älä liity someen, joten et jaa mitään missään. Problem solved. Toiseksi käyttää mainoksen estäjää.

Pena
Pena
10.10.2018 23:45

En muuten liity. Kiitos vaan tarjouksesta.

Hilpo Ketler
Hilpo Ketler
11.10.2018 15:37
Vastaa...  Pena

Kyllä pitää nyt kompata Penaa, mutta Jatka ”Taju” samaan malliin näitä erinomaisia juttuja, niin hilloa tulee…

Skörbä
Skörbä
5.6.2019 11:26

Puhelimeen/tablettiin suosittelen Kiwi selainta https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwibrowser.browser&hl=sv
Siihen voi asentaa chromen lisäosia chrome web storesta. Itse tökkäsin siihen adblock plussan, ja siihen lisäsin manuaalisesti fanboy adblock listoja sekä no coin listan niin ei ruutu ole täynnä facebookinstagramtwitternappuloita ja muuta somepaskaa eikä sivustot louhi luurillani bitcoineja. Operan mainoksenestoa puhelimessa ei voi muokata millään lailla.

Antero Mustonen
Antero Mustonen
5.6.2019 11:58

Itse käytän
https://archive.fo/
palvelua. Sille löytyy myös onion osoite
http://archivecaslytosk.onion/
sekä monia muita archive.[päätteitä]. Etusivulta löytyy myös pikakuvake kulloisenkin osoitteen tallentamiseksi (BOOKMARKLET: Drag this button to the toolbar and you will be able to save pages in one click!).
Archive.fo ottaa kuvakaappauksia, joten sen kautta haettava sivu ei ole uusin versio. Parhaiten se soveltuu todisteiden tallentamiseen tietyn sivun tai kommentin olemassaolosta tietyllä hetkellä.
Vielä mainostan Archive.fo’n erityisominaisuutta: kun valitsee hiirellä tietyn kohdan sinne tallennetusta sivusta, osoiterivi muuttuu sellaiseksi, että tuolla osoitteella pääsee suoraan valitun kohdan alkuun. Esimerkiksi
http://archivecaslytosk.onion/D0Csx#selection-2087.0-2125.108
Lopuksi jätän vielä mainostamatta, että valmis skripti komentorivillekin löytyy.
pip install ……
Joka ymmärtää, osaa myös täydentää edellisen rivin sana-arvoituksen. — Ja toivottavasti myös käyttää sitä vastuullisesti.
Kolme linkkiä kommentissa.
Meneeköhän läpi.
Mutta ei hätää. Archive.fo’stahan tämäkin löytyy!

Seant
Seant
5.6.2019 12:54

Chrome selain kääntää ainakin hyvin ulkomaalaiset lehdet kuinka muut selaimet. Sillä tulee aika paljon niitä luettua.

anonymous racist
anonymous racist
5.6.2019 13:41

Riippumatta selaimesta, ota selvää käyttämäsi ohjelman turvallisuusasetuksista ja esto-ominaisuuksista, ja opettele ”vainoharhainen” tapa selailla, kirjoittaa ja lukea nettiä. Tuottamasi tieto ja oma persoonasi on sinun. Vaikka kuinka olisi vakuuttunut siitä ettei KUKAAN ole kiinnostunut juuri minusta ja ”enhän minä tee mitään laitonta, kyllä minua saa valvoa”, niin olet väärässä. Nykykehitys on viemässä suuntaan jossa kaikki henkilökohtainen tieto on kaupan ja jos ”se ei ole nyt laitonta, niin kyllä ME varmuuden vuoksi se laitetaan talteen sitä aikaa varten, kun ME siitä on tehty laitonta”. Mielipiteesi voi olla vielä joskus olla vankilatuomion arvoinen, jos ei peräti enemmän.

Mustakaapu
Mustakaapu
5.6.2019 16:27
Vastaa...  anonymous racist

Juurikin näin! Ja samaan syssyyn sanon että lopettakaa jumalauta se WhatsApp:in käyttö. KAIKKI mitä siihen olette ikinä kirjoittaneet on tallennettu ja odottaa että poliisisedät pyytävät tietojanne. Signal, Telegram ym ym ovat paskaa. Tämä on paras https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wire
Käytä jotain huuhaa-sähköpostiosoitetta tätä varten https://app.wire.com/auth/#createaccount ja sitten puhelimen sovelluksessa käytät sitä etkä puhelinnumeroasi. Toimii joka alustalla sekä myös verkkoselaimessa.

Värinähälytin
Värinähälytin
5.6.2019 17:08

Tässä hyvä esimerkki unvis :in käytöstä:
unv.is/https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006132214.html
”Helsingin hovioikeus on lieventänyt 33-vuotiaan miehen seksuaalirikostuomiota sillä perusteella, että hänen katsottiin seurustelleen uhrin kanssa. Mies oli tekojen alkaessa 29-vuotias ja tyttö 14. Oikeuden mukaan suojaamattomia yhdyntöjä oli useita, ja niiden seurauksena tyttö tuli raskaaksi 15-vuotiaana.”
”Äiti kertoi, ettei tiennyt 16 vuoden suojaikärajasta.”
Tuo jälkimmäinen lainaus värähtelee erittäin korkealla taajuudella siinä missä ensimmäinen värähtelee sekin jo melko voimakkaasti.

Aappa
Aappa
5.6.2019 21:56
Vastaa...  Värinähälytin

Yksi vaihtoehto on, että maahanmuuttovirasto unohti kertoa äidille, että lasten suojaikäraja on Suomessa hieman korkeampi kuin hänen kotimaassaan.

Anonymous
Anonymous
5.6.2019 21:32

Ja kaikki googlen ja muiden paskalaitosten paskat pois. https://www.privacytools.io/providers/social-networks/

Tuumaaja
Tuumaaja
21.9.2019 22:44

Opera ja adblock ovat toimineet vuosia erinomaisesti niin kotikoneella kuin ”äly”puhelimessa.
Ei ole koskaan tullut liityttyä ”someen” saati selattua sellaisia sivuja, en vain näe funktiota jewbookille tms. aplikaatiolle.
Yleensäkin netissä oleminen ja sivustojen availu ei vaadi kuin tervettä järkeä ja tiedostamista mahdollisista riskeistä.
”Uudesta” kännystä on suljettu wifit, gps yms. sekä poistettu googlen ohjelmistoja tai suljettu ne, asennettuna on myös VPN.

Örkki
Örkki
22.9.2019 03:52

Mainosten blokkauksen lisäksi kannattaa asentaa jokin skriptiblokkeri (NoScript tms.), jolla voi estää kolmansien osapuolten ”läsnäolon”. Kun käyt esim. mtv3:n sivuilla, selain lataa skriptejä ainakin 20:ltä eri kontenttitoimittajalta, eli he kaikki seuraavat missä vierailet ja mitä luet.
Monet sivustot myös istuttavat evästeitä, jotka on luettavissa ”sopimuskumppanien” toimesta. Esimerkiksi jokin uutissivusto voi istuttaa facebook:n evästeen, jossa kertoo mitä käyttäjä sivustolta luki, ja seuraavan kerran, kun käyttäjä menee facebookiin, facebook:n serverit lukevat evästeen (jolloin uutisaiheet linkataan identiteettiin).

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
22.9.2019 04:32

Paavo perkele! Nyt oli jymyjuttu parillakin tavalla. Vituttanut vuosia ja suunnattomasti nämä valtamedian mainokset. Niillähän ne elävät verkkojulkaisuidensa suhteen, eikä pitäisi tukea, mutta kun on luettava niitäkin tietääkseen maailman menosta monipuolisemmin.
Asensin tuon mummonpitävän ihmepalvelun ja kas, muutamassa minuutissa huomasin monia hienoja asioita, joista tajusin kaksi:
1. Iltapäivälehden sivulla ei olekaan enää mainoksia, ollenkaan. Ei herjaa mitään, ne vaan katosivat jonnekin. Siellä on videoita, jotka lähes aina alkavat mainoksella, joka ei meinaa alkaa, tai sen katsottuasi ei näy itse filmi painamatta F5:ttä, jolloin mainos monesti alkaa uudelleen. Muutenkin uutisen latautuminen kesti mainosten takia, eipä enää.
2. Tiedelehti ilmoitti jatkuvasti ”olet lukenut 3 ilmaista artikkeliasi…” Tuo Esc-näppäimen painallus.. senhän voi lukea sen epäilmaisen jutun, joka ennen aukesi, mutta heti lävähti tuo ilmoitus ja käsittämätön vitutus. (Ilmastoasioita sielläkin on, joten eivät ansaitse ihan rehellisesti rahojaan nekään mulkut.)
Saas nähdä, mitä vielä etuja huomaa tämäkin käyttäjä, mutta nyt se on käytössä. Tällä sivustolla pitäisi mainosten näkyä, jos osasin oikeata namiskaa kännipäiten painaa.
Tämä oli aivan oikeasti rahanarvoinen oppi, ilmaiseksi alamaisille jaettu. Pitkästä aikaa täytyy laittaa hieman ”supertsättiä”, kunhan/joshan tilille jotain taas tippuu. Olen niin onnellinen juuri nyt ja varmaan jatkossakin. Se tilinumero ois tietty kiva, en tiedä mikä on Pay Pal, tuskin mulla semmoista onkaan.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
22.9.2019 04:55
Vastaa...  fatwantarkistaja

Unohtui: Kiitos!

Nähtyon
Nähtyon
22.9.2019 09:20

Mainoksen esto on päällä joka sivulla, ja nyt myös tällä saitilla.
Sillä empä viiti tukea enää mitenkään sivustoa kun kirjoitukset häviää ilman mitään syytä, joten kiitos ja näkemiin pt-median sananvapaus.

Nähtyon
Nähtyon
22.9.2019 11:27

Esim, kirjoitin yhteen juttuun aikaisemmin vastauksen kun yksi kirjoittaja ylisti kansalaisaloitetta jolla halutaan kannabis vapaaksi, kirjoittajan mukaan se on ainoa tapa auttaa suomea ja pelastaa maa, ja sen voimin suomi pärjäsi sodissa.
vastasin että huumeilla ei tätä maata pelasteta, minun mielesä huumeet pitäsi kieltää kaikki enkä yksin ole tuota mieltä.
No, vastaukseni poistetiin, samoin on lähtenyt monta muuta kirjoitustani missä ei ollut mitään syytä.
No, onneksi on vielä paikkoja missä toimii sanavapaus, täällä sitä näköjään ei enää isommin ole.