PS:n Koskela: Diesel autoja tulevaisuudessakin – verotus tarkasteluun

– Kuten kaikki tiedämme, dieselin hinta on noussut jo bensan tasolle tankilla, tilanne on siis muuttunut viime aikoina merkittävästi. Etäisyyksien suomessa auto on useimmille välttämätön. Nyt hallitus tulee nostamaan dieselin polttoaineverona. Se on Euroopan korkeimpia ja sitä on nostettu vuodesta 2008 lähes 30 sentillä, kyllä edullisempi diesel olisi kansan etu, mutta kun tämä ratkaisu ei ole näköpiirissä, niin silloin diesel-autojen käyttövoimavero voitaisiin autoista poistaa, Perussuomalaisten kansanedustaja Koskela toteaa

koskela (1)– Yhteyttä otti juuri eräs kuljetusyrittäjä, heidän näkökulmastaan jokainen euro verojen muodossa hinnassa syö kannattavuutta. Eli ei veron korotuksia polttoainesiin, jos halutaan pitää koko maa tasa-arvoisena, Koskela mainitsee

– Merkillepantavaa on myös, että korkean diesel-autojen käyttövoimaveron johdosta paketti ja tila autoja keinotekoisesti muutetaan kuorma-autoiksi, missä on inhimillisemmin kohdeltu käyttövoimavero. Autojen turvallisuus lisääntyisi, jos ne säilyisivät alkuperäisinä käytössä, silloin voitaisiin välttää väliaikaispenkit ja muut autoihin rakennettavat muutokset, korostaa Koskela

– Nykyisellä hallituksen politiikalla kuitenkin halutaan selkeästi vaikuttaa diesel-autojen kannan pienentämiseen. Tämä näkyy jo nyt autokaupassa, vähänkin käytetyistä ja äärettömän vähäpäästöisistä nykyaikaisista diesel-autoista hyvitetään vaihdossa uusiin autoihin vähemmän kuin vastaavista bensiinikäyttöisistä henkilöautoista. Nyt on kysymys diesel- ajoneuvojen alasajosta. 2008 diesel-autoja myytiin yhtä paljon kuin bensa autoja, nyt luku on prosenteissa enää 24%. Ihmisille on jo pitkään syötetty vääristävää informaatioita diesel-autoista. Vaikka jo on olemassa sähköllä kulkevia paketti- ja kuorma-autojakin niin diesel-autojen alas-ajo on ajatuksena mieletön. Uudet diesel-autot eivät enää ole tänä päivänä saastuttavia ”nokikeppejä”, päinvastoin ovat päästöjen suhteen täysin kilpailukykykyisiä ja bensiini autoihin rinnastettavia, toteaa Koskela

– Jos nyt olevaan tilanteeseen on ollut osaltaan vaikuttamassa polttoainemarkkinoilla oleva tilanne, jonka mukaan bensiinivarastot olisivat täynnä ja dieselistä olisi pulaa, pitäisi ongelma ratkaista uudella kokonaistilanteen harkinnalla.

– Ratkaisuna diesel autojen tulevaisuuteen on jo pitkään kehitetty Bio –diesel. Sen tuotantometodit kehittyvät kaiken aikaa ja samalla sen käyttö tulee lisääntymään voimakkaasti. Samalla se tulee lisäämään työpaikkoja maassamme. Kaiken lisäksi se on Ilmastoystävällinen ilmastoteko parhaimmasta päästä. Tiedämme jo nyt, että Bio- dieseliin panostaminen tulee olemaan kansantaloudellisesti erittäin kannattavaa ja ei vain tulevaisuuteen panostamista, vaan siitä saamme myös vienti tuotteen, esittää Koskela

– Uusimman tiedon mukaan uusiutuvan bio- dieselin käyttöönotto saastuttaa vähemmän ilmakehää kuin sähköauto. Esimerkiksi Nesteen omien laskelmien mukaan heidän tuottamalla uusiutuvalla polttoaineella diesel-auto tuottaa 12 grammaa hiilidioksidia kilometrillä, kun Suomen sähköverkosta ladattu täyssähköauto tuottaa 29 grammaa kilometrillä. Tämä johtuu siitä, että suomessa tuotettava sähkö ei ole fossiilisesta hiilidioksidista vapaata. Diesel-autojen tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin mitä viime vuosina on ajateltu, Koskela kuvaa

– Uskon, että yhä edelleen diesel-auto tulee olemaan yksi ja myös pitää olla tulevaisuuden kulkuvälineistä. Varsinkin, kun Bosch, mikä on johtava diesel- tekniikan kehittäjä ja tuottaja on ilmoittanut, että sen valmistamilla ja asentamilla järjestelmillä voidaan käyttää Nesteen MY dieseliä. Tämän saman myös Neste itse lupaa. Neste lupaa myös, että se jätteet mistä MY diesel valmistetaan tulevat riittämään myös maailmanlaajuisesti.

– Siksi ei ole syytä enää nostaa dieselin verotusta tankilla ja samalla voisimme luopua myös diesel-autojen käyttövoimaverosta, Koskela toteaa

Jari Koskela, kansanedustaja, PS