PS:n Koskela: Diesel autoja tulevaisuudessakin – verotus tarkasteluun

– Kuten kaikki tiedämme, dieselin hinta on noussut jo bensan tasolle tankilla, tilanne on siis muuttunut viime aikoina merkittävästi. Etäisyyksien suomessa auto on useimmille välttämätön. Nyt hallitus tulee nostamaan dieselin polttoaineverona. Se on Euroopan korkeimpia ja sitä on nostettu vuodesta 2008 lähes 30 sentillä, kyllä edullisempi diesel olisi kansan etu, mutta kun tämä ratkaisu ei ole näköpiirissä, niin silloin diesel-autojen käyttövoimavero voitaisiin autoista poistaa, Perussuomalaisten kansanedustaja Koskela toteaa

koskela (1)– Yhteyttä otti juuri eräs kuljetusyrittäjä, heidän näkökulmastaan jokainen euro verojen muodossa hinnassa syö kannattavuutta. Eli ei veron korotuksia polttoainesiin, jos halutaan pitää koko maa tasa-arvoisena, Koskela mainitsee

– Merkillepantavaa on myös, että korkean diesel-autojen käyttövoimaveron johdosta paketti ja tila autoja keinotekoisesti muutetaan kuorma-autoiksi, missä on inhimillisemmin kohdeltu käyttövoimavero. Autojen turvallisuus lisääntyisi, jos ne säilyisivät alkuperäisinä käytössä, silloin voitaisiin välttää väliaikaispenkit ja muut autoihin rakennettavat muutokset, korostaa Koskela

– Nykyisellä hallituksen politiikalla kuitenkin halutaan selkeästi vaikuttaa diesel-autojen kannan pienentämiseen. Tämä näkyy jo nyt autokaupassa, vähänkin käytetyistä ja äärettömän vähäpäästöisistä nykyaikaisista diesel-autoista hyvitetään vaihdossa uusiin autoihin vähemmän kuin vastaavista bensiinikäyttöisistä henkilöautoista. Nyt on kysymys diesel- ajoneuvojen alasajosta. 2008 diesel-autoja myytiin yhtä paljon kuin bensa autoja, nyt luku on prosenteissa enää 24%. Ihmisille on jo pitkään syötetty vääristävää informaatioita diesel-autoista. Vaikka jo on olemassa sähköllä kulkevia paketti- ja kuorma-autojakin niin diesel-autojen alas-ajo on ajatuksena mieletön. Uudet diesel-autot eivät enää ole tänä päivänä saastuttavia ”nokikeppejä”, päinvastoin ovat päästöjen suhteen täysin kilpailukykykyisiä ja bensiini autoihin rinnastettavia, toteaa Koskela

– Jos nyt olevaan tilanteeseen on ollut osaltaan vaikuttamassa polttoainemarkkinoilla oleva tilanne, jonka mukaan bensiinivarastot olisivat täynnä ja dieselistä olisi pulaa, pitäisi ongelma ratkaista uudella kokonaistilanteen harkinnalla.

– Ratkaisuna diesel autojen tulevaisuuteen on jo pitkään kehitetty Bio –diesel. Sen tuotantometodit kehittyvät kaiken aikaa ja samalla sen käyttö tulee lisääntymään voimakkaasti. Samalla se tulee lisäämään työpaikkoja maassamme. Kaiken lisäksi se on Ilmastoystävällinen ilmastoteko parhaimmasta päästä. Tiedämme jo nyt, että Bio- dieseliin panostaminen tulee olemaan kansantaloudellisesti erittäin kannattavaa ja ei vain tulevaisuuteen panostamista, vaan siitä saamme myös vienti tuotteen, esittää Koskela

– Uusimman tiedon mukaan uusiutuvan bio- dieselin käyttöönotto saastuttaa vähemmän ilmakehää kuin sähköauto. Esimerkiksi Nesteen omien laskelmien mukaan heidän tuottamalla uusiutuvalla polttoaineella diesel-auto tuottaa 12 grammaa hiilidioksidia kilometrillä, kun Suomen sähköverkosta ladattu täyssähköauto tuottaa 29 grammaa kilometrillä. Tämä johtuu siitä, että suomessa tuotettava sähkö ei ole fossiilisesta hiilidioksidista vapaata. Diesel-autojen tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin mitä viime vuosina on ajateltu, Koskela kuvaa

– Uskon, että yhä edelleen diesel-auto tulee olemaan yksi ja myös pitää olla tulevaisuuden kulkuvälineistä. Varsinkin, kun Bosch, mikä on johtava diesel- tekniikan kehittäjä ja tuottaja on ilmoittanut, että sen valmistamilla ja asentamilla järjestelmillä voidaan käyttää Nesteen MY dieseliä. Tämän saman myös Neste itse lupaa. Neste lupaa myös, että se jätteet mistä MY diesel valmistetaan tulevat riittämään myös maailmanlaajuisesti.

– Siksi ei ole syytä enää nostaa dieselin verotusta tankilla ja samalla voisimme luopua myös diesel-autojen käyttövoimaverosta, Koskela toteaa

Jari Koskela, kansanedustaja, PS

Subscribe
Notify of
guest
9 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Terveiset vaan Koskelalle jos satut tätä lukemaan, äänestin sinua vaaleissa.
Ihmisten kannattaisi dieseleiden sijaan miettiä hybrid vaihtoehtoa koska käyttövoimavero ei varmasti tule poistumaan oli hallituksessa kuka tahansa. Siinä samalla pääsee huomattavasti pienemmillä murheilla, ei tartte ekana tehdä käytettyyn autoon kohta pian oston jälkeen tehdä kallista turbo ja suutinremonttia.
T: viislitraa sadalla

Anonymous

No ei ne turbot enää niin helposti hajoa, kuin aikoinaan paitsi jossain saksalaisissa dieseleissä BMW ja MB. On myös vähän eri asia tehdä suutinremontti esikammiokoneeseen, suoraruiskuun tai commonrail moottoriin. Usein ne suuttimetkin kestää dieseleissä aika pitkään, ennen kuin tarvitsee korjailla.
Enkä tiedä onko se turbo nyt niin hirveän kallis remontoida kun uuden tavallisen ahtimen saat 400-600€. VNT-ahtimet sitten erikseen.
Sitä paitsi aika paljon halvemmalla saa vanhan commonrail moottorisen dieselauton, kuin hybridin.

Numento

Jos käyttövoimavero dieselistä poistuu, kertovat poliitikot kirkkain silmin polttoaineveron korotuspaineesta jolloin dieselin mittarihinta jopa nousee. Juu, varmaan nousee niin. Kuitenkin lämmitys- moottoripolttoöljyn litrahinta jakelumittarilla on euron paikkeilla ja sekin hinta sisältää verot. Samaa tavaraa on, vain väriaineella rikastettua. Mites tämä on unohtunut koko keskustelusta ? Tankatkaa ehtoohämärissä kylmäasemalta edullista löpöä ja jättäkää Rinteen rosvosakki ilman ryöstöveroeuroja jollette ajele itärajan taakke jossa tiiseli maksaa n. 0,65€/liitra. Vielä parempi vaihtoehto ja aivan saatanan oikein.

Anonymous

Eiköhän näiden takia punaisella ajaminen tule lisääntymään.

fatwantarkistaja

Sama se kai on milloin tankkaa. Vain sillä tietääkseni on väliä, onko tullipoliisi sinua pysäyttämässä. Laskevat sulle “veroprosentin” kohilleen, niin tiiät maksanees.

Puolueeton

Poliitikot tarvitsevat veroja touhuihinsa. Ilmastopolitiikka on hyvä kulissi nostaa polttoaineveroja. Eivät dieselit voi kadota. Mistä saataisiin verorahat?

NN

Diesel ei kyllä hetkeen katoa, raskaissa ajoneuvoissa (esim. rekoissa) tarvittavaa vääntöä/voimaa ei saada aikaan ainakaan vielä muunlaisilla moottorityypeillä – sähköakku pitäisi esimerkiksi olla niin valtavan kokoinen, että hyötykuorman osuus pienenisi aika olennaisesti. Homma ei kannattaisi.
VR joutui myös tilaamaan uusia dieselvetureita. Siinä oli suurempi järki kaikki asiat huomioon ottaen.

fatwantarkistaja

VR teki kaiken oikein, kerrankin näin. Mikä tahansa poikkeustilanne huutaa dieselveturia hätiin ja on sähköistämätöntä rataosaakin vielä. Höyryjuna ois paree, mutta niitä ei taideta enää edes valmistaa.

Timppa

Koskela puhuu järkeä. Kaikkein eniten tässä päästöhörhöilyssä pistää vihaksi autoteollisuuden opportunistisesti muuttuva lobbaus, agendanaan tietysti aina automyynnin maksimoiminen, jota papukaijan lailla hoetaan jonninjoutavaksi korulauseeksi puettuna sanoin “autokannan uudistaminen”.
Meinaan, dieselautothan olivat juurikin typerän käyttövoimaveron vuoksi Suomessa pieni vähemmistö, kunnes n. 10 vuotta sitten alettiin voimallisesti promoamaan dieselautoja pienempien hiilidioksidipäästöjen verukkeella, mikä oli sinällään ihan järjen valon pilkahdus. Mutta harmiksemme se osoittautui vain yhdeksi verukejaksoksi autoteollisuuden lobbauksessa – kun dieselautoja sitten oli yhden “autokantasukupolven” edestä laivattu Suomeen ja rahat ulkomaille, niin eikös alkanut hirveä haloo jostain dieselin hiukkaspäästöistä ym. varsinkin Suomen oloissa täydellisen jonninjoutavasta, jonka verukkeella hiilidioksidipäästöt on nyt unohdettu kokonaan ja alettu kiireellä promota autokannan uudistamista takaisin bensatoimiseksi. Ja tätähän on nyt viime vuosina tosiaan ajettu kuin käärmettä pyssyyn, ja syykin on niin selvä ettei tarvita edes Näkevää Reettaa. Nimittäin autoteollisuudella on kiire saada myytyä vielä yksi autokantasukupolvi polttomoottoriautoja, jotta kymmenen vuoden päästä, – jolloin hybridi- ja sähköautovalikoima on jo huomattavasti nykyistä varteenotettavampi – voidaan taas marmattaa “Suomen vanhasta autokannasta” ja promota “ah niin saastuttavien bensamoottoriautojen” korvaamista sähkö- ja hybridiautoilla.
Käyttövoimaveroa siis pitäisi tosiaan kokonaisvaltaisesti uudistaa. En ymmärrä perustavanlaatuisestikaan sitä, miksi se tiettyjä ajoneuvotyyppejä koskee ja toisia ei, kun kaikkissa tietääkseni sama poltettu litramäärä dieseliä tuottaa saman verran päästöjä.
Ja muistutan vielä tässäkin, vaikka Koskela ei onneksi sellaisesta maininnutkaan, niin autoveroa sitten EI pidä mennä poistamaan eikä alentamaan. Autovero kun on verona ideaali – se verottaa aina rikkaita, sillä vain rikkaat ostavat uusia autoja, olipa veroa tai ei, ja rikkailla on varaa maksaa verot. Ostavathan niitä toki jotkut keskiluokan duunaritkin lainarahalla, tahi tarpeellisemmista paikoista tinkimällä, mutta tämä on puhdasta idiotismia ja ihan oikein että joutuvat korkeaa veroa maksamaan. Itse olen keskiluokkainen eikä voisi vähempää kiinnostaa uutta autoa hankkia, muutamasta satasesta alkaen kun saa aivan yhtä hyvin asiansa ajavia autoja. Suomen vaihtotase ja varallisuus kärsivät kun uusia autoja ostetaan, jotka järjestään tulevat ulkomailta. Samoin kärsii suomalainen korjaamotyöllisyys sekä huoltovarmuudenkin kannalta elintärkeä osaamistaso.
Toki Soinilainen pölhopopulisti sanoisi että maahanmuutosta ja kehitysavusta säästämällä voitaisi kompensoida autoveron poisto, mutta aikuisten oikeasti, tarvitsemme verorahaa siinäkin tilanteessa paljon tarpeellisempiin kohteisiin kuin autokannan uudistamiseen. Jos verotuloja liikaa on, niin laskettakoon ennemmin vaikka ruoan alvia tai polttoaineveroa.