Veronika Honkasalon valeuutinen afgaanien palautuksista

Vasemmistoliiton kotisivuilla kerrotaan kansanedustaja Veronika Honkasalon tehneen kirjallisen kysymyksen afgaanien pakkopalautuksista. Honkasalo kysyy miten hallitus aikoo varmistaa, että ketään ei palauteta kuolemaan.

Honkasalon mukaan turvallisuustilanne Afganistanissa on heikentynyt entisestään ja maata pidetään maailman vaarallisimpana maana. Honkasalo kertoo niin ikään, että Afganistanin konflikti vaati vuonna 2018 enemmän siviiliuhreja kuin koskaan.
Koska Vasemmistoliiton sivuilta ja Honkasalon kirjallisesta kysymyksestä ei selviä siviiliuhrien määrä niin se tulee tässä:
Al Jazeeran mukaan Afganistanissa sai vuonna 2018 surmansa 3 804 siviiliä, joista lapsia 927. Haavoittuneita oli 7 189 henkeä. Nämä uhrit tulevat erilaisista itsemurhaiskuista ja pommituksista. Tämä oli 11 % lisäys vuoden 2017 uhreihin.
Honkasalon kertoo edelleen heinäkuun olleen Afganistanissa verinen. Honkasalo ei kerro mitään lukuja. Nytimes:in mukaan erilaisissa lähinnä talebanien iskuissa on kuollut noin 250 siviiliä. Poliiseja ja turvallisuuspalvelujen sotilaita tai hallituksen sotilaita on kuollut enemmän.
Afganistanissa asuu 31 miljoonaa ihmistä. Ovatko uhrimäärät suuria suhteessa väkimäärään? Se lienee subjektiivinen tulkinta.
Se mikä koko asiassa on huomattavaa on se, että suurin osa afgaaneista ei kuitenkaan tule Afganistanista vaan Iranista. Esimerkiksi Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan jopa yli 95 % turvapaikkaa hakeneista afgaaneista on syntynyt ja asunut koko ikänsä Iranissa. He käyttävät Afganistanin tilannetta hyväkseen ja perustelevat turvapaikkahakemuksia sillä, että joutuvat Afganistanissa vainon kohteeksi. Vaikka siis eivät ikinä ole edes asuneet Afganistanissa.
Itse Afganistanista ei toisin sanoen tule kuin joitakin yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Jos Afganistan olisi turvaton ja vaarallinen maa niin silloin Afganistanin maaperältä tulisi enemmän tulijoita. Mutta koska ei tule niin silloin voidaan päätellä hyvällä syyllä, että Afganistan ei tosiasiassa ole niin turvaton kuin esimerkiksi Veronika Honkasalo antaa ymmärtää.
Yllätyitkö, että Veronika Honkasalo kertoi muunneltua totuutta? Minä en.