Suuntaa-antavia autovakuutushintoja Ruotsissa

Screenshot from 2019-09-28 10-53-35.png

Ruotsin autovakuutukset ovat monien mielenkiinnon aiheena suurten autopalomäärien takia. Yritin kysellä vakuutusyhtiöiltä tarkkoja summia, ja muita tietoja, mutta yksikään vakuutusyhtiö ei suostunut vastaamaan kysymyksiini mitään järkevää.

Ruotsissa on olemassa kolmenlaisia autovakuutuksia. Tavallinen liikennevakuutus, ns. puolivakuutus ja ns. täysvakuutus. Sitten on olemassa eräänlainen pakkovakuutus. Eli jos auton omistaja pitää auton liikennekäytössä, mutta ei hanki siihen vapaaehtoista vakuutusta niin silloin autoon alkaa juoksemaan eräänlainen pakkovakuutus. Pakkovakuutus on kuitenkin marginaali-ilmiö.
Liikennevakuutus ei korvaa auton palovahinkoja millään tavalla. Puoli- ja täysvakuutus korvaavat palovahingot. On vaikea sanoa kuinka monta prosenttia autoilijoista hankkii autoonsa puolivakuuden. Mutta selvää lienee, että mihinkään halpaan kotteroon tuskin hankitaan kovin kattavia vakuutuksia.
Insplanet teki vuoden 2018 autovakuutuksista listaa. Kallein puolivakuutus on Tukholman läänissä, jossa keskihinta oli 5 342 kruunua eli n. 500 euroa vuodessa. Skoonen läänissä vuosihinnan keskihinnaksi tuli 4 067 kruunua eli n. 380 euroa.
Hinnoissa kannattaa huomioida se, että lopullisen summaan vaikuttaa useat tekijät; ikä, asuinpaikka, mikä auto, missä pysäköi jne. Se kuitenkin tiedetään, että onglelma-alueilla hinnat ovat kalliimpia kuin jossain ei-niin-ongelmaisilla alueilla. Hinta on siis keskihinta. Esimerkiksi Rinkebyn tai Malmön ongelma-alueilla hintaan voi kevyesti lisätä tonnin.
En osaa sanoa ovatko hinnat kallita vai ei, koska voin kokemusmielessä verrata hintaa vain Viron vakuutusmaksuihin. Audi A6:n vuosivakuutus Virossa on jotain alle 250 euroa vuodessa. Suomen hintoja en tiedä.

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
v.a.kuutus
v.a.kuutus
28.9.2019 11:57

Vakuutusyhtiöiden sivuilla on laskuri, josta voi muutaman otannan nopeasti tehdä.

liikennevakuutus
liikennevakuutus
28.9.2019 13:07

Palovakuutus on tärkein.

Misä tulitikyt?
Misä tulitikyt?
28.9.2019 13:18
Vastaa...  liikennevakuutus

Vääräuskoinen auto tuppaa olemaan paloherkällä päällä =)

Anonymous
Anonymous
29.9.2019 13:37
Vastaa...  Misä tulitikyt?

Älä viitsi, rasssismia :).

sipilä polpo oharihutisalo
sipilä polpo oharihutisalo
28.9.2019 13:27

Vakuutuksista urpittaminen on vihaa kansanryhmää kohtaan ja niin muodoin rangaistavaa kovimman mukaan.

Kossu
Kossu
28.9.2019 14:39

Monesta tekijästä riippuu toi hinta,autosta(arvosta) paikkakunta,ja ikä…esim. mulla tässä suht rauhallisella alueellä puoli ja liikenne vakuutus transportterissa vähän alle neljä tonnia,prätkässä täysvakuutus (kasko suomessa) pari tonnia,asuntoautossa vähän alle kuustonnia täys vakuutus ja emännän kirpussa puolivakuutus vähän alle kaks tonnia……edellisellä asuin alueella nämä maksut oli korkeammat ja tuli ilmoitus kun muutettiin että maksut tippuvat….matkaa edelliseen nykyään ”paloherkkään” alueeseen 15km… kaikki vaikuttaa tosiaan,myös asuin alue…. toki yhtiöidenkin vakuutus maksuissa huimia eroja….mutta ei vielä päästä noihin skånen ja tukholman lukuihin 🙂

Ritva Rantanen
Ritva Rantanen
28.9.2019 20:39

> yksikään vakuutusyhtiö ei suostunut
> vastaamaan kysymyksiini mitään järkevää
Voisiko tuo vastaamattomuus johtua siitä, että vakuutusyhtiöt hinnoittelevat etnisen profiloinnin perusteella:
— Jos asiakas pystyy uskottavasti esittämään, että konttorin ikkunat rikotaan, jos hänelle ei myönnetä lähes ilmaista vakuutusta (josta sitten pian nostetaankin korvaus), niin hinta on erittäin edullinen tai sitä ei ole ollenkaan.
— Vai uhataanko ilkivallalla vasta sitten, kun haetaan korvausta?
Mahtaako olla mitään tilastollista yhteyttä poltettujen ja vakuutettujen autojen välillä?
— Eli poltetaanko vakuutettuja autoja enemmän kuin vakuuttamattomia?
— Pitääkö polttaa viisi autoa, jotta yhdestä saa korvauksen? Muutenhan koko vakuutuspetoksen kuvio paljastuisi.

Mauri Untamo Tiainen
Mauri Untamo Tiainen
28.9.2019 20:46
Vastaa...  Ritva Rantanen

Joo, mäkin olen odotellut jo kohta 5 vuotta, koska ne autot alkaisi palaa täällä Vuosaaressa, sillä tuo konerikkoinen TransitConnect olisi kyllä hyvin paloissa mukana.

Anonymous
Anonymous
29.9.2019 01:10

Ei syytä huoleen, kovasti tehdään nyt töitä, että asia järjestyy. Vain ajan kysymys. Jos olet kiireinen, laita autoosi sopivan kokoinen Daavidin tähti takaikkunalle, laita auto strategiselle alueelle parkkiin ja ala kaivelemaan vakuutuspapereita. Tulosta tulee.

Mauri Untamo Tiainen
Mauri Untamo Tiainen
29.9.2019 02:20
Vastaa...  Anonymous

Ei tässä mitään kiirettä ole, tosin veikkaan että sisäministeri Ohisalo asiaa kiirehtii pääministeri Rinteen ja koko hallituksen siunauksella eli tuohon provosoivaan tähteen tuskin on tarvetta. Autohan on ns. stragegsialla alueella eli Vuosaaressa. Paperit Ok. Täytyy nyt vaan odotella koska tulosta tulee.

Catilina
29.9.2019 13:02
Vastaa...  Anonymous

MAGA-lippis myös, ja Perussuomalainen-lehti.